1. Razvijati naše realne i lako dostupne potencijale, i maksimalno ih štititi pogotovo od stranih interesa.
Tu prije svega mislim na:
ljude, vodu, poljoprivredne resurse, izvore energije, dakle ono bez čega se ne može.
Treba omogućiti da se obezbijedi barem egzistencijalni minimum
svima na ovom području (hrana, voda, krov nad glavom, odjeća i energija) jer oni koji to imaju, mogu i dalje i više od toga, oni koji to nemaju mogu samo da puze i cvile moleći za milost od nemilostivih, i pristaju na svašta radi gole egzistencije.
Uostalom, mi ne znamo kada neki "cunami" može da strefi npr. USA ili Evropu, pa da sve što se oslanja nja njih i njihovu industriju i ostalo padne kao kula od karata sa njima. A šta ćemo onda tek mi?
"Cunami" može da strefi i nas, i možda će nas i strefiti ako se opametimo.
U stvari, koliko znam jedini način da nas "cunami" zaobiđe je da se hitno promijenimo i to što masovnije.
Riječ "interes" kao pokretač treba zaboraviti (pogotovo u sprezi sa "lični") i zamijeniti ga sa riječju "dobrobit" ili "blagodat" i što više ga udruživati sa riječju "zajednički" ili "opšti".
Isus Hrist (a poslije njega i Muhamed) je to izrazio ovako:
"Čini drugom ono što bi želio da drugi čini tebi, i ne čini mu ono što sebi ne želiš!"
2. Prestati sa praksom da naše vlade služe samo interesima krupnog (direktno ili indirektno) stranog kapitala i otrgnuti se iz mreže koju su oko nas razapeli. To neće ići lako, ali se još može, i neke okolnosti tome idu naruku, ko to vidi.
3. Dalje, podržavati one koji žele da
služe ovom narodu, a ne da budu gazde, vojvode, serdari i dahije.
Ne može se dozvoliti da se gospoda iz vlasti voze u skupim vozilima, dok narod voza 10 godina stare automobile ili tabana. Neka voze Škode, Fiate ili barem Pasate i to porodične klase, ionako se ne voze nikuda daleko, pa ni njihove cijenjene guze neće ušinuti na običnim sjedištima, kao ni moja ili nekog drugog.
Isus Hrist je to rekao ovako
:"Ko hoće da bude među vam prvi, nega bude svima sluga!"
4. Stranim bankama nametnuti vrlo oštre uslove rada, pogotovo ih ograničiti ili onemogućiti da deru narod kreditima, stimulisati banke u kojima država ima još udjela. Banke bi trebale da budu servis, a ne profitne organizacije.
5. Stimulisati u svakom pogledu domaću: duhovnost, pamet, proizvodnju, usluge, pronalazače...ljude. Moramo se brinuti za ljude. Kada se ljudima barem malo pokaže da se neko zaista brine za njih, u stanju su da čine čuda. I doslovno.
Kreirati klimu u kojoj preduzetnici rade ne toliko radi trke za profitom, nego zato što
rade posao koji vole i znaju najbolje da rade. Uz takav pristup poslu dolazi blagoslov (materijalna dobit) mnogo veća nego što stiže guljenjem i zakidanjem svega i svakoga, kao što se sada radi, samo se do toga ne stiže tako brzo.
6. Donijeti zakone koji vrlo oštro kažnjavaju svaku zloupotrebu položaja, ali stimulisati svakoga ko stvarno služi na svom mjestu i pogotovo one koji unesu neko unaprijeđenje ili poboljšanje na bilo koji način.
7. Profesije i ljude tretirati prema njihovom zalaganju i poštenju a ne tituli, zvanju i "znanju".
8. Strancima staviti do znanja da oni treba da nam pomognu u ovakvom putu ako nam zaista žele dobro, i nas radi i sebe radi, jer kad kod njih počne sve da se raspada, onda ćemo mi moći da pomognemo njima, a ako nas samo povuku sa sobom, njima neće imati više ko da pomogne.
Mnogo toga što sam rekao se poklapa sa onim što su drugi već iznosili, Nada pogotovo

, ali neka...
Ionako je suviše riječi koje se uklapaju u "zapad=jedini ispravan put=prosperitet" dogmu, pa da malo razbijemo tu mentalnu blokadu...