banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 23:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2013, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Ćeifli narod.
Nedavno komentarišu one koji su slavili 1. maj u smislu oskudacija šta će im to i bla bla i jedan reče jednu mudru "ne slavi onaj ko ima, nego onaj ko je navikao".

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ташко je napisao:
Mentalitet se mijenja.
Ne mozes ocekivati od ovdasnjeg covjeka da cita knjigu u busu, kad ga je tralo prethodnih hiljadu godina.
Da nas ostave na miru, i da ne ratujemo bar sto godina, da imamo svi posao i zivimo ko ljudi, citali bi i mi knjige, a ne bi toliko sjedili po kaficima.

Ima u tom istine, ali i vječitog izgovora za sve. Jbg, jeste da smo siromašni, ali opet nismo ko oni jadnici po Africi, imamo kakvog-takvog izbora, i kakvog-takvog načina da ga sprovedemo. Kad ljudi nemaju posla, nemaju ni para, ali imaju mnogo slobodnog vremena. A slobodno vrijeme je muka za sebe, ali i nešto neprocjenjivo, i koliko su užasavajuće mogućnosti koje nudi, toliko znaju da izgledaju i primamljivo.

Apropo čitanja u busu, ja sam u zadnjih godinu dana stvotio tu naviku, jer u danima kad se vozikam istim, to mi je 30-40 minuta fore. Kad se stavi na papir, dobijaju se čudesne cifre - ko često putuje busom, u jednoj godini može pročitati najmanje jedno "Zlatno runo" (preko 3000 strana). Što će reći, samo u busu da čitamo, bilo bi nam dovoljno :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Sta je s nama koji pjesacimo i vozimo kola? :D
Da izazivamo udese po gradu? :lol:

Jes' da ima izgovora, ali nisu ni Njemci, ni Rusi prije nepar stotina godina sjedili i citali.
Nije ni kod njih med i mlijeko, pogotovo ne kod Rusa - a svaki drugi cita u javnom prevozu, ali mi em smo zakinuti na kulturnom planu, em nam ne daju!
A i volimo da ceifimo sto kae Talija :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Nama je za skoro sve negativne pojave u društvu kriv mentalitet. Mentalitet i Turci. Turci, mentalitet, Turci.
A, stvari nisu tako jednostavne i dvodimenzionalne. Prije neki dan čitam tekst o vijetnamskom sindromu koji je zahvatio većinu ljudi koji žive u BiH, tzv PTSP. Posebno mlade koji nisu ni imali dodira sa ratom.

Posmatrajući ljude iz svoje okoline vidim da se stariji trude da stalno nešto rade, oni koji imaju posao nakon radnog vremena buše, premještaju namještaj, spremaju zimnice, itd., a mladi se trude da što manje vremena provode u kući. Ono što nam je zajedničko je kolektivno bježanje od stvarnosti. Nikom se ne da da razmišlja o stanju u kom se nalazimo, zapetljali smo se kao pile u kučini. Sve više otupljujemo i zatupljujemo i pritom krivimo mentalitet. Ne postoji mentalitet koji se ne bi dao popraviti ako bismo imali radna mjesta, radno vrijeme i radnike, a ne džabalebaroše koji dobijaju platu od 7300 KM, a usuđuju se pričati o prosječnim platama od 800 KM i RS kao zemlji Oza.

Mene tako neki očaj spopadne pa odem na kafu u kafić. :P

Popke objasnio, a ja ću samo da se upišem u čitače po autobusima. Nije mi mrsko da izvučem knjigu ni kad se vozim svega par stanica, a na stajališta svakako dolazim sa 10 minuta fore.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:10 
Koliko sam ja skontao te knjige nisu samo za citanje u busu vec generalno, ljudi ponesu kuci sa sobom i citaju...

Ili je ovaj ukrao knjigu...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
mesečeva_kći je napisao:
Ono što nam je zajedničko je kolektivno bježanje od stvarnosti.

Ovo mi je zapalo za oko, i mislim da nema veze samo sa jednim narodom. 8) Svi bježe od stvarnosti, i oni uspješni i oni manje uspješni. Nekad bježanje od stvarnosti može da bude loše (droga, alkohol itd..) a nekad je dobro (teretana, neki sport, šta li već :) )

Svi mi bježimo u imaginarni svijet, da se bar malo nakratko otarasimo svakodnevnih obaveza, samo je malo zeznuto kad ti imaginarni svijet postane zamjena za onaj pravi..

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Daniel. je napisao:
mesečeva_kći je napisao:

Ovo mi je zapalo za oko, i mislim da nema veze samo sa jednim narodom. 8) Svi bježe od stvarnosti, i oni uspješni i oni manje uspješni. Nekad bježanje od stvarnosti može da bude loše (droga, alkohol itd..) a nekad je dobro (teretana, neki sport, šta li već :) )

Svi mi bježimo u imaginarni svijet, da se bar malo nakratko otarasimo svakodnevnih obaveza, samo je malo zeznuto kad ti imaginarni svijet postane zamjena za onaj pravi..

Ti ne bjezis, ti trcis sprint.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Dok god se ljudi prijatno osjećaju i ne štete drugima, neka slobodno bježe gdje hoće.

A sprint se nastavlja. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, stranci bjeze od stvarnosti citajuci knjige, a mi na fejsbuk, kladionicu i kafic :D
Zezam se, ja volim isto i kafic i diskic, vjerovatno uticaj okruzenja. Iako je nepovezano sa ovim cinjenica je da su Turci imali velik uticaj, pogledajmo pite, bureke, cevape, pijace, kafu, brkove koji su se donedavno nosili i kod nas, fesovi, to je sve turski uticaj. I prirodno je jer smo bili pod Turcima tolike godine, ali dobro je da se to pomalo eliminise, iako uticaj Turaka ostaje jos velik.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 16:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
jellyfish je napisao:
Isto kod nas kad udjes u voz ili autobus niko ne cita knjigu, dok u Njemackoj recimo kad udjes u voz svi citaju nesto. A kod nas samo zure kroz prozor. Mentalitet :D

Pa, ima to i do toga koliko se vozis.
Evo, ja s' obzirom da vec mjesecima trosim sate po busu i metroima, sam poceo vise da citam, ako nista, jednostavno da ubijem vrijeme. Tako je, vjerujem, i vecini.

Ono sto sam ja primijetio je da se knjige u stvari toliko ni ne citaju, ali svi zivi vise na telefonima!
Bas sam prekjuce u metrou uzeo nasumican uzorak 20 ljudi - barem nas je 12 tipkalo na telefonu ili se zatvorilo za okolinu koristeci slusalice.

Talija je napisao:
Nedavno komentarišu one koji su slavili 1. maj u smislu oskudacija šta će im to i bla bla i jedan reče jednu mudru "ne slavi onaj ko ima, nego onaj ko je navikao".

Super ti je ova! :)

Daniel. je napisao:

Slazem se, nije to samo kod nas. Cak stavise, u razvijenijim drzavama je, nazalost, ekran postao skoro pa bliza realnost od svakodnevnog zivota.

Bas je prosle sedmice izasao super clanak na ovu temu u NY Times-u, doduse ne o kaficima, vec o tehnologiji:
We often use technology to save time, but increasingly, it either takes the saved time along with it, or makes the saved time less present, intimate and rich. I worry that the closer the world gets to our fingertips, the further it gets from our hearts. It’s not an either/or — being “anti-technology” is perhaps the only thing more foolish than being unquestioningly “pro-technology” — but a question of balance that our lives hang upon.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja generalno volim da čitam, ali nikad ne čitam dok se vozim, smeta mi igranje slova pred očima ma kako dobri amortizeri bili :) (inače od knjige i čitanja pravim skoro ritual).

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
Daniel. je napisao:
mesečeva_kći je napisao:

U kontekstu teme i uvodnog posta ima veze sa jednim narodom ili narodima, kako ti volja. Svi imamo potrebu da se opustimo uz film, muziku, trač, utakmicu, šta se već kome dopada, ali to ne predstavlja bježanje od stvarnosti već je način na koji pojedinac provodi slobodno vrijeme. Ja sam mislila na nešto drugo što je pokretač teme napisao u prvom postu, a to je pitanje "kako to da živimo tako loše, a kafane su nam vavjek pune?" Fino, mi smo uzeli/dobili kolektivni odmor, ako ti se već ne dopada konstrukcija "bježanje od stvarnosti". Imamo vremena na pretek, a koristimo ga na najneproduktivniji mogući način. Uopšteno, ne samo u kafićima. Blejimo, pričamo, žalimo se, olajavamo i krivimo mentalitet i brkate Turke. Tako par godina, pa svi poslušno izađemo na glasačka mjesta bez trunke spoznaje na kom dnu se nalazimo i zaokružimo svako svog sina međ' sinovima koji nam daju još koju godinu voljno da blejimo i tužimo se.

Kad se desi da neko iskorači iz stada on je "debil, jao koji glupan, ma on je iz Grahova, šta taj zna?, vid' budale, što se ne poklopi po ušima, šta ima da talasa?" i sve tako. Koprena opet padne na oči, sve nam je ružičasto,jer ne vjerujemo svojim očima već tuđim riječima.

Ilustracija na linku: http://rtrs.tv/av/pusti.php?id=28022

Poslednji put menjao mesečeva_kći dana 18 Jun 2013, 17:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Meni kažu nemoj čitati u vožnji, biće ti muka

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije u pitanju samo citanje, vec kao sto rece FLASH, u novije vrijeme su to mobilni kojima se slusa muzika ili gleda internet.
Posto kod nas zeljeznicki saobracaj nije izrazen, a u autobusu je cesto ukljucena muzika, a u autobusu se ne moze ni citati zbog truckanja. Ali ovo je bio samo jedan banalan primjer poredjenja stvari koje su u zavisnosti od mentaliteta. Nijemci mobilni, balkanci kafici i kladionice, Rusi i Francuzi alkohol, Arapi i Turci pijace, svaki mentalitet ima nesto svoje :D

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nabrojali ste negativne strane tog našeg balkanskog običaja, a ima li ijedna pozitivna?
Ja lično ne bih mijenjala ništa (ono na šta uticati ne mogu, o tome i ne govorim).
Ne mogu biti praktični Nijemac, ne mogu biti Japanac, Turčin, ono sam što jesam. Ne volim automatizovanost misli i ponašanja, volim komunikaciju i druženje ili uz kafu ili putem interneta, za mene internet nije bijeg ni u kakav lažan svijet nego i te kako realan, što pišem to i govorim/mislim.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:30 
Sve se na kraju svodi na ubijanje vremena...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ili na ćeif, na nevidljivu dobit, ne mora sve biti materijalno.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2011, 21:22
mesečeva_kći je napisao:
Fino, mi smo uzeli/dobili kolektivni odmor, ako ti se već ne dopada konstrukcija "bježanje od stvarnosti". Imamo vremena na pretek, a koristimo ga na najneproduktivniji mogući način. Uopšteno, ne samo u kafićima. Blejimo, pričamo, žalimo se, olajavamo i krivimo mentalitet i brkate Turke. Tako par godina, pa svi poslušno izađemo na glasačka mjesta bez trunke spoznaje na kom dnu se nalazimo i zaokružimo svako svog sina međ' sinovima koji nam daju još koju godinu voljno da blejimo i tužimo se.

Kad se desi da neko iskorači iz stada on je "debil, jao koji glupan, ma on je iz Grahova, šta taj zna?, vid' budale, što se ne poklopi po ušima, šta ima da talasa?" i sve tako. Koprena opet padne na oči, sve nam je ružičasto,jer ne vjerujemo svojim očima već tuđim riječima.

Сад може и да се закључа тема...

Vladimir RUS je napisao:
Na RTRS-u kazu 8000, a na Nezavisnim hiljade. :D
Dok je bilo uzivo, na RTRS-u i ATV-u nista. Zato ide live kada se otvara hidroelektrana od 42 miliona KM koja uz to zaposljava tj. bice uposleno 40-ak radnika. Milion KM po radnom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa rekoh, ima li ijedna pozitivna strana? :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Pa rekoh, ima li ijedna pozitivna strana? :)

Pa ima. Meni je to pozitivno sto ljudi idu u kafice, ako nemaju sta pametnije, bar se druze, zato i sam idem :D
Jedino mi je negativno idenje po kladionicama.

sinip je napisao:
Сад може и да се закључа тема...

Ако ти се не свиђа тема или немаш више шта рећи, продужи даље.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]