apokalipto je napisao:
manitu@
Moje razmisljanje je plod svjesti da je nas narod uvijek bio drzavotvoran narod...pa nisu ni Rusija ni Evropske zemlje digle bivsu Jugoslaviju iz pepela nego narod sa ovih prostora...ako smo bili u stanju da stvorimo jaku drzavu u proslosti ne vidim razlog da to ne uspije i sada...ali mislim da je glavni problem to nase potcjenjivanje i podrugivanje...pa nemozemo,pa nece to ici bas tako,pa velike sile pa glupi smo pa nebitni smo...milion nekih izgovora za vlastitu slabost...ne vjerujem ni u pomoc Rusije previse uredu malo su vise naklonjeni nego Evropske zemlje mada glavni problem lezi u nama...dok ne budemo sami sebi bitni necemo biti ni drugima...zasto nas ne bi ponizavao neki Njemac,Francuz kada i mi sami sebe ponizavamo...kada god stignemo...losi politicari su posljedica loseg naroda...a kakav narod takva i drzava...dok to ne shvatimo da nece niko doci sa strane i rijesiti nase probleme nama nema ni makac odavde u to me je poenta...
Vidi, druge razvijene zemlje su se digle na potpuno razlicitim principimaod tvojih: Ja sam sebi veoma bitan, bitna su mi moja djeca, porodica i prijatelji, apstraktna zajednica poput drzave je dodbrodosla samo kao regulator onih stvari koje se ne mogu rijestiti na individualnom nivou - sigurnost, pravni sistem i sl. Za takvu drzavu dajem porez i takvu volim i razvijam patriotska osjecanja,
Tvoj koncept je kolektivizam, u kojem drzava treba biti neki uzviseni cilj, prvo patriotizam i nacionalni interes a pojedinac i njegovo blagostanje ostaju u formi neke daleke budcnosti. To ne pije vode kod neideologiziranih jer jednostavno nije dio ljudske prirode - ljudi su materijalna bica, bica posjedovanja

Primjecujes razliku?