Odakle vam to da se Njemci satiru od rada?

Prije nego ću otići u DE, ja sam sebi složio predstavu ti Njemci redom umiru od rada, šta sve ljudi kod nas pričaju, jbte..
Bio sam u Njemačkoj, turistički kod tetke u gradu Dortmundu, ali sam namjerno išao gledati i gdje tetak radi, kako mu to sve teče, kako uopšteno ide život. Prije nego što ću doći, ja u glavi imam misao ti Njemci ko programirani ustanu ujutro u 7, dođu kući naveče u 11 i legnu spavati. Iz radnog odijela u pidžamu, a vikend samo u pidžami, boli kičma od rada, boli glava, boli sve.

To vam je zabluda kakve nigdje nema.

Eto ja sam bio kod njih, rade normalno radno vrijeme (8-5) i rijetko koju subotu, nedelja neradna. Sve uredno plaćeno, i minut nakon kraja radnog vremena imaš prekovremeno, to se masno plaća, a još kad radiš na praznik, isto imaš neke bonuse, nebitno sad. Idu povremeno do restorana, teretana, djeca sekcije, kupuju da ne gledaju svaki čas šta koliko košta, imaju neki ispunjen život. Hoću reći, na poslu nema zajebancije, nema kašnjenja, kad se radi, daješ 101% sebe, uredno si plaćen. Poslije posla i oni imaju svoju zabavu, djeca sekcije, živi se solidno, oni imaju 2 fine plate, voze 2 dobra auta, idu na more, idu često i na planinu, jedan okej život, bez puno stresa. Tetak ima faks, tetka ima neku srednju i dodatne kurseve da bi mogla raditi svoj posao. Njemačko društvo mi se sviđa, rad se vrednuje, i bar ja na njih gledam pozitivno. Da su nam bratski nisu, ali se od njih mnogo može naučiti. Pričao mi je tetak da i kod njih ima onih ljudi, dođu iz PM, njemačka im je samo usputna stanica, dođu tu da zarade, a dok to rade rintaju ko konji, stegnu kaiš, mažu paštetu i piju jogurt..
Jedna vječna istina, eto ja nisam ljubitelj grubih podjela ali ipak: uvijek će postojati razlika između istoka i zapada.

A gdje je to zapad? Dođete u podnožje Alpa, prođete kroz jedan tunel Karavanke i izbijete ovdje.. e ovo je početak zapada:

Zašto je to tako, zašto će uvijek postojati razlika između NJIH i NAS, neka neko pametniji odgovori.. ali u jednom se slažem.. jaz će uvijek postojati.