Jedino da koristi ART na 4.4 bi "mozda" bio brz, init.d nije skripta vec folder iz kog se pokrecu skripte, nema veze sto ima dosta memorije, meni recimo na 768mb je isto stopao ko lud, dok nisam pobrisao tonu bloatwara i instalirao skripte za ram managment, entropy, minfree values i ostalo.
Evo sta probaj uraditi ako vec nemas init.d/oc kernel (jedino ako imas root):
Supercharger V6, on ti podesi minfree vrjednosti.
Pobrisi sve bloatwer aplikacije i njihove .odex fajlove.
Instaliraj Holo, Apex ili Nova launcher, mozes ih krekovati preko Lucky Patchera, ako ti trebaju plus/premium opcije.
Povecaj cache memoriju od flash memorije na 2048kb preko SD-Boostera
Uradi trim memorije preko LagFix
Instaliraj Grenefy aplikaciju i hiberniraj aplikacije koje rade u pozadini na ekplicitno kad ih ti koristis, uz izuzetke whatsapp, viber, fb.
Skini NoFrills CPU tuner i povecaj donju granicu procesora na jednu iznad i izaberi drugi governor koji ti odgovara.
Mozes probati i SuperPerformances ili Killjoy mod (inace moj omiljeni), ali nisam siguran kako ce i ako ce raditi preko "Script Managera" jer nemas init.d
Eto kad uradis vidjeces kako ce telefon da poleti

Edit:
Ono sto sam primjetio na tim lowrange i midrange telefonima je da vecinom imaju 512mb rama i veome lose podesene minfree vrjednosti, na androidu je slobodan ram lose iskoristen ram, medjutim tu nastaje problem jer android kad mu ostane 20mb slobodnog rama krene da uzasno stopa, a neki modeli su namjesteni da tek na 20mb ubijaju "last used" aplikacije, caka je instalirati SuperCharger ili neku drugu skriptu koja radi bolje ram managment tako sto preuredi app queve i minfree vrjednosti.