banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 10:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 260  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Hoće li ova kišetina prestati majku joj njenu :angry4: kod mene u firmi ludnica, haos u saobraćaju i prekidi veza na sve strane....a majmuni zovu što im ne radi internet na telefonu!!! Stoko pogledajte vani!!!

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:03 
Ako je za utjehu to ne mora nuzno uticati na vodostaj rijeke.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2008, 14:43
i pored sto pada kisa bocac uspjeva da odradi dobar posao vrbas je manji danas
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Kakvo je stanje u Trnu ?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Poplave sa sobom nose mnoge potencijalne opasnosti, od značajnog pogoršanja higijensko-epidemiološkog stanja do mogućnosti pojave i širenja zaraznih bolesti. Najvećem zdravstvenom riziku su izložene najosjetljivije grupe stanovništva, odnosno djeca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi. Donosimo vam nekoliko savjeta šta uraditi i kako se prevenirati ove rizike i opasnosti.

Pojava poplave nosi rizik od zaraznih bolesti, jer često dolazi do prekida snabdijevanja vodom i otklanjanja otpadnih materija, kao i do izlijevanja kanalizacije.

Oštećene vodovodne i kanalizacione cijevi povećavaju mogućnost kontaminacije vode za piće. Zbog toga vodu sa slavina, individualnih bunara ili izvora ne treba piti dok se voda ne ispita i dok se ne daju odgovarajuće preporuke. Preporučuje se da se konzumira flaširana voda.

Prokuhavanje vode imat će efekta ako je voda samo mikrobiološki zagađena. Voda se pravilno prokuhava tako što se ostavi da ključa najmanje minutu, kako bi se uništile sve bakterije, a zatim se prohladi i koristi u toku istog dana. Higijenski neispravna voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica i pravljenje leda.

Povećan broj glodara i zmija za vrijeme poplava predstavlja rizik za zdravlje, a velika stajaća vodena površina omogućava razmnožavanje komaraca i drugih insekata, koji prenose uzročnike niza oboljenja.

Neophodno je održavanje lične higijene, naročito često pranje ruku sapunom. Posebnu pažnju treba obratiti na čistoću ruku kod djece i starijih osoba.

Za vrijeme i nakon prirodnih katastrofa velika je opasnost od povređivanja. Opasnost predstavljaju srušene električne instalacije, vodom namočene električne utičnice, prekinute plinske cijevi i veliki komadi krhotina. Pored mjera zaštite koje se provode za vrijeme poplave, potrebno je provesti i mjere sanacije objekata i područja koja su bila pod vodom. Također, treba se držati što dalje od oborenih električnih vodova, a njihovu lokaciju prijaviti elektrodistribuciji.

Ako dođe do povređivanja, važno je znati da se otvorene rane moraju očistiti i zaštititi flasterom ili zavojem, kako bi se spriječila infekcija, te da se mora spriječiti kontakt rane s nečistom vodom. Ljekarsku pomoć treba potražiti i u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proliva, povišene temperature itd.

Prijaviti eventualna oštećenja plinovoda i plinskih uređaja i ne koristiti ih dok se ne poprave. Neophodan je pregled instalacija za dostavu plina i električne energije od strane kvalifikovanih stručnjaka.

Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionog sistema.

Zbog mogućnosti miješanja s kanalizacionom vodom, obavezno je čišćenje (vrućom vodom i deterdžentom uz obavezno korištenje gumenih rukavica) i dezinfekcija zidova i podova prostorija u koje je dospjela poplavna voda. Baciti zagađene predmete i materijale koji se ne mogu očistiti i dezinfikovati. Odjeću i obuću očistiti i oprati, dječije igračke oprati i dezinfikovati.

Baciti svu hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom, kao i svu kvarljivu hranu koja je stajala duže od sata na temperaturi većoj od 50 Celzijusa.

I za kraj, obavezno treba izbjegavati vožnju automobilom zbog mogućeg oštećenja cesta u poplavljenom području.

Ako ste ostali u poplavljenom području:

Preselite se ako je moguće u viša područja i zovite pomoć. Noću, upalite svjetiljku da vas lakše nađu spasioci. Kraj sebe uvijek imajte neki predmet koji dobro pliva i koji može plutati na vodi (Auto gume, plastični kanistar s čepom,veći komad stiropora...). Izbjegavajte područja gdje se voda može dići vrlo brzo i ugroziti vas. Ne pokušavajte prijeći potok, gdje je voda visoka preko koljena. Ne pokušavajte prijeći poplavljene puteve i ceste automobilom, jer možete ostati u vodi i biti u većoj opasnosti. Ostanite što dalje od riječnog nasipa, jer može doći do erozije. Pratite informacije dobivene od relevantnih službi i tijela.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
niko ne prica nista sta je sa snjegom sa vlasica topi li se i koliko brzo zemlja puna vode poplave i onako ako se prebrzo otopi eto nove vode u akumulacijsko jezero

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:20 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 23 Jan 2011, 22:54
Ja kada sam bio u Budžaku nisam mogao vjerovati. Znači voda je bila preko metar na staroju ulici. Od Intereksa pa prema Obiju je bilo sve pod vodom i to povelikom. Žao mi samo što je slabo organizovana pomoć. Jest vojska izvlačila ljude, ali moglo je to i bolje da se organizuje. Nas otišlo 20 i na kraju pomoglo svega petorica koju su prva uskočila u čamac. Najjače mi je bilo kada sam čuo do vojnika, čovjek neće iz kuće, a satire ga sa svih strana.
I sada se voda fino povukla, dobro se vidi ovako kod Neškovića. Pravio se i neki nasip ako zatreba. Nadam se da neće trebati i da će se povući voda.

Poslednji put menjao Erazmo Roterdamski dana 16 Maj 2014, 17:22, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja maloprije iz Budžaka, stanje je poprilično solidno.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jan 2011, 21:50
Rebrovac oko 17:45:
Spoiler:
Slika

Spoiler:
Slika

Spoiler:
Slika

Venezia most oko 17:30:

Spoiler:
Slika

Spoiler:
Slika

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
WinstonWolfe je napisao:
Један од директора из ХЕ Бочац каже за РТРС да је горе све у најбољем реду и да је ситуација нормална. Проток воде или неки други клинац, није ни близу максимума оптерећења бране. Тако да нема мјеста за паника. Каже и да доток опада.

Njemu su djeca u BL, 100 metara od Vrbasa. Tako da ne brinite :)

Nego, ako neko zna 'dje tre'a otici pomoci, neka napise. Ne mogu citati temu.

Napisao je Erazmo rutu.
Cini se da voda opada za sada.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Mozes lo ti doci do grada, je li se povukla voda kod neskovic pumpe

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Iza dvorane Mejdan je za oko pola metra niži nivo nego prije 2-3 sata.

Postoji li mogućnost da se nekako u vrh strane metne i onaj humanitarni broj?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:26 
Bič božji
Bič božji

Нова Варош je napisao:
Ja maloprije iz Budžaka, stanje je poprilično solidno.

Drago mi je za čuti. Bilo je loše tamo oko 12 negdje. Najgore mi je što sam bio tamo, a ne možeš pomoći. Da je imati svoj čamac, uzmeš 5 ljudi i spašavaš ljude.
I da, dabogda ništa ne imao onaj ko pokušava profitirati od ovoga.

Herc, ne može još tuda.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ajde ako bude ko išo pomoć zovite i mene...

i da ponovim pitanje, kako je u trnu ? od prijateljice roditelji su dole, ona u Njmečkoj, ne može nikog dobiti.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
chils je napisao:
niko ne prica nista sta je sa snjegom sa vlasica topi li se i koliko brzo zemlja puna vode poplave i onako ako se prebrzo otopi eto nove vode u akumulacijsko jezero

http://www.vlasic-bih.info/

3.6 stepeni, bar danas neće otopiti.

Citiraj:
Slika

Ja bio skoro dva sata prije tvojih 17:30 i ovo "Borik" se vidjelo dopola, tj. ovdje gdje je trag vode, znači da dosta brzo opada.

Po prvi put na radaru više nema zelenih područja, što će reći da ne ruka pljusak nigdje, već se raspada to.
http://vrijeme.hr/aktpod_e.php?id=kradar

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Hertzog je napisao:
Mozes lo ti doci do grada, je li se povukla voda kod neskovic pumpe

Ma mi preko Tuzlanske, pa niz Starcevicu. Pored Neskovica nema ugla. Toplanin most je ok, ali su ova dva pristupna puta kriticna, ima duboke vode.

Ajd nek neko Ziriju posalje poruku, na Vi sam sa racunom.
Sam nek pita treal dje i kad. I sta.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:30 
Bič božji
Bič božji

Нова Варош je napisao:
ajde ako bude ko išo pomoć zovite i mene...

i da ponovim pitanje, kako je u trnu ? od prijateljice roditelji su dole, ona u Njmečkoj, ne može nikog dobiti.

Biće u pola 8 kod rebrovačkog groblja opet neka akcija dok se vidi kako se voda kreće, ali ima ljudi.

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nazvacu ga ja pa cu ti javiti

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Nazvacu ga ja pa cu ti javiti

Ne mogu uspostaviti vezu

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2014, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2011, 07:15
Moze li se kraj Stare Ade ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5192 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 260  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]