A.J.V.A.R. je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
Dalje, Ajvarka je pomenula kvalitetne kadrove... Ne tako davno je u jednoj diskusiji rekla kako će se neke novogradnje srušiti u slučaju jačeg zemljotresa. Pu pu, daleko bilo...
Danas je napisala kako su razvojni planovi smijesni.
Pa gdje je onda taj kadar?
TNS, nije moguce generalizovati pitanje kadrova. Kao i svukuda u svijetu, postoje sposobni i kvalitetni ljudi obrazovani za neku struku i postoje nesposobni i lijeni ljudi koji su isto tako obrazovani za neku struku ali mnogo vole da zabusavaju i uvaljuju svoj posao drugima

. Na svakog pametnog mladog covjeka zeljnog dokazivanja, poznajem jednog gotovana.
Bez zelje da nastavljam diskusiju o seizmici i visokogradnji ovdje, i dalje sam po tom pitanju istog misljenja, jer nazalost kod nas na gradjevinskim tenderima poslove ne dobijaju firme koje zadovoljavaju uslove po pitanju kvalitetnog kadra, umjeca i znanja, vec oni odlaze po politickoj liniji.
Zabrinjavajuce je sto si ti prva napisala kako imamo kadrova. Ja sam samo uporedio tu tvoju izjavu sa nekim drugim tvojim izjavama.
Sta ces, kvaran sam
Kao sto si mogla shvatiti iz mog dosadasnjeg pisanja, za kadrove ne smatram samo ekipu sa diplomama. Vec sve ljude koji znaju i hoce da rade to sto rade. I stalno rade na svom usavrsavanju.
Od cistacice, preko konobara, kuhara pa do profesora na Univerzitetu. To je kadar.
Kadar su i ljudi koji su sposobni da se nose sa politikom. Koji svojim znanjem imaju uticaj na politiku, a nikako obratno. Pogotovo ovako kao kod nas, kada su u politici ljudi koji su sve samo nisu eksperti u oblastima iz kojih dolaze.
Da nije tako, zar bi bilo moguce da se tvoj potpis na neki dokument kupuje za platu? A potpisujes projekt ravan ludilu? (Primjerice, te zgrade...)
Znaci, svaka struka, ako imalo cijeni svoje znanje, treba da vrsi pritisak na politiku da dizajnira mehanizme koji ce sprijeciti ovo sto se sada dogadja.
To znaci da bi ti kao akademski gradjanin trebala pokazati vise interesovanja za drustveni angazman. Inace bi ti se kroz nekoliko godina moglo desiti da se jedno jutro okrenes oko sebe i kazes: Jao, radim sa gomilom debila.
Jos jednom, posla ima. I za nas i za Kineze.