banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 07:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Avg 2013, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Kad god dodjem odozgo (sa tzv.Zapada) gdje sam povremeno u nekom veoma kratkom boravku, primijetim kako su ljudi kod nas strasno nadrndani, mrzovoljni, nervozni u odnosu na njih...Pritom mislim na slucajne prolaznike i uopste kontakte sa ljudima koje ne poznajemo. (Naravno da je druga stvar kada okupi i opusti neko fino drustvance.)
E sad, da li je ta ocita, nicim izazvana, vedrina zaista pokazatelj srece? Donekle sigurno jeste.
I logicno je da ta sreca proizilazi dobrim dijelom iz socijalne sigurnosti. Neko ko je rasterecen po pitanju zadovoljavanja osnovnih, a dobrim dijelom i sekundarnih, zivotnih potreba ce, logicno, po defaultu, biti vedar, nasmijan, pozitivan... (----->Skandinavija...)
A onaj ko se iz dana u dan upinje da nekako premosti do sutra i jedva ceka da uvece zaspe i malo odmori od silnog svakodnevnog stresa, naravno da je stalno "naelektrisan". (------>Balkan...)
E sad, postoje i individualne razlike, postoji i uticaj klime, duhovnost kao faktor...
Ja sam negdje citala da su prema nekim parametrima (neko je pitao kako se odredjuje koliko je koji narod sretan-pa jednostavno, jedino moguce-ANKETA, napisi sam!) najzadovoljniji stanovnici nekih egzoticnih, nerazvijenih zemalja (------>Gvatemala, cini mi se+ jos neke slicne)-tu je vjerovatno presudila klima, neka vrsta duhovnosti, uzivanje u malim stvarima...

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Malo mi je bezveze reći da su neki narodi eto tako srećni, a neki drugi nisu nimalo srećni.

Znam neke Dance, a oni kao i ostali Skandinavci imaju jedne druge karakteristike. Ovo:

WrDa je napisao:
Danci.. eh.. upoznao sam neke, i mogu da kazem da je prva stvar da su bas izuzetno opusten narod. Tek kad ti njih upoznas skontas koliko smo mi balkanci zivci svi odreda. :D

Sve lagano, opusteno, nema nasilnih metoda vec diskusija, ne zabadaju nos u tudje stvari (to im je glavna karakteristika) :D Jos kad se na to doda fina plata, socijalna sigurnost gdje ne brines hoces izgubiti posaom, jaka drzava sa velikim davanjima.. onda dobijes srecan narod. Zato oni svi zive po +80 godina.. :)

Tako da, nisu oni srećni sami od sebe.. ali posjeduju niz faktora koji se prenose s generacije na generaciju a koji mogu da stvore sreću kod većine ljudi.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Logicno je da su oni koji imaju zadovoljene osnovne potrebe stretniji.
Novac nije preduslov srece, ali nedostatak istog je cesto uzrok da je neko nesretan.
Óvdje ( U DE) se ljudi stalno nesto zale - nedavno je anketa pokazala da 2 miliona Nijemaca ide na odmor vec pripremljeni da se zale na bilo sta - sami kazu da su svjetski rekorderi u zanovijetanju. A imaju neuporedivo bolji zivot nego nasi ljudi na Balkanu. Mada, kad se malo dublje pogleda, vidi se da su oni , u sustini, zadovoljni zivotom.
Kod nas je generalno problem sto sad ima sve dase kupi, isto kao i na Zapadu, a para ni blizu. Prije je bilo jednostavnije - otac vozio Stojadina, komsija Stojadina, drugi Ficu, treci Juga, rponeko je imao Golfa, rijetki Mecku ili BMW-a, ali su oni bili uglavnom gastarbajteri. Prije udjes u prodavnicu igracaka - najskuplji bio Monopol i auto na daljinski - i to se moglo priustiti. Ako se ljetovalo, ljetovalo se uglavnom na Jadranu, billo je i dosta firmonih odmaralista. Rijetko ko je ljetovao vani, prije svega i sto su letovi bili jako skupi.
Danas, kad se ima sve moguce u ponudi, isto kao i u zemljama koje imaju 4-5 puta visi standard i kad ima nekih 10-20 % ljud ikoji imaju neuporedivo vise para od ostalih i koji si sve to mogu priustiti - tu nastaje problem - zavist i iz toga se radja i nezadovoljstvo. Sada svako dijete ima mobitel, kompjuter ( ok sada se mogu povoljno nabaviti) i kamaru drugih stvari kojih nije ni bilo prije - i ako to drug iz razreda ima, mora i moje dijete imati.... A para neuporedivo manje nego prije.
Ne znam za Dance, ne poznajem ni jednog.

Vrh

PostPoslato: 11 Avg 2013, 14:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Radni sat u BiH 3,5, u Danskoj 25 evra
viewtopic.php?f=27&t=62636

U ovom grmu lezi zec, ali da bi ovo istrazivanje bilo kompletno, morali bi zamjeniti mjesta.

Nego mi se moramo porediti sa drzavama koje su prosle ovo sto smo mi prosli, pa ako su oni srecniji od nas onda mi ne zasluzujemo da postojimo.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2013, 00:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2010, 05:30
kuga je napisao:
Sibir je napisao:
Mi i Danci.... da je nas smjestiti gore negdje izmedju Norveske i Svedske imali bi i mi standard. Ovamo i Kurta i Murta prolaze i sve preko naseg Balkana. Ne bi ni mi potezali oruzje da se veliki ne igraju preko ovih prostora.

Uvjek je neko drugi kriv. Tipicna nasa prica. Dokle cemo nalaziti izgovore za nas nerad i nesposobnost? I rat je bio prije 20 godina. Sta smo napravili u tom periodu? Pogledaj samo npr visinu penzija.

U Njemackoj su toaleti pored autoputa sredeniji i cistiji nego bolnice po Srbiji. To ti sve govori

Pa kod nas se malo malo pa sve rusi, zato i nema stnadarda, gdje ces porediti jednu Dansku ili Norvesku kad kod njih ni priblizno okupatura ni 'rusitelja' bilo nije. Bogatstvo a samim tim i standard se stice SAKUPLJANJEM, pa tako imanje tvoga djeda tvoj otac NADOGRADJUJE, pa ostavlja tebi pa ti NADOGRADJUJES, pa ce tvoje dijete NADOGRADJIVATI pa tako dalje i tako dalje....
Sta mi da nadogradjujemo, moja generacija (rodjeni '70-ih) npr. Sve sruseno, mnogi i kuce izgubili a tvornice (drustveno da ne govorim). Kod nas protutnja rat i to svjetski pa ono sve sto je tvoj pra-djed radio propadne, pa jos jedan svjetski pa ono sve sto je tvoj djed radio PROPADNE, bukvalno zagariste ostane, pa tvoj otac ispocetka, pa onda mi ispocetka (nasa generacija) pa jbga....
Ljudi se sele i sve sto ponesu dvije torbe pa kreni ispocetka pa normalno da ces biti tu gdje si. I oni sto nisu selili njima su poslovi/fabrike/radionice unstene.... :(

Mislim neki Danac djed mu drzao radionicu, pa njegv otac pa on nasljedjuje i sad mi s njima se porediti... a kazem ti, vjerujem da smo mi negdje "zaklonjeni" pa i mi bi bili drugaciji i imali sredjenije zivote, vremenom bez turbulencija i mi bi imali ciste ulice i opustene ljude.

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2013, 15:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Sibir je napisao:
Pa kod nas se malo malo pa sve rusi, zato i nema stnadarda, gdje ces porediti jednu Dansku ili Norvesku kad kod njih ni priblizno okupatura ni 'rusitelja' bilo nije. Bogatstvo a samim tim i standard se stice SAKUPLJANJEM, pa tako imanje tvoga djeda tvoj otac NADOGRADJUJE, pa ostavlja tebi pa ti NADOGRADJUJES, pa ce tvoje dijete NADOGRADJIVATI pa tako dalje i tako dalje

Nije ti baš poređenje...Skandinavci su se međusobno mlatili do istrebljenja vijekovima da smo mi male mace za njih, oni su stali na noge i počeli da napreduju tek od kraja 2SR. Finska i Norveška su skoro do 70tih godina bile jako siromašne zemlje, tek su u kratkom periodu odskočili, ali oni imaju nešto što mi nemamo na Balkanu - mentalitet kolektivne svijesti naroda.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2013, 01:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Avg 2010, 05:30
U tim vjekovima se i kod nas takodje mlatilo, kod njih stalo, kod nas nastavilo... zato sto smo 'na vjetrometini'.
Nisu oni nista bolji ni losiji od nas, samo su 'zaklonjeni'.

Vrh

PostPoslato: 13 Avg 2013, 06:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
shakal je napisao:
Cuj ovog gore...tu i tamo neko umre od gladi. Nista strasno u drzavi gdje preko 40% stanovnistva zivi ispod granice siromastva

To je zivot, ni ti ni ja necemo promjeniti nista, najlakse je traziti krivce, ali jednostavno je tako, prisustvujemo klasicnoj epizodi opstanka. Ja licno najvise zamjeram nasim ljudima sto su kukavice, narocito muskarci, samo kuknjava, nisam ni ja dosta dug period imao ni marke a bogme i na hrani se oskudjevalo, pa sam trpio i radio, ali nisam sebe zalio, mora se boriti kako god okrenes, iskreno meni je vise muka od te kuknjave, davao sam prilike ljudima koji su pricali kao bi radili samo da im dadnes priliku, i dobili su je, i znas sta je bilo, nista jedna velika nula, krompir, ja licno sam se na glavu nasadio da uspiju, ali nece jer su kukavice, u kafani mudonje na bojnom polju nema ih, eto to je sustina.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 21:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2012, 09:20
Danci i ono malo ratova što su vodili je bilo sve prije 1945, tako da porediti nas i njih je besmisleno. Balkan je vazda bio prekretnica svjetova, sve što se vodilo u zadnjih, pa ajmo reći 200 godina je bilo preko naših leđa i stalno smo mi ispaštali. A i prije toga nije bilo ništa bolje...

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2013, 23:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Mislim da su narodi sa ovih prostora najsrećniji na svijetu. Ono, teta Desa je rekla "sreća je lepa samo dok se čeka", a kako se kod nas uvijek nešto čeka da bude bolje i ljepše, to znači da smo u stvari srećni, tako nekako.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]