banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 15:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2013, 09:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Diplomac treba da radi na razvoju, proizvodnji i upotrebi masine, a ne da radi sa njom.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 09:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Kako kad ne zna kako pogon izgleda? To ti je ko arhitekta koji je u svom školovanju jedino sklepao šator na ekskurziji....nestručni stručnjak :-?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 09:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima ovde forumasa koji znaju. Polako.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Jedna moja rodica radi u FEALu u Ramićima kao visokoobrazovani kadar.Imaju godišnje par sastanaka sa svojim gazdom koji od škole ima samo osmoljetku.Na tim sastancima se prave planovi za narednu sezonu i u nepar puta gazda je stopirao projekte svojih stručnjaka riječima"kako se meni čini od ovog što ste vi izmozgali neće biti ništa". :DNaredni period je samo pokazao da je bio u pravu i da bi firma poslovala sa gubitkom da on nije stopirao projekte.
Naravno da su kvalitetni stručnjaci zamajac svakog normalnog društva ali mi nismo normalno društvo.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 10:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Majstor je nekad bila titula koja se morala zaslužiti naporom i radom....danas je majstor posprdna titula :-?
Kod mene u firmi "ekonomisti" koji ne znaju sejvirati dokument niti znaju copy/paste jednostvne stvari uraditi...a radi u računovodstvu informatičkog preduzeća :roll: pametnom dosta...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
The_new_Statesman je napisao:
Dalje, Ajvarka je pomenula kvalitetne kadrove... Ne tako davno je u jednoj diskusiji rekla kako će se neke novogradnje srušiti u slučaju jačeg zemljotresa. Pu pu, daleko bilo...
Danas je napisala kako su razvojni planovi smijesni.
Pa gdje je onda taj kadar?

TNS, nije moguce generalizovati pitanje kadrova. Kao i svukuda u svijetu, postoje sposobni i kvalitetni ljudi obrazovani za neku struku i postoje nesposobni i lijeni ljudi koji su isto tako obrazovani za neku struku ali mnogo vole da zabusavaju i uvaljuju svoj posao drugima :). Na svakog pametnog mladog covjeka zeljnog dokazivanja, poznajem jednog gotovana.
Bez zelje da nastavljam diskusiju o seizmici i visokogradnji ovdje, i dalje sam po tom pitanju istog misljenja, jer nazalost kod nas na gradjevinskim tenderima poslove ne dobijaju firme koje zadovoljavaju uslove po pitanju kvalitetnog kadra, umjeca i znanja, vec oni odlaze po politickoj liniji.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 10:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
Kao i svukuda u svijetu, postoje sposobni i kvalitetni ljudi obrazovani za neku struku i postoje nesposobni i lijeni ljudi koji su isto tako obrazovani za neku struku ali mnogo vole da zabusavaju i uvaljuju svoj posao drugima

jeste, ali to je u normalnom društvu sramota i predmet izrugivanja plus sam sebe ukopavaš u karijeri, dok je to kod nas primjer uspjeha i snalažljivosti...nema veze što ne znam šta mi je posao bitno je da staž i plata, i laganini do peMzije :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I opet dolazimo na temu politike, jer takav jedan radnik (...nema veze što ne znam šta mi je posao bitno je da staž i plata, i laganini do peMzije :iconbiggrin:) ne bi mogao opstati u firmi gdje gazdu nije briga ko je, sta je i ko stoji iza njega vec samo gleda rezultat :D.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 10:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kod nas i to može ako je gazdi rođo :wink: rođo je plemenita roda on ne radi - za njega rade :iconbiggrin: samo nek je tu da ne sjedi kući, jel...Zato malo koja firma kod nas nastavlja sa oca na sina, tajo osnovao i naparavio , sinak u srednju ide novim Audijem, ima mašala džeparac, fensi garderobu, tozla, telefon, putovanja, zeMske...nemoj slu-čaj-no da bi moj sin se uprljao i oznojio i teže od para digao...i kad tajo se peMzioniše sinak-duduk dobije firmu, razmontira je za dvije godine bude sine mili poslije mene potop :pukeright: Mi smo jednostavno takav narod nema tu puno polemike....

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 16:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
Dalje, Ajvarka je pomenula kvalitetne kadrove... Ne tako davno je u jednoj diskusiji rekla kako će se neke novogradnje srušiti u slučaju jačeg zemljotresa. Pu pu, daleko bilo...
Danas je napisala kako su razvojni planovi smijesni.
Pa gdje je onda taj kadar?

TNS, nije moguce generalizovati pitanje kadrova. Kao i svukuda u svijetu, postoje sposobni i kvalitetni ljudi obrazovani za neku struku i postoje nesposobni i lijeni ljudi koji su isto tako obrazovani za neku struku ali mnogo vole da zabusavaju i uvaljuju svoj posao drugima :). Na svakog pametnog mladog covjeka zeljnog dokazivanja, poznajem jednog gotovana.
Bez zelje da nastavljam diskusiju o seizmici i visokogradnji ovdje, i dalje sam po tom pitanju istog misljenja, jer nazalost kod nas na gradjevinskim tenderima poslove ne dobijaju firme koje zadovoljavaju uslove po pitanju kvalitetnog kadra, umjeca i znanja, vec oni odlaze po politickoj liniji.

Zabrinjavajuce je sto si ti prva napisala kako imamo kadrova. Ja sam samo uporedio tu tvoju izjavu sa nekim drugim tvojim izjavama.
Sta ces, kvaran sam :D

Kao sto si mogla shvatiti iz mog dosadasnjeg pisanja, za kadrove ne smatram samo ekipu sa diplomama. Vec sve ljude koji znaju i hoce da rade to sto rade. I stalno rade na svom usavrsavanju.

Od cistacice, preko konobara, kuhara pa do profesora na Univerzitetu. To je kadar.

Kadar su i ljudi koji su sposobni da se nose sa politikom. Koji svojim znanjem imaju uticaj na politiku, a nikako obratno. Pogotovo ovako kao kod nas, kada su u politici ljudi koji su sve samo nisu eksperti u oblastima iz kojih dolaze.

Da nije tako, zar bi bilo moguce da se tvoj potpis na neki dokument kupuje za platu? A potpisujes projekt ravan ludilu? (Primjerice, te zgrade...)
Znaci, svaka struka, ako imalo cijeni svoje znanje, treba da vrsi pritisak na politiku da dizajnira mehanizme koji ce sprijeciti ovo sto se sada dogadja.
To znaci da bi ti kao akademski gradjanin trebala pokazati vise interesovanja za drustveni angazman. Inace bi ti se kroz nekoliko godina moglo desiti da se jedno jutro okrenes oko sebe i kazes: Jao, radim sa gomilom debila. :D

Jos jednom, posla ima. I za nas i za Kineze.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 16:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta ces, kvaran sam :D

Jesi :D.
Kao sto si mogla shvatiti iz mog dosadasnjeg pisanja, za kadrove ne smatram samo ekipu sa diplomama. Vec sve ljude koji znaju i hoce da rade to sto rade. I stalno rade na svom usavrsavanju.
Od cistacice, preko konobara, kuhara pa do profesora na Univerzitetu. To je kadar.

Slazem se, s tim vise sto ti diploma danas ne znaci ama bas nista.
Kadar su i ljudi koji su sposobni da se nose sa politikom. Koji svojim znanjem imaju uticaj na politiku, a nikako obratno. Pogotovo ovako kao kod nas, kada su u politici ljudi koji su sve samo nisu eksperti u oblastima iz kojih dolaze.
Da nije tako, zar bi bilo moguce da se tvoj potpis na neki dokument kupuje za platu? A potpisujes projekt ravan ludilu? (Primjerice, te zgrade...)
Znaci, svaka struka, ako imalo cijeni svoje znanje, treba da vrsi pritisak na politiku da dizajnira mehanizme koji ce sprijeciti ovo sto se sada dogadja.
To znaci da bi ti kao akademski gradjanin trebala pokazati vise interesovanja za drustveni angazman. Inace bi ti se kroz nekoliko godina moglo desiti da se jedno jutro okrenes oko sebe i kazes: Jao, radim sa gomilom debila. :D
Jos jednom, posla ima. I za nas i za Kineze.

Znas kako, kada dovoljno puta lupis glavom od zid i to ni vise ni manje nego na isto mjesto, pocinjes shvatati kako neke stvari nisu za tebe. Takodje, trudim se da ucim na tudjim greskama da ne bih morala na vlastitim. To je sto se tice mene licno i politike :D.
Sto se tice krupnijeg plana, treba struka da se brani, ali je to prakticno nemoguce kada ti vlast dovede u pitanje slobodu trzista i tvoj opstanak na istom. Ili si uz dlaku ili niz wc solju. Kada je tvoja egzistencija i ona tvoje porodice dovedena u pitanje ljudi se brzo lome. Promjene dolaze iz naroda -ok, ali kod nas se to moze izgleda samo silom postici.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
samo da popravim ili si niz dlaku ili niz wc solju jer ako su uz dlaku onda si u solji ;)
elem ne moze se stanje u drustvu promjeniti dok god vlast ohrabruje postupke kapitalista kad jednog lijepog dana budemo imali vlast koja ce da uvede regulative i koja ce prvo u svom aparatu da napravi generalku tada i samo tada ce se moci polako krenuti sa ciscenjem ostalih slojeva drustva.
nazalost kod nas je dokazano da bilo ko ko ima inicijativu da pokrene svou manufakturu moze samo da propadne ocit primjer je Metal u Gradisci ljudi rade punom parom izvoze polufabrikate u Italiju i firma je pred kolapsom jer je gazda nekim samo njemu i politickom rukovodstvu znanim mahinacijama i suludim investicijama uspio sjebati firmu
ja donekle razumijem da je propao Cajavec ili Kosmos pregazila ih tehnologija koja je u tim jebenim 90im isla ludjackim tempom naprijed ( od olivetti pisace masine i kompijutera kojem treba zasebna soba do mobinih telefona i desktopa ) ali nikad mi nece biti jasno da niko ali bas niko nije ustao i rekao UNIS HVT (hladno valjane trake) ili Kristal ili Levita ili Bosanka mogu i dalje da rade ljudi stanite. Jok lik dosao kupio prese prebacio u Hrvatsku u neko selo u Slavoniji i otvorio fabriku zaposlio 500 ljudi i gazduje a nasi trijebe pediculis pubis i smjeskaju se jer su zavrnuli 10 milja maraka taman za hrvatsku vikendicu u slatini (sta im vise treba)

tuzno je kad vidim da se federacija hvali kako je kod njih bolje nego kod nas jer je njihova prosjecna plata 850 maraka

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znas kako, protiv sam revolucionarnog nacina poimanja zivota i politike :-)

Da bi izgurala neki zakon ides korak po korak (cisto da se Vlasi ne dosjete). To istina traje. Ali za to nije neophodno biti clan neke stranke (niti automatski biti protiv neke/nekih stranke).

Postoje nacini da se drustvo kako tako uredi i da se napokon odmakne zabokrecine turske kasabe sa elementima divljeg zapada. A to je zadatak i odgovornost upravo tvoje generacije visoko obrazovnih, strucnih i sposobnih ljudi.

Tvoji ce vrsnjaci biti vlast za 10, 15, 20 godina. Zapitaj se sta i koliko im zelis prepustiti na volju :-)
Ja svojima ni ovce ne bih povjerio. Ma ni sebi samom :lol:

P.S. Znaci diploma puno ako je pokrivena upotrebnom vrijednoscu. Ne sikiraj se za to :-)

@chils, mislis na onog bivseg direktora Cajevca koji svoje majstore iz pogona zna poimenice? Nasi se hvatali za glavu kada su sleperi dosli po masine. Sto ti kazuje da RC nije bio propala prica. Cak ni deset godina nakon rata.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 17:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
ČAJAVEC GRADI NUKLEARKU U HRVATSKOJ!!!

Stručnjaci preduzeća „Rudi Čajavec" iz Banjaluke, nekadašnjeg privrednog giganta bivše SRFJ, pod okriljem preduzeća „Petrakom IPL" iz Marije Bistrice u Hrvatskoj spremaju se da uđu u projekat izgradnje nuklearne elektrane između Zagreba i Siska, tačnije na Prevlaci, malom ostrvu na Savi!
U Hrvatsku su prebačena i postrojenja „Čajavecovog" sektora za precizni liv, a oprema, koja je transportovana u 50 kamiona, postala je vlasništvo „Pterakoma", glavnog izvođača radova na nuklearki kod Siska.
Boro Hinić, direktor „Petrakoma" i nekadašnji pomoćnik direktora „Rudija Čajaveca", kaže za Press RS da je zbog velikih propusta u privatizaciji ovog banjalučkog koncerna onemogućeno da se proizvodnja nastavi u BiH, ali da je banjalučkim stručnjacima prilika za dalji rad pružena u Hrvatskoj.

– Postrojenja „Rudija Čajaveca" biće korišćena za izgradnju delova reaktora nuklearne elektrane u kojima će se proizvoditi električna energija, ali i dalje mislim da bi najbolje bilo da je odeljenje za precizni liv ostalo u Banjaluci. Velika je šteta da jedan koncern, koji je obuhvatao dvadesetak preduzeća i imao svoje predstavništvo čak i u Hongkongu, danas praktično ne postoji. Žalosno je da je ovo preduzeće nekada bilo toliko jako da je bezmalo moglo da proizvede čak i atomsku bombu, dok sada njegove hale zjape prazne. Meni bi bilo drago da postrojenja nisu ni napuštala „Rudi Čajavec", ali šta je tu je, posao nastavljamo u Hrvatskoj – kaže Hinić.
Iako u ovom delu Balkana još vlada izvesna odbojnost prema nuklearnoj energiji, Hinić kaže da su to čiste predrasude, koje nemaju nikakvo naučno utemeljenje, te da izgradnja nuklearne elektrane u Hrvatskoj nije nikakva pretnja regionu.
– Kao i u slučaju mnogih svetskih i evropskih nuklearki, i hrvatska elektrana će biti maksimalno obezbeđena, tako da će mogućnost eventualne ekološke štete biti svedena na minimum, a o nekim radioaktivnim posledicama neće biti ni govora. Istina je da odlaganje nuklearnog otpada samo po sebi predstavlja izvestan problem, ali i tu ćemo se rukovoditi evropskim standardima i pravilima – tvrdi Hinić.
On dodaje da će nuklearna elektrana u Hrvatskoj biti daleko sigurnija od NE „Černobilj" i NE „Otok sedam milja", jer će, kako kaže, stručnjaci „Rudija Čajaveca" sprovesti sve raspoložive mere da bezbednost njenog rada bude na najvišem mogućem nivou.
– Tvrdim da su ekološke katastrofe, koje je nekada izazivala proizvodnja nuklearne energije, iza nas, čemu će umnogome doprineti visoka osposobljenost radnika „Čajaveca", koji će graditi reaktore za hrvatsku nuklearku – kaže Hinić.
Darko Petričević, vlasnik „Petrakoma IPL", koji je početkom 2006. godine privatizovao „Čajavecov" sektor za precizni liv, kaže da je bio prinuđen da postrojenja ovog sektora pomoću kojih će se graditi nuklearka u Hrvatskoj razmontira i sa čak 50 kamiona prebaci u Hrvatsku.
– Kasnije sam saznao da se proizvodnja mogla nastaviti i na staroj lokaciji „Rudija Čajaveca" u Banjaluci, ali ta informacija je stigla kasno. Međutim, građenje nuklearke ostaje zajednički projekat „Petrakoma" i „Rudija Čajaveca", gde posebno ističem značaj stručnjaka iz Banjaluke, bez kojih bi ovaj posao praktično bio neizvodljiv. Izgradnja nuklearke zahteva složene tehnološke procese i specifično osposobljen kadar, gde će nam stručnjaci iz Banjaluke biti od ogromne pomoći – kaže Petričević.
On dodaje da ideja o izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj postoji već 25 godina, ali da je tek sada došlo vreme da se ona realizuje u konkretan projekat.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Engleskinje k'o mutave trose pare :-)

Eto jedna korisna i od mene ;-)

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

chils je napisao:
samo da popravim ili si niz dlaku ili niz wc solju jer ako su uz dlaku onda si u solji

Ajme sto ga glupnuh pokusavajuci ispasti pametna :lol: :lol:. Doslo vrijeme da se odjavim :lol:.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 18:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ostaj ovde. Inace mi Brale ne gine :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Brale, daj primjere. Pa da vidimo sta je to preseljeno. I koliko to vrijedi. Eto, iphone bi u konacnici bio skuplji 50-60 dolara da se pravi u Americi. A to je za fanove ništa. I imao bi daleko bolji imidž i vjerovatno jos veću prodaju.

TNS je li stvarno ne pratis sta se desava u svijetu ili se zezas. :)

Nacin na koje se eksploatisu iskoristavaju i zaduzuju male a i vece slabe drzave je svima poznat.
Nemam vremena surfati i izvlacit tekstove evo nesto samo onako na brzinu nabacano. Ako imas vremena pogledaj ako ne i to je ok.

Globalno sta donosi jeftina radna snaga, bez zakonje, nepostojanje organizovanih sindikata da zastite radnike i marionetske vlade koje su u dzepu veliki korporacija.

Sta stoji iza visokog profita, ako je to korist za ove zemlje onda odoh ja na drvo.. :D :D

http://rt.com/news/cambodia-nike-sabrina-strike-173/

http://www.chinatoday.com.cn/english/ec ... 517788.htm

Evo ovdje se vidi da je cak i Kina postala skupa za Kambodzu i Indoneziju ....

http://www.chinalawblog.com/2013/04/chi ... a-not.html

Sta jedna Toyota, Volkswagen AG , Apple trazi u Indoneziji.

http://www.volkswagenag.com/content/vwc ... nesia.html

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-3 ... -asia.html

http://www.tradereform.org/2012/08/indo ... for-apple/

Evo ga i BMW.

https://www.press.bmwgroup.com/pressclu ... node__2244

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Samo da dodam.
Neki od ovih postova govore o otvaranju novih firmi u ovim siromasnim zemljama, i motivima za to.
Neki govore o preseljenju postojeci, vidi se da su isto motivisani boljim uslovima sto znaci jeftiinija radna snaga to je jedan uslov koji je prisutan svugdje a negdje jos par dodatanih uslova - motiva, blize trziste, sirovine, transport i ostalo.

Ako nekog interesuje vise o preseljenju postojeci firmi iz Amerike u Meksiko, Latinsku Ameriku ili iz Evrope u Aziju mogu pogledat i dati vise primjera.

Ali mislim da je poenta jasna, to jest zasto dolalaze velike korporacije u male i nerazvijene zemlje i sta dobijamo kad nam takva industrija dolazi.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2013, 21:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Brale, radim u toj industriji. Postoci kineskih radnih sati u ukupnom nastajanju gotovog proizvoda stanu na prste jedne ruke. U najboljem slucaju.
A samo Kineza ima milijarda, a gdje je jos 5 milijardi sirotinje koja stanuje na ovoj planeti?

Pusti me supljiranja. I zar vecinu tih preseljenih poslova nije radila jeftina i neobrazovana radna snaga po Amerikama? Crnci i slicna boranija?

Moje potenciranje skolovanog kadra upravo ima cilj da nas obidju poslovi kakve dobijaju firme tipa one iz Romanovaca ili one iz Laktasa. Naravno da im je cijena jedina stvar kojom mogu konkurisati za nekakve poslove. Vlasnik to zna, kao sto zna da to nece trajati dovijeka, pa se trudi da sebi prigrabi sto vise u sto kracem vremenu.

E sad da te firmice imaju kadar koji tamo nesto razvija i koji moze da ponudi ideju/rjesenje kupcu... Onda bi se druga prica pricala.

Naravno da nam trebaju i neatraktivni poslovi. Tja, bez njih nema danasnjeg drustva. Jbg-a, nekome valja ici i na banderu da bi ti mogao kuckati na ovom forumu. Neko ti treba odvesti smece ispod prozora...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]