Hercegovac je napisao:
Brale001 je napisao:
:D
Pele... nazad na temu.
Parafrazirat cu jednog sociologa (taj ne lupa kao ja....ozbiljno vlada covjek osnovama) nesto kao ovako:
"Ako razliciti ljudi trebaju da okupiraju isti politicki prostor bez sukoba, oni moraju da ogranice sebe u podvrgavanju kritici fundamentalih osnova vjerovanja drugih".
Jedna od ironija zivljenja u kao sto neki ovjde kazu "modernom" savremenoj zapadnom demokratskom drustvu je sledeca.
Takvo drustvo razlicitim zakonima i propisima stiti razlicitost i kao fol do daske podrzava jednakost na papiru neeeeeograniceno a sad pazi ovo, u isto vrijeme a u praksi trazi da suzis razlicitost pogleda i stavova o tim razlicitostima.?!? Alloooo....
Zar to nije jedan apsurda gdje dolazi do ocigledne kolizije...Jel neko od vas ovo razumije bolje...

Prihavata se različitost koja ne ugrožava druge. I islam je bio prihvatan decenijama, sva prava su imali... Dok nisu svojom "slobodom" počeli da ugrožavaju sve druge slobode.
Ne radi se tu o razlicitostima i slobodama.
Ako imas princip drzi ga se ili se ne pozivaj na njega.
Pa dosta je vise te dvolicnosti.I prazne liberalne frazeologije "Prihvata se razlicitost koja ne ugrozava druge".
Koji su to drugi?
Ako si me prihvatio na bazi kao fol jednakosti i ravnopravnosti onda si me prihvatio i sa mojim razlikama.
Ako nisi onda ne treba da me pustas ksebi. Ne znas da je religja samo dio islama .... ma nemoj.
Htio bi jeftinu radnu snagu i da ti bude potaman.
Mejdutim tako to ne ide, niti je ikad islo na taj nacin.
Kad su decenijam odsjecali masovno djevojcicama klitorise,kamenovali zene po Africi i okolo nije bilo problema za zapadni liberalni svijetnonazor, jesu li ti sto su tad trpjeli bili mozda "drugi" ili to "ne urgozavas druge" vazi samo kad su drugi tu tebi na oku.
Zapadu ne smeta sto se decenijama svakodnevno tuku zena i djevojcice gdje god se stignu u zemljama njihovih dobrih prijatelja i saveznika.
To je ok ili kako ti kazes ide pod ono "islam je bio prihvatan decenijama". Kad bicuju u Saudiskoj zenu koju je silovalo 7 muskaraca pa se potuzila i sud smanjio sa 200 na 100 udaraca onda je u redu.
Sve je to znaci tolerisano jel nije tebi smetalo(ne mislim tu na tebe konkretno).
Isti taj zapad vidi problem kad hoce i kad mu treba a kad je prisutan drugdje onda ga ne vidi ili drugi izraz - tolerise ga.
Naravno to se odnosi na zapadnu liberalnu viziju svijeta i na njihovo prihvatanje razlicitosti.
Sloboda je ugrozena ne samo kad kod tebe zajauce u dvoristu vec kad je zakinuta i u Somaliji, Spaniji,Pakistanu, Meksiku.
Saudiska, Kuvajt,Emirati su najbolji prijatelji Amera. Nisu zemlje koje pripadaju Evil osovini i nikada nisu dovedeni u pitanje njihovo grubo kresenje UN dekleracija o osnovama ljudski prava o jednakosti covjeka i zene.
Ne samo da je zapad tolerisao i tolerise te nejednakosti vec presucuje svakodnevno nasilje koje je opceprihvaceno kao tretman zena u ovim zemljama.
Zato kao sto rece, ako imas princip drzi ga se ili se ne pozivaj na njega.