banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 17:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2014, 12:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Imali smo besplatno školstvo - sad ga nemamo
Školovanje se cijenilo - danas završe fakultet pa rade u pekari
Imali smo besplatno zdravsttvo - sada iako plaćaš svaku uslugu bez obzira što uplaćuješ osiguranje
Moji roditelji su imali 8-časovno radno vrijeme sa slobodnim vikendima i praznicimi - ja fadim kako se menadžmentu/gazdama digne kurac..
Nije radio samo ko nije htio da rada - danas imamo armiju nezaposlenih
I oni koji su zaposleni: u privatnom sektoru pola ih je neprijavljeno, dok se administracija u javnom sektoru udesetostručila..
Ljetovali smo gdje smo htjeli, a crveni pasoš se cijenio na svakom graničnom prelazu u svijetu - danas je dobro ako skupiš za Sutomore..

PLUS: Danas razne crkve i vjerske zajednice pljačkaju narod i parazitiraju na budžetima, a komunisti, ako su išta znali, znali su kako treba sa fašistima i popovima...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 12:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Jul 2013, 19:05
Hercegovac, jeste to je bilo U JEDNOM MOMENTU, ali neodrzivo.
Do 80-ih drzava je bila u raznim problemima koje niko sad ne bi spomenuo i navode se samo pozitivne stvar.
A bilo je dosta negativnih, s kojima se takav sistem nije mogao izboriti, onda se krenulo u zaduzivanje i programe kod MMF-a.... ostalo je novija istorija ovih prostora.

Sto se tice tako-zvanog besplatnog zdravstva, to cu samo izdvojiti, ajd samo malo razmisli da li je zaista bilo besplatno - jeste kad imas gripu, upalu grla i sl. Ali kad trebas doci na red za operaciju ili bilo sta malo komplikovanije, a nemas poznanstva i ne das mito doktoru, mogao si se odmah sahraniti ispalo bi dosta jeftinije i bez nerviranja... Otprilike isto kao i danas.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 12:23 
Pripravnik
Pripravnik

Hercegovac je napisao:

I ovome dobro razmisli. Kakva je to ekonomija u kojoj ne radi samo onaj ko nece?
Pa to nema, niti ce ikad biti igdje u svijetu...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
MrImproper je napisao:
Sto se tice tako-zvanog besplatnog zdravstva, to cu samo izdvojiti, ajd samo malo razmisli da li je zaista bilo besplatno - jeste kad imas gripu, upalu grla i sl. Ali kad trebas doci na red za operaciju ili bilo sta malo komplikovanije, a nemas poznanstva i ne das mito doktoru, mogao si se odmah sahraniti ispalo bi dosta jeftinije i bez nerviranja... Otprilike isto kao i danas.

Аха, јесте, да. Почевши од ВМА по до разних бања у које си могао да одеш џаб-џаба ако те доктор упути.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 12:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
"Mi smo svake godine isli na more!"

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 12:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MrImproper je napisao:
Hercegovac je napisao:

I ovome dobro razmisli. Kakva je to ekonomija u kojoj ne radi samo onaj ko nece?

Ne smatram da je sistem bio idealan, ali u odnosu na ovo što imamo danas bio je san snova... Barem su se poštovala radnička prava, danas su radnička prava u privatnom sektoru na nivou nepalskih robinja... Ako hoćeš da radiš kako se vlasniku digne klitoris radi, ako nećeš ima ko hoće (upravo zbog gorepomenute armije nezaposlenih)..

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:07 
Pripravnik
Pripravnik

sinip je napisao:
MrImproper je napisao:

Аха, јесте, да. Почевши од ВМА по до разних бања у које си могао да одеш џаб-џаба ако те доктор упути.

Pa i sad ti mozes dobiti uputnicu za razna lijecenja i operacije. Ali sad, kao i tad, recimo osjecas probleme u grudnom kosu, i oni ti zakazu pregled kod kardiologa, ali za jedno 3-4 mjeseca da stignes na red...
Nemojmo se zavaravati.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:12 
Pripravnik
Pripravnik

Hercegovac je napisao:
MrImproper je napisao:
Hercegovac je napisao:

Ne smatram da je sistem bio idealan, ali u odnosu na ovo što imamo danas bio je san snova... Barem su se poštovala radnička prava, danas su radnička prava u privatnom sektoru na nivou nepalskih robinja... Ako hoćeš da radiš kako se vlasniku digne klitoris radi, ako nećeš ima ko hoće (upravo zbog gorepomenute armije nezaposlenih)..

Ne kazem ja da to nije bilo, ali je bilo postavljeno tako da je bilo neodrzivo.
Kod nas npr. u BL, zavrsis Elektro Fax, i prakticno po automatizmu imas vec obezbijedjen posao u Cajevcu ili sl.
Gdje to moze?
I tako nakamare mnostvo nepotrebnih radnika u fabriku koja ionako vec nije bas konkurentna. Zamisli fabriku, ovo vrijedi za vecinu u bivsoj Jugoslaviji, koja ima jedno bar trecinu nepotrebno zaposlenog kadra, roba koju proizvodi je prosjecna, a uz to svi troskovi proizvodnje su upitni u odnosu na to koliko je to isplativo.

Sto npr. u BL nije mogla da radi mljekara ili fruktona ili bilo sta drugo, da se uopste ne privatizuje niti bilo sta slicno? Drzava je navikla ljude na nerad, upravu na nepotizam i korupciju, a socijalni mir nadoknadjivala zaduzivanjem i laganjem naroda...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Само да ти кажем да сереш претјерано. Имао сам, нажалост, лично искуство касних шездесетих, од Сарајева до Београда, све бесплатно, све без плаћања мита докторима само док су се у'сарај'ву сконтали да они то не могу да ријеше и ево ме куцкам наоколо, а моји су били типична радничка класа. Па онда контроле сваке године, па сваких неколико година па... значи дођеш, добијеш упутницу, одеш, обавиш, завршиш, хвала довиђења, видимо се идуће године.

Vladimir RUS je napisao:
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Što se tiče drugog dijela poruke i nije mnogo mašio. Sad što mi nećemo da prihvatimo da smo bili neradnici (velika većina) i da se za nerad dobijala plata to je drugi par opanaka.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

MrImproper je napisao:
Drzava je navikla ljude na nerad, upravu na nepotizam i korupciju, a socijalni mir nadoknadjivala zaduzivanjem i laganjem naroda...

A sad smo dobili ratne profitere koji te tjeraju da radiš po 12 sati dnevno neprijavljen za 300 maraka... Državna administracija je se udesetostručila... A političari socijalni mir kupuju nacionalističkim prepucavanjima....

Spali smo sa konja na magarca...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:28 
Pripravnik
Pripravnik

sinip je napisao:
Само да ти кажем да сереш претјерано. Имао сам, нажалост, лично искуство касних шездесетих, од Сарајева до Београда, све бесплатно, све без плаћања мита докторима само док су се у'сарај'ву сконтали да они то не могу да ријеше и ево ме куцкам наоколо, а моји су били типична радничка класа. Па онда контроле сваке године, па сваких неколико година па... значи дођеш, добијеш упутницу, одеш, обавиш, завршиш, хвала довиђења, видимо се идуће године.

Aha bas, evo ti jedan primjer pa da zavrsimo sa vaskim komunisticko/socijalistickim glupostima:

Nedavno sam kupio auto, nov, i odlucio da se javim poznaniku iz Krajina Osiguranja. Drzavna firma jos uvijek. Kontam svejedno mi je gdje da ga registrujem, a za kasko racunam da ajde valjda je kod sviju to otprilike isto ako ne daj boze bude neka steta ili kradja. Nazovem ga i trazim da mi da predracun/ponudu. Kaze sljedece: ne radi on konkretno na tim stvarima, pogotovo ne radi na kasku, ali da ce vidjeti s kolegama.
Paralelno s tim, kontaktirao sam Dunav osiguranje, euroherc, brcko gas i sl.

I gledaj sad odnos drzavne firme i privatne:
sve privatne firme su mi u roku od 30 minuta poslali ponude na mail. Ponude su bile naravno ujednacene 2000-2100 maraka za sve (kasko plus registracija/osiguranje auta).
Od Krajine mi nije nista stiglo. Kako je to bilo tokom marta, jos sam malo kulirao jer auto stize tokom aprila. Sretnem tog iz Krajine ponovo, pitam ga sto mi nije poslao ponudu. Nesto prica pametuje... reko dobro, ne interesuje me, samo ti meni posalji, jos mu kazem koje sam dobio cijene od ostalih...
Sta bi na kraju? NIKAD mi nije poslao, na kraju mi preko FB-a salje kao otprilike koliko bi to kostalo, a za Kasko ako hocu da odem do njih pa podnesem NA PROTOKOL upit licno pa cu dobiti odgovor za koji dan...?
Sta bi bilo da sam sreo jednog od onih tapkarosa iz privatnih firmi koji cekaju tamo u SUP-u, dao im email i podatke. Mislim da dok bih stigao kuci, cekala bi me ponuda...

Ajd sad ti meni reci koja bi normalna osoba nakon takvog odnosa (a ja sam taj koji njima treba da da 2000km) ikad registrovala/osigurala auto u toj firmi?
To je taj odnos koji se kod nas nikad ne bi promijenio i zato je drzava propala...

PS
Stalno njega cujem kako se zali da iako Krajina ima posla, zali se kako je stanje lose,... pitam se zbog cega?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

А ја тебе сад питам, какве то има везе са бесплатним здравством за вријеме СФРЈ?

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:35 
Pripravnik
Pripravnik

sinip je napisao:
А ја тебе сад питам, какве то има везе са бесплатним здравством за вријеме СФРЈ?

Ima i te kako veze. To tvoje "besplatno" zdravstvo se finansiralo iz zdravstvenog osiguranja koje je tebi odbijano od bruto plate ili kako je to vec bilo uspostavljeno. A svi znamo da je to odbijanje, taj novac iz bruto plate, u stvari nista drugo nego imaginarni novac...
I ako ti drzavne firme vecinom posluju kao sto recimo ova koju sam spomenuo posluje i dan danas, onda je normalno da to "besplatno" zdravstvo visi o koncu koji se veze na sredstva/pare koja u stvari ne postoje.
Na kraju krajeva, da je to sve valjalo tako kao sto kazete, sto je nestalo?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:38 
Pripravnik
Pripravnik

Hercegovac je napisao:
MrImproper je napisao:
Drzava je navikla ljude na nerad, upravu na nepotizam i korupciju, a socijalni mir nadoknadjivala zaduzivanjem i laganjem naroda...

A sad smo dobili ratne profitere koji te tjeraju da radiš po 12 sati dnevno neprijavljen za 300 maraka... Državna administracija je se udesetostručila... A političari socijalni mir kupuju nacionalističkim prepucavanjima....

problem je u tome sto smo stalno bili na magarcu, ali nam je drzava podmetala da je on u stvari konj :)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MrImproper je napisao:
sinip je napisao:

Ima i te kako veze. To tvoje "besplatno" zdravstvo se finansiralo iz zdravstvenog osiguranja koje je tebi odbijano od bruto plate ili kako je to vec bilo uspostavljeno. A svi znamo da je to odbijanje, taj novac iz bruto plate, u stvari nista drugo nego imaginarni novac...
I ako ti drzavne firme vecinom posluju kao sto recimo ova koju sam spomenuo posluje i dan danas, onda je normalno da to "besplatno" zdravstvo visi o koncu koji se veze na sredstva/pare koja u stvari ne postoje.
Na kraju krajeva, da je to sve valjalo tako kao sto kazete, sto je nestalo?

А данас се здравство финансира - како?
Само што у том СФРЈ здравству нусу морао да носиш све са собом кад идеш у болницу, од деке за покрити се до потребне медицинске опреме, лијекова и мита за докторе. И добио би у то вријеме најбољу медицинску услугу која је постојала у држави, ако ти је била потребна. Без питања и убјеђивања. То ти ја причам.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MrImproper je napisao:
Hercegovac je napisao:
MrImproper je napisao:

problem je u tome sto smo stalno bili na magarcu, ali nam je drzava podmetala da je on u stvari konj :)

А онда смо упали у рупу без дна. И наставили да копамо.

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ne nego smo pali guzicom na patos i češemo se po glavi i čudimo šta je to bilo....

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:50 
Pripravnik
Pripravnik

sinip je napisao:
А данас се здравство финансира - како?
Само што у том СФРЈ здравству нусу морао да носиш све са собом кад идеш у болницу, од деке за покрити се до потребне медицинске опреме, лијекова и мита за докторе. И добио би у то вријеме најбољу медицинску услугу која је постојала у држави, ако ти је била потребна. Без питања и убјеђивања. То ти ја причам.

Dobro si primijetio, danas te sve stvari nosis jer je to REALNOST koja je nastala dugogodisnjim zavaravanjem u sistemu iz kojeg smo izasli.
Mozda smo u jednom momentu u vremenu od 1960 do 1980 bili u mogucnosti da konkurisemo modernim tokovima, ali bas tad kad je drzava trebala da stisne na svim poljima, da prizna da ce broj stanovnika u odnosu na modernizaciju i industrijalizaciju proizvesti probleme (nezaposlenost i sl.), otislo se u drugu krajnost, koja je zemlju lagano urusila.
Zato i dan danas ljudi zive, ne u mitu jugoslavije, nego u mitu onog jednog djelica u vremenu koji su prozivjeli bez problema (recimo 1979-89)... A bilo je bez problema tad, jer je drzava zivjela na kredit, a ne zato sto je bila bolja nego sad.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2014, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ниси ми одговорио, како се данас финансира здравство?

Vladimir RUS je napisao:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 194 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]