banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 22:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2004, 07:57 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Drago mi je da je ova tema ponovo posjećena i da se pojavljuju novi učesnici.
Tim prije što se sa većinom od njih slažem.
EU je dosta loša imitacija bivše SFRJ i nema (dobru) budućnost (SFRJ je bila zasnovana na nečem mnogo dubljem i boljem od pukog ekonomskog interesa što je stvarna osnova "ujedinjene Evrope", i kada se to nešto zatrovalo i izgubilo i ostali samo interesi, i ona se raspala).
Ali treba biti realan i suočiti se sa mnoštvom manjkavosti koje iskazujemo i učiti se od drugih onim stvarima u kojima smo slabi (otprilike se slažem sa onim što je u tom pogledu iznio XIX century).
Tek tada se može graditi nešto zaista vrijedno i tek tada se ovi prostori mogu učiniti zaista lijepim za život. I tada možemo (ponovo) postati pozitivan primjer drugima.
Koliko znam to je naša zadaća, ali zasad je vrlo loše radimo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Okt 2004, 22:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Sep 2004, 12:39
Da ga i ja malo zabiberim :D

Pošto je bilo svakakvih komentara, ima se mnogo i čitati, jednostavno ću upasti sa komentarima i svojim ličnim stavovima o svim mogućim i nemogućim integracijama koje su već kod nas i kojima stremimo.

Dokazano je, a sa tim ću potvrditi i mnoge teze od aharona, da je Evropa tek sad pošla "stazama revolucije Jugoslavije". Recimo u Norveškoj se tek sada počinju koristiti neki sistemi samoupravljanja koje smo mi davno "sažvakali". (Uzela sam primjer Norveške pošto sam lično razgovarala sa jednim gospodinom).

Cijeli koncept svih trenutnih integracija je u tome da smo svi jedinstveni, da nema razlike, da se poštuje ono ili ovo, a ustvari je to samo demagogija koja krije pravo stanje stvari koje se odvija iza kulisa. Veliki narodi, dominantni u svojoj državi, vrše primat nad manjim, odnosno doseljenicima ili naturalizovanim građanima. Ne trebam nabrajati primjere nekorektnog odnosa cijelog pedagoškog programa evropskih zemalja prema doseljenicima, iako ti isti učenici, koji nisu pripadnici većinskog naroda, jednostavno rečeno briljiraju. Ali avaj, oni nisu autohtono stanovništvo. Na taj beskrupulozan način, jedna strana se favorizuje, dok se druga na indirektan način polako odvlači u "geta". Kada je ekonomija u pitanju, "velike države" bukvalno žive na račun malih pošto je tu jeftinija radna snaga i svi ostali faktori koji idu uz to.
Elem, sve se to nekako može podnijeti ali...

...htjeli mi to priznati ili ne, da li je iko primjetio kojom se fantastičnom brzinom gube nacionalni identiteti nekog naroda. Da li je iko primjetio u šta se pretvorio srpski jezik... Cesto kažem osobama u radnom okruženju, dajte da svi krenemo govoriti engleski ili nećemo govoriti nikako (implementacija - primjena, realizacija, u zadnje vrijeme se pojavila famozna fraza "prekogranična saradnja" - Gospode Bože - pitah da li misle na saradnju na "no man's land" ili na međudržavnu saradnju). Uzela sam primjer jezika jer je on, pored monete, glavni faktor označavanja pripadnosti nekog naroda.

Stara Juga je bila ZAKON, poštovalo se sve, od ljudskog integriteta do kulture, sve ostale "integracije", "unije, zajednice, savezi" su samo strahovito loša kopija nekadašnje Juge.
Štaviše, uvijek smo išli prije vremena i to nas ne dokusurilo, kao mnogo puta do sada.

"Braćo i sestre, tuđe poštujte, a svoje ne dajte".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2004, 07:47 
Majstor
Majstor

Nado, živjela ti kubura! :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2004, 11:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Faja 8)

Mislim da sam se pravovremeno zaustavila, sva sreća pa je bilo kasno :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2004, 13:06 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
Dokazano je, a sa tim ću potvrditi i mnoge teze od aharona, da je Evropa tek sad pošla "stazama revolucije Jugoslavije". Recimo u Norveškoj se tek sada počinju koristiti neki sistemi samoupravljanja koje smo mi davno "sažvakali".

Sta je to dokazano ??
Neki sistemi samoupravljnja u Norveskoj .... npr ??

Citiraj:
...htjeli mi to priznati ili ne, da li je iko primjetio kojom se fantastičnom brzinom gube nacionalni identiteti nekog naroda.

Sta je lose u svemu tome ?
Citiraj:
Uzela sam primjer jezika jer je on, pored monete, glavni faktor označavanja pripadnosti nekog naroda.

Moneta - jesam li dobro razumio - novac ili ... ?
Kakve veze ima moneta sa narodnosti ?

Citiraj:
Štaviše, uvijek smo išli prije vremena i to nas ne dokusurilo, kao mnogo puta do sada.

..... isli prije vremena - u cemu to?

Samo pitanja - nikakav komentar ali sta cu kad ne razumijem.
Onaj cijeli pasos o ekonomiji, iskoristavanju malih .... nepravdama u svijetu je pogotovo diskutabilan - jer ne postoji ni jedna stvar koju mozes uporediti s bivsom Yu, ili sadasnjom BiH ...... RAZLOG, jednostavno - mi smo bili presiromasni da se uopste bavimo tim pitanjima.
Cak mislim - da je situacija gora bila tu kod nas nego za zapadu (a i sad je)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2004, 13:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nadam se da necu pogubiti zivce objasnjavajuci neke stvari 8)
Sta ces, zena u godinama :D

Odgovor na prvo pitanje je "neki nacini samoorganizovanja gradjana na lokalnom nivou, vecernje skole, organizovanje omladine u saveze"...

Odgovor na drugo pitanje: sreco moja, kako bi se ti osjecao da ti rodjeno dijete ne zna istoriju svog naroda, da ne zna kome pripada, da ne zna ni ko je ni sta je, kao repa bez korjena... Meni licno je to veoma lose... Recimo, djecu muslimana, koja nose marame, cim dodju u vrtic, skidaju im poveze i kada je karneval sminkaju ih i presvlace u kostime, jadna djeca, nit ovamo nit tamo, sta god da urade ne valja, ni kod kuce ni u vrticu, to ipak utice na psihu djeteta...
Ako je kultura roditelja takva da djeca moraju nositi marame, onda neka ih ostave, ko su oni da odredjuju sta kako ce se djeca ponasati... Kada odrastu i kada pocnu misliti svojom glavom, onda neka sama odluce, ali ovo je vise nego odvratno prema djeci samoj...

Moneta je novac, kao sto smo mi nekada imali dinar, Francuzi FrF, Njemci marku - to je brat bratu nesto sto cini drzavu jakom i stabilnom i jedan od faktora koji itekako odredjuju pripadnost, suvise bi bilo reci drzavotvornost. Npr. istorija od skoro 800 godina francuskog franka, ponosa jedne drzave, izbrisana je preko noci.

Presiromasni...sreco moja odakle ti to??? Da mi je samo znati koji li te dusmanin to poducio.

Ako smo bili tako siromasni, zasto je onda pola Banjalucana i gradjana ostalih gradova BiH gradilo i radilo u Iraku, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Libiji, Rusiji...tamo nisu mogle ici neznalice i hostapleri, vojska nam je bila 8 u svijetu po izvozu oruzja (2/3 drzavnog budzeta se punilo samo od tog novca, iako je to malo poznata cinjenica), znas li ti sta to znaci biti 8. u svijetu, poljoprivredna proizvodnja BiH je pokrivala 80% hrvatskog trzista (onda ne cudi cinjenica da su prvi sleperi pomoci poslije zemljotresa 69. godine stigli upravo iz Zagreba, a ne iz Sarajeva, koja je kasnila ni vise ni manje nego 3 dana), Bosna Jajce, fabrika na koju naletis kada prolazis kroz imenovani grad je jedina u Evropi izradjivala fero-silicij i mislim da jos jedan hemijski spoj, samo mu se ne sjecam imena, a sada mi se ne da zvati cikicu koji je radio u toj istoj fabrici kao menadzer, svinjogojska farma u Novoj Topoli je jedina u Evropi koja je imala 5000 odojcadi na jednom mjestu a da se nikada nije desio pomor zivine od zaraznih bolesti, kada je u pitanju medicina, bolje da ne pominjem, jer su nasi doktori veoma priznati u svijetu... Ima toga da nabrajam koliko god hoces...

Bili smo prejaki, zato nas je trebalo unistiti, jer da smo nastavili sa Markovicevim reformama i da nas narod nije proklet kao sto jeste, jer je sve tudje bolje nego nase...eeeeeeeeeeeeeee, gdje bi nam kraj bio...

Da mi je samo znati zasto nasi ljudi stalno potenciraju slabosti i siromastvo, a niko da se sjeti pa kaze koje potencijale jos uvijek imamo i koliko dobrog mozemo jos uciniti, ali avaj, sve u stilu privatizacije i devalviranja svega sto valja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Okt 2004, 15:11 
Majstor
Majstor

zeno u godinama .... :wink:
Citiraj:
sreco moja, kako bi se ti osjecao da ti rodjeno dijete ne zna istoriju svog naroda, da ne zna kome pripada, da ne zna ni ko je ni sta je, kao repa bez korjena...

Sreco moja .... tvoja je duznost da ga tome naucis, ako mislis da je to toliko vazno. Nije bitno gdje si. Zasto bi se drustvo bavilo s tim, pogotovo u multikulturalnim drustvima (iako je na zapadu - upravo i omoguceno da svako ima casove maternjeg jezika i izucavanje kulture i istorije podrucja s kojih je dosao - opet Svedska). Prihvati svakog na isti nacin - bez obzira na "porijeklo", boju koze, religiju .....
Citiraj:
Recimo, djecu muslimana, koja nose marame, cim dodju u vrtic, skidaju im poveze i kada je karneval sminkaju ih i presvlace u kostime, jadna djeca, nit ovamo nit tamo, sta god da urade ne valja, ni kod kuce ni u vrticu, to ipak utice na psihu djeteta...

Ova tvrdnja i ne stoji bas ... Svedska.
Uostalom imaju i specijalni vrtici - skole pa i srednje.
Citiraj:
to je brat bratu nesto sto cini drzavu jakom i stabilnom i jedan od faktora koji itekako odredjuju pripadnost

Ti u proslom postu spomenu NAROD - a sad drzavotvornost. Ipak je razlika - OGROMNA.
Yuga - za kojom places ti je zivi primjer. Koliko naroda - a dinar samo jedan.
Citiraj:
Ako smo bili tako siromasni, zasto je onda pola Banjalucana i gradjana ostalih gradova BiH gradilo i radilo u Iraku, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Libiji, Rusiji...

Pa bas zato ... sreco moja jer se tamo zaradjivalo puno vise.
Ja sam rekao siromasni a ne NEUKI i NERADNICI.
Citiraj:
vojska nam je bila 8 u svijetu po izvozu oruzja

Vojska je bila veliki faktor u tom nasem siromastvu (govorim o drzavi i cijelom drustvu)
Citiraj:
Bosna Jajce, fabrika na koju naletis kada prolazis kroz imenovani grad je jedina u Evropi izradjivala fero-silicij i mislim da jos jedan hemijski spoj, samo mu se ne sjecam imena, a sada mi se ne da zvati cikicu koji je radio u toj istoj fabrici kao menadzer

WOUW, jedini u Evropi koji su imali par centimetara debel sloj prasine po prozorima i krovovima. jedini u evropi koji su muku mucili sa PLUCIMA ....
Ma hajde budi malo ozbiljna NADO.
Sreco moja - te zaostale tehnologije su zbog takvih stvari i "prodane" sirotinji. Malo bogatije zemlje se ne truju na takav nacin.
Citiraj:
svinjogojska farma u Novoj Topoli je jedina u Evropi koja je imala 5000 odojcadi na jednom mjestu a da se nikada nije desio pomor zivine od zaraznih bolesti, kada je u pitanju medicina, bolje da ne pominjem,

A koja je druga ...
Ja samo znam da se recimo poljoprivredom u razvijenijim zemljama bavi max 4-5 % stanovnistva - a da li imaju 5000 na jednom ili 10 puta po 500 je najmanje bitno.
Znam da sam kroz Topolu i pored zatvaranja stakala na autu uvijek drzao nos zacepljen. HALO - TO JE NASELJE, GRADIC, nije Sibir gdje to mozda i ne bi imalo toliko veze.
Citiraj:
Bili smo prejaki, zato nas je trebalo unistiti, jer da smo nastavili sa Markovicevim reformama i da nas narod nije proklet kao sto jeste ....

:lol: , da to sve nije bilo na labavim nogama - ne bi nas niko ziv mogao unistiti.
Citiraj:
Da mi je samo znati zasto nasi ljudi stalno potenciraju slabosti i siromastvo ....

Svrha ove teme je upravo u ISTICANJU razlika izmedju zapada i nas danas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2004, 11:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Ne mislim se raspravljati sa tobom niti sa bilo kojim diskutantom, a posebno ne o temi o kojoj će vrijeme pokazati i dokazati svoje.

Mnoge istine su izašle na vidjelo poslije 50 godina, daj Bože da se ova izađe malo prije jer mi se baš ne živi previše :lol:

Živi bili pa vidjeli...kao i mnogo puta do sada... na žalost svi mi vidimo istinu onako kako mi želimo, a ne onakvom kakva jeste.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2004, 17:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
nada je napisao:
Ne mislim se raspravljati sa tobom niti sa bilo kojim diskutantom, a posebno ne o temi o kojoj će vrijeme pokazati i dokazati svoje.

Izvini, a zasto onda dolazis na forum ako ne zelis diskutovati ?? Zelis reci samo sta ti mislis a ne zelis cuti tudja misljenja. ??
Ja se slazem sa vecinom izrecenog od strane EZAN-a, znaci nije jedini koji tako misli kao sto nisi ni ti jedina koja misli tako kao sto mislis. Car diskusije je diskutovanje ili raspravljanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 07:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Velika razlika, barem po mom mišljenju, je između diskutovanja i raspravljanja.

Ako nastavim sa svojim argumentima tek onda će ova diskusija otići na neki sasvim drugi kolosijek, a pitanje odnosno tema se ne odnosi na "dobre i loše strane bivše Juge i BiH" nego "Zapad, da ili ne?" sa svim svojim pozitivnim ili negativnim stranama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 07:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
nada je napisao:
Velika razlika, barem po mom mišljenju, je između diskutovanja i raspravljanja.

Ja ne vidim veliku razliku ...

Citiraj:
Ako nastavim sa svojim argumentima tek onda će ova diskusija otići na neki sasvim drugi kolosijek, a pitanje odnosno tema se ne odnosi na "dobre i loše strane bivše Juge i BiH" nego "Zapad, da ili ne?" sa svim svojim pozitivnim ili negativnim stranama.

Naravno, dok god to ne preraste u licne obracune, vrijedjanje i napadanje i dok ne skrene sa teme pripada ovoj diskusiji.

Mozes li ti reci koliko imas i kakvog imas iskustva sa zivotom na zapadu ? Da li si zivjela tamo negdje, kako si zivjela i slicno ? Na taj nacin mozes mozda bolje uporediti zivot u ex-YU i "zapadu" ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 10:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa naravno, inače se ne bih trudila toliko "braniti" ono što smo imali...

Moje iskustvo počiva na razgovorima sa nekim ekspertima Savjeta Evrope (čikicom Norvežaninom, Francuzima, Ircima i cijelom međunarodnom bulumentom) i našim "eminentnim profesorima" (poslije rata u BiH), osim toga, proputovala sam cijelu Evropu, živjela van BiH 12 godina, bila ožigosana što sam Srpkinja još davne 1986. godine i jedan sijaset drugih iskustava, a detalje koje sam navela su primjeri Francuske i Norveške, ako treba mogu navesti i nekoliko primjera iz Danske, Njemačke...

Najoriginalniji je bio g. Spahn koji nas je u jednom trenutku pitao i dao odgovor na pitanje koliko EU i US misli ostati ovdje: "Da li ste vi uopšte svjesni šta ste imali, koja bogatstva i indrustriju??? Ako su nas jahali 50 godina, iako smo sami odlučili na referendumu 1990. da ujedinimo istočnu i zapadnu Njemačku, okupacione sile su rekle, odlučno NE - one su onda održale sastanak na kom su nam dale saglasnost da se ujedinimo. Onda razmislite koliko će ostati kod vas 8) "

Jako dobro se sjećam "svega i svačega" 8) ponajviše dobrog :D

Da se razumijemo, ja sam niko i ništa, samo sam se silom prilike našla na takvim mjestima i u takvom društvu...što bi se reklo, mnoge stvari nam se same kažu, htjeli mi to ili ne :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 12:24 
Majstor
Majstor

Citiraj:

Trudim se, ali ARGUMENTE stvarno ne nalazim.

Zivjelo se prilicno fino - sto je najbitnije imali smo osjecaj sigurnosti.
Ali to nije dovoljno u cijeloj ovoj prici ZAPAD, DA ILI NE.

Citiraj:
Da li ste vi uopšte svjesni šta ste imali, koja bogatstva i indrustriju???

Mislim da je ovo totalno bezvezna konstatacija. Covjek bi u najmanju ruku pomislio da se govori o najbogatijoj zemlji na svijetu - a mi svi znamo da to nije istina.

Volio bih porazgovarati malo dublje o razlikama .... ali niko od vas zagovornika NE ZAPADU ne govori nista konkretno.
INDUSTRIJA
ZDRAVSTVO
SKOLSTVO
TURIZAM
LJUDSKA PRAVA
RELIGIJA
.....

Ma samo zapocnite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2004, 12:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Bila bezvezna konstatacija ili ne, očito je od neutralne osobe, nekoga ko nije emotivno vezan za ove prostore, a pored toga dolazi od osobe koja mnogo zna... Možda je naša greška u tome što to nismo znali iskoristiti na najbolji način, kao što ne znamo ni sada...

Što se osjećaja sigurnosti na zapadu ili kod nas tiče, sve zavisi na koju sigurnost misliš, finasijsku ili ličnu. Kod nas nema ni jedne ni druge 8) , a prije je bila ako ništa drugo; onda si mogao svagdje leći da te niko ni pipnuti nije smio 8) ... Finansijska isto tako nije bila loša, barem ne kod ljudi koje sam poznavala.

Gledajući sadašnju situaciju, sada ništa ne valja, ali ipak bih zapadu rekla odlučno NE, a stvari postavila na način kakve su bile u "zlatno doba".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2004, 12:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
"Zlatno doba" je bas za navodnike jer je bilo prividno, imaginarno i katastrofalno se zavrsilo. Ekonomija je pocivala na "samoupravljanju", najkomplikovanijem sistemu podele rada, drustvenom vlasnistvu, jednaki smo a nismo. Treba li pridodati medjunacionalna trvenja koja su gusena od 45-te a proklijala 90-te ?
Ne, Jugoslavija se nije smela desiti ni jednom od ex-yu naroda...
Jos jednom: ZAPAD DA, bezuslovno ali mudro. Mi nemamo vise sta da cekamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Nov 2004, 19:18 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Nov 2004, 00:57
super tema!!!
nasa najveca greska je sto uzimamo " najgore " od zapada. npr . tetovaze, drogu...........i.t....d..........
trebali bi da se malo ugledamo na njih kad je u pitanju red, rad i disciplina.............
kao sto rekoh ( vezano za neku drugu temu ), mi jos uvijek zivimo u socijalizmu, ima se para a nista se ne radi.
e sad, svi idu nekom linijom manjeg otpora, ma daj, oni rade od jutra do mraka. rade, al zato i imaju. a kod nas se sve vise uvodi evropsko radno vrijeme ( " od jutra do mraka " ), za platu od nekih 300 maraka. bez ikakvih prava, sindikata.........
a oni za deset puta vise!!!!
pa izaberite................
pusa svima.......

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2004, 09:11 
Majstor
Majstor

Uz poštovanje vašem mišljenju lajla i techX, još jedamput ću ponoviti da se sa tim ne slažem.
Imam poprilično bogato i raznovrsno radno iskustvo u posljednjih desetak godina ovdje i tvrdim da nije istina da se ovdje ne radi, ali jeste istina da su plate uglavnom veoma loše (u stvari ispod svakog ljudskog dostojanstva). Ali takvu sitaciju pored niza naših ludosti i budaleština, nikako se ne mogu oteti tom utisku, potpomažu i potpiruju baš oni čija su usta puna brige za nas i koji bi nas navodno rado vidjeli u svom društvu. Zapadnjaci.
Relanost je u stvari drugačija. Ovdje se podstiču samo one stvari koje strateški služe njima i njihovim interesima, a vrlo malo se vodi računa o stvarnim potrebama ljudi ovdje. Plasira nam se priča o prosperitetu i boljem životu po njihovom modelu i to kao religiozna dogma, a njega sve više ponestaje i tamo odakle nam ga nude.
Naime, besmislena i beskrupulozna trka za profitom (odnosno što većim kvantitetom, ali ne i kvalitetom meterijalnih dobara) koji su osnov zapadnog društva, ubrzano počinje da lomi i svoje dosadašnje gospodare.
Zar niste čuli kakvi se problemi javljaju u Njemačkoj?
Oni jednostavno svjesno i nesvjesno guše sopstvene privrede jer su upali u žrvanj globalne trke u svemu i svačemu i u stvari ne znaju kako da se izvuku a rado bi.
Zar niste čuli da ljudi iz bivše Istočne Njemačke masovno žale za starim vremenima uređenog i sigurnog života u socijlizmu (ma koliko manjkavosti taj i takav sistem imao) nasuprot haosu koji ih je zadesio poslije toga.
Ako ljudi u Istočnoj Njemačkoj koji već petnaestak godina uživaju "blagodati" zapada, podržani najbolje i najneposrednije što se može od braće po krvi i istovremeno privredno najjače zemlje Evrope, šta onda može očekivati narod njihovih vjekovnih slugu pa čak i robova (kako nas još uvijek smatraju, budite sigurni u to)?
Ne zavaravajte se. Zapad ne nosi blagostanje nikome pa ni sebi samom.
Besmisleno štancanje ogromne količine proizvoda koje niko ne kupuje (jer mu ne trebaju) i koji samo postaju problem (šta sa tim) na kraju će zatrpati kapitalističku tržišnu ekonomiju koja se zasniva upravo na stalnom rastu proizvodnje (tj. štancanja). Dokle tako? Ne zadugo, siguran sam.
Da ne pominjemo uopšte to što je da bi se održao taj vještački rast, učinjen čitav niz poteza po svijetu (krize, ratovi, maltretiranje slabih i nipodaštavanje njihovih težnji i potreba) koji su prouzrokovali prijetnje po mir i sigurnost ljudi kao bumerang. Ma živi užas.
Od zapada se treba naučiti disciplini, odgovornosti i praktičnosti isvemu drugom što su zaista njihova pozitivna dostignuća, ali treba graditi nešto mnogo bolje i na sasvim drugim osnovama. Problem je u tome što su nam za tako nešto sada svezane ruke, ali našom krivicom. Pa ipak, moglo bi se desiti da nenadani splet okolnosti da šansu da se nešto promijeni. Vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2004, 14:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
aharon je napisao:
Zar niste čuli da ljudi iz bivše Istočne Njemačke masovno žale za starim vremenima uređenog i sigurnog života u socijlizmu (ma koliko manjkavosti taj i takav sistem imao) nasuprot haosu koji ih je zadesio poslije toga.

Prvi put cujem ... moguce.

aharon je napisao:
Ne zavaravajte se. Zapad ne nosi blagostanje nikome pa ni sebi samom.
Besmisleno štancanje ogromne količine proizvoda koje niko ne kupuje (jer mu ne trebaju) i koji samo postaju problem (šta sa tim) na kraju će zatrpati kapitalističku tržišnu ekonomiju koja se zasniva upravo na stalnom rastu proizvodnje (tj. štancanja). Dokle tako? Ne zadugo, siguran sam.

Naravno, niko nece doneti blagostanje na ruke. Za blagostanje je potreban mukotrpan rad, nesto sto vecina ljudi koji zale za socijalizmom nece da prihvate, IMHO. Ne zadugo, ne zadugo ... i tako vec 60 godina :]

aharon je napisao:
Da ne pominjemo uopšte to što je da bi se održao taj vještački rast, učinjen čitav niz poteza po svijetu (krize, ratovi, maltretiranje slabih i nipodaštavanje njihovih težnji i potreba) koji su prouzrokovali prijetnje po mir i sigurnost ljudi kao bumerang. Ma živi užas.

Sistem u kome bi se drustveni odnosi gradili na jednakosti, bez tlacenja slabijih je UTOPIJA. Komunizam je zamisljen kao utopijski sistem, mada u praksi nikada nije zaziveo... Realnost je sasvim drugacija, sve se svodi na jaci tlaci slabijeg - priroda ljudskih odnosa.

aharon je napisao:
Od zapada se treba naučiti disciplini, odgovornosti i praktičnosti isvemu drugom što su zaista njihova pozitivna dostignuća

Apsolutno ! To je poenta !

aharon je napisao:
ali treba graditi nešto mnogo bolje i na sasvim drugim osnovama.

Sumnjam da cemo mi biti pioniri u izgradnji necega mnogo boljeg, barem ne u skorijem periodu. Treba da stanemo prvo na svoje noge, a to je jedino moguce uz "pomoc" zapada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2004, 11:17 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Naime, besmislena i beskrupulozna trka za profitom (odnosno što većim kvantitetom, ali ne i kvalitetom meterijalnih dobara) koji su osnov zapadnog društva, ubrzano počinje da lomi i svoje dosadašnje gospodare.

Ne znam kako bih ovo shvatio?
Besmislena i beskrupulozna .... ako ne poslujes sa profitom ides DOWN. To je jednostavna matematika.
Velike ribe jedu male ribe, a solidarnost u biznisu - ne postoji.
Firme su vlasnistva velikih investicionih drustava - i ako oni ne vjeruju u tvoju buducnost, nema novih ulaganja a bez toga nema ni te postojece firme. Njima je vaznije kakvi su tvoji planovi sljedece godine nego kako poslujes ove.
Znaci agresivnost u poslovanju je neminovnost.
Citiraj:
Ovdje se podstiču samo one stvari koje strateški služe njima i njihovim interesima, a vrlo malo se vodi računa o stvarnim potrebama ljudi ovdje.

Koje su stvarne potrebe ljudi tu, a koje ovdje ?
Nema tu nikakve razlike, bar je ja ne vidim.
Oko "njihovih interesa" - mislim da sam opisao u prijasnjoj recenici - oni u svemu imaju interes ako imaju profit. A mislim da je njihov profit u "svacijem interesu". Ako ce oni otvoriti fabriku sa 100 novih radnih mijesta, platiti rad po pravoj cijeni (recimo po nekom prosjeku zemlje u kojoj otvaraju tu fabriku) ... nek oni zaradjuju na proizvodu - koga je briga za tim.
A ako hoce da "pomazu" onda to oznace kao humanitarnu pomoc ... posalju svoje stare kompjutere u neku skolu ili rijese se starijih (a ispravnih) autobusa koje nama i te kako dobro dodju (jer potreba i za takvim stvarima je stvarna), bace koji milioncic za nabavku medicinske opreme ..... i slicno.
Citiraj:
Ako ljudi u Istočnoj Njemačkoj koji već petnaestak godina uživaju "blagodati" zapada, podržani najbolje i najneposrednije što se može od braće po krvi i istovremeno privredno najjače zemlje Evrope, šta onda može očekivati narod njihovih vjekovnih slugu pa čak i robova (kako nas još uvijek smatraju, budite sigurni u to)?

Uuuuu, mislim da gledas s pogresne strane na taj "problem". Kukaju zapadni Nijemci, jer je njih kostalo.
A istocna njemacka, pa i oni kao i mi moraju shvatiti da je vrijeme kad si s prvim danom na poslu mogao racunati da ces iz iste firme i u penziju, je proslo. Moraju shvatiti da neki i pored recimo zavrsenog gradjevinskog fakulteta kad se za desetak godina promijeni situacija na trzistu rada, neka firma ode u konkurs, i nema novih poslova za za taj strucni profil - ti isti morati traziti nesto drugo pa makar to znacilo i prekvalifikaciju (za nesto sasvim deseto) i ponovno sjedenje u klupi. Sa mnom su u "klupi" sjedili sumarski inzinjeri, medicinske sestre (ovdje je to tri godine fakulteta), pa i arheolog, prodavaci .... ma svi moguci profili i ucili nesto sasvim novo.
Jer svako se mora boriti za sebe, a drzava - iako je ovdje citav taj socijalni dio regulisan - naravno pruza mogucnost "prezivljavanja" ali prezivljavanje nije svrha naseg postojanja, zar ne.
Citiraj:
Besmisleno štancanje ogromne količine proizvoda koje niko ne kupuje (jer mu ne trebaju) i koji samo postaju problem (šta sa tim) na kraju će zatrpati kapitalističku tržišnu ekonomiju koja se zasniva upravo na stalnom rastu proizvodnje (tj. štancanja).

Ma o cemi ti to ovdje pricas ?????
Hahaha Aharon, moram priznati da si me ovdje iznenadio. Na zapadu se proizvodi (stanca, kako ti kazes) nesto sto niko ne kupuje .... :lol: hej, to ne spada u one osnovne teze kapitalizma. Iza svakog nastampanog proizvoda stoje necije pare, a na zapadu niko pare bas ne baca.
Citiraj:
Pa ipak, moglo bi se desiti da nenadani splet okolnosti da šansu da se nešto promijeni.

:lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2004, 12:37 
Majstor
Majstor

Ezan, ti jednostavno prihvataš kao normalno ono što je nenormalno.
To što je gledište koje zastupaš u ovom momentu široko prihvaćeno ne znači da je to zaista normalno.
Normalno je po mom mišljenju da ljudska djelatnost bude usmjerena na to da se s punim poštovanjem prema svemu i svakome ljudima na Zemlji životne okolnosti učine što boljim i ljepšim. I to što većem broju ljudi, odnosno, normalno mi je da se ništa što zagađuje ili na bilo koji drugi način ugrožava nekoga ili nešto, jednostavno odbaci (odnosno tražui drugo bolje rješenje) bez obzira što to nešto možda može proizvesti privremenu (i vrlo kratkoročnu i samo usku materijalnu) korist.
Normalno mi je da se u življenju na Zemlji radi na principima simbioze (udruživanje raznorodnih bića na svestranu blagodat) a ne parazitizma i agresivnosti ja-pa-ja (življenja na tuđ račun i na tuđoj grbači bez ikakvih skrupula).

Za mene je nezamislivo da se nafta još uvijek koristi i dapače forsira kao osnovni transportni energent, iako je to sa pedeset strana loš izbor, a alternative postoje ali su ugušene.
Za mene je nezamislivo da je Teslin koncept bežičnog prenosa električne energije ugušen samo zato što bi tada ta energija bila svima dostupna i teško bi se mogla naplatiti (usuđuje li se ko da naplaćuje sunčevu energiju? Mislim da nismo daleko od dana kad će neko i to da pokuša).

Za mene je nezamislivo da se računari ili televizori svjesno prave od umjereno kvalitetnih komponenata, iako postoji tehnologija koja bi im znatno znatno produžila radni vijek, samo zato da bi se stalno štancale nove serije sa neznatnim poboljšanjima i promjenama (a marketinški nam se predstave baš ta poboljšnja kao nešto što smo cijeli život čekali) i da bi nam se po nekoliko puta otimao novac za istu stvar...
I nije normalno da postoje proizvodi iste linije ali jedni su za naše tržiše (kvalitetniji), a neki su za tamo neke (nisu baš kako treba ali oni tamo to neće ni primijetiti)... Što je dobro meni, dobro je i drugima, a što je loše meni, valjda je loše i drugom.
Nije normalno ni da se u ime opstanka određene industrije, industrijski i zdravstveni standardi štimaju iako se to protivi zdravom razumu i zdravoj svijesti (npr. prelabavi kriterijumi EU u vezi sa dozvoljenom koncentracijom radioaktivnih materija u borovnicama za sokove oko kojih je nedadvno izbio skandal u Srbiji, jer su srbijanski kriteriji oštriji tj. zdravorazumski postavljeni, a evropski su interesno postavljeni)...
To nije normalno.
Normalno je za onog koga su ubijedili da je život rat za sebe, a drugi nek se snalaze kako znaju.
Za mene nije.
I to ne može tako još dugo.

Činjenica je da je ljudima na Zemlji veoma važno da su materijalno zbrinuti i nezavisni, jer u krajnjoj liniji to je preduslov da se čovjek može posvetiti i nečem drugom i oslobodi ropske zavisnosti o radu za golo preživljavanje, ali je još neospornija činjenica da se novcem ne može kupiti ništa što je istinski vrijedno na Zemlji i što može čovjeka ispuniti kao biće.
To svjedoči primjer svih ljudi koji su "bogati" materijalno, ali malo ih je izbjeglo da to plati siromaštvom svoga bića i suštinskim promašajem svog života.
Uostalom mudri Solomon (Sulejman) je odavno svojim životnim eksperimentom to dokazao i posvjedočio. Slično je i sa Krezom lidijskim.
Svi današnji bogataši bilo ostvareni ili oni koji to samo žele, ne mogu im ni u čemu ni prići u materijalnom bogatstvu, ali se spotiču uvijek o isto jer odbijaju da nauče lekciju koju su ova dva čovjeka savladali davno davno prije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]