banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 03:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 24 Nov 2004, 17:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Odavno sam htjela da prokomentarisem ovaj film ali mi se nije dalo registrovati ranije :).

Elem, imala bih milion quotes da prokomentarisem ali bi mi onda post bio kilometarski, pa zato necu. Nerviraju me komentari tipa: film mnogo odstupa od knjige, jos jedno americko iskrivljivanje istorije i sl. Halo, radi se o filmu, drami a ne o dokumentarcu, znaci cilj je bio da se narod zabavi a ne da se nauci istorija. I ovo sto neko rece da je citav rat stavljen u 15 dana - no comment!

Film je po meni fantastican, jedva cekam da se pojavi DVD pa da ga gledam ponovo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jan 2005, 14:44
FILM LEDI!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 21:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
FILM LEDI!!!!!!!

Naravno, opet zbog Bred Pit-a hehehe :lol:
...
ali kada se objektivno pogleda, mogli su napraviti film koji bi realnije pratio istorijsku radnju. Shvatam da je mnogo zabavnije kad u p.n.e ili slicnom razdoblju umjesto maca izvuce rail gun, particle beam weapon ili nesto slicno, ali ipak film nije tu samo radi zabave... on edukuje htjeli to mi ili ne... znaci ako ne znamo istorijski background, a gledali smo flim koji iskrivljuje istorijske cinjenice, danas-sutra mozemo smatrati da je jedina istina opisana u tzv istorijskom spektaklu...
odoh u OT vode... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 12:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Slažem se sa tobom s tripy ali ne znam na šta si mislio pod istorijskom radnjom i istorijskim činjenicama kad je u pitanju Trojanski rat. Da li misliš na Ilijadu po kojoj film nažalost nije pravljen, ili na nešto drugo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 16:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Vader je napisao:
Da li misliš na Ilijadu po kojoj film nažalost nije pravljen, ili na nešto drugo?

da... mislim na Ilijadu... vjerujem da bi bio mnogo bolji..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
Koliko ja vidim jedino odstupanje od Ilijade je to što nisu prikazani bogovi ostalo je sve ok?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 19:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

smijesno mi je malo kad orlando okrece ledja i bjezi. scena dvoboja.
znas kad bi grcki junak tako pobjegao??? u krajnjem slucaju sam otac ili brat bi ga ubili. to je u to doba bilo vise nego kukavicki...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 20:52 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
On nije (bio) Grk :>>

Dalje,

Dove: pa s jedne strane si u pravu - ok je i kad gledas neki rasiticki film ili neku scenu ubistva, silovanja ili sta sve vec ne - pa to je samo zabava, film je pravljen da zaradi pare zar ne ??
Naravno da nije OK to sto izvrcu istorijske cinjenice ili neke vec prihvacene mitove i legende i tako OZBILJNO govore o tome.
OK bi bilo jedino to da su napravili ovaj film ali kao parodiju ili kao nesto sasvim deseto - svima namjerno iskrivili imena, promijenili mjesto radnje itd - onda bi tek to ostvarenje mogao shvatiti kao film za zabavu i opustanje.

Ah ta Troja .. i Brad ... totalno bezveze ako se mene pita - trebao je neko drugi da glumi Ahila ali dobro - sta je tu je ..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 21:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pa vecina filmova se i pravi da se zarade pare (bar ovih Holywoodskih). A da li je i moguce napraviti orginalan film, da li to director i hoce, koliko ljudi zaista zna istoriju Troje ili nekog drugog istorijskog dogadjaja...? Film i nije bas toliko odstupio od 'istorije'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filmovi zbog para???? ma dajte................. :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 23:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Mnogo bi bolje bilo da je film rađen strogo po Ilijadi, ali i drugim grčkim spisima koji opisuju događaje prije, za vrijeme i nakon Trojanskog rata, jer sama Ilijada opisuje samo zadnji dio rata, zadnju (desetu) godinu, možda malo manje ili više. Bilo je tu dosta zanimljivih događaja mimo toga, na primjer kako je uopšte došlo do rata, pa okupljanje vojske i heroja, pa muke Grka da dođu do Troje i šta su sve morali uraditi (žrtvovati) da bi u tome uspjeli, pa prve godine rata, pa kraj rata o čemu nema u Ilijadi, pa stanje nakon rata, povratak heroja kući, a moglo se u kratkom prikazu prikazati šta se pojedinim herojima desilo pri tome, ima tu zanimljivih i poučnih stvari.

Naravno da se nije mogla svaka stranica Ilijade prebaciti u film, niti je to trebalo, ali su se ključni događaji mogli prikazati i uvezati sa drugim ključnim događajima, tako bi film bio mnogo ispunjeniji i zanimljiviji, kako onima koji su čitali su čitali Ilijadu tako i onima koji nisu.

Nije se od Ilijade odstupilo samo po pitanju izbacivanja bogova već i po mnogim drugim stvarima, recimo u filmu je Ahil ušao u Troju pri njenom padu, a Ahil po spisima nije bio živ kad je Troja pala, poginuo je prije toga. Ali ovaj film kao da je pravljen da bi proslavio Ahila (čitaj: Bred Pita).

Šteta što se toliki novac, toliko sredstava, efekata i energije utrošilo na film koji je umotan u holivudski standardno lijep celofan, ali nema duše.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Prema Ilijadi Ahil je poginuo tako što se zamerio bogu Apolonu i ovaj je, prerušen u oblak, uputio Parisovu strelu u jedino mesto gde je bio ranjiv-petu. E sad, pošto su bogovi izbačeni zarad vernijeg istorijskog prikaza događaja, mislim da je izabrano najbolje moguće rešenje.
A što se tiče ostalih događaja Ilijada i završava padom Troje a svi događaji nakon toga opisani su u Odiseji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 23:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
nerevar je napisao:
Prema Ilijadi Ahil je poginuo tako što se zamerio bogu Apolonu i ovaj je, prerušen u oblak, uputio Parisovu strelu u jedino mesto gde je bio ranjiv-petu. E sad, pošto su bogovi izbačeni zarad vernijeg istorijskog prikaza događaja, mislim da je izabrano najbolje moguće rešenje.
A što se tiče ostalih događaja Ilijada i završava padom Troje a svi događaji nakon toga opisani su u Odiseji.

Upravo tako ...
Cini mi se da sam to vec spomenuo u ovoj temi u nekom od mojih proslih postova...

Vader:
A to da se proslavlja, u ovom slucaju, negativan lik [kako su ga prezentovali] je malo ili malo puno apsurdno...
No Brad i ne bi pristao ni na sta drugo :>
Kao i u vecini slucajeva - slazem s tvojim postom 100% ... nemam sta dodati..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 00:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ni ja nisam ljubitelj Brad Pita (čak naprotiv) ali mislim da je on bio dobar izbor za ovaj film i da je dobro odglumio Ahila. Možda je to do mene ali pokušajte vi zamisliti Arnolda Schwarzeneggera, Sylvestera Stallonea ili nedajbože Stevena Seagala u istoj ulozi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

nerevar je napisao:
pošto su bogovi izbačeni zarad vernijeg istorijskog prikaza događaja, mislim da je izabrano najbolje moguće rešenje

Zamisli da je zapisano kako je Tesla u svojim eksperimentima bio u stanju stvoriti velike električne varnice i munje, ali da znanje o tome kako je to uspio nije ostalo sačuvano i da niko to kasnije nije uspio ponoviti. I zamisli da neko sad snima film o Tesli ali ne prikaže te munje jer misli da su one izmišljene i da ih se nije ni moglo proizvesti, a to misli samo zato što ih do danas niko nije uspio rekonstruisati ni shvatiti na kom principu rade. I onda to nazove "izbacivanje Teslinih munja zarad vjernijeg istorijskog i naučnog prikaza".

Poenta je da ja ne bih bio siguran u to da je izbacivanje bogova (tj. bića koje su oni tada zvali bogovi, iako su oni možda bili nešto drugo) učinilo uslugu "vjernijem prikazu događaja". Mislim da je, ironično, umanjilo realnost prikaza. Ali čak i da nisam u pravu to što ne razumijemo te "bogove" ili ih sada više nema (u šta vjerujem) ne znači da ih nekad nije bilo. Možemo mi tvrditi da su oni izmišljotina ali ne možemo biti sigurni u to. Mnogo toga čega je nekad bilo sada više nema, dinosaurusi su nam ostavili svoje tragove, ali mnoge druge stvari, pojave, civilizacije, gradovi, narodi, njihova dostignuća su i dalje stroga nepoznanica.

Mnoge životninjske vrste su strogo ugrožene, neke već nestaju ili će nestati, zamisli da nestanu papagaji (ne daj Bože) i da nekon nakon hiljadu godina čita o pticama raskošnih boja i kaže: "ma to su fantazije starih naroda, bajke, nema takvih ptica".

A i kad su u filmu "zarad vjernijeg prikaza" izbacili Apolonovo upućivanje strele na Ahilovu petu mogli su prikazati da ga pogađa obična strela prije pada Troje. Izbacivanje bogova ih nije moralo omesti u doslovnom držanju Ilijade, mada samo u nekim stvarima.

Citiraj:
A što se tiče ostalih događaja Ilijada i završava padom Troje a svi događaji nakon toga opisani su u Odiseji

Pored Ilijade i Odiseje ima i drugih, manjih, spisa. Mitovi o Trojanskom ciklusu izloženi su po Homerovoj "Ilijadi", zatim po Sofoklovim tragedijama "Ajant i Filoktet", po Euripidovim "Ifigenija na Aulidi", "Andromaha" i "Hekuba", po poemama: Vergilijevoj "Enejidi", Ovidijevoj "Herojini" i odlomcima iz niza drugih djela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To što neko veruje da su grčki bogovi postojali je stvar ličnog ubeđenja i nemam ništa protiv toga mada se ja i dalje držim one stare: pojave u prirodi koje nisu mogli objasniti pripisivali su bogovima kojima su davali ljudski lik. Iskreno govoreći Ilijada je veoma konfuzno delo uzimajući u obzir bogove i njihovu ulogu u trojanskom ratu. Da su bogovi ubačeni u film to bi sigurno doprinelo vizualnom utisku ali bi sama radnja više ličila na špansku telenovelu.
Citiraj:
Pored Ilijade i Odiseje ima i drugih, manjih, spisa. Mitovi o Trojanskom ciklusu izloženi su po Homerovoj "Ilijadi", zatim po Sofoklovim tragedijama "Ajant i Filoktet", po Euripidovim "Ifigenija na Aulidi", "Andromaha" i "Hekuba", po poemama: Vergilijevoj "Enejidi", Ovidijevoj "Herojini" i odlomcima iz niza drugih djela.

Apsolutno se slažem ali ako si pročitao ova dela primetio si da u filmu nema ni jednog događaja opisanog u njima tj. film je rađen isključivo po Ilijadi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 17:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vader je napisao:

Naravno da se nije mogla svaka stranica Ilijade prebaciti u film, niti je to trebalo, ali su se ključni događaji mogli prikazati i uvezati sa drugim ključnim događajima, tako bi film bio mnogo ispunjeniji i zanimljiviji, kako onima koji su čitali su čitali Ilijadu tako i onima koji nisu.

Nije se od Ilijade odstupilo samo po pitanju izbacivanja bogova već i po mnogim drugim stvarima, recimo u filmu je Ahil ušao u Troju pri njenom padu, a Ahil po spisima nije bio živ kad je Troja pala, poginuo je prije toga. Ali ovaj film kao da je pravljen da bi proslavio Ahila (čitaj: Bred Pita).

Šteta što se toliki novac, toliko sredstava, efekata i energije utrošilo na film koji je umotan u holivudski standardno lijep celofan, ali nema duše.

Mozda director filma misli da je stavio sve kljucne dogadjaje u film. Po vasim zeljama, film bi trajao 5 sati. Ne znam zasto ste toliko zapeli sto su neke 'istorijeske cinjenice' promijenjene ili malo iskrivljene? Ja zaista nemam problem s tim. Kao sto ti rece: mozda je film i napravljen da bi proslavio Ahila, opet nemam problem s tim (Brad je slavan i bez toga).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 18:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

nerevar je napisao:
primetio si da u filmu nema ni jednog događaja opisanog u njima tj. film je rađen isključivo po Ilijadi

Da, to i jeste šteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2005, 15:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Opet se vracam ovom filmu jer sam ga bas sinoc odgledala ponovo. Na kraju filma kaze: inspired by The Iliad (eto vam odgovor zasto su 'iskrivili istoriju' :).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 59 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]