_зока je napisao:
Ko slijedeći pomene hranu na ovom podforumu dobija za početak šut kartu sa politike. Vas dvojica urnisašte svaku temu na kojoj se krenete naprđivati.
Manitu i ja se nismo godinama dopisivali na PP. Mi (kao Dijana Tepsic) pomjeramo granice. Prvenstveno transparentnosti
manitu uci da svira je napisao:
Ti si bre anahron, kasican Srbin koji poteze sto god mu padne napamet da ima veze. Sad ja trebam crtati korelaciju izmedju politike zaposljavanja sezdesetih i sedamdesetih i danas, jer je to tebi isto, a necu, niti imam vremena. O tome i pisem, o perfidnoj promjeni politike u skladu sa stvarnim ili namjerno promjenjenim okolonostima a zaposljavanje je samo jedan segment izmjesanih politika asimilacije, enkulturacije, segregacije, pritiska itd, itd.
Brale je odlicno prikazao dijelic tih politika
A ti spremi jagnje&prase, cetri gajbe piva-zvacemo sve forumase, a Ajvar neka spremi ajvar i salatu ako ne uspije odgovoriti: Iz gomile njegovih nepovezanih upisa moras mi reci sa kojim tezama se tacno slazes? Objasni pa si free od paradajza

Cuj, ja sam anarhon i ja skacem sa teme na temu? A ko je dosao do Turana? I sta si time uopste htio reci? Lupam glavurdu citav dan...
Dalje, upotreba gomila stranih rijeci i izraza ne znaci nista. Stvarnost je bas onakva kako sam je opisao. Turci ne voze nova auta, Turci ne zive u novim kucama. Treca generacija doseljenika iz Jugoslavije ima bolje uslove zivota i bolji standard nego treca generacija doseljenika iz Turske. Znaci pricam ti o ljudima ciju su roditelji rodjeni na Zapadu.
To mozes provjeriti na uzorku od 1000 jednih i 1000 drugih. Ti si ono pominjao neke uzorke netom nakon izbora?
manitu uci da svira je napisao:
Prvo, tacno je da postoji ksenofobija ali o tome treba razmisljati s malo zadrske, nikako nije ista

Da li Srbin gubi posao, gubi socijalu i standard dolaskom Kineza, Afroamerikanca, Afrikanca, Arapa... u Srbiju?
Srbin ima nerjeseno nacionalno pitanje i temelj njegove ksenofobije je sasvim drugi par opanaka

Drugo, naslov teme nije napisan da bi se shvatio bukvalno u svakoj rijeci, pricamo o promjenama u politikama koje su vidne i laicima, ispolitizirana kulturoligija koja nije primjerena dosegnutim vrijednostima & standardima, pravima na Zapadu - znaci da necega tu ima - o tome diskutujemo. Znaci, moje misljenje je da je problem sistemski, lagano kontrolisan, lagano usmjeravan a vase da je razlog nezadovoljstva i domacih i doseljenih medjusobno direktno pregovaranje oko sistemskih anomalija. Cao.
Posao zbog dolaska Turaka, (ovih, onih) ne gube Svabe jer zakonski prvenstvo pri zaposljavanju imaju drzavljani, zatim EU gradjani, pa tek onda ostali.
Osim toga, za drustvo je korisno da postoji oko 3-4% nezaposlenih. Opasnost za radna mjesta u Svabiji ne postoji zbog ''navale'' Turaka i Arapa, vec zbog selidbi firmi u Aziju. Uostalom, i zbog azijske konkuretnosti. To je i poslednjoj budali jasno.
Sto se tice pojma ''dosegnute vrijednosti & standardi'' tu ubacujem ''Change Good''. Uvijek se moze bolje.
Ti kao da polazis od toga da su trenutni standardi civilizacijska perfekcija. A perfekcije nema.
Ostatak ti zvuci kao teorija zavjere i kao takva se moze lako primjeniti i na drugu stranu.
Izvini na lupetanju.
P.S. Zbilja, odakle ti Turan u glavi?
@Brale, da ti dovedem nekoliko Bavaraca da ti nacrtaju?