Još jedna od teza koje se provlače već dugo, poput one "nemamo napadača", a nemaju veze s mozgom, je i ona "nemamo kult reprezentacije". Pročitah juče onu Dežulovićevu kolumnu u kojoj ismijava pojam tog "kulta", i kod nas i kod Hrvata. Mislim da je istina sljedeća - nekakav "kult reprezentacije" je prilično nebitna stvar, i konstrukcija koja bi trebalo da znači nešto, a u stvari ne znači ništa. Reprezentacija ne igra loše jer nema "kulta", već zato što ima lošeg ili nenormalnog selektora, zato što ima loše igrače ili su oni u lošoj formi, što je neuigrana, itd. Ništa od ovog nema veze sa "kultom". Ako je osnovna želja da se, sa jedne strane, igra za reprezentaciju svoje zemlje, i sa druge, da se za nju navija, neki "kult", onda ja imam pogrešno razumijevanje određenih termina.
Eto, Argentinci imaju jaku ekipu, imaju "kult", pa su se opet raspali na SP 2010, ne zato što im je "kult" odjednom nestao, već zato što je igra diletanta na klupi, koja se uglavnom svodila na improvizaciju i inspiraciju sjajnih igrača, i koja je nekako i prolazila protiv slabijih protivnika, pročitana. Ili, Sjeverna Koreja, za njih se čak ne bi reklo da se radi o "kultu" već o čitavoj religiji reprezentacije, pa im je opet sve to bilo uzalud, jer jednostavno ne znaju da igraju fudbal.
Opet, imamo reprezentacije koje nikad nisu imale neki "kultni" odnos, pa su solidno gurale. U SAD se sport shvata drugačije nego u Evropi, nema toliko fanatizma, ali zato ima jednog poštenijeg odnosa prema igri - oni nikad nisu imali niti sad imaju "kult", fudbal su počeli ozbiljnije da shvataju tek nakon što su dobili ono domaćinstvo '94, ali su postali solidna, respektabilna ekipa koja svako tu i tamo napravi neki dobar rezultat. I to bez "kulta".
Slažem se sa Dežulovićevim zaključkom - nema Hrvatska "kult reprezentacije" već kult države-nacije. U njihovom slučaju (a donekle slična paralela bi se mogla napraviti sa Bošnjacima i Crnogorcima) to je dodatna potvrda identiteta kroz "najvažniju sporednu..." Lično, ne bih volio da se kod nas isto radi, jer mislim da nismo narod kojem je to potrebno. Sav "kult" koji nama treba je kompetentan savez koji će postaviti kompetentnog selektora koji će birati kompetentne igrače. Dobri rezultati, a i sve ostalo, došli bi kao nužna posljedica.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|