banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 10:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 67  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Apr 2014, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Koga zanima nek gugla "etf bl upis" i nek skine zadatke od proslih 10- ak godina,neda mi se sad traziti link na mobilnom sam...

Послато са AMOI N828 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2014, 22:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2013, 11:56
prošle godine je bila, išlo je dosta mojih poznanika. I to bude samo jednom sedmično (čini mi se da je petkom bila) nekoliko sedmica.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2014, 01:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Student Elektrotehničkog fakulteta iz Banjaluke Aleksandar Pajkanović ovogodišnji je dobitnik "Pupinove nagrade Matice srpske", koja se dodjeljuje za studentske radove koji predstavljaju doprinos tehničkim i prirodnomatematičkim disciplinama kojima se bavio srpski naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin.
Iz Matice srpske je saopšteno da je Pajkanović ovu nagradu dobio za master rad "Kontrola invalidskih kolica pokretima glave".
Osim Pajkanioviću, Matica srpske dodijelila je još dvije druge i tri treće "Pupinove nagrade", studentima čiji su radovi dali doprinos nauci.
Drugu nagradu podijelili su studenti Branislav Stanković sa beogradskog Fakulteta za fizičku hemiju i Veljko D. Dimović sa Fakulteta za inženjerijske nauke iz Kragujevca.
Treću "Pupinovu nagradu" podijelili su studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka /FTN/ Edvin Pakoci, Robert Mak i Aleksandar Antić.
"Pupinova nagrada" biće uručena nagrađenim studentima u četvrtak, 27. marta u 12.00 časova u svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.
Odjeljenje za prirodne nauke, Sekcija za tehničke nauke i tehničku kulturu Matice srpske ustanovilo je "Pupinovu nagradu" u spomen na Mihajla Pupina, velikog srpskog naučnika svjetskog glasa. Dodjeljuje se studentim redovnih studija svake treće godine iz Fonda "Mihajlo Pupin" i sredstava Matice srpske, za diplomske, master i druge naučne radove.
Pravo učestvovanja imaju studenti svih univerziteta sa srpskog govornog područja, a na osnovu prijedloga nadležne katedre, nastavno-naučnog vijeća ili drugog odgovarajućeg organa fakulteta.
(Agencije)

:)

Vid Pajkana sto se bacio u nauku :D . Koliko smo samo desetina (stotina) litara piva popili u studenjaku :D

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 17:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2013, 14:00
Upravo sam cuo od jedne forumasice da se vrse velike promjene na etf-u.Pored onog sto je vec napisano na temi,od sledece godine postojace 6 smjerova:softverski,racunarski,elektronika,telekomunikacije,energetika i automatika.

Послато са AMOI N828 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 17:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jun 2004, 22:13
Džabe te promjene kad isti likovi rade. Ja sam to rekao kad sam bio u hitnoj u Čelincu, džabe nova fasada kad ste vi i dalje tu. Tako i na ETF-u. I dalje isti likovi, i dalje slabi stručnjaci, i dalje likovi kome je glavni cilj da budu asistenti na ETF-u čitav život, i dalje likovi od čije priče mi se puši iz ušiju itd... Tačno je da u mojim riječima ima gorčine kao propalog studenta, ja to znam, ali ja isto znam ljude koji nisu ma ni inženjeri, a kamo li nešto više, a da drže sve profesore u malom prstu. Takve ljude ja želim da slušam, da iz njihove realne priče nešto naučim. To je bila i moja greška, jer sam ja upisao fax misleći da ću nešto naučiti, a ustvari taj fax je niz prepreka do diplome. Ništa više. Tuga.

Sent from my PAP5044DUO using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 17:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2014, 14:20
icobh je napisao:
Džabe te promjene kad isti likovi rade. Ja sam to rekao kad sam bio u hitnoj u Čelincu, džabe nova fasada kad ste vi i dalje tu. Tako i na ETF-u. I dalje isti likovi, i dalje slabi stručnjaci, i dalje likovi kome je glavni cilj da budu asistenti na ETF-u čitav život, i dalje likovi od čije priče mi se puši iz ušiju itd... Tačno je da u mojim riječima ima gorčine kao propalog studenta, ja to znam, ali ja isto znam ljude koji nisu ma ni inženjeri, a kamo li nešto više, a da drže sve profesore u malom prstu. Takve ljude ja želim da slušam, da iz njihove realne priče nešto naučim. To je bila i moja greška, jer sam ja upisao fax misleći da ću nešto naučiti, a ustvari taj fax je niz prepreka do diplome. Ništa više. Tuga.

znači mašinski je bolji izbor?

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 17:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mašinski sigurno, tehnološki takođe... Ugvanom, ako nešto želiš da naučiš, to nećeš na ETF-u. Ja sam dolazio u direktan sukob sa asistentom, jer sam ja govorio da sam nešto čak vidio i držao u svojim rukama, a on mi objašnjavao kako to ne postoji. Alo, nije ovo 19-ti vijek. Imaš na internetu, evo ti adresa proizvođača pa ti njih ubjeđuj da to njihovo nije stvarno, da su oni fabrika ničega kao u Nadrealistima itd...

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2014, 19:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Dosta profesora jeste zaglavila u osamdesetim i malo šta mijenjaju od onoga što su učili kao studenti, ali u poslednje vrijeme dolaze gostujući profesori koji skroz dosadne predmete predaju na drugačiji način. Nije baš sve tako crno. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 11:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Nije crno, tamnosivo je :D

Šalu na stranu, ja samo čujem 'priče', što od asistenata, što od ljudi na faksu o ovoj 'reformi' ETF-a... Sad će peti mjesec, nema logike ako planiraju da otvore te silne smjerove da nigdje nema nekakvih zvaničnih info?!

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 12:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dolazila su 2 zamjenika dekana (ako sam ih dobro razumjela) u ETŠ čak su podijelili i letke na kojima piše koji će sve smjerovi biti i ponešto o njima. Reforme će stvarno biti neki predmeti će biti podijeljeni u više semestara a neki spojeni u jedan, itd.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 13:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Džabe to sve kad je i dalje 70% istog osoblja i 70% predmeta vam i dalje ne treba.

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 14:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Izvini, na kojem studijskom progamu si ti bio?
Od četrdesetak predmeta po tebi bi korisne mogli složiti u 2-3 semestra. Kojih 30 bi ti izbacio?

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2014, 22:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

amelija je napisao:
Dolazila su 2 zamjenika dekana (ako sam ih dobro razumjela) u ETŠ čak su podijelili i letke na kojima piše koji će sve smjerovi biti i ponešto o njima. Reforme će stvarno biti neki predmeti će biti podijeljeni u više semestara a neki spojeni u jedan, itd.

da nemaš slučajno taj letak da mi prekucaš? jako me zanima. Ako nemaš, no frks, raspitaću se na faksu, samo mi lijeno. :confused2:

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 08:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Cnd je napisao:
amelija je napisao:

da nemaš slučajno taj letak da mi prekucaš? jako me zanima. Ako nemaš, no frks, raspitaću se na faksu, samo mi lijeno. :confused2:

mislim da ga imam još negdje pa ću prekucati u toku dana

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 12:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Philby je napisao:
Od četrdesetak predmeta po tebi bi korisne mogli složiti u 2-3 semestra. Kojih 30 bi ti izbacio?

U neku ruku icobh je u pravu. Profesori (po mom skromnom mišljenju, oni manje) i asistenti (itekako) su umislili da su nedodirljiva elita jer predaju na tom fakultetu. Čast izuzecima. Tvrdnje nekih asistenata, npr.: "Idite na pravo ili ekonomiju, tamo se ionako ništa ne radi" ili "Neki od vas nikad neće završiti ovaj fakultet, upišite ekonomiju, završićete je čak i prije roka" su stvarno neprofesionalne.

Dalje, što se tiče predmeta, već je pisano o tome u temi. Previše matematike (ne govorim o teškoći polaganja, već o nepotrebnom obimu) i nemogućnost usmjerenja od prve godine (FTN u Novom Sadu, npr. ima Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, ima 2 ili 3 matematike, ali nema OET i Fizika - vjerovali ili ne, postoje ljudi koje zanima nešto drugo osim struje, kola, termodinamike... - oni koji žele da se bave čisto softverskim dijelom ove nauke) su neki od problema. Zato se nadam da će ova nova podjela smjerova riješiti te probleme.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 14:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
Cnd je napisao:
Philby je napisao:

U neku ruku icobh je u pravu. Profesori (po mom skromnom mišljenju, oni manje) i asistenti (itekako) su umislili da su nedodirljiva elita jer predaju na tom fakultetu. Čast izuzecima. Tvrdnje nekih asistenata, npr.: "Idite na pravo ili ekonomiju, tamo se ionako ništa ne radi" ili "Neki od vas nikad neće završiti ovaj fakultet, upišite ekonomiju, završićete je čak i prije roka" su stvarno neprofesionalne.

Џеботе какви кретени, па ово гдје сам ја је свјетлосним годинама удаљено до таквог става. А што се тиче усмјерења, управо један од разлога што сам уписао ИТС је тај што разлике у предметима почињу од првог семестра прве године, и знаш шта студираш од почетка.

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 14:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

1. Smjer softverskog inženjerstva
Obrazovanje inženjerskih profila iz oblasti računarstva i informatike sa naglaskom na inf. tehnologijama. Posebna teoretska znanja i vještine iz informacionih tehnologija koja studenti treba da steknu su: teoretski osnovi računarstva, programski koncepti i principi programiranja, objektivno orjentisano i Web/Internet programiranje, projektovanje, razvoj, implementacija i verifikacija programa i softverskih baziranih sistema, baza podataka i inf. sistema, elektronskog poslovanja, organizacije računara, paralelnih sistema i rač. mreža, sistemskog softvera i administracije rač. sistema, te sigurnosti rač. sistema.

2. Smjer računarskog inženjerstva
Obrazovanje inženjerskih profila iz oblasti računarstva i informatike sa naglaskom na računarskom inženjeringu. Posebna teoretska znanja i vještine koje studenti treba da steknu iz ove oblasti su: arhitektura i organizacija računara, projektovanje, razvoj i primjena računarski baziranih sistema u industriji, sistemi za kontrolu prcesa, programiranje i razvoj prefirerijskih interfejsa i uređaja, primjena i održavanje rač. i komunikacionog hardvera.

3. Smjer elektronike
Iz ove oblasti studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz elektronike i telekomunikacija, sa naglaskom na ovladavanju i primjeni savremenih znanja, metoda, postupaka i vještina vezanih za funkcionisanje, razvoj, projektovanje, realizaciju, primjenu, korišćenje i održavanje elektronskih uređaja i sistema.
Pored toga, studenti treba da steknu teoretska znanja i vještine projektovanja elektronskih kola i sistema, projektovanja i primjene mikroprocesorskih sistema, primjene elektronike u energetskim i industrijskim sistemima, kao i da osposobe za korišćenje i primjenu odgovarajućih softverskih alata za razvoj, projektovanje, realizovanje i održavanje el. sklopova, uređaja i sistema različitih namjena.

4. Smjer telekomunikacija
Studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz oblasti telekomunikacija i elektronike, sa naglaskom na ovladavanju i primjeni savremenih znanja, metoda, postupaka i vještina vezane za funkcionisanje, razvoj, projektovanje, realizovanje, primjenu, korišćenje i održavanje TK uređaja i sistema.
Pored toga, studenti treba da steknu teoretska znanja i vještine iz oblasti analognih i digitalnih telekomunikacija, radiokomunikacija, TK sistema, TK mreža, multimedijalnih telekomunikacija, digitalne obrade signala, akustike, te da se osposeobe za korišćenje i primjenu odg. softverskih paketa za projektovanje, eksploataciju i održavanje TK sklopova, uređaja i sistema. (TK- telekomunikacionih)

5. Smjer automatike
Studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz oblasti industrijskih i elektroenergetskih sistema, te da se usvoje osnovna znanja iz opštih i teorijskih disciplina, koja uz posebna znanja i vještine iz oblasti energetske elektronike, kao i računarskih i TK tehnologija, omogućavaju da se studenti osposobe za primjenu savremenih inženjerskih i računarskih metoda u projektovanju, izgradnji, eksploataciji i upravljanju industrijskih sistema.
Poseban cilj je ovladavanje znanjima i vještinama neophodnim za projektovanje i implementaciju računarski baziranih sistema automatskog upravljanja od programabilnih logičkih kontrolera do TK sistema, sistema za nadzor, akviziciju i upravljanje u elektroenergetici, industriji i fleksibilnim tehnološkim sistemima.

6. Smjer elektroenergetike
Studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz oblasti elektroenergetskih i industrijskih sistema, sa naglaskom na proizvodnji, prenosu, distribuciji i korištenju električne energije. Pored toga, studenti treba da usvoje osnovna znanja iz opštih i teorijskih disciplina, koja uz posebna znanja iz oblasti energetske elektronike, kao i računarskih i TK tehnologija, omogućavaju da se studenti osposobe za primjenu savremenih inženjerskih i računarskih metoda u projektovanju, izgradnji, eksploataciji i upravljanju u elektroenergetskim sistemima.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2014, 15:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

amelija je napisao:
1. Smjer softverskog inženjerstva
Obrazovanje inženjerskih profila iz oblasti računarstva i informatike sa naglaskom na inf. tehnologijama. Posebna teoretska znanja i vještine iz informacionih tehnologija koja studenti treba da steknu su: teoretski osnovi računarstva, programski koncepti i principi programiranja, objektivno orjentisano i Web/Internet programiranje, projektovanje, razvoj, implementacija i verifikacija programa i softverskih baziranih sistema, baza podataka i inf. sistema, elektronskog poslovanja, organizacije računara, paralelnih sistema i rač. mreža, sistemskog softvera i administracije rač. sistema, te sigurnosti rač. sistema.

2. Smjer računarskog inženjerstva
Obrazovanje inženjerskih profila iz oblasti računarstva i informatike sa naglaskom na računarskom inženjeringu. Posebna teoretska znanja i vještine koje studenti treba da steknu iz ove oblasti su: arhitektura i organizacija računara, projektovanje, razvoj i primjena računarski baziranih sistema u industriji, sistemi za kontrolu prcesa, programiranje i razvoj prefirerijskih interfejsa i uređaja, primjena i održavanje rač. i komunikacionog hardvera.

3. Smjer elektronike
Iz ove oblasti studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz elektronike i telekomunikacija, sa naglaskom na ovladavanju i primjeni savremenih znanja, metoda, postupaka i vještina vezanih za funkcionisanje, razvoj, projektovanje, realizaciju, primjenu, korišćenje i održavanje elektronskih uređaja i sistema.
Pored toga, studenti treba da steknu teoretska znanja i vještine projektovanja elektronskih kola i sistema, projektovanja i primjene mikroprocesorskih sistema, primjene elektronike u energetskim i industrijskim sistemima, kao i da osposobe za korišćenje i primjenu odgovarajućih softverskih alata za razvoj, projektovanje, realizovanje i održavanje el. sklopova, uređaja i sistema različitih namjena.

4. Smjer telekomunikacija
Studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz oblasti telekomunikacija i elektronike, sa naglaskom na ovladavanju i primjeni savremenih znanja, metoda, postupaka i vještina vezane za funkcionisanje, razvoj, projektovanje, realizovanje, primjenu, korišćenje i održavanje TK uređaja i sistema.
Pored toga, studenti treba da steknu teoretska znanja i vještine iz oblasti analognih i digitalnih telekomunikacija, radiokomunikacija, TK sistema, TK mreža, multimedijalnih telekomunikacija, digitalne obrade signala, akustike, te da se osposeobe za korišćenje i primjenu odg. softverskih paketa za projektovanje, eksploataciju i održavanje TK sklopova, uređaja i sistema. (TK- telekomunikacionih)

5. Smjer automatike
Studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz oblasti industrijskih i elektroenergetskih sistema, te da se usvoje osnovna znanja iz opštih i teorijskih disciplina, koja uz posebna znanja i vještine iz oblasti energetske elektronike, kao i računarskih i TK tehnologija, omogućavaju da se studenti osposobe za primjenu savremenih inženjerskih i računarskih metoda u projektovanju, izgradnji, eksploataciji i upravljanju industrijskih sistema.
Poseban cilj je ovladavanje znanjima i vještinama neophodnim za projektovanje i implementaciju računarski baziranih sistema automatskog upravljanja od programabilnih logičkih kontrolera do TK sistema, sistema za nadzor, akviziciju i upravljanje u elektroenergetici, industriji i fleksibilnim tehnološkim sistemima.

6. Smjer elektroenergetike
Studenti treba da steknu posebna teoretska znanja i vještine iz oblasti elektroenergetskih i industrijskih sistema, sa naglaskom na proizvodnji, prenosu, distribuciji i korištenju električne energije. Pored toga, studenti treba da usvoje osnovna znanja iz opštih i teorijskih disciplina, koja uz posebna znanja iz oblasti energetske elektronike, kao i računarskih i TK tehnologija, omogućavaju da se studenti osposobe za primjenu savremenih inženjerskih i računarskih metoda u projektovanju, izgradnji, eksploataciji i upravljanju u elektroenergetskim sistemima.

Hvala, još samo da stave negdje na sajt PDF ili nešto :angry1: :angry1:

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2014, 21:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

icobh je napisao:
Džabe to sve kad je i dalje 70% istog osoblja i 70% predmeta vam i dalje ne treba.

baj d vej, jesi li ti na kraju položio LA pa odustao sa ETF?

Vrh

PostPoslato: 29 Apr 2014, 21:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Položio sam 23 ukupno, ali sam 18 samo uspio upisati, no među njima nije LA.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1323 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 67  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]