banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2005, 23:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Imala bi jedno pitanje koje me vec dugo vreme, bolje receno dugo godina prati. Mada znam da na to mozda nikad necu naci odgovor, ali zeljela bi ipak cuti sta drugi misle o tome i sta vi smatrate istinom!
Dakle, sta vi mislite o cinjenici (ako to uopste smem nazvati cinjenicom), da su ljudi postali od homosapiensa, znaci od majmuna?!
Posto u bibliji pise da je covek postao od Boga, tj. Bog je od praha stvorio coveka i "udahnuo" mu dusu?!
U Bibliji pise da je covek "srodan" sa majmunom! A dokazano je po tome, zato sto majmuni imaju slicno, nemalo isto ponasanje kao i sam covek.
Necu sad da ponizim bibliju, niti da je se stavljam kao laznu knjigu, a molim i ostale da to ne cine!
Zamolila bi vas za ozbiljne komentare, tj. za vase licno misljenje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2005, 23:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
to je tema na koju razuman covjek koji je istovremeno i vjernik ne moze odgovoriti, jer jedna njegova strana govori jedno, a druga drugo
zao mi je sto ti ne mogu dati odgovor, ali to i mene vec dugo muci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 01:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
josephine je napisao:
to je tema na koju razuman covjek koji je istovremeno i vjernik ne moze odgovoriti, jer jedna njegova strana govori jedno, a druga drugo
zao mi je sto ti ne mogu dati odgovor, ali to i mene vec dugo muci

slazem se sa tobom.ali mislim da je to pocelo od "necega",a to nesto mi zovemo bog.nisam vjernik kao oni ljudi na forumu religije,ali licno mislim da postoji neka sila od koje je sve krenulo.nakon toga je evolucija uradila svoje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 02:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2003, 19:04
Vise Biologija...
Biblijski i bilo koje druge takve knjige... ne moze se dokazati.. nikako...

Tamo gde sam Ja, ne postoji "moja" ili "tvoja" strana. I u Svetlosti i u Tami Ja Jesam. Ja sam Mracan kao Ambis u koji se moras spustiti, da bi pronasao Ono za cim tragas. U praznini Nistavila Ja postojim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 10:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jul 2004, 10:18
Meni te pitanje ne uzbudjuje i ne smatram da je preterano bitno. Ne verujem da se moze otkriti i objasniti pocetak svega, tako da se i ne zamaram njime. Stavise, mislim da je nekorisno razmisljati mnogo o pocecima zivota i stvarnosti, posto oni prevazilaze kategorije naseg uma. U krajnoj liniji nije vazno kako je covek nastao, vec sta ce da radi od svoga zivota. Naravno, to sto ce covek da radi sa svojim zivotom takodje moze da se poveze sa pitanjem "Biologija ili Biblija?", ali ne bih da se sada zaplicem u preterana filoziranja... Pozdrav svima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 18:20 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Micelijus, hvala na opsirnom odgovoru.
Nije sad da me to pitanje i ta tema toliko muci, ali tema je vrlo zanimljiva.
Procitala sam dosta knjiga o covjecanstvu, dinosaurijama, procitala sam i bibliju, ali ne mogu nikako da svrstam gdje je i sta, kad bilo. Sta je prvo bilo, dinosaurije, pracovjek, Adam i Eva...
Znam da niko ne zna istinu, ali je tema dosta interesantna.
Covek ne zna ni sam u sta bi verovao!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 19:45 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 15:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Malo mi je cudno kako si sve ovo napisao Micelijus, pogotovu ovo oko nauke. Reci mi samo ko je napisao Bibliju i Sveto Pismo?

U ovoj eri DNA, vjerujem da ce se dokazati da je Biologija ispravna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2002, 20:27
Немам времена читата оно што је Мицелијус писао... Имао сам прилике причати са људима који раде по којекаквим научним институтима. Углавном, ствари се своде отприлике на ово:

1. Наука има одговоре на само поједине детаље грађе живих бића. Остало су само претпоставке, и самим тим, они који верују у науку - верују у гомилу претпоставки без икаквих доказа. Тиме се сврставају на исти ниво са онима који верују у Божје стварање света. И једни и други су - ВЕРНИЦИ.

2. Многе ствари које је наука утврдила, одавно су већ познате у Библији. Редослед по коме наука тврди да су се развијала жива бића, поклапа се са редоследом Божјег стварања живих бића.

3. Теорија еволуције се углавном заснива на шпекулацијама, а многи археолошки "докази" су заправо били чисти фалсификати.

4. Наука се у принципу не коси са теологијом, све док не почне негирати постојање Бога. Научне теорије о "опстанку најјачих" и "природној селекцији" се ни у чему не косе са теолгијом.

5. Диносауруси су постојали и описани су и у Библији. Нестали су, не након удара метеротиа о Земљу, него након потопа када је Земља претпела велике климатске промене. О овоме постоје и научне потврде.

6. итд...

Издвојићу само најинтересантнији део разговора са једним научником који се водио око "великог праска".... Разговор је отприлике текао овако:

Научник: "Космос је настао након великог праска"
Ја: "То звучи као експлозија, зар не"
Он: "Да баш тако"
Ја: "Ако је то тачно, онда мора да је нешто експлодирало, а из тога је настала сва ова материја у свемиру"
Он: "Да, ми мислимо да је пре праска сва материја била сконцентрисана у инфинитезимално малу тачку, и да је простор и време, као и материја настала у моменту праска. Простор се од тада почео ширити као балон, а галаксије су се формирале унутар тог балона"
Ја: "Да ли то значи да простор и време нису постојали пре праска?"
Он: "Да, управо тако"
Ја: "За експлозију је потребно извести објекат из стабилног у лабилно стање, уз помоћ вањског утицаја"
Он: "Тачно"
Ја: "Ако простор и време нису постојали пре експлозије, шта је онда то вањско?"
Он: "То нам није познато"
Ја: "Православни верују да је Бог изван простора и времена, и ти си перфектно описао почетак Божјег стварања Васељене... Он је тај вањски узрок који је из инфинитезималне честице (ничега и по науци) створио и простор и време и материју"
Он: -----------------------

Ту се разговор прекинуо. И заиста... његов опис научног мишљења се уопште не коси са Библијом и теологијом, изузев што они немају објашњење за оно за шта теолгиија има.

Још само да кажем... о научном објашњењу са теолошке стране, можете прочитати овде... Јако интересантно штиво:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/A ... /Nauka.htm

Обавезно прочитајте опис препотопске земље на основу података из Библије. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 20:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Nov 2004, 22:12
Potrazi te knjigu "Zivot nakon zivota" autor;Martin Kobialka
Odlicna knjiga!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 00:50 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 09:37 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Pozdrav začetniku i učesnicima ove dobre teme.
I ja pozdravljam ono što je Maran Ata iznio u svom postu, kao i ono što je Micelijus iznio još prije.
I samo da se malo nadovežem.
Mislim da ne treba postavljati pitanje tako isključivo "ili-ili", jer isključiv pristup rijetko (da ne kažem nikad) ne daje iole vijernu sliku o nečemu: u najboljem slučaju crno-bijelu, dok znamo da je naš svijet i te kako šaren :) .
Dakle, Sveto Pismo je sveta knjiga, i svako ko je odabrao da vjeruje u Boga trebalo bi da je shvati zaista ozbiljno jer u njemu ima mnogo više od onoga što se na prvi pogled vidi.
Ali, Sveto Pismo nije udžbenik istorije niti biologije (kao ni bilo čega drugog) i ne treba ga kao takvog ni posmatrati, jer je naš Tvorac dao nama slobodu pa čak i zadaću da istražujemo svijet u kojem živimo da bismo ga više zavoljeli i bolje razumjeli. U Svetom Pismu su dati najosnovniji principi od kojih se treba poći, ali nam nisu na tanjir date sve činjenice (mada se o njima mogu pronaći barem naznake). One su predmet bilogije i drugih nauka koje bi trebalo da nam pomognu da bolje razumijemo svijet oko sebe.
To što je u Svetom Pismu nešto rečeno jednostavnim rečenicama ne znači da se tu ne može pronaći mnogo više i dublje od onoga što se na prvi pogled vidi. Treba imati u vidu da je Sveto Pismo dato takvo između ostalog i da bi se neke osnovne istine mogle objasniti i ljudima koji su na niskom stepenu spoznaje svijeta oko sebe, prije svega nepismeni, ali je zadivljujuće to što u istim tim rečenicama postoje informacije i za one koji su po ljudskim mjerilima "obrazovaniji", ako su u stanju da te informacije potraže.

Ovdje ću navesti jedan zanimljiv primjer. Naime, kod mnogih koji se smatraju vjernicima opšteprihvaćena je i "na Bibilji nepobitno zasnovana činjenica" je da je naš svijet stvoren za 6 dana, i svi podrazumjevaju da su to bili dani od 24 sata.
Ali to je daleko od istine, ti dani su bili mnogo duža vremenska razdoblja (mada ni blizu onim sa kojima operiše zvanična nauka). U Kuranu se doslovno i kaže da se radilo o 6 vremenskih razdoblja a ne o našim danima. Može se pronaći i kolika su ta razdoblja bila, ali ovdje ću samo po Svetom Pismu dokazati da to nisu bili naši dani od 24 sata.
Ujedno time ću pokazati i saglasnost Svetog Pisma i Kurana.
Naime, naši dani (i računanje vremena uopšte) se računaju prema Suncu i Mjesecu, a Sunce i Mjesec su stvoreni tek četvrtog dana stvaranja po Svetom Pismu.
(1. Mojsijeva 1:14-19)
14. Potom reče Bog: neka budu vidjela na svodu nebeskom, da dijele dan i noć, da budu znaci vremenima i danima i godinama;
15. I neka svijetle na svodu nebeskom, da obasjavaju zemlju. I bi tako.
16. I stvori Bog dva vidjela velika: vidjelo veće da upravlja danom, i vidjelo manje da upravlja noću, i zvijezde.
17. I postavi ih Bog na svodu nebeskom da obasjavaju zemlju.
18. I da upravljaju danom i noću, i da dijele svjetlost od tame. I vidje Bog da je dobro.
19. I bi veče i bi jutro, dan četvrti.

Mnogo je drugih stvari kojih se ljudi kao pijan plota drže navodno po Svetim Spisima, ali je to samo plod njihovog nerazumijevanja i nehtijenja da se udube u ono što zaista piše i robovanju sopstvenim predstavama o nečemu. U stvari, Sveti Spisi daju jasan putokaz i osvjetljavaju put: od toga počni, tuda idi i istražuj jer ćeš bolje upoznati i zavoljeti i tvorevinu i njenog Tvorca!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 14:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Svi vi to lijepo zborite, ali ko je napisao Sveto pismo, Bibliju i ostale svete knjige???? Kako vam se daa pisati tako duge postove :)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 15:31 
Majstor
Majstor

Ko je nadahnuo jedno prosto ali bistro ličko seljače, Nikolu Teslu da svojim otkrićima (onoga što je oduvijek postojalo ali za dotadašnje ljude kao da i nije) uzdrma tadašnje velike umnike i sveznalice i njihove kićene teorije?
Sjeti se, njega su praktično otjerali sa fakulteta.
Ono što je on nosio u sebi nije naučio ni u kakvoj školi nego je samo imao sluh za Onoga od koga je sve poteklo, a tome se naučio još u svom selu u toplom i pobožnom domu od svog oca i matere.
Kako on tako i svi oni koji su činili velike korake za čovječanstvo su dobili spoznaje nadahnućem, i u pravilu naišli na oštar otpor tadašnje intelektualne elite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Svi vi to lijepo zborite, ali ko je napisao Sveto pismo, Bibliju i ostale svete knjige???? Kako vam se daa pisati tako duge postove :)?

Свето Писмо и Библија је једно те исто. Њих су написали Богом надахнути људи, пророци у Старом Завету, Апостоли у Новом Завету. Пророцима се Бог јављао било директно, било преко анђела и преносио им поруке, а Апостоли знамо да су ходили раме уз раме са Богом који је узео људско тело. Слушали од Њега све што им је он причао, и после делимично записали на папирус, а делимично се задржало у облику усменог предања - Светог Предања. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 14:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

[quote="Maran Ata]Свето Писмо и Библија је једно те исто. Њих су написали Богом надахнути људи[/quote].

Znaci, ipak je sve doslo od ljudi. A da li su Bogom nadahnuti, to je vec veliko pitanje. Koliko puta ovi sveti spisi su bili prepisivani, dopisivani...?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У томе и јесте разлика између Библије и осталих књига, што садржај Библије није од људи, а сам запис јесте, јер Библија није буквално пала са неба, па је неко пронашао и почео да умножава.

Иначе, попитању преписивања, све до појаве саврмених техинка штампле, књиге Библије су преписиване ручно. При томе се водила јако велика пажња, да се верно и без грешака произведе нова копија. Да се у томе добро успевало, кажу нам и археолошки налази, као и сачувани папируси из најранијег времена Хришћанства, који се чувају по музејима. Недавна открића Кумранских Списа је исто тако, само потврдила аутентичност и исправност појединих делова Библије какву је ми данас позанјемо. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jan 2005, 20:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Maran Ata je napisao:
При томе се водила јако велика пажња, да се верно и без грешака произведе нова копија.

Vjerujem da se vodila paznja, ali ako je sve to prepricavano prvo pa onda zapisivano - svako je mogao da doda i da oduzme bilo sta hoce (sta mu se svidi), tako da.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jan 2005, 10:25 
Majstor
Majstor

Mogao je, ali nije.
Ljudima koji su zapisali Sveto Pismo i većini onih koji su ga prepisivali i prevodili, bilo je važnije šta Bog vidi i šta On misli o njima nego šta misle ljudi, i gledali su da taj njihov rad služi Bogu a ne njima i njihovom interesu u bilo kom pogledu.
I na pamet im nije padalo da ga dorađuju prema sebi (a pogotovo im nije padalo na um da pokušaju da ga koriste za neku vrstu manipulacije) , nego su pisali onako kako su najbolje mogli po nadahnuću koje su primili ili ga prepisivali pažljivo znajući da ne pišu svoju nego Božiju riječ.
Nije im trebao bolji nadglednik od njihove savjesti.

Istini za volju, manjih dorada je bilo, ali njih nije učinio nijedan pojedinac, nego kolektiv koji je time mislio da će postići neko duhovno dobro.
Ali i tome će suditi Onaj koji je dao da se Sveti Spisi napišu i koji im je te (dorade) dopustio.
Primjer za to je ono što su Jevreji još mnogo prije Hrista izbacili iz originalnog teksta sva imena pod kojima se Bog (ili druge nebeske osobe u Njegovo ime) obraćao ljudima, odnosno Izraelu prije svega.
To su imena Elohim, J.H.V.H. (odnosno Jahovehu, poznatije varijante Jahve ili Jehova) i El-Šadaj, ali i neka druga imena, i oni su svugdje u pravilu ta imena zamijenili sa Adonai (u našem prevodu Gospod), iako to u nekim slučajevima dovodi do apsurda kada je očito da se radi o različitim duhovnim ličnostima, ili kada je očito da se radi o imenu sastavljenom od dvije riječi, ali se u našem prevodu Starog Zavjeta zbog takvog naknadnog zahvata umjesto nekog imena od dvije riječi nalazi "Gospod Gospod" što je vrlo čest slučaj u npr. Knjizi proroka Ezehijela.
Ali to na suštinsku i spasonosnu poruku Svetog Pisma ima vrlo mali uticaj, i ima značaj samo za one koji odluče da malo dublje zarone u skrivenije i na prvi pogled nevidljive stvari.
Jevreji su to učinili iz navodnog prevelikog poštovanja Božijeg/Božijih imena (mada lično sumnjam u taj njihov razlog), ali samo On će dati konačnu presudu o tome.
Za mene je dovoljno to što im je On takav zahvat dopustio, pa znači da i On ima svoje razloga za to.
Slično tome, i u evanđeljima ima nekih dodataka a ima i toga što je malo prepravljano (posebno pri prevođenju) što je prije svega prouzrokovano time što su prevodioci već imali određene usađene predodžbe i predubjeđenja pa su i svjesno i nesvjesno naginjali ka njima, ali ni to nije u stanju da mnogo naruši onu srži osnovu, jer i onaj ko je čak i te prepravke činio nije se usuđivao da to čini u velikom obimu (tek pri izboru pokoje riječi ili izraza), a ono što je on "prepravio" na jednom mjestu koje je on uočio, ostalo je netaknuto na drugim mjestima koje on nije ni primijetio (jer se mnogo toga u Svetom Pismu ne vidi tek tako lako).
Ipak je radi finih nijansi dobro imati na raspolaganju više prevoda Svetog Pisma jer neki su prevodioci bolje i savjesnije uradili svoj posao.
Međutim, kao što ti je Maran Ata već rekao, u cjelini gledano razlika između tekstova Svetog Pisma od prije par hiljada godina i danas je realno zanemarljiva i sigurno te razlike ne utiču bitno na suštinu i na iskrenog čitaoca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]