TheJole je napisao:
Opet imam pitanje za ove znalce...
Ako je vrijednost proizvoda 40funti, a kupim ga na snizenju za recimo 20f, koju vrijednost stavljaju na paket ovi prodavci, i kako prolazim s carinom, da li njima mogu priloziti racun ukoliko carine cijenu od 40f, a ja platila 20f.
I da li to rade carinarnici u onoj posti kod zeljeznicke?
Ne naručujem često robu sa prostora eu, ali kada god sam nešto kupovao iz njemačke ili engleske, u paketu sa robom sam uvijek dobijao i račun (plaćeni iznos za robu + iznos koji je plaćen na ime troškova dostave), ali se ne sjećam da li na njemu istaknu popust. Iz ličnog iskustva, znam da na vanjskom dijelu paketa, ne praktikuju da pišu vrijednost robe.
Što se popusta tiče, ako je neka roba sa značajnim popustom, a na tom papiru ti istaknu i stvarnu vrijednost robe, ne znam kako da ih natjeraš da ti priznaju da roba vrijedi samo 20f, ako i na paypal-u postoji zaveden taj popust. Mogla bi im donijeti izvod iz banke, tamo nema naznačenog popusta, nego sam iznos koji je plaćen trgovcu.
Ako bi ti za osnovicu za carinjenje uzeli tih 40f, onda bi ti troškovi carinjenja iznosili nekih 40KM (17% PDV, 10% carina, administrativna taksa, carinski pregled i provizija za 4 uplatinice).
Da sam na tvome mjestu, ja bi to naručio, pa ako prođe, prošlo je. Ako te pozovu, odeš popodne, uskukaš se, a ako ni to ne upali, onda pređeš na čašćenje po principu, pola tebi, pola meni

Uglavnom, nema tu nekog pravila šta se carini, a šta ne. Prolazi dosta vrijedne robe bez carine, bilo da je spakovana u obično pismo, ili neku veću kutiju. Meni se čini da ih mrzi otvarati sve kutije, zavirivati šta je unutra, procjenjiati i popunjavati uplatnice