banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 09:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jan 2005, 14:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Ne znam kako da započnem temu, iako me muči već nekoliko dana, a da zlonamjernicima ne dam povoda da likuju i u isto vrijeme ne uvrijedim časne izuzetke.
Elem...

Na Badnji dan posjeti nas komšinica i donese nam badnjake. Sjedimo, pričamo, djeca se naravno igraju, a ona priča kako se više ni pred crkvom ne znamo kulturno ponašati. Sva ogorčena ispričala nam je šta je vidjela i šta je doživjela. Nijemo smo slušali i svi smo se zapitali šta se to dešava.

Na Sabor Presvete Bogorodice, otišli smo na vikendicu. Dan je bio prelijep, pa je bila šteta ostati kod kuće. Vjerovali ili ne, čim smo ušli u dvorište ugledali smo da nam je neko skinuo žaluzine sa prozora. Pogledamo malo bolje i sva sreća, veće štete nije bilo. Pred odlazak kući sretnemo jednu komšinicu i pitamo da li zna šta se desilo. Žena nam odgovori "na Badnjicu je ovdje bio haos, mnoge vikendice u oštetili, lomili su sve čega su se dočepali i ložili vatru na obližnjem brdu; pucali su cijelu noć..."

Sada kada me pitaju kakav smo mi kao narod, jednostavno ne znam više šta da odgovorim. Nije mi jasno kako smo se tako mogli izroditi i postati, blago rečeno rulja, koja više nema nikakvih normi.

Skoro je Aharon potegao pitanje upozorenja Srbima i šta treba činiti, a ja na ovaj način odgovaram "neće na dobro", posebno ne zato što oni koji su došli ovamo (neki što su morali, a neki što su pobjegli) nemaju poštovanja ni pred čim, nego se ponašaju osiono i bahato, kao da ne postoji Zakon veći od njihovog. Neka nam je Bog na pomoći.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 15:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Uh Nado,
poslije onakvog rata, onih ludih prvih poratnih godina ... svih onih i onakvih divljanja ti se to tek sad pitas.

Mozda bi jos bolje pitanje bilo ..... koliko nam je vremena potrebno da skontamo?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 15:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
Kakvi smo mi ljudi?
Najbolji opis ljudske vrste je rekao Agent Smith kada prica sa Morpheusom u prvom dijelu Matrixa, a sazetu evoluciju ljudskog roda imas u spotu Pearl Jam - Do the evolution...
Evo i planeta zemlja se buni, cunamiji, zemljotresi, poplave, ma nek nas sve zatre, bolje ona nego mi sami sebe... :evil:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 15:21 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ezan, žao mi dobrih ljudi...
Ne pitam se ja to tek sad, daleko od toga, sada glasno govorim :mad:

DIAB10, zar i tu mora neko drugi biti krivac, odnosno dželat???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 15:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Agent Smith 8) :
Podelio bih sa tobom otkrivenje koje sam ovde doživeo.
Došlo mi je dok sam klasifikovao vašu vrstu i shvatio sam da vi zapravo niste sisari. Svaki sisar na ovoj planeti nagonski razvija prirodnu ravnotežu sa svojom okolinom.
Ali vi ljudi ne.
Dodjete na neko podrucje i razmnožavate se i razmnožavate dok ne potrošite sve prirodne resurse. Preživljavate jedino tako da se širite u novo podrucje.
Na ovoj planeti postoji još jedan organizam koji se isto ponaša.
Znaš koji je to?
Virus.
Ljudska bica su bolest.
Rak ove planete.
Vi ste kuga...
...the "man" had almost said it all...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 19:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Citiraj:
Agent Smith :
Podelio bih sa tobom otkrivenje koje sam ovde doživeo.
Došlo mi je dok sam klasifikovao vašu vrstu i shvatio sam da vi zapravo niste sisari. Svaki sisar na ovoj planeti nagonski razvija prirodnu ravnotežu sa svojom okolinom.
Ali vi ljudi ne.
Dodjete na neko podrucje i razmnožavate se i razmnožavate dok ne potrošite sve prirodne resurse. Preživljavate jedino tako da se širite u novo podrucje.
Na ovoj planeti postoji još jedan organizam koji se isto ponaša.
Znaš koji je to?
Virus.
Ljudska bica su bolest.
Rak ove planete.
Vi ste kuga...
...the "man" had almost said it all...

=D>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2005, 21:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da, Smith je to odlično rekao. Mislim da sam bio oduševljen tim njegovim izlaganjem i kad sam prvi put gledao Matrix.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 12:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Mislim da ipak ne bi trebali generalizovati, iako je sveukupna slika svijeta takva.

Poanta moje teme je da razgovaramo o tome u koja čudovišta smo se pretvorili i kako da se izvučemo iz ovih đavoljih ralja, mada prije toga treba odgovoriti na mnoga pitanja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 14:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Povodom ove teme, treba skrenuti na to da crkveni velikodostojnici uopšte ne kritikuju taj problem, iako je njihov uticaj na javnost ogroman.
Za vrijeme rata ni jedan vjerski poglavar nije osudio zločine.
U Hrvatskoj, za vrijeme one afere sa dvije djevojčice zaražene sidom, njihov gl. vjerski poglavar, kojeg je papa baš tada imenovao kardinalom, nije se sjetio da uputi poruku narodu i podsjeti ih na hrišćanske vrijednosti.

Hoću da kažem, ako ljudi od kojih se očekuje da budu najveći moralni autoriteti u društvu, ne osuđuju ovakve postupke, onda je sasvim normalno što je narod ovakav kakav je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 14:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

upravu si

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da, taj problem nisam istakla, mada je više nego velik.

Naime, ni jedan vjerski poglavar se nije sjetio u svojoj propovijedi da kritikuje tu novu pojavu, nego nekako i suviše olako prelaze preko tih problema u stilu "ne treba suditi", a u nekim slučajevima tako zdušno osuđuju... Hm, sve se nekako postavilo na glavu.

Problem je i do naroda, odnosno do "rulje", koja u zadnje vrijeme ide u hramove da bi ih se vidjelo i da bi se govorilo koliko i čega je bilo na njihovim svetkovinama.... Bolesno, ali eto...

Nije mi jasno, da svi vide i čuju, a niko da reaguje, od najodgovornijih do onih najnižih...

Što bi se reklo "Dokle, bre, brate" :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 15:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ono Smithovo izlaganje jeste mozda generalizacija, recemo da je zaboravio da postoji ljubav, saosjecanje, i ostale pozitivne strane nas svjesnih bica, ali gledajuci sa stanovistva jedne mashine/programa, tj. sagledavanja cinjenica i statistika...on je u pravu...
Licno mislim da je to vecinom stvar odgoja, blizi mi je moj rodjeni otac i majka nego neki pop,svestenik,hodza,rabin i sta ja znam ko sve ne.
Ako dijete ne naucite pristojnom ponasanju, i da malo razmisljaju o svojim postupcima, dobijete.....13godisnje djevojcice koje hodaju u minicima kroz grad sa kilu sminke na licu. Meni se cini da toga nije bilo u moje vrijeme (80-to godiste). Ako dijete nece slusati svoje roditelje, onda ne vjerujem da ce za blio koga imati postovanje.
Mozete reci da sam stereotipan, ali mi se cini da je poslije rata, kada je ostalo manje rodjenih Banjalucana, a vise izbjeglica, stanje se pogorsalo. I na ulici, kulturi u saobracaju, u kafanama, skolama, fakultetima.
Nemoj te me pogresno razumjeti, nemam ja nista generalno protiv izbjeglica, npr. djevojka mi je izbjeglica, ali je po ponasanju veci gradjanin od vecine Banjalucana (ako shvatate sta zelim da kazem). Nismo ni mi rodjeni Banjalucani cvjecke, uvijek ima izuzetaka, na jednoj i drugoj strani.
Dosta je ljudi doslo "sa sela u grad", a ne zele da postanu gradjani, tj. da se ponasaju tako.
Kad god cujem za neku frku-pucnjavu-sranje, nju je u 90% slucajeva zapoceo ili neki lik iz Knezeva, Glamoca, sa Manjace...
Mozete se ljutiti na mene koliko hocete, ali bojim se da sam u pravu... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 16:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

slazem se
sve je stvar kucnog odgoja, a toga je sve manje, jer sada su samo pare vazne
da banja luka dodje na nivo ne kojem je bila prije rata trebace bar 50 godina, pud uslovom da ne bude novih ratnih sukoba

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 16:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
DIAB10 je napisao:
Licno mislim da je to vecinom stvar odgoja, blizi mi je moj rodjeni otac i majka nego neki pop,svestenik,hodza,rabin i sta ja znam ko sve ne.
Ako dijete ne naucite pristojnom ponasanju, i da malo razmisljaju o svojim postupcima, dobijete.....13godisnje djevojcice koje hodaju u minicima kroz grad sa kilu sminke na licu. Meni se cini da toga nije bilo u moje vrijeme (80-to godiste). Ako dijete nece slusati svoje roditelje, onda ne vjerujem da ce za blio koga imati postovanje.

Ovo podrazumijeva da su ti roditelji "dobri". Šta kad treba i roditelje odgajati, tj. učiti ih kako da se ponašaju, šta je ispravno, a šta ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 11:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

DIAB10, evo još jedna tvoja pristalica u obliku moje malenkosti 8)

Potpuno se slažem sa tvojim mišljenjem, a svaki put mi se digne kosa na glavi kada kažu "vi BL-učani ste ovakvi, onakvi, bla, bla, bla".

Svaki put se na kraju ispostavi da je to neko prvo koljeno koje živi u gradu, a predstavlja se kao "gradska raja" (inače su roditelji iz Piskavice, Glamoča, Drvara, Manjače, Bronzanog Majdana, Stričića...). Što je najgore takvi tipovi stvaraju sliku o "gradskoj raji" :(

Da se razumijemo, demografska pomijeranja su učinila da se jaz između gradske djece (nije važno iz kog grada su došli u BL ili bilo koji drugi grad u BiH) i djece iz ruralnih područja poveća do maksimuma. Opet, zemljoradnike i ratare izuzetno poštujem, ali seljake (mislim ka karakternu osobinu) očima ne mogu vidjeti, jer su puni kompleksa i malograđanštine i nekih uzoraka ponašanja koji su sve samo ne dobrodošli...

Evo jedan simpatičan primjer: Meni je suprug, kada smo se još zabavljali, u jednom trenutku rekao "Samo da nisi BL-učanka 8)... " i naravno dodao je drvlje i kamenje na iste.
Kada sam mu odgovorila da on nema blage veze ko su BL-učani, počeo mi je prosipati neke priče "ajme majko" :wink:
Tek kasnije je shvatio, kada je otišao u svoj rodni grad, ko su sada velika većina građana njegovog grada, a ko je velika većina građana BL-uke.

Hahah, baš me slatko nasmija sa komentarom o današnjoj omladini. Evo, ja sam 73. godište, a izlaz mi je bio do 2. srednje do 20.00 časova :D

Da završim, genetska gradska djeca će uvijek biti gradska djeca, bez kompleksa, uzvišenosti, omalovažavanja drugih, poštujući svoje i tuđe.

Malograđane i seljake (karakterna osobina) kritikujem i imam otpor prema njima zato jer ne čine ništa da bi se popravili i učinili boljim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 13:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Not now John postavi dobro pitanje na koje na zalost nemam odgovor. Mozda bi ovo bila dobra tema za neko istrazivanje koje bi trebali sprovesti pisholozi i socijolozi.
Sada su roditelji osobe mojih godina (24), ako ne i mladji. Svjedoci smo da se nakon rata djevojke sve vise i vise ranije udaju, da napustaju srednju skolu. Dakle uda se sa nekih 16, 17 godina, a ni sama nije sazrela ni fizicki, a da o psihickom dijelu i ne pricamo. Ona je jos uvijek dijete, a uskoro postaje majka, dakle vecina njih ima muza koji radi, a ona posto ni skolu nije zavrsila ostaje kod kuce da radi kucne poslove, brine se o djetetu, za nekih deset godina ona tek ima 26, a osjeca se vec ko da ima 36 u najmanju ruku...i ovo ne mora znaciti da ce ona biti losa majka i da nece dobro odgojiti svoje dijete, ali vjerujem da ce sigurno dijete bolje proci sa psihicki zrelim i prvenstveno punoljetnim roditeljima...
ovu gore pricu sam malo generalizovao, ali je u stvari sudbina jedne moje prijateljice (84 godiste)...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 15:21 
nada je napisao:
Svaki put se na kraju ispostavi da je to neko prvo koljeno koje živi u gradu, a predstavlja se kao "gradska raja" (inače su roditelji iz Piskavice, Glamoča, Drvara, Manjače, Bronzanog Majdana, Stričića...). Što je najgore takvi tipovi stvaraju sliku o "gradskoj raji" .

Nado, ti kao da živiš u zabludi ili zaista ne poznaješ Banjaluku kao grad i njeno stanovništvo. Procenat ljudi čije porodice u ovom gradu žive duže od 60 god je skoro pa zanemarljiv. Taj procenat neuvećavaju ni naše komšije muslimani mada se oni svi furaju kako su ovdje od pamtivjeka.

Priču o gradskoj raji je stvorila generacija 50-tih t.j. generacija čiji su roditelji takođe u grad došli sa strane iz koje kakvih sela. Tokom 70-tih ta generacija je napravila fazon gradske raje da bi se koliko toliko razlikovala od silnog broja ljudi koji je u grad dolazio poslije zemljotresa. Znači teoriju o gradskoj raji su napravili malograđani čiji su roditelji u grad a samim tim i na asvalt došli poslije II sv. rata. Potomci tih malograđana su teoriju o gradskoj raji samo razrađivali u detalje što se da vidjeti i danas.

O ovoj temi sam nekoliko puta razgovarao i sa svojim roditeljima koji spadaju u onu prvu generaciju tzv. gradske raje i nisu me mogli ubjediti u suprotno t.j. da njihova generacija nije malograđanska i da ja nisam potomak malograđana. :(

nada je napisao:
Evo jedan simpatičan primjer: Meni je suprug, kada smo se još zabavljali, u jednom trenutku rekao "Samo da nisi BL-učanka 8)... " i naravno dodao je drvlje i kamenje na iste.
Kada sam mu odgovorila da on nema blage veze ko su BL-učani, počeo mi je prosipati neke priče "ajme majko" :wink:

Šta hoćeš da kažeš da je i tvoj mužseljačina.
Vjeruj mi da to nije ni bitno već je bitno da se volite i poštujete. Siguran sam da se nisi udala za njega zbog toga odakle je već zbog toga kakav je čovjek.

nada je napisao:
Da završim, genetska gradska djeca će uvijek biti gradska djeca, bez kompleksa, uzvišenosti, omalovažavanja drugih, poštujući svoje i tuđe.

Razočaran sam ovom konstatacijom. Vjeruj mi da je najveći gradski šljam oduvjek bio onaj koji se smatrao nekom famoznom gradskom rajom. Osnovna njihova karakteristika je upravo omalovažavanje drugih, kompleksi više vrijednosti, nepoštovanje nikoga i ničega.

Sjeti se nekih "čuvenih gradskih faca" pa vidi jesu li to likovi za primjer ili za gnušanje.

Gospoda koja je vrijedna spomena nikada sebe nije smatrala nekom gradskom rajom iz prostog razloga što se to na takvim ljudima vidjelo zbog njihovog ponašanja i niko nikada nije postavljao pitanje da li su ti ljudi iz grda ili su porijeklom iz nekih sela.

Već sam negdje pisao da imam prijatelja koji je iz Sarajeva i čija je porodica u tom gradu živjela od pamtivjeka. Sada kojekakvi skorojevići čiji su roditelji ili bake i deke :P došle sa sela njega nazivaju seljakom. Užas

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 16:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ova tema o gradskoj raji je preopsirna i pravo da vam kazem ne da mi se pisati toliki post
recicu samo ovo, kultura je najvaznija, mozes biti sa sela ali ne znaci da si "seljak" bar ne u danasnjem smislu rijeci, kultura je nesto sto se donosi iz kuce i u 99% slucajeva tako da kazem "prenosi sa koljena na koljeno" , ako nemas kulture i kucnog odgoja ni new york ni pariz ne pomazu da budes nesto drugo osim neandertalac
moj otac je sa 15 godina dosao u bl iz kotor varosa, a mimini djed i baka su pocetkom 20. vijeka dosli iz slovenije svoje roditelje smatram gradskim ljudim, svjetskim ljudim i prije svega banjalucanima, jer znaju ovaj grad onakav kakav je bio prije zemljotresa i kakav je bi prije rata, a nazalost sada su suoceni sa razocarenjem jer to nije vise grad njihove mladosti, zahvljujuci njima ja znam kakva je prava banjaluka

ponovicu da ce se banjaluka moci pribliziti svojoj staroj slici tek kroz par generacija, na zlost rat je ostavio puno dublje posljedice i mi jih jos uvijek otkrivamo

eto napisah ja podug post
jedna ali vrijedna :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 16:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
nikson je napisao:
[
Razočaran sam ovom konstatacijom. Vjeruj mi da je najveći gradski šljam oduvjek bio onaj koji se smatrao nekom famoznom gradskom rajom. Osnovna njihova karakteristika je upravo omalovažavanje drugih, kompleksi više vrijednosti, nepoštovanje nikoga i ničega.

Sjeti se nekih "čuvenih gradskih faca" pa vidi jesu li to likovi za primjer ili za gnušanje.

Gospoda koja je vrijedna spomena nikada sebe nije smatrala nekom gradskom rajom iz prostog razloga što se to na takvim ljudima vidjelo zbog njihovog ponašanja i niko nikada nije postavljao pitanje da li su ti ljudi iz grda ili su porijeklom iz nekih sela.

Već sam negdje pisao da imam prijatelja koji je iz Sarajeva i čija je porodica u tom gradu živjela od pamtivjeka. Sada kojekakvi skorojevići čiji su roditelji ili bake i deke :P došle sa sela njega nazivaju seljakom. Užas

Bravo nikson. To jos samo kod nas tamo postoji da se raja dijeli na gradsku raju i na raju rodjenu na selu. Moze neko da se rodi u sred Pariza a da bude veci seljak od onog iz Glamoca. Mislim da geografska pripadnost nema veze da li je neko seljak (kao karakterna osobina) ili ne. Upravu tu podjelu prave malogradjani koji misle da su gradjani. A tek ovo 'genetski gradska djeca' (nado, nasmija me posteno :)), ako ista ime veze sa gradajnima i seljacima - genetika sigurno nema!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 19:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Izgleda da me niko nije shvatio:D Da objasnim...

Prvo, ne aludiram na to da je i moj suprug seljačina, nego da je rođen u gradu i da ima gradske manire, te da se zgražava nad malograđanštinom, odnosno nekulturnim i svim ostalim negativnim epitetima u ponašanju pojedinaca ili grupe ljudi, koji se prave da su "veliki građani".

Ne furam fazon ljudi koji su došli u grad poslije drugog svjetskog rata "na asfalt" pa se sada prave neke gradske face :mad: , nego furam fazon onih koji koljenima žive u gradu, bez obzira na koji se to grad odnosilo na području bivše BiH. Zagovaram teoriju da za ono malo predstavnika BL-učana starijih porodica nikada nije bilo važno ko je odakle, nego kakav je čovjek i kakav je njegov odnos prema gradu.

Takođe sam navela da više poštujem ljude koji se ne srame svojih korijena i svog porijekla, jer se svi ljudi sude svojoj čovječnosti i ljudskosti, a malograđani ili seljačine to u svakom slučaju nemaju, a kamoli poštovanje prema gradu u koji su došli.

Da li smo se razumjeli?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]