banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 11:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 13:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Brate Aharone, da se nas dvoje udružimo - gdje bi nam kraj bio :D

Ovako, i sama sam prisustvovala nekim sastancima sa OHR-om i ostalom "međunarodnjačkom" bulumentom i moram priznati, zgadili su mi se i oni i ovi naši, jer niko nije bio u stanju da kaže bobu bob i popu pop.

Nameću se neki zakoni, klonovi kontinentalnog i anglosaksonskog prava, bez ikakvog uvida u regionalne specifičnosti koje se moraju uzeti u obzir, jer ako se to ne razmotri, ni jedan zakon ne može zaživjeti.

Uvode se neka pravila, nama ovako isfrustriranima od svega i svačega, koja nemaju veze sa životom.

Kada se sve tri strane konačno dogovore o nekim pitanjima, OHR, kao po pravilu, izda saopštenje da to nije primjenljivo...

A ni nama nije mane...IMT-ovi su pustili korijenje na svojim položajima, sve samo ne ugrožavati stolicu, uz zdušnu podršku "međunarodnjaka", rasprodaše sve što mogu. A prirodnog bogatstva imamo na pretek, mada mnogi ne žele to da priznaju. Zamislite samo, šta bi bilo kada bi se konačno složili oko nekih osnovnih pitanja, pokazali zube onima kojima treba, sa druge strane stisli zube i malo potegli...gdje bi nam kraj bio.

Ma kakav zapad, ne govore ameri bez veze "home sweet home" 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 15:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Živjela ti meni sestro, neka nas udruženih u duhu, pa možda se nekad nešto od naših stremljenja i ispolji. Ko zna! Kolo sreće se okreće. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 15:31 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Zamislite samo, šta bi bilo kada bi se konačno složili oko nekih osnovnih pitanja, pokazali zube onima kojima treba, sa druge strane stisli zube i malo potegli...gdje bi nam kraj bio.

Ne treba bolji odgovor od tvog
Citiraj:
Problem je samo dočekati to vrijeme, odnosno preživjeti taj međuprostor
.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 15:56 
Ovih zadnjih 5-6 postova su konačno postovi pažnje i komentara vrijedni.

Već odavno trubim na raznim forumima da napretka na ovim prostorima neće biti dok god mi sami ne preuzmemo stvari u svoje ruke. Tek kada se uspijemo osloboditi stranaca moćemo puno toga kvalitetnog da uradimo.
Iako radim za te strance evo već 7 godina, nema mi ništa mrže od kretena koji dođu iz inostranstva i počnu svoju priču o onome šta nam je potrebno ovdje.
Gledao sam i nažalost učestvovao u projektima vrijednim milione i milione eura koji su pokrenuti samo da bi se pokrenuli i da bi se pare potrošile a gdje su efekti nikakvi ili potpuno zanemarljivi.
Gledao sam projekte koji za cilj imaju jačanje ekonomije na ovim prostorima ali su stvarno namjenjeni da se ovdje uništi i ono malo ekonomije što smo imali koliko toliko konkurentne i potencijalno profitabilne.
Evo i primjer: USDA (U.S. Dpt. of Agriculture) je u BiH dala 40 miliona $ pomoći a konačan rezultat je da su u zadnjih 7 godina na ovim prostorima prodali 50 miliona $ medikamenata i hemikalija u poljoprivredi i da u BiH više skora da i nema krava buša genetski najoptimalnijih za ovo područje.

MOJE OPREDJELJENJE JE UVIJEK PROTIV ZAPADA

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2005, 16:10 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Već odavno trubim na raznim forumima da napretka na ovim prostorima neće biti dok god mi sami ne preuzmemo stvari u svoje ruke. Tek kada se uspijemo osloboditi stranaca moćemo puno toga kvalitetnog da uradimo.

Pa stvarno trubis ....
Sta bi ti to uradio bez stranaca i njihove love .....
Pa bolan grijanje u Banjaluci nemozete srediti a kamo li nesto vise ....

Citiraj:
Ma kakav zapad, ne govore ameri bez veze "home sweet home"

To kazu mozda poslije boravka u razvijenim zemljama ..... tipa .....

Skrecete s teme ....
Pricate o zeljama ne o razlikama zapada i nas.
Sta je to sto bi se trebalo iskoristiti i prihvatiti a sta ne ..... i slicno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 10:28 
Da, saglasan sam da strance treba iskoristiti koliko je to moguće.

Prošle godine je jednom prilikom g. visoki saopštio da je od Dejtona u BiH došlo 50 mlrd. $. Mislim da je u pravu ali se isto tako odmah nazad vratilo 90% tog novca. Ostatak od 5 mlrd je bačen na uzaludne stvari.

Mislim da sam među ljudima koji su u BiH dali najviše donacija po broju i vrijednosti ali sam u isto vrijeme najveći protivnik davanja donacija i o tome sam par puta govorio u medijima. EZANE, vjerovao mi ili ne na područu bihaćkog kantona sam dao oko 2000 donacija i oko 1000 kredita.

Suština je u tome da strance treba iskoristiti na način prihvatanja određenih sistema poslovanja kao i funkcionalnih procedura jer kao praktičari oni su te stvari doveli do savršenstva međutim sve ostalo im je barem po meni smješno.

Vezano za novac, zapamti da ga oni nisu ovdje donosili (zapadnjaci) zato što vole BiH, RS ili neki od naroda već samo da bi ga oprali i na neki način opravdali odnosno da bi ostvari određeni cilj.

Svi projekti koje možemo smatrati kvalitetnim i uspješnim su napravljeni od strane domaćih ljudi nazovimo ih stručnjaka. Kada kažem napravljeni mislim na identifikaciju potrebe, kreiranje projekta, implementaciju isl. U dosta primjera takve projekte smo sami i finansirali domaćim sredstvima.

Ono što je veoma bitno u svemu ovome (ono na čemu ja najviše insistiram) je uspstavljanje partnerskih odnosa sa strancima bez obzira ko oni bili. Aharon je spomenuo Bisićku i ona je zaista poznat primjer kako se sa strancima radi. Da smo se svi prema strancima odnosili kao ona ovo područje bi bilo minimalno 30% razvijenije.

Izvinjavam se što sam odstupio od teme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 11:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Nisi odstupio od teme

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 11:09 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ezan, al' ga sad zabiberi :D Šala mala.

Evo, kao najglasnija domaćica 8) , daću par prijedloga a vi se samo nadovežite....

Niksone i sama trubim (ali bukvalno trubim) da se nešto mora mijenjati, ali je malo očiju da to pročitaju i malo svijesti da to shvati.

Elem, idemo dalje...

1. Međunarodnoj zajednici skresati u brk šta se može a šta se ne može, šta je primjenljivo a šta nije, bez obzira na njihovo insistiranje. Ako se već toliko nude da nam pomognu, onda neka to čine onako kako je to primjereno za naše prostore i specifičnosti, a ne onako kako njima odgovara.

2. Pooštriti mehanizme sankcionisanja i konačno ih početi primjenjivati. To bi značilo, da ti isti mehanizmi budu čak i strožiji za predstavnike bilo kakve vlasti - u slučaju da ih krše (sudska i izvršna vlast, policija i svi oblici raznoraznih inspekcija).

3. Konfiskovati svu nelegalno stečenu imovinu od početka rata pa do danas, pa čak i onu koja se vodi na članove porodice i prijatelje (ucjenjene ili neucjenjene), uložiti ta sredstva u izgradnju infrastrukture, proizvodne pogone, poljoprivredu i ostale privredne grane koje imaju potencijala i više nego što se koriste sada. A te ljude spustiti na nivo prosječnih primanja uz obavezan volonterski rad u mjesnoj zajednici.

4. Sve radnike koji se nesavjesno ophode prema sredstvima rada (znači radnike za mašinama, vozače autobusa, službenike u upravi itd.) upozoriti na kršenje radnih obaveza i naravno, poslije toga slijedi otkaz. Ako imamo ičega, ona imamo ogroman broj, po nekim pokazateljima čak 45% nezaposlenog stanovništva. O direktorima, bolje da ne govorim, odnosno, spustiti na nivo čistača, odnosno čistačice.

5. Političarima, koji rade sve samo da je njima dobro i vade se na neke gluposti kao što su nacionalni interes i ostale nebuloze, zabraniti bilo kakav vid djelovanja.

6. Osobe zaposlene po osnovu VIP-a (veza i poznanstava), političkom ili bilo kakvom drugom osnovu, provjeriti da li zaslužuju da budu na tim mjestima. Ako ne, onda otkaz, ako da onda neka ostanu i časno rade svoj posao.

7. Ukinuti nacionalni interes. Zar nismo svi jednaki pred Bogom i Zakonom!?

8. Sudstvo ustrojiti tako da je efikasno, a plate određivati po efikasnosti i učinku, a ne na način kako je to učinjeno sada.

9. Motivisati sposobne ljude, bez obzira na obrazovanje, da stisnu zube i potegnu. Svi mi imamo naklonosti za nešto, a to treba iskoristiti.

Ajde sad vi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 13:52 
Majstor
Majstor

E pocinje da lici na nesto .... mislim diskusija.

Prvo, veliki broj ljudi zna u cemu je problem .... ali naravno nemocni su da urade nesto .... malo ili cak i bilo sta.
Da se ne zamajavamo najveci problem je POLITIKA.
Zivimo u Bosni ... rat je bio, bilo je kako je bilo i rezultat se zna. Dakle jedna zemlja sa dva entiteta i koliko li ono kantona. E sad sto se to ne moze prihvatiti je najveci problem.
Jedni ne prihvataju jednu drzavu, drugi ne prihvataju dva entiteta, trecim je malo i ta dva nego bi i treci ... i slicno.
Jedni svim silama forsiraju "zajednicke" institucije, drugi se svim silama opiru, treci su malo za a malo protiv (valjda zavisno od dnevne politike)
Da je to samo problem politicara bilo bi super ... ali nije. To se ogleda u svim sferama zivota, a naravno najbolje se vidi ne standardu pojedinca.
Ovakvo "bezvlasce" pase bogatim, politicarima i naravno kriminalcima kojih je sve vise i vise.
I najobicniji covjek je skoro natjeran da to stanje cak neposredno i podrzava .... pocecu banalnim primjerima od kupovine CD-ova iz "domace radinosti" ili svercanih (bez markice) cigara i alkohola.

Godine prolaze, naravno da je bolje nego li neposredno poslije rata .... ali jos uvijek je jadno. A sto je najgore, mukama se ni ne nazire kraj.
Po meni prvi korak bi trebao biti .... ZAJEDNICKI NASTUP, od politicara preko "ekonomista", privrednika pa do nas malih obicnih. Nemoguce je da nam cilj nije isti - bolji i ljepsi zivot, bolja i organizovanija drzava i na kraju sigurnija buducnost.
Toga jos uvijek nema, a bez toga naravno da nam se namecu raznorazne stvari.
Naravno da misle da smo maloumni kad se svako brine samo za svoje dvoriste, pa cak se rade i stvari koje bi "napakostile" komsiji.

Nado, za ove stvari koje si ti nabrojala ... danas niko nema snage da sprovede u zivotu sem medjunarodne zajednice.
Pa makar i kroz drasticne mjere, tipa skidanja s pozicija.
Kako ustrojiti sudstvo kad sudije biraju po boji koze i politickoj opredjeljenosti, kad ih biraju oni koji su najveci krivci u svemu ovome.

Koliko li je "potencijalnih investicija" propalo zbog politicke neizvjesnosti u zemlji, pa i malo sire ....

Ovo svi znamo, kao sto znamo, bar otprilike, sta bi nam bilo najpametnije i uciniti ..... ali niko da stisne petlju i da krene prvi.
Stvari se polako sredjuju, odnosno krecu u dobrom pravcu, samo sto je razvoj u zemljama oko nas vec u punom zamahu i bice nam sve teze i teze uhvatiti taj voz.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 14:06 
Majstor
Majstor

1. Razvijati naše realne i lako dostupne potencijale, i maksimalno ih štititi pogotovo od stranih interesa.
Tu prije svega mislim na: ljude, vodu, poljoprivredne resurse, izvore energije, dakle ono bez čega se ne može.
Treba omogućiti da se obezbijedi barem egzistencijalni minimum svima na ovom području (hrana, voda, krov nad glavom, odjeća i energija) jer oni koji to imaju, mogu i dalje i više od toga, oni koji to nemaju mogu samo da puze i cvile moleći za milost od nemilostivih, i pristaju na svašta radi gole egzistencije.
Uostalom, mi ne znamo kada neki "cunami" može da strefi npr. USA ili Evropu, pa da sve što se oslanja nja njih i njihovu industriju i ostalo padne kao kula od karata sa njima. A šta ćemo onda tek mi?
"Cunami" može da strefi i nas, i možda će nas i strefiti ako se opametimo.
U stvari, koliko znam jedini način da nas "cunami" zaobiđe je da se hitno promijenimo i to što masovnije.
Riječ "interes" kao pokretač treba zaboraviti (pogotovo u sprezi sa "lični") i zamijeniti ga sa riječju "dobrobit" ili "blagodat" i što više ga udruživati sa riječju "zajednički" ili "opšti".
Isus Hrist (a poslije njega i Muhamed) je to izrazio ovako: "Čini drugom ono što bi želio da drugi čini tebi, i ne čini mu ono što sebi ne želiš!"

2. Prestati sa praksom da naše vlade služe samo interesima krupnog (direktno ili indirektno) stranog kapitala i otrgnuti se iz mreže koju su oko nas razapeli. To neće ići lako, ali se još može, i neke okolnosti tome idu naruku, ko to vidi.

3. Dalje, podržavati one koji žele da služe ovom narodu, a ne da budu gazde, vojvode, serdari i dahije.
Ne može se dozvoliti da se gospoda iz vlasti voze u skupim vozilima, dok narod voza 10 godina stare automobile ili tabana. Neka voze Škode, Fiate ili barem Pasate i to porodične klase, ionako se ne voze nikuda daleko, pa ni njihove cijenjene guze neće ušinuti na običnim sjedištima, kao ni moja ili nekog drugog.
Isus Hrist je to rekao ovako:"Ko hoće da bude među vam prvi, nega bude svima sluga!"

4. Stranim bankama nametnuti vrlo oštre uslove rada, pogotovo ih ograničiti ili onemogućiti da deru narod kreditima, stimulisati banke u kojima država ima još udjela. Banke bi trebale da budu servis, a ne profitne organizacije.

5. Stimulisati u svakom pogledu domaću: duhovnost, pamet, proizvodnju, usluge, pronalazače...ljude. Moramo se brinuti za ljude. Kada se ljudima barem malo pokaže da se neko zaista brine za njih, u stanju su da čine čuda. I doslovno.
Kreirati klimu u kojoj preduzetnici rade ne toliko radi trke za profitom, nego zato što rade posao koji vole i znaju najbolje da rade. Uz takav pristup poslu dolazi blagoslov (materijalna dobit) mnogo veća nego što stiže guljenjem i zakidanjem svega i svakoga, kao što se sada radi, samo se do toga ne stiže tako brzo.

6. Donijeti zakone koji vrlo oštro kažnjavaju svaku zloupotrebu položaja, ali stimulisati svakoga ko stvarno služi na svom mjestu i pogotovo one koji unesu neko unaprijeđenje ili poboljšanje na bilo koji način.

7. Profesije i ljude tretirati prema njihovom zalaganju i poštenju a ne tituli, zvanju i "znanju".

8. Strancima staviti do znanja da oni treba da nam pomognu u ovakvom putu ako nam zaista žele dobro, i nas radi i sebe radi, jer kad kod njih počne sve da se raspada, onda ćemo mi moći da pomognemo njima, a ako nas samo povuku sa sobom, njima neće imati više ko da pomogne.

Mnogo toga što sam rekao se poklapa sa onim što su drugi već iznosili, Nada pogotovo :) :) , ali neka...
Ionako je suviše riječi koje se uklapaju u "zapad=jedini ispravan put=prosperitet" dogmu, pa da malo razbijemo tu mentalnu blokadu... :) :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 14:27 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Stranim bankama nametnuti vrlo oštre uslove rada, pogotovo ih ograničiti ili onemogućiti da deru narod kreditima, stimulisati banke u kojima država ima još udjela. Banke bi trebale da budu servis, a ne profitne organizacije.

Aharonu brate .... nismo mi u stanje da namecemo nekome nesto .....
Cuj banka servis ..... pa ni merhamet, ni crveni krst nisu servisi a kamo li banke.
Citiraj:
Kreirati klimu u kojoj preduzetnici rade ne toliko radi trke za profitom, nego zato što rade posao koji vole i znaju najbolje da rade.

To moze, samo kad svi sve budu imali, kad hrana i odjeca budu besplatni, inflacija bude samo pojam o kojem se prica i ........

Daj malo realnije .... pusti price o Isusu i Muhamedu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 14:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Da se sad i ma malo "nabacim" 8)

Ezan, uz svo dužno poštovanje, nisi upravu kada govoriš o međunarodnoj zajednici. Nikson i ja smo imali dovoljno iskustva sa istom, da jako dobro znamo o čemu pričamo. Mislim da konkretne primjere ne može navesti ni jedno ni drugo, jer spadaju u domen "poslovne tajne" - toliko o javnosti rada:D dragih nam stranaca. A to da je 90% sredstava otišlo nazad u njihove ruke, itekako je istinit!

Ti isti stranci koriste naše za-vlašću-željne političare sa ucjenama i raznim spletkarenjima kako bi provodili ono što samo oni zamisle i planiraju, a treba voditi računa o tome da se svi njihovi planovi prave za 10 godina unaprijed

Zajednički nastup, u konstalaciji stvari kakve su sada, je više nego nemoguć. Mi se možemo truditi koliko god hoćemo, ali ako treća strana nije spremna da prihvati kompromis za dobrobit svih nas, nego komplikuje, onda se svaki put nalazimo u jednom vrzinom kolu koje nema ni početka ni kraja. Očit primjer je jedan sastanak sa famoznom nam Izbornom komisijom BiH na kojem smo se dogovorili o svim pitanjima, da bi ta ista Komisija idući dan poslala faks sa totalno dijametralnim zaključcima. Da nisam prisustvovala, svalila bih krivicu na ove naše, jer ih znam..... :wink: , ali ovako sam ostala bez teksta....

Trenutno, više zagovaram teoriju regionalizacije BiH i ekonomsku saradnju regija, jer ekonomija ne poznaje granice, a svi smo međusobno itekako zavisni. To su jako dobro pokazali dojučerašnji ratni neprijatelji a današnji usko povezani profiteri na sve tri strane. Rat je bio i prošao, daj Bože da se nikad više ne ponovi, svako je odredio svoje dvorište u uredio baštu. Ako tako treba, neka tako i ostane, ali ništa na silu, rješavanje nesuglasica na silu uvijek ima dijametralan rezultat od željenog. A dobar komšiluk u pojedinim životnim situacijama znači više od rodbine, da se odmah izjasnim 8) Nadam se da me razumiješ. Prvo se mora stvoriti pogodno tlo za suživot i odstraniti sve vjerske predrasude (jer se dijelimo na pravoslavne, katolike i muslimane, kako god da ga obrneš, iako mnogi to ne žele, a političari to itekako dobro koriste, a narod nasijeda kao ovca - čast izuzecima), pa tek onda razgovarati o zajedničkom nastupu, a to je u ovo vrijeme - opet se ponavljam, skoroda nemoguće.

Politika se uvukla i u ono jadno "dobro jutro", barem kako ja vidim stvari. Sposobni ljudi su van politike i van stranačke osobe, tako da nemaju ni najmanju mogućnost da progovore, a kamoli da se pokažu u javnosti. U današnje vrijeme, najteže je misliti svojom glavom :-?

Samo da se riješimo ovih nesposobnjakovića na sve tri stane, pa da vidiš kako hvatamo korak, onako momački :P , ne samo sa regionom, nego i dalje.

Diskusija ide svojim tokom, a ovo su činjenice koje bi trebali sprovesti u djelo, sve dok je to mrtvo slovo na papiru, dotle prosperiteta neće biti ma koliko god da ga priželjkivali. I sve dok ne kažemo "brat mio ma koje vjere bio"...bolje biti neće...

Mislim da bi prvo trebali izgrađivati svijest ljudi da nije sve što je tuđe uvijek i bolje od našeg, da ako neko radi u preduzeću koje treba privatizovati, da ne treba uništavati sredstva za rad, jer je to ipak ruka koja ih hrani...

Aharone, brate u duhu, ponekad su komentari suvišni :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 14:47 
Majstor
Majstor

Ezan
Znam da ovo što sam ja napisao može zvučati previše nerealno. U ovom trenutku.
Napisao sam to samo zato da bih podstakao nekoga da bar pokuša da razmišlja izvan uobičajenih (nametnutih) standarda.
Inače, znam da se zasada mora drugačije.
Ja sam radio u banci i znam šta je banka, i predobro to znam.
I inače mnogo toga što vidim radeći svakodnevno samo me još više učvršćuje u mom stavu.
Ako ti realnije to zvuči, ja se slažem sa svim što je Nada napisala i sa većinom onog što je napisao Nikson.
Međutim, ja se neću ostaviti priče o Isusu i Muhamedu, jer ja sam vjernik i smatram njihova djela i riječi nečim što nam je za ugled, a ne samo nečim s čim se prigodno ispiraju usta.
Uostalom, narodi u Bosni (i šire) su "hrišćanski" ili "islamski" i trebalo bi da ozbiljnije shvataju ono što su im je u Svetim Spisima poručeno.
Jer čemu onda političari služe u prvim redovima na vjerskim svečanostima? Političara koji dolazi u hram samo da se prikazuje, i ne slijedi ono što Isus ili Muhamed kažu, ja bih istjerao glavačke vani, i odmah smijenio. Ko laže Boga i sebe samog, lagaće svakoga.
A od lažova i licemjera nikakvo dobro nikome!

Sestrice Nado! Nemam ti šta reći, mi smo ionako na istoj frekvenciji. :) :) :)

Poslednji put menjao aharon dana 05 Jan 2005, 14:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 14:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ezan, ne znam čovjeka koji je vlasnik, ali znam da je jako dobar preduzetnik i da je široke ruke prema svojim radnicima.

Skoro je zaposlio i osobu o kojoj je bio prilog na lokalnoj ATV, gdje je rekao da traži posao i da ga jednostavno niko ne želi zaposliti. Nije prošlo ni mjesec dana, čovjek je zaposlen.
Sve osobe zaposlene kod tog "čikice" su više nego zadovoljne, a ta osoba, ko god da je, treba služiti za primjer ostalima.

Izvini što sam te pobila da toga nema, samo želim istaći da ima dobrih primjera koje treba slijediti.

A kada je kamata u pitanju, stvarno je previše da ionako siromašan narod prisiljen da diže kredite plaća kamatu od 12%. Što je previše, previše je.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 14:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A jesmo se nagužvali :angel12:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 15:18 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Skoro je zaposlio i osobu o kojoj je bio prilog na lokalnoj ATV, gdje je rekao da traži posao i da ga jednostavno niko ne želi zaposliti. Nije prošlo ni mjesec dana, čovjek je zaposlen.
Sve osobe zaposlene kod tog "čikice" su više nego zadovoljne, a ta osoba, ko god da je, treba služiti za primjer ostalima.

Tako bi to trebalo da je svugdje.
To sto je on zaposlio .... znaci da mu je radnik potreban.
To sto su ovi zadovoljni .... znaci da su redovno, mozda i dobro, placeni.
A to sve u svemu znaci da covjek ima razradjen biznis i jednostavno da se NORMALNO ponasa prema svojim zaposlenim. Nema tu nista posebno.

Kod nas je cudo kad neko dobije posao.

Citiraj:
Trenutno, više zagovaram teoriju regionalizacije BiH i ekonomsku saradnju regija, jer ekonomija ne poznaje granice, a svi smo međusobno itekako zavisni.

Ma nije bitno za sta se mi zalazemo, samo da nam je stav zajednicki. Hocu da kazem da se usaglasimo prvo tu, da se ide u istom pravcu ..... ako smo za regionalizaciju, ili unitarnu ili nesto trece nije bitno, bitan je zajednicki nastup, i da te i onaj tvoj komsija podrzava a ne sputava.

Nisam bas uvjeren da cemo lako i brzo stici voz, ali svakako se moramo hvatati - bolje je i zadnji vagon nego tabanovic fijaker.
Nije bas ni da nam se ne pruza sansa od MZ - ali MI TO NE ZNAMO ISKORISTITI.
Naravno da su oni tu ne da nama pomazu samo da bi nam pomagali, nego naravno imaju i svoj interes. Kroz to, oni znaju sta hoce, kako bi mi mogli doci do tog cilja a sad sto svi ne mislimo isto o MZ .... to je ponajvise nas problem. Oni su tu ....... i mislim da ce ostati tu, jos dugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 15:33 
Čestitke na vrlo dobroj diskusiji.

Malo ću se osvrnuti na vaše komentare jer evo vidim da smo svi po malo nabacili o trenutno veoma katuelnim stvarima.

Aharon je spomenuo one najosnovnije i svakako najbitnije resurse koji se moraju očuvati. Prioritet stranih dušebrižnika na ovim prostorima u narednom periodu će upravo biti na preuzimanju kontrole nad vodom, energetskim kompleksima i poljoprivredom. Nmajerno nisam pomenuo ljude jer mislim da su tu u velikoj mjeri završili posao.
Samo tokom prošle godine je dato 4 velike koncesije na korištenje voda. Vlasnici koncesija su naši ljudi ali su stvarni kupci iz USA i Saudijske Arabije. Znam ovo sigurno jer sam bio uključen u jednu transakciju ove vrste.
Smjene političara od prošle godine su rezultirale odlaskom velikog broja ljudi. Iako nisam poštovalac trenutnih ljudi na funkcijama te smjene su bile malo čudne. Ako imate priliku vratite se na spisak i vidjećete da je na toj listi zadnjih 15-tak osoba iz energetskog sektora RS i svi su dopisani dan prije objavljivanja i to samo iz razloga što su se usprotivili privatizaciji energetskog sektora.
Poznata je stvar da je samostalna zemlja samo ona koja može sama da prehrani svoje stanovništvo. Da li je po vama ova nazovimo je država danas u stanju da to uradi? I pored toga što imamo velike potencijale mi uvozimo ogromne količine hrane. Pogledajte svoje frižidere i ostave i na brzinu izračunajte koliko je procentualno od svih proizvoda domaćeg porijekla. Iako nastojim kupovati domaće često uvidim da je to samo 10-15% ukupnih proizvoda koje ja imam.

Nada je spomenula regionalizaciju. U zadnje vrijeme se često u medijima spominju regionalne razvojne agencije u BiH. Ima ih 5 ukupno i cilj im je da pomognu privredni razvoj na svom području. Iako postoje otpori u vlasti ovom konceptu malo ljudi razumije da te agencije konačno počinju da rade ono što stranci nisu dozvolili prije 10 god a to je da se plasman sredstava u BiH vrši planski i sistematski na osnovu razvojnih regionalnih i državne razvojne strategije.
Ono što je interesantno kod regionalizacije je uvlačenje politike u sve to jer iako je pokretačka ideja bila bazirana na ekonomskim motivima, stranci i pojedini lokalni političari nastoje od ekonomskih regija u BiH napraviti administrativno-političke cjeline. Zbog ovakvog nastupa u RS jača otpor ovom procesu.

Jedan komentar u vezi banaka. Imali smo divnu državu koja se nažalost raspala. Mnogi su uzročnici tome ali jedan od svakako najznačajnijih je nepostojanje tržišnih principa poslovanja u SFRJ. Iako su kamate visoke kao i provizije sve te banke imaju obavezu da rade na čisto tržišnoj ili profitnoj stopi. U BiH je bankarsko tržište najuređenije i zakonski i u svakom drugom pogledu i upravo iz tog razloga u ovom sektoru se ostvaruju najbolji rezultati. Da je ovakva disciplina prisutna u drugim sektorima bilo bi nam puno bolje a da je ovako bilo prije 1 godina još bi bili u istoj državi i u EU.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 15:40 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Niksone, da te obradujem :D , u mom frizideru se mogu naci samo virsle proizvodjaca iz bivse YU, a sve ostalo je "domaca radinost" :D

Pozdrav i do skorog pisanja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 15:55 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Pogledajte svoje frižidere i ostave i na brzinu izračunajte koliko je procentualno od svih proizvoda domaćeg porijekla. Iako nastojim kupovati domaće često uvidim da je to samo 10-15% ukupnih proizvoda koje ja imam.

Mozda cu ga ja vise obradovati ....
I u mom "svedskom" frizideru je 15-ak % proizvoda iz zemalja bivse Yuge.
Ima vitaminkinih salata i pekmeza, Lijanovicevog i Brajlovicevog suhog mesa, Sarajevskih jufki , kafe iz Visokog ... :wink:
O Krasu i Fruktalu necu ni govoriti ...
Treba pokrenuti proizvodnju (tu je problem) i konacno koristiti malo PAMETI sto imamo.
Potencijali sami od sebe nisu bitni - treba ih znati koristiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Jan 2005, 20:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Svi vi lijepo zborite kako i sta bi trebalo, ali mi je sve to nekako naivno (osim Ezanovih postova jer covjek pise sa 'Zapada'), bez uvrede please. Da bi neki ekonomski prosperitet zazivio na tim nasim prostorima, nacionalne vodje treba da odu sa vlasti i da se to nacionalno pitanje toliko ne forsira i da nije na prvo mjestu. A ovo sto pricate o starncima kako su oni dosli da nama SAMO pomognu, pa to i lud vidi da nije tako. Naravno da oni prvo gledaju svoj interes pa tek onda nas. Problem nasih politicara/ekonomskih strucnjaka je sto gledaju svoj licni interes prvo pa onda interes naroda. Kad ovo bude obratno, onda ce nesto da se desi. Dotle....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]