banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 00:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 440  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ebay!
PostPoslato: 13 Feb 2014, 18:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2005, 16:02
Izgleda jebe lud zbunjenog!Meni je juce dosao paket narucen 06.09.2013,vrijednost 26$!Pa pet mjeseci majko moja mila,a stvari koje sam narucivao 20.01.2014 uredno stizu juce i prekljuce i danas!3-4 paketa mi nije doslo,ali sad kad je ovaj stigao sve je moguce,mozda se obradujem tamo na ljeto u avgustu!
Sta se tu desava,da neko pametan ima da objasni volio bih neg ista!?

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2014, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2009, 18:07
Sad ce jos vjerovatno i kasniti posiljke koje idu preko Sarajeva zbog ovih protesta i sranja sto se desava...

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2014, 19:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2012, 00:48
princo je napisao:
Izgleda jebe lud zbunjenog!Meni je juce dosao paket narucen 06.09.2013,vrijednost 26$!Pa pet mjeseci majko moja mila,a stvari koje sam narucivao 20.01.2014 uredno stizu juce i prekljuce i danas!3-4 paketa mi nije doslo,ali sad kad je ovaj stigao sve je moguce,mozda se obradujem tamo na ljeto u avgustu!
Sta se tu desava,da neko pametan ima da objasni volio bih neg ista!?

Ti si bar dobio a ja nikako :D...Samo mi se povecava broj izgubljenih/ukradenih.Jedino stizu one ispod 10$,sve preko nema sanse,ma ni jedne :(

Jel' ta tvoja iz Kine ili?

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2014, 15:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:54
Planirala sam nesto kupiti iz uk, neku sportsku opremu, uglavnom trebam je platiti 30funti sa dostavom.
Zanima me koliko ja tu carine trebam platiti, posto pretpostavljam da ce otvarati posiljku (patike i trenerka):
Znam da je pisano bezbroj puta, ali ne mogu naci post o tom.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2014, 15:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
TheJole je napisao:
Planirala sam nesto kupiti iz uk, neku sportsku opremu, uglavnom trebam je platiti 30funti sa dostavom.
Zanima me koliko ja tu carine trebam platiti, posto pretpostavljam da ce otvarati posiljku (patike i trenerka):
Znam da je pisano bezbroj puta, ali ne mogu naci post o tom.

30£ + 17% + 10% + 3,10 ili 5,10KM.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2014, 10:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2012, 00:48
Demantujem kradju!:D...jutros stigose dvije posiljke (USPS) poslate u razmaku od mjesec dana od istog covjeka i jos prodjose carinu,samo 4.10KM :)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 18:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Opet imam pitanje za ove znalce...
Ako je vrijednost proizvoda 40funti, a kupim ga na snizenju za recimo 20f, koju vrijednost stavljaju na paket ovi prodavci, i kako prolazim s carinom, da li njima mogu priloziti racun ukoliko carine cijenu od 40f, a ja platila 20f.
I da li to rade carinarnici u onoj posti kod zeljeznicke?

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 18:54 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Ne znam kako funkcioniše sa online kupovinom, ali znam da su kolegi carinili robu koju je uvozio po punoj cijeni, iako je ona plaćena sa 50% popusta.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 19:28 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2014, 01:43
A meni su carinili sa popustom jer je na PayPal računu koji sam im donio bilo i to napisano..... ali je popust bio samo 10% pa nije neka razlika :)
Pita me carinik šta je ovo, ja reko popust od 10%, on kaže dobro i računao je po sniženoj cijeni ali na kraju mi nije ni carinio nego sam ga častio cvajom maraka :D
Da, na carinarnici kod željezničke i autobuske tu ti je to..... mene su zvali telefonom da dođem sa računom i ja došao pa mi je onda carinik sve fino izračunao.....
Ali na kraju smo se "dogovorili" :) Slobodno ono malo okolišaj, reci pa puno mi to dođe i tako..... nije niko kod nas nepodmitljiv..
I obavezno idi u drugu smjenu odnosno što kasnije! Oni rade do 17h pa ti navrati oko 15-17h, tako sam i ja i bude samo jedan carinik..... ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 20:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Feb 2011, 19:39
.................... je napisao:
A meni su carinili sa popustom jer je na PayPal računu koji sam im donio bilo i to napisano..... ali je popust bio samo 10% pa nije neka razlika :)
Pita me carinik šta je ovo, ja reko popust od 10%, on kaže dobro i računao je po sniženoj cijeni ali na kraju mi nije ni carinio nego sam ga častio cvajom maraka :D
Da, na carinarnici kod željezničke i autobuske tu ti je to..... mene su zvali telefonom da dođem sa računom i ja došao pa mi je onda carinik sve fino izračunao.....
Ali na kraju smo se "dogovorili" :) Slobodno ono malo okolišaj, reci pa puno mi to dođe i tako..... nije niko kod nas nepodmitljiv..
I obavezno idi u drugu smjenu odnosno što kasnije! Oni rade do 17h pa ti navrati oko 15-17h, tako sam i ja i bude samo jedan carinik..... ;)

Bilo bi fino jos kada bi napisao i puna imena sluzbenika i njihove maticne brojeve :banghead:

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 21:01 
Početnik
Početnik

Jbg nisam napisao ništa što se javno ne zna nego samo pokušavam pomoći..... nekad nam i ispadne korisno u kakvom govnetu od države živimo.....

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 21:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
inspiron je napisao:
.................... je napisao:

Bilo bi fino jos kada bi napisao i puna imena sluzbenika i njihove maticne brojeve :banghead:

pa samim tim sto prihvataju mito, izlazu se opasnosti da ih neko prijavi.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 21:18 
Početnik
Početnik

Pa da oni su u suštini odgovorni za ovo, meni je jedan sam predložio odnosno bukvalno TRAŽIO pare..... :lol: Kaže ajd ostavi mi tolko i tolko pa ćemo nekako smanjiti račun, ja reko ajd valja druže! :lol:
Jbg kad je tako i njima i meni dobro, nema ko da se buni..... ALi da napomenem da su kod mene bili sitni iznosi i ne smatram da sam državu "oštetio" za 30 ili 40 maraka, pa sigurno ne bi otišlo u prave ruke na kraju krajeva.....

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 22:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

uuu ako si to ti u onoj posti kod zeljeznicke imam vezu. yeah! :D

U SUSTINI, mislim da oni mogu cariniti vrijednost proizvoda koliko je meni na racunu, znaci 20funti (jedino me brine oznacena vrijednost na paketu), i to bez postarine.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 22:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Poštarina ulazi u vrijednost robe.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 23:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Meni to nema smisla, al ok ako je tako.
Recimo postarina sa sportsdirecta je oko 14funti, znaci narucis neku bezvrijednu glupost i platis carinu zbog postarine. o.O

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2014, 23:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
TheJole je napisao:
Meni to nema smisla, al ok ako je tako.
Recimo postarina sa sportsdirecta je oko 14funti, znaci narucis neku bezvrijednu glupost i platis carinu zbog postarine. o.O

Pa nije baš da nema smisla. Gledaj to ovako: Kažu kod nas ljudi, kupi sebi laptop u BG, jeftinije te dođe. Ti uzmeš da sračunaš i onda lijepo preračunaš dinare u marke pa dodaš cijenu karte do BG i nazad/cijenu goriva i putarine do BG i nazad/cijenu "usluge" nekog autobuskog prevoznika koji će ti to dovesti iz BG. U svakom slučaju ti računaš vrijednost laptopa tako što na njegovu vrijednost dodaješ i ostale troškove pored osnovne cijene pa onda porediš stanje.
Recimo da iskoristimo takvu analogiju i onda ti je jasnije da za carinu realnu ulaznu cijenu predstavlja osnovna cijena + troškovi poštarine. To i jeste cijena tog artikla do dolaska na carinu jer te je do tog trenutka toliko i koštala. Odatle oni kaleme dodatke koje sebi uzima država i tako to funkcioniše još otkad su Jevreji proširili svoje finansijske apetite nakon izmišljanja banaka i papirnog novca.
Elem, ukoliko je poštarina bila "besplatna" onda ti je nazivno ne mogu ni cariniti. Ali ona naravno nije besplatna, već ju je na neki način platio prodavac koji je taj dodatni trošak sigurno uračunao u osnovnu cijenu. Dakle i u toj varijanti tebi je nabavna cijena zapravo osnovna+poštarina i kao takva se carini, samo ti na prvu nemaš "osjećaj" da ti neko carini i poštarinu jer si u početku platio jednu sumu i ta ista se carini dok si u prvom slučaju platio jednu sumu pa ti dodali drugu pa su onda carinili.

Zaključak: poštarina uvijek ulazi u nabavnu cijenu artikla i u osnovicu za carinjenje, samo je na tebi kao kupcu potrebno da shvatiš princip i naravno da računaš da li ćeš kupovati artikl koji ima free-shipping, ali ti se u startu čini skuplji ili ćeš kupiti naizgled jeftiniji artikl kojem kasnije moraš dodati i cijenu poštarine da bi znao koja je osnovica koju će ti carina računati.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 02:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 10:47
TheJole je napisao:
Opet imam pitanje za ove znalce...
Ako je vrijednost proizvoda 40funti, a kupim ga na snizenju za recimo 20f, koju vrijednost stavljaju na paket ovi prodavci, i kako prolazim s carinom, da li njima mogu priloziti racun ukoliko carine cijenu od 40f, a ja platila 20f.
I da li to rade carinarnici u onoj posti kod zeljeznicke?

Ne naručujem često robu sa prostora eu, ali kada god sam nešto kupovao iz njemačke ili engleske, u paketu sa robom sam uvijek dobijao i račun (plaćeni iznos za robu + iznos koji je plaćen na ime troškova dostave), ali se ne sjećam da li na njemu istaknu popust. Iz ličnog iskustva, znam da na vanjskom dijelu paketa, ne praktikuju da pišu vrijednost robe.

Što se popusta tiče, ako je neka roba sa značajnim popustom, a na tom papiru ti istaknu i stvarnu vrijednost robe, ne znam kako da ih natjeraš da ti priznaju da roba vrijedi samo 20f, ako i na paypal-u postoji zaveden taj popust. Mogla bi im donijeti izvod iz banke, tamo nema naznačenog popusta, nego sam iznos koji je plaćen trgovcu.

Ako bi ti za osnovicu za carinjenje uzeli tih 40f, onda bi ti troškovi carinjenja iznosili nekih 40KM (17% PDV, 10% carina, administrativna taksa, carinski pregled i provizija za 4 uplatinice).

Da sam na tvome mjestu, ja bi to naručio, pa ako prođe, prošlo je. Ako te pozovu, odeš popodne, uskukaš se, a ako ni to ne upali, onda pređeš na čašćenje po principu, pola tebi, pola meni :)

Uglavnom, nema tu nekog pravila šta se carini, a šta ne. Prolazi dosta vrijedne robe bez carine, bilo da je spakovana u obično pismo, ili neku veću kutiju. Meni se čini da ih mrzi otvarati sve kutije, zavirivati šta je unutra, procjenjiati i popunjavati uplatnice :)

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 04:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2004, 09:44
TheJole je napisao:

U SUSTINI, mislim da oni mogu cariniti vrijednost proizvoda koliko je meni na racunu, znaci 20funti (jedino me brine oznacena vrijednost na paketu), i to bez postarine.

TheJole je napisao:

meni su priznavali cijenu sa popustom. izmisljenim i stvarnim :lol:
posaljes im paypal racun na kojem fino pise koliko je placeno. a imas i na svakoj stranici sa koje narucujes, kod svojih narudzbi, opciju "print invoice" i izbaci ti u pdf-u cijenu sa tim popustom (ako ga je bilo) i postarinom (ako je ima).
koja ce vrijednost pisati na paketu zavisi od shopa s kojeg narucujes (ili ebay sellera). ebay selleri uglavnom ne pisu stvarnu vrijednost na prednjoj strani paketa, neki drugi online shopovi pisu... recimo ASOS, ako je nesto kostalo 25f, a ja imala popust od 20%, oni ce napisati na paketu 25f, i ne salju invoice u posiljci. eto to je jedan konkretan primjer, ne znam kako ostali online shopovi.

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2014, 13:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

hvala vam.
u svakom slucaju narucujem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8794 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175 ... 440  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]