Citiraj:
Ja sam za taj "naš" problem kontala pokušati sa kućnom verzijom vježbanja, malo zagrijavanja, malo ostalih vježbica zatezanja, i puno trbušnjaka...samo ne znam ima li koristi?

Hoću li imati neki struk bar u najavi eventualno ili ću i dalje izgledati ko burence?
Redukcijom kalorija ces izgubiti stomak, a dobiti struk, ako se dobro potrudis i vidljive plocice.
Takodje ce ti u tome od ogromne pomoci biti anaerobni trening sa tegovima, sjajno ce doci sprintevi i hiit programi, redovno dzogiranje ili hodanje ne moze odmoci kao ni bilo koja aktivnost koja ce dovesti do potrosnje kalorija tj. negativnog bilansa na kraju dana/nedjelje.
Puno trbusnjaka nece uciniti bas nista, osim ako od njih ne stvoris aktivnost koja ce trositi kalorije. Selektivno ne mozes izgubiti masti radeci trbusnjake ili nosajuci onu smijesnu traku, to ce ljudi morati kad-tad shvatiti, ako ne iz tudjih gresaka, onda iz svojih. Znojenje takodje nije znak gubljenja sala i kilograma, vec je znak povecane razmjene toplote izmedju tijela i okoline.
Nadji smislen program kojim ces se mnogo aktivirati i koji ces odrzati kroz duzi period od "treniram vec sedam dana a nisam izgubio 5 kg i dobio atletski izgled". Proces mrsavljenja je urnebesno jednostavan i smijesno brz, ako imas barem trunku karaktera da sprovedes jednostavan sistem u kom ces shvatiti kolike su ti energetske potrebe, ostvariti deficit (manjak), i sacekati da tijelo odradi svoje tj. iskoristi salo kao energiju i otarasi ga se.
Edit - Talija, dominantno nakupljanje sala na pupku je najcesce posljedica visokog insulina ili velikog stresa (visok nivo kortizola). Pored toga mogu biti aktivatori previsok i prenizak estrogen, visok T ili nizak GH, ali prva dva su ipak daleko cesci uzrocnici ako imas mnogo stresa u zivotu ili se ne znas nositi sa njime, ili insulin ako se pretrpavas ugljenim hidratima i stvorila si rezistentnost. Ovo nema veze sa kilazom, mozes imati normalnu kilazu a previse glukoze u krvi.
Opet, genetski je sasvim moguce da bas tu nakupljas salo najvise, a kako godine prolaze, tijelo popusta, i sve ce biti teze odrzati neke zone "fat free" sto bi se kod anglosaksonaca reklo.