nerevar je napisao:
pošto su bogovi izbačeni zarad vernijeg istorijskog prikaza događaja, mislim da je izabrano najbolje moguće rešenje
Zamisli da je zapisano kako je Tesla u svojim eksperimentima bio u stanju stvoriti velike električne varnice i munje, ali da znanje o tome kako je to uspio nije ostalo sačuvano i da niko to kasnije nije uspio ponoviti. I zamisli da neko sad snima film o Tesli ali ne prikaže te munje jer misli da su one izmišljene i da ih se nije ni moglo proizvesti, a to misli samo zato što ih do danas niko nije uspio rekonstruisati ni shvatiti na kom principu rade. I onda to nazove "izbacivanje Teslinih munja zarad vjernijeg istorijskog i naučnog prikaza".
Poenta je da ja ne bih bio siguran u to da je izbacivanje bogova (tj. bića koje su oni tada zvali bogovi, iako su oni možda bili nešto drugo) učinilo uslugu "vjernijem prikazu događaja". Mislim da je, ironično, umanjilo realnost prikaza. Ali čak i da nisam u pravu to što ne razumijemo te "bogove" ili ih sada više nema (u šta vjerujem) ne znači da ih nekad nije bilo. Možemo mi tvrditi da su oni izmišljotina ali ne možemo biti sigurni u to. Mnogo toga čega je nekad bilo sada više nema, dinosaurusi su nam ostavili svoje tragove, ali mnoge druge stvari, pojave, civilizacije, gradovi, narodi, njihova dostignuća su i dalje stroga nepoznanica.
Mnoge životninjske vrste su strogo ugrožene, neke već nestaju ili će nestati, zamisli da nestanu papagaji (ne daj Bože) i da nekon nakon hiljadu godina čita o pticama raskošnih boja i kaže: "ma to su fantazije starih naroda, bajke, nema takvih ptica".
A i kad su u filmu "zarad vjernijeg prikaza" izbacili Apolonovo upućivanje strele na Ahilovu petu mogli su prikazati da ga pogađa obična strela prije pada Troje. Izbacivanje bogova ih nije moralo omesti u doslovnom držanju Ilijade, mada samo u nekim stvarima.
Citiraj:
A što se tiče ostalih događaja Ilijada i završava padom Troje a svi događaji nakon toga opisani su u Odiseji
Pored Ilijade i Odiseje ima i drugih, manjih, spisa. Mitovi o Trojanskom ciklusu izloženi su po Homerovoj "Ilijadi", zatim po Sofoklovim tragedijama "Ajant i Filoktet", po Euripidovim "Ifigenija na Aulidi", "Andromaha" i "Hekuba", po poemama: Vergilijevoj "Enejidi", Ovidijevoj "Herojini" i odlomcima iz niza drugih djela.