banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Reanimacija
PostPoslato: 20 Jan 2005, 01:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jan 2005, 00:43
Drugovi vidim da ovde ima puno prazne price tipa vanzemaljci postoje, ne postoje, zli su nisu zli, ocemo dokaze i to. Ljudi to JOS nije nauka (sto ne znaci da ce postati). To je samo fikcija. Ja sam ZA svemir i sve nauke o svemiru. Posebno me privlace nerijesena pitanja... Ali hajde da pricamo o necemu konkretnom. Iznesite svoja misljenja. Nisam vidio da je neko ovde spomenuo Starchild, Mutacije stoke, Frank Drake-a (otvorio sam temu), Vremenske paradokse (tipa odes u proslost i ubijes dedu dok je on mlad, dakle ako si ubio dedu ni ti ne postojis, a ako ti ne postojis ko se vratio u proslost da ubije dedu?).

Niko nije spomenuo novi teleskop koji ce nasa da lansira a koji ce moci vidjeti 380 bil. sv godina daleko (sto je cudno jer pretpostavlja se da se tad desio BigBang ali poslije big bang-a bila je neka uzarena masa iz koje svjetlost nije mogla da izbije, tako da mozemo vidjeti samo 300 bil godina unazad. Sta ce taj teleskop da vidi dalje, dali ce zraci da se odbiju do nas?).

Niko nije spomenuo Crnu masu od koje je napravljen svemir (niste mislili valjda da je svemir supalj)?

Hajde da popricamo o dimenzijama svemira (ako nesto ima dimenzije onda ima i granice, sta se nalazi van tih granica?).

A o sletanju Hygensa na Titan? Eto to je najnoviji dogadjaj a niko nista (Titan je Saturnov mjesec a zanimljiv je zbog toga sto je imao tako gustu atmosferu da u stvari sve do sletanja nisu znali sta ih ceka dole). Titan ima i atmosferu slicnu zemljinoj (naravno ne ovakvoj danas, vec kakva je bila u ranoj fazi zemljinog razvoja).

Da cujem vasa misljenja o sletanju Amerikanaca na Mjesec? Istina ili HOAX? Argumenti za i protiv.

Nemojte me pogresno shvatit, ja vas ne kritikujem. Ovo je samo jedan (ili vise njih) konstruktivan prijedlog. Da malo ozivimo forum. Napred :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 03:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Hmm... dimenzije svemira? Vrlo interesantno pitanje. Mi, ljudi polazimo od toga su stvari oko nas konačne, odnosno ograničene i mjerljive. Kada taj princip primjenimo na svemir, dolazimo do zaključka da on mora imati svoju granicu, tj. nije beskonačan. Šta se nalazi iza te granice? Još jedan svemir? Praznina (dokle se ona proteže)? Ako se na kraju našeg svemira nalazi još jedan, koliko onda ima svemira? Beskonačno mnogo? 115? Šta je oko njih? Druga alternativa je da je svemir beskonačan... beskrajni prostor koji se proteže u svim pravcima neograničeno... Sve se nekako svodi na taj termin "beskonačno"... Trenutna teorija o nastanku svemira govori o Velikom Prasku, o tome kako se svemir počeo širiti iz jedne tačke. Ako je tako, šta se nalazilo oko te tačke? Otkud ta tačka? Ko ju je napravio? Slično je i sa vremenom. Mi ga mjerimo u sekundama ali ono je zapravo nemjerljivo, i po meni pretstavlja iluziju. Govoriti o vremenu kada je neka pojava počela znači znati tačno kada ta pojava počinje a kada prestaje, za šta je opet uslov da je ona jasno definisana, to jest, ograničena i konačna. Opet dolazimo do termina konačnosti, odnosno beskonačnosti, jednog od svojstava koje uočavamo mjerenjem i posmatranjem stvari oko nas. Ključ ovog termina je spoznaja a ona je ograničena s tim da ne možemo posmatrati neku pojavu, objekat ili proces a da pri tom ne utičemo na nju, na nivou mikrokosmosa. Odavde, neko bi lako rekao da proučavanje sveta oko nas nema smisla jer ništa ne možemo spoznati do kraja. Ipak, zakoni fizike koje trenutno držimo za važeće uspijevaju prilično tačno i u praksi sasvim prihvatljivo da odrede i predvide određene pojave u prirodi. Kako objasniti činjenicu da možemo doći tako blizu, takoreći na dohvat konačne spoznaje a ipak ostati uskraćeni za istu. Čovjek trenutno zna i za čestice od kojih su sagrađeni elektroni, neutroni itd. Međutim, kako biti siguran da i te čestice nisu sagrađene od nekih, još manjih... Dokle se može ići tako? U beskonačnost? U kojem god pravcu pogledamo, vidimo samo beskonačnost, jedan kontinuitet u nizanju pojava i procesa...
Moj post se otegnu a ja ništa konkretno ne rekoh, mada ako bih išao po liniji ovog posta, ništa konkretno sem pitanja i konstatacija ni ne mogu reći :) Izvinjavam se ako je post nepovezan ali ovo sam pisao, onako na prvu loptu, u ranim jutarnjim časovima (premda vrijeme ne postoji :wink: ), prilično umoran.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 03:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
A nakon svega, ne rekoh ono što sam htio reći u vezi drugih tema koje je [KS] spomenuo :D
Za taj novi teleskop koji NASA planira da lansira nisam čuo ali svakako se radujem novim spoznajama koje će donijeti.
Crna materija u svemiru... znam da su astronomi došli do nje tako što nisu mogli da objasne ubrzano širenje našeg svemira... za sada ne znaju ni šta je ta materija, od čega je, itd....
O sletanju sonde na Titan sam čitao nedavno i s obzirom da sam pratio tu misiju, vrlo sam se obradovao. Tim više jer prvi podaci koje je sonda poslala govore o tome da je u atmosferi veliki udio azota, te da je atmosfera uveliko slična zemljinoj od pre 3 milijarde godina... Na tlu su uočili tečne površine, vjerovatno tečni metan i sl. Uglavnom, naučnici se nadaju da će naći tragove života...
Amerikanci na mjesecu? Hahaha... koji vic :wink: Zapravo, o tome ne znam ništa.... Znam da su neki iznosili argumente tipa da na nekim fotografijama nema zvezda koje bi inače morale uvijek biti vidljive budući da mjesec nema atmosferu (ili ima vrrrlo rijetku, nisam siguran), te da su otisci koje su astronauti ostavili ili preplitki ili preduboki (ne sjećam se tačno). Neki navode i činjenicu da se američka zastava koju su tamo ostavili ne vidi, tj. da je nema na mjestu na kojem tvrde da jeste... Budući da je u današnje vrijeme lako falsifikovati fotografije a i stale vrste dokaza, pogotovo u slučaju sletanja na mjesec, smatram da čak i da amerikanci nisu sletili tamo, oni se toga neće odreći pa šta god mi rekli ili "otkrili" jer sumnjam da bi nešto tako važno izmaklo njihovoj kontroli.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 12:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Trebalo je da napraviš više tema, a ne nekoliko različitih pitanja da staviš u jednu.

[KS] je napisao:
Vremenske paradokse (tipa odes u proslost i ubijes dedu dok je on mlad, dakle ako si ubio dedu ni ti ne postojis, a ako ti ne postojis ko se vratio u proslost da ubije dedu?).

I to je fikcija. Mi zapravo ne znamo da li je putovanje kroz vrijeme uopšte moguće. Sve su samo nagađanja i hipoteze.
Nedavno je bila neka emisija na TV o putovanju kroz vrijeme i o vremenskim strojevima. Jedan Japanac (autoritet na tom polju) je rekao da se niko neće moći vratiti u prošlost koliko hoće, već samo do onog trenutka kada je napravljen vremenski stroj.
Ne bih dalje ulazio u to, pošto to izlazi iz domena nauke i postaje SF.
[KS] je napisao:
Niko nije spomenuo novi teleskop koji ce nasa da lansira a koji ce moci vidjeti 380 bil. sv godina daleko (sto je cudno jer pretpostavlja se da se tad desio BigBang ali poslije big bang-a bila je neka uzarena masa iz koje svjetlost nije mogla da izbije, tako da mozemo vidjeti samo 300 bil godina unazad. Sta ce taj teleskop da vidi dalje, dali ce zraci da se odbiju do nas?).

Volio bih da si naveo izvor ove informacije. u engleskim jeziku bil. = milijarda, pa je onda nemoguće da se vidi 380 milijardi godina, pošto je svemir nastao prije 15-tak milijardi s.g. Otuda je njegova maksimalna dimenzija 30-tak milijardi s.g.
[KS] je napisao:
Niko nije spomenuo Crnu masu od koje je napravljen svemir (niste mislili valjda da je svemir supalj)?

Mislim da je već bilo govora o tamnoj tvari, odnosno o nedavnom otkriću da se u središtu svake galaksije nalazi velika crna rupa i te crne rupe bi mogle da predstavljaju najveći dio nedostajuće tamne tvari.
[KS] je napisao:
Hajde da popricamo o dimenzijama svemira (ako nesto ima dimenzije onda ima i granice, sta se nalazi van tih granica?).

Rekao sam ranije da je veličina svemira oko 30-tak sv. god. u prečniku. Šta je iza toga, najvjerovatnije je besmisleno govoriti. Kao što je besmisleno govoriti šta je bilo prije Big Banga, jer su i vrijeme i prostor nastali nakon toga.
Meni je najlogičnije da je svemir kao površina sfere. Konačan (konačne veličine), ali neograničen. Dakle, idući u jednom pravcu, nikad nećeš doći do granice svemira, već ćeš se vratiti u istu tačku.
U tom slučaju nema smisla govoriti o beskonačnom praznom prostoru, u kome se na jednom mjestu desio Big Bang i da je naš svemir samo onaj dio tog beskonačnog prostora ispunjen materijom. Posmatrati Big Bang kao tačku u prostoru je takođe besmisleno.
[KS] je napisao:
Da cujem vasa misljenja o sletanju Amerikanaca na Mjesec? Istina ili HOAX? Argumenti za i protiv.

Mislim da su Amerikanci zaista sletjeli na Mjesec, jer je mnogo ljudi (čak i naših naučnika) bilo upleteno u njegovu realizaciju, i ne bi se prevara mogla tako lako sakriti.
NASA je objavila i knjigu odgovora na mnoga pitanja koja su postavljali skeptici. Možda se može naći na njihovim stranicama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 14:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Mi zapravo ne znamo da li je putovanje kroz vrijeme uopšte moguće
Ne bih dalje ulazio u to, pošto to izlazi iz domena nauke i postaje SF

Da li se sad u zvaničnim naučnim krugovima ono što još ne znamo zove SF? Pošto kažeš da ne znamo da li je putovanje kroz vrijeme moguće i onda kažeš da je to SF.

U nauci ima puno vjere i vjerovanja, kao i kod vjernika. Ima puno hipoteza, pretpostavki, neke se vremenom potvrde a neke se obore. Ali se sve to smatra ozbiljnim a vjerovanje vjernika neozbiljnim, pa čak i kad se neka vjerovanja vjernika naučno potvrde, zanimljivo.

Što se tiče putovanja kroz vrijeme pomoću nekih mašina i uređaja ne bih znao koliko se po tom pitanju napredovalo, mada sumnjam da bi to odmah javno objavili kad bi uspjeli. Ali putovati kroz vrijeme se može i bez ikakvih mašina, ali to nije lako i spada u "ludu nauku", što cijelu stvar čini zanimljivijom. Putovanje u tjelesnom obliku je teže, a u vantjelesnom lakše, mada ništa od toga nije lako i zahtijeva ispunjavanje određenih predispozicija.

Nedavno je bila epizoda "Zone Sumraka" u kojoj su ljudi napravili vremeplov i vraćaju jednu djevojku da ubije Hitlera dok je bio beba. Zanimljivo su prikazali kako je to prošlo.

Meni je prošlost mnogo interesantnija sa stanovišta edukacije, a ne sa stanovišta mijenjanja, a drugi bi samo nešto mijenjali. Šta je bilo bilo je, i ima razloga zašto je dozvoljeno da bude tako. Ako je do mijenjanja mijenjajmo sadašnjost, ima tu posla preko glave, vjerovano više nego preostalog vremena.

Citiraj:
pošto je svemir nastao prije 15-tak milijardi s.g

Pretpostavka, ili šta?

Čujem da sad imaju nove teorije o tome kad su živjeli dinosaurusi, da su živjeli u nama mnogo bliskijoj prošlosti, zajedno sa ljudima. Do toga se valjda došlo preko nekih opipljivih i egzaktnih arheoloških pronalazaka. Kako je meni sva ta nauka zanimljiva, tj. onaj njen "tvrdi" aspekt kad se neka hipoteza (jer djeluje logična i jer nema drugih ili su druge "nelogične") uzme smatrati za alfu i omegu, sigurnu i neoborivu, a onda se desi nešto i dođe se sa naučne strane do preispitivanja te opšteprihvaćene "istine". To se dešava često ali se iz toga ne nauči ono najbitnije: open-minded stav, ništa ne smatrati nemogućim, sadašnje saznanje ne smatrati strogo tačnim i neoborivim, uzimati bar u razmatranje i "lude" teorije, kako naučne tako i metafizičke itd.

I onda se nauka nakon svih svojih promašaja u teorijama i izmjenama ruga "ludima": open-minded ljudima, slobodnijim kvantnim fizičarima, vizionarima u nauci, vjernicima, parapsiholozima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 16:30 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Da li se sad u zvaničnim naučnim krugovima ono što još ne znamo zove SF? Pošto kažeš da ne znamo da li je putovanje kroz vrijeme moguće i onda kažeš da je to SF.

Nisam siguran da sam shvatio šta želiš da kažeš.
Ako je nešto SF na današnjem nivou nauke, ne znači da će zauvijek ostati SF. Prije 100 godina put na Mjesec je bio SF, danas je sasvim normalna stvar. Mogućnost putovanja kroz vrijeme upliće neke teorije o svemiru koje su za sada samo hipoteza na papiru, kao što je teorija struna, koja pretpostavlja mnogo više dimenzija od ove 4 koje daje teorija relativnosti.
Za sada ne postoji ni jedna indicija da se teorija struna može primijeniti na naš svemir. I to je za sada SF, dok se ne dokaže suprotno.
Vader je napisao:
U nauci ima puno vjere i vjerovanja, kao i kod vjernika. Ima puno hipoteza, pretpostavki, neke se vremenom potvrde a neke se obore. Ali se sve to smatra ozbiljnim a vjerovanje vjernika neozbiljnim, pa čak i kad se neka vjerovanja vjernika naučno potvrde, zanimljivo.

Ovdje postoji mogućnost da odemo OT, ali ću kratko odgovoriti.
U nauci se polazi od toga da se ništa ne zna, pa se znanja malo po malo usvajaju. U religiji se polazi od toga da se sve zna, pa se onda malo po malo ta "znanja" odbacuju u korist nauke. Nema razloga da se vjerovanje vjernika smatra neozbiljnim (ne znam otkud ti to) i u neku ruku to je isto kao i bilo kakvo vjerovanje, pa i nučno. Problem nastaje kada se crkva upliće tamo gdje joj nije mjesto.
Vader je napisao:
Što se tiče putovanja kroz vrijeme pomoću nekih mašina i uređaja ne bih znao koliko se po tom pitanju napredovalo, mada sumnjam da bi to odmah javno objavili kad bi uspjeli. Ali putovati kroz vrijeme se može i bez ikakvih mašina, ali to nije lako i spada u "ludu nauku", što cijelu stvar čini zanimljivijom. Putovanje u tjelesnom obliku je teže, a u vantjelesnom lakše, mada ništa od toga nije lako i zahtijeva ispunjavanje određenih predispozicija.

Već smo pričali o ovome, Vader. Zašto ti nekim ljudima bezuslovno vjeruješ? Da li ćeš isto tako povjerovati u sve što ja kažem ili ćeš provjeriti informaciju?
Postoji li bar jedan dokaz da su članovi te sekte iz Italije zaista putovali kroz vrijeme?
Vader je napisao:
Citiraj:
pošto je svemir nastao prije 15-tak milijardi s.g

Pretpostavka, ili šta?

Proračun.
Vader je napisao:
Čujem da sad imaju nove teorije o tome kad su živjeli dinosaurusi, da su živjeli u nama mnogo bliskijoj prošlosti, zajedno sa ljudima. Do toga se valjda došlo preko nekih opipljivih i egzaktnih arheoloških pronalazaka.

Da, postoje neka arheološka otkrića koja ne bi trebalo da postoje. Pogledaj:
http://www.biped.info/articles/cremo.html
http://www.forbiddenarcheology.com/
http://www.paranormalplace.com/page6e.html
http://www.tanzania-adventure.com/olduvai.htm
Pošto si na ETF (ako sam dobro upamtio) znaš da se u svim mjerenjima uvijek odbacuju ekstremne vrijednosti, pa se vrši interpolacija. Tako se i sa tim otkrićima može uraditi. Ne tvrdim da je današnja nauka 100% u pravu, ali biram ono vjerovatnije.
Vader je napisao:
I onda se nauka nakon svih svojih promašaja u teorijama i izmjenama ruga "ludima": open-minded ljudima, slobodnijim kvantnim fizičarima, vizionarima u nauci, vjernicima, parapsiholozima...

Nisam primijetio da se nauka nekom ruga. Prava nauka je upravo open-minded. Većina vjernika koje ja znam su upravo suprotno od open-minded.
Jedina razlika izneđu naučnika i tih drugih koje spominješ je u tome što će naučnik najprije provjeriti nešto prije nego što to proglasi istinom, a ovi drugi će poći od toga da je neka pretpostavka istina i neće ni pokušati da je dokažu/opovrgnu.

Vrh

Tema posta: Opet ja...
PostPoslato: 20 Jan 2005, 16:32 
Početnik
Početnik

Mislim da je već bilo govora o tamnoj tvari, odnosno o nedavnom otkriću da se u središtu svake galaksije nalazi velika crna rupa i te crne rupe bi mogle da predstavljaju najveći dio nedostajuće tamne tvari.

Mislim da nisi u pravu sto se tice crnih rupa. Suvise puno ima crne tvari da bi sve bile crne rupe. Ima te tvari i izmedju zemlje i mjeseca. Nije i to valjda crna rupa?

Nego da ja postavim drugo pitanje. Da li ste citali skoro nastale izvode iz LOGOVA dijaloga koje je Nasa obavljala sa Astronautima za vrijeme sletanja i hodanja po mjesecu? Taj dijalog je dosta u siframa, ali zasto ako je taj prenos namjenjen citavom svijetu? Takodje tu se moze procitati kako Neil Armstrong spominje nekakve letece objekte koje vidi? Drugi astronaut ga pita da to nije mozda Vostok (Ruska sonda), ali on mu (tacno) odgovara da Vostok nikada nije stigao do mjecesa vec se sadrzao na orbiti oko zemlje. Sta su ti leteci objekti (da nisu i sad to USA specijalni avioni)?

I da, sletanje na mjesec je istina. Najjaci dokaz za to je tadasnja situacija koja je vladala izmedju Amerike i Rusije. Zar stvarno mislite da Rusi to nebi opovrgli da to nije istina? Zar bi dozvolili da Amerikanci tako lako preuzmu primat? Imali su Rusi tada dovoljnu tehnologiju da nadgledaju i svoj i Americki vazdusni prostor...
Sto se tice gore pomenutih zvijezda koje se ne vide na snimku, nevide se jer je kamera (u odnosu na danasnje standarde) vrlo loseg kvaliteta, i svjetlost usmjerena u nju je smetala ekspoziciji tako da su zvijezde ispale suvise malene da bi se vidjele na snimku. Stanite na prozor sobe pri upaljenom svjetlu u sobi, pa vidite da li vidite ista sitnije od drveta?
A talasanje zastave? Pa astronauti dok su postavljali zastavu morali su da je pomjeraju i okrecu (da je zabodu). To pomjeranje i okretanje stvorilo je talase. Na Zemlji bi gravitacija odmah ispravila te talase ali na mjesecu nema gravitacija koja bi to ispravila i zato zastava izgleda kao da se talasa.
Takodje na par snimaka napravljenih sa Apollo 15 i 16 vide se otisci "nogu" letjelice kojom je doletio Neil Armstrong. I nije tacno da nije bilo vise misija na mjesec poslije ove. Pokusacu da nadjem url (nemogu se sad sjetit) sa listom misija....
Toliko za sad.

Vrh

Tema posta: Re: Opet ja...
PostPoslato: 20 Jan 2005, 16:39 
Veteran
Veteran

[KS] je napisao:
Ima te tvari i izmedju zemlje i mjeseca. Nije i to valjda crna rupa?

Izvor?
Ne možeš reći da tamna tvar postoji između Zemlje i Mjeseca, a da ne znaš šta je ta tamna tvar.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ako je nešto SF na današnjem nivou nauke, ne znači da će zauvijek ostati SF

Da, tu se slažem, ali se za nešto što nije sigurno od strane nauke koriste različiti termini: SF, pretpostavka, zabluda, bajka, hipoteza...

U nauci se polazi od toga da se ništa ne zna, pa se znanja malo po malo usvajaju. U religiji se polazi od toga da se sve zna

Po mom iskustvu niti se u nauci uvijek polazi od toga da se ništa ne zna niti se u religiji uvijek polazi od toga da se sve zna. Ni u jednom ne treba poći od toga da se sve zna, jer nam je u obe oblasti dano da mnogo toga sami istražujemo, produbljujemo, potvrđujemo ili osporavamo.

Kako reče Alister "ozloglašeni" Krouli:

A ipak je sumnja dobar sluga ali je loš gospodar; savršena ljubavnica ali, mrzovoljna supruga.

Doza sumnje je dobra, ali ne sumnja koja će osporavati sve ono što nam se ne uklapa sa sadašnjim našim postavkama i vjerovanjima, već sumnja koja je pokretač na nova istraživanja, uz open-minded stav.

Postoji li bar jedan dokaz da su članovi te sekte iz Italije zaista putovali kroz vrijeme?

Ne znam ništa o dotičnoj sekti ni njihovim putovanjima kroz vrijeme. O čemu se radi?

Što se tiče proračuna o starosti svemira, on je možda tačan a možda i nije, tu je dosta toga uzeto kao pretpostavka. Možda nije bilo Big Banga već je sve nastalo na drugi način, a možda i jeste. Ti veliki proračuni o starosti svemira, starosti Zemlje, starosti fosilnih ostataka, udaljenostima u svemiru...što su veći proračuni i što se više pretpostavki uzme u obzir to račun može biti nepouzdaniji. No nema veze.

Zanimljiva je teorija o širenju svemira, a drevna budistička učenja uče o nekakvim udisajima i izdisajima Brame (nisam siguran oko imena) u kojima se pri izdisaju svemir širi a onda skuplja, i po njihovim učenjima se radi o velikim vremenskim periodima. Do ovoga su došli bez naučnih mjernih sredstava.

Ne tvrdim da je današnja nauka 100% u pravu, ali biram ono vjerovatnije.

Hm, da...vjerovatno kao i svi mi. Ali tu treba biti oprezan. Ono što je najvjerovatnije (ili se nama tako čini) ponekad nije ono što je istina. To znaju svi oni koji se na fudbalskoj utakmici klade za apsolutnog favorita pa izgube. Ko bi smatrao da je vjerovatno da će Grčka osvojiti Evropsko prvenstvu u fudbalu?

Jedina razlika izneđu naučnika i tih drugih koje spominješ je u tome što će naučnik najprije provjeriti nešto prije nego što to proglasi istinom, a ovi drugi će poći od toga da je neka pretpostavka istina i neće ni pokušati da je dokažu/opovrgnu.

Moje iskustvo govori da to nije uvijek tako jednostavno, recimo do mnogih pronalazaka se došlo slučajnošću, čitao sam o tome, i sad recimo da neko dođe do nečega slučajno ali kasnije nije u stanju ponoviti taj naučni eksperiment jer ne zna šta je slučajno pomiješao, pokrenuo. On (samo on) će znati da se taj eksperiment može uspješno izvesti, ali mu drugi možda neće vjerovati. On zna da je to uspio, ali drugi mogu reći: "on je pošao od toga da je to istina i to tvrdoglavo smatra istinom, ali to nikad nije uspio dokazati". Tako ti je često kad je u pitanju metafizika (parapsihologija, duhovnost) i to je ono što sam ja vidio da često stvara zabunu i nepotrebni zid između nauke i duhovnosti. Neki ljudi lažu i privlače pažnju spiritualnim naklapanjem, ali ima onih koji su stvarno vidjeli-doživjeli-osjetili nešto izvan svijeta od pet čula, a kad pričaju o tome ne vjeruje im se jer tu pojavu nisu premjerili metrom, izvagali vagom, uhvatili je u posudu i pokazali drugima. A takvi koji su to doživjeli ni ne traže uvijek od drugih da im slijepo vjeruju, već da sami istražuju oko toga. Poziv na slijepu vjeru je dobar možda samo u malom broju stvari, a i to samo kao početna osnova na kojoj tek treba graditi potvrdu ili opovrgavanje, dok poziv na opštu i stalnu slijepu vjeru (ni u nauci ni u religiji) nije dobar.

A to što naučnici nešto provjere prije nego što to proglase istinom ne znači da je to istina i da je ta provjera neka garancija, sama nauka je to potvrdila. Recimo naučnici imaju skup podataka i iz njih izvuku jedini zaključak koji iz njih i mogu izvući, i to je OK, a onda to proglase istinom. Ali se vremenom ispostavi da se dotična pojava mogla posmatrati i sa nekih drugih strana, uz nove podatke (kao u istažnom sudstvu na primjer), uz savremenija sredstva, pa se dođe do sasvim drugog zaključka. Recimo to se dešava baš kod utvđivanja starosti fosila, Zemlje, dinosaurusa i mnogo čega drugog (drevne civilizacije, piramide: da li su Egipatske ili su starije, neki naučnici su mijenjali svoja mišljena po tom pitanju). A ipak se prethodni zaključak već proglasio istinom i bio je opšteprihvaćen. U jednoj knjizi je dat dobar prijedlog, nemojmo govoriti "to je tako i tako" nego uvijek recimo "mi do sada smatramo da je to tako".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 19:09 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:

Ne znam ništa o dotičnoj sekti ni njihovim putovanjima kroz vrijeme. O čemu se radi?

O ovome. Mislio sam da aludiraš na Damanhur sektu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2005, 19:11 
Početnik
Početnik

A Starchild? Pretpostavljam da ste culi za njega (nju)? Najcudnija lobanja (po sastavu i obliku) ikad pronadjena. Ni dan danas nije potpuno istrazena.

http://www.starchild-uk.com/
http://www.starchildproject.com/

Ovako izgleda:
Slika

Rekonstrukcija:
Slika

Cudno, zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2005, 16:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Apr 2003, 22:23
[KS] nista vise nije cudno...
nego da nisi i ti donirao u njihov fond za starchild?
:D

Abra-abra-cadabra
Abracadabra

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2005, 18:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Otvorio sam jednu temu na "Duhovnost i religija" o nečemu čega smo se juče ovde dotakli.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]