banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 14:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 ... 282  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jul 2013, 15:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Upravo, stvar je kako je ko zove. Neko zove slatkim vrhnjem ono neutralno, a neko ono koje je zaista slatko.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 18:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Evo recepis. :-D A ja sam koristila neko jeftino pjenušavo vino koje sam našla u Maxiju.

Voćne korpice "Aplauz" po Iulisimi sa 24Kitchen

Kore za pitu, tanje, preklopiti uzdužno po sredini na pola a ona ih izrezati po preklopu. Pa onda isjeći na kvadrate. Kalup za projice, veći. Namazati maslacem. Staviti 1 parče kore, krajeve ili ostaviti da vire ili ih saviti unutra. Ponovo unutar kore malo premazati maslacem. Pa dodati drugu koru, pa opet treću koru. Rerna je na 160C, brzo se peku, gledati ih da ne zagore, kako ivice postanu smeđe, tako su gotove. Onda izvaditi iz rerne i kalupa i ostaviti da se ohlade.

Čokoladu otopiti na pari, ne smije da proključa, i otopljenom čokoladom obložiti unutrašnjost korpice, pa ostaviti da se stvrdne čokolada.

U šerpu staviti brašno, šećer, vanilin šećer, umućena žumanca i pola mlijeka. Sve to dobro umutiti, bez grudvica. Potom razrijediti ostatkom mlijeka i pjenušavim vinom, i potom skuvati. Umutiti slatku pavlaku u šlag pa dodati u skuvani i ohlađeni fil.
Ohlađene korpice sa čokoladom puniti filom i ukrasiti voćem. Ohladiti.

Potrebno je:
100 g čokolade za kuvanje
200 ml mijeka
200 ml pjenušavog vina
4 žumanjka
4 kašike brašna
1 vanilin šećer
1 slatka pavlaka od 200 ml
100 g šećera

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 20:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
PlavaMaca je napisao:
Ako pod vrhnjom za šlag podrazumijevaš Megle, Halta, Ulala i sl, to nije to, jer se radi o biljnim mrsima, .

Zar Megle vrhnje nije od mlijeka? Ono, oni su mljekara i ti fazoni..A neutralna pavlaka bi valjda trebalo biti ono vrhnje za kuhanje.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 20:17 
Administrator
Korisnikov avatar

PlavaMaca je napisao:
Ako pod vrhnjom za šlag podrazumijevaš Megle, Halta, Ulala i sl, to nije to, jer se radi o biljnim mrsima, .

Zar Megle vrhnje nije od mlijeka? Ono, oni su mljekara i ti fazoni..A neutralna pavlaka bi valjda trebalo biti ono vrhnje za kuhanje.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 20:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ima ovo Meggle slatko biljno vrhnje iliti pavlaka: http://www.meggle.rs/sr/slatka-pavlaka/

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 20:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Jbg piše na deklaraciji 27% mliječne masti...

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
prevedite:
sta je ovo? od ovoga su mi sva slana jela (fileti. gljive), pa poneki i kolac
Slika

zasto Hulala ne valja? redovito pravim slag od njega. i to mi je samo za kolace. :-?

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 21:07 
Administrator
Korisnikov avatar

To je "neutralna pavlaka". Hulala nije od mlijeka.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
PlavaMaca je napisao:
Vidi jednu stvar, nervira me da objašnjavam, da je svijet moj sad bih te klepila, al pošto nije objasniću.
Kad je neko neupućen, a tjera svoje...rrrrr grrrr. Završila sam, hajmo sad. Vidiš da sam nadrndana :P

Razlike u govornom području i slične pizdarije...jes povlaka, nije povlaka, jel pilav riža il je omač?..., a šta je omač?

Negdje se pod slatkom pavlakom podrazumijeva ona vrhnja za šlag, zaslađena i aromatizovana, negdje ona vrhnja koja nije kisela i bez aditiva koju koristimo za slaniše, a negdje tomu vele neutralna.

Stvar je slijedeća. Ako kupuješ vrhnju koja se dobija od mlijeka onda možeš da kupiš i onu koja je za šlag, ali ako ćeš da je koristiš za
spravljanje slanih jela onda gledaj da bude bez dodanog šećera i aroma tipa vanilija i sl. Mislim da je takva vrhnja za šlag Brzo i fino.
Pročitaš na deklaraciji. Dakle, nju ako želiš možeš da umutiš, pa joj dodaš cukar i eto šlaga. A možeš i da je neumutiš i onda ti je jednaka
kao ona Maestro i sl vrhnje.

Ako pod vrhnjom za šlag podrazumijevaš Megle, Halta, Ulala i sl, to nije to, jer se radi o biljnim mrsima, koje su pune kojekakve emije, da
bi se to sve moglo šlagirati.

Na našem tržištu, srećom, ne postoji cream, double cream, kondenzovano mlijeko i sl, jer bi stvaralo još više zbunjive.

Voojooj Maco hebogati, jesam plava po glavi ali nisam u glavi :lol:. Shvatila sam ja tebe i sa prvim postom kad si napisala. Citirani dio u mom postu iza tvog se odnosio na ono sto me je zbunilo u prvi mah u receptu i uopste navelo da pitam za dresing. Hebemmumisa sad se i pravdam :lol:. U svakom slucaju hvala na konsaltingu :wink:.

Razlicita vrhnja razlicita tumacenja. Ja licno u nasim prodavnicama razlikujem samo tri: kiselo vrnje (iliti pavlaku), vrhnje za kuvanje (za slana jela) i slatko vrhnje (za slag). Nisam zagledala da li slatka vrhnja imaju razlicite postotke secera i arome. Samo za haltu znam da je sa biljnom masti, ostale nisam ni gledala.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
A.J.V.A.R. je napisao:
Razlicita vrhnja razlicita tumacenja. Ja licno u nasim prodavnicama razlikujem samo tri: kiselo vrnje (iliti pavlaku), vrhnje za kuvanje (za slana jela) i slatko vrhnje (za slag). Nisam zagledala da li slatka vrhnja imaju razlicite postotke secera i arome. Samo za haltu znam da je sa biljnom masti, ostale nisam ni gledala.

ima jos neka Pana Cota isto za kolace, to jos ne oprobah. vjerujem da je iste gore list?
kakve Maca Creemove pominje?

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 22:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Zorane mislim da si u pravu za to megle vrhnje za šlag da je mljekasto, ali ne biljasto, nisam sigurna.

Čičkove, pogledaj sastav, ta panakota megle je istog sastava kao i megle vrhnje za šlag, samo
sa dodatom aromom i želatinom. Dakle-više manje isti okus.

Kimovi su ta vrnjanca koja mogu da se nađu na fensi tržištima, a razlikuju se po postocima mliječnih masti i
koječega. Kod nas nema da se kupi kondenzovano mlijeko, a od njega može da se napravi predivan karamel :( i sl.

Vrh

PostPoslato: 04 Jul 2013, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
cicak je napisao:
A.J.V.A.R. je napisao:

ima jos neka Pana Cota isto za kolace, to jos ne oprobah. vjerujem da je iste gore list?
kakve Maca Creemove pominje?

meni je ta instant panacota nekako zilava,vise mi vuce na neki puding na vodi skuvan :-? mozda je previse zelatina

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2013, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja uzimam slatko vrhnje Bianca Lieve za kolače, a Brzo i Fino za kuhanje slaniša.
Jutros sam zbrzila torticu za poklon: podloga od keksa, fil sa malinama i pudingom na vodi, vanila fil i o'zgo crveni preliv. Čuće se šta će biti od tog fristajla :D

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2013, 16:32 
Veteran
Veteran

Našla sam novi metod za krem juhice.
Pola šolje riže sameljem u blenderu da dobijem nešto između griza i brašna i onda zakuham u litar vode sa nekim povrćem.
Danas je bilo sa rendanom tikvom, pravila sam i sa graškom. Njega sam kad je bio gotov pola zmiksala.
Može i sa mrkvom i bilo kojim drugim povrćem. Bude gotovo za deset minuta.
Nekad dodam malo vrhnja za kuhanje.

Slika

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2013, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ja u povrćne krem čorbe dodam ja'e razmućeno u pavlaci ili u jogurtu, pred kraj kuvanja to uspem i bude krem.
Najljepša mi je kad metnem sve što imam (grašak, boranija, 1 krompir, mrkva, tikvica, celer ili peršun, 1 luk, paprika..) kad se iskuva procijedim, kroz đevđir izpasiram pulpu povrća a ljuspice odbacim i to je to.
Ukus mi se nije sviđao kad sam prvi put probala a onda sam se navukla.

Vrh

PostPoslato: 06 Jul 2013, 19:53 
Veteran
Veteran

Naglasak na deset minuta.

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 09:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Poslije jagnjetine će valjat' i nešto slatko :D Brzi kolač sa kajsijama :)
Spoiler:
Slika

Evo i tortice od juče, nema više :D
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 07 Jul 2013, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

PlavaMaca je napisao:
Našla sam novi metod za krem juhice.
Pola šolje riže sameljem u blenderu da dobijem nešto između griza i brašna i onda zakuham u litar vode sa nekim povrćem.
Danas je bilo sa rendanom tikvom, pravila sam i sa graškom. Njega sam kad je bio gotov pola zmiksala.
Može i sa mrkvom i bilo kojim drugim povrćem. Bude gotovo za deset minuta.
Nekad dodam malo vrhnja za kuhanje.

Slika

obozavam krem supice,ovo cu vec sutra probati,tikvice iz baste,malo kopra,vrhnja... :D

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2013, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@Najgora,super ti je taj kolacic jos uz malo vanila sladoleda...:) ja volim to voce u tijestu,super mi je verzija i sa sljivama i cimetom,
ja opet pravila kolac s malinama :) tanki biskvit od 3 jaja,mladi sir +slatko vrhnje,brdo malina i preljev za torte,sve gotovo za 20 min,ako je frka za hladjenje,po sata u zamrzivac :)

Vrh

PostPoslato: 08 Jul 2013, 10:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tnx, kolačić je išao ovako solo na izlet i vraćen je samo pleh :D
Imala sam domaće kajsije, pa rekoh da iskoristim ... sad nema ništa praviti slatko bar do idućeg vikenda :oops:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5634 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151 ... 282  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]