zeno u godinama ....
Citiraj:
sreco moja, kako bi se ti osjecao da ti rodjeno dijete ne zna istoriju svog naroda, da ne zna kome pripada, da ne zna ni ko je ni sta je, kao repa bez korjena...
Sreco moja .... tvoja je duznost da ga tome naucis, ako mislis da je to toliko vazno. Nije bitno gdje si. Zasto bi se drustvo bavilo s tim, pogotovo u multikulturalnim drustvima (iako je na zapadu - upravo i omoguceno da svako ima casove maternjeg jezika i izucavanje kulture i istorije podrucja s kojih je dosao - opet Svedska). Prihvati svakog na isti nacin - bez obzira na "porijeklo", boju koze, religiju .....
Citiraj:
Recimo, djecu muslimana, koja nose marame, cim dodju u vrtic, skidaju im poveze i kada je karneval sminkaju ih i presvlace u kostime, jadna djeca, nit ovamo nit tamo, sta god da urade ne valja, ni kod kuce ni u vrticu, to ipak utice na psihu djeteta...
Ova tvrdnja i ne stoji bas ... Svedska.
Uostalom imaju i specijalni vrtici - skole pa i srednje.
Citiraj:
to je brat bratu nesto sto cini drzavu jakom i stabilnom i jedan od faktora koji itekako odredjuju pripadnost
Ti u proslom postu spomenu NAROD - a sad drzavotvornost. Ipak je razlika - OGROMNA.
Yuga - za kojom places ti je zivi primjer. Koliko naroda - a dinar samo jedan.
Citiraj:
Ako smo bili tako siromasni, zasto je onda pola Banjalucana i gradjana ostalih gradova BiH gradilo i radilo u Iraku, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji, Libiji, Rusiji...
Pa bas zato ... sreco moja jer se tamo zaradjivalo puno vise.
Ja sam rekao siromasni a ne NEUKI i NERADNICI.
Citiraj:
vojska nam je bila 8 u svijetu po izvozu oruzja
Vojska je bila veliki faktor u tom nasem siromastvu (govorim o drzavi i cijelom drustvu)
Citiraj:
Bosna Jajce, fabrika na koju naletis kada prolazis kroz imenovani grad je jedina u Evropi izradjivala fero-silicij i mislim da jos jedan hemijski spoj, samo mu se ne sjecam imena, a sada mi se ne da zvati cikicu koji je radio u toj istoj fabrici kao menadzer
WOUW, jedini u Evropi koji su imali par centimetara debel sloj prasine po prozorima i krovovima. jedini u evropi koji su muku mucili sa PLUCIMA ....
Ma hajde budi malo ozbiljna NADO.
Sreco moja - te zaostale tehnologije su zbog takvih stvari i "prodane" sirotinji. Malo bogatije zemlje se ne truju na takav nacin.
Citiraj:
svinjogojska farma u Novoj Topoli je jedina u Evropi koja je imala 5000 odojcadi na jednom mjestu a da se nikada nije desio pomor zivine od zaraznih bolesti, kada je u pitanju medicina, bolje da ne pominjem,
A koja je druga ...
Ja samo znam da se recimo poljoprivredom u razvijenijim zemljama bavi max 4-5 % stanovnistva - a da li imaju 5000 na jednom ili 10 puta po 500 je najmanje bitno.
Znam da sam kroz Topolu i pored zatvaranja stakala na autu uvijek drzao nos zacepljen. HALO - TO JE NASELJE, GRADIC, nije Sibir gdje to mozda i ne bi imalo toliko veze.
Citiraj:
Bili smo prejaki, zato nas je trebalo unistiti, jer da smo nastavili sa Markovicevim reformama i da nas narod nije proklet kao sto jeste ....

, da to sve nije bilo na labavim nogama - ne bi nas niko ziv mogao unistiti.
Citiraj:
Da mi je samo znati zasto nasi ljudi stalno potenciraju slabosti i siromastvo ....
Svrha ove teme je upravo u ISTICANJU razlika izmedju zapada i nas danas.