banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 20:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Feb 2013, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Moja mama je prestala raditi prije nekih 5-6 godina. Provela je 27 godina u Elektro skoli. Uglavnom, ona je primijetila da su generacije sve bezobraznije, a i ja nekako gledam kakva su djeca u osnovnoj skoli. Ono sto je nama nekad bio izuzetak, nesto strasno, danas nastavnici srecu gotovo svakodnevno.
Djeca su nevaspitana i bez postovanja prema nastavnicima i profesorima. Eto, i ja sam zavrsila Elektro i samo smo jednom imali problem sa jednim ufuranim likom, koji je nesto opsovao profesorici, jer mu je dala keca.
Nisam vidjela uvodni video. Vidi li se profesor?

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2013, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
meseceva_kci je napisao:
Pucao učenik na nastavnika. Jel' to možda normalno, jel to pravilo? Jel zaslužio? Znaš šta hoću da kažem ...

Znam. Ne kažem ja, niti pravdam. Samo sam htjela da kažem da je bilo toga po gradskim školama, i u zadnje vrijeme ja jednostavno nisam čula ništa tih razmjera, Bogu hvala.

meseceva_kci je napisao:
Koliko sam mogla primjetiti, ti se baviš psihologijom na neki način, i sama znaš da postoje granice do kojih se testira autoritet, protiv njega se većina bori na neki način, kod kuće ili u školi i to je normalna faza razvoja, prelazak djeteta u čovjeka. Ali, postoji razlika između toga i delikvencije, a sve češće srećemo delikvente u osnovnim/srednjim školama, sve pod parolom "mlado, šta ćeš", "djeca su uvijek bila djeca" itd.

Uf, smorila sam i sebe ovim postom. :lol:

Nisi smorila, kakav. Tek bih ja smorila kada bih počela da pišem svoja iskustva u radu sa učenicima.
Samo ću kratko reći nešto što je mnoge profesore izbijalo, a taj moj stav se praktično pokazao pijevodećim.
Uvaži učenika, poštuj ga, drži konce u svojim rukama, umjesto kuđenja koristi svaku priliku da ga pohvališ, i nemoj da ti se desi da ti neko od učenika sjedi besposlen. Učenik koji je motivisan za rad, kojem je zanimljivo, s kim si izgradio odnos povjerenja, koji prepoznaje da voliš to što radiš, vratiće ti to troduplo.
Ja imam samo pozitivna iskustva. I opet kažem, prosvetari su znali da veoma bučno negoduju i da se bune kada bih nekog "problematičnog" učenika UKLJUČIVALA umjesto ISKLJUČIVALA.
Kada su na jednoj priredbi vidjeli da sam za glavnu ulogu postavila učenika kojeg se i profesori plaše, mislim da su svi u momentu preblijedili, uključujući i direktora škole koji je bio uvjeren da će ovaj komplet priredbu pokvariti.
Sve njegove maske sam ja razbila, svaku fasadu ogulila, i taj "strašni" dečko predamnom je stajao kao malo pile kojem treba pružiti priliku...
Rekao mi je da je cijelu noć probdjeo učeći tekst, da ne bi mene razočarao, da mi vrati ukazano povjerenje, koje tom djetetu možda niko nije dao tokom cijelog školovanja.

Opet, moj posao je drugačiji, ja sam znala sate i sate provoditi u individualnim razgovorima, ali nisam bježala ni od učionice, to je u mom poslu najbolji način da upoznaš veću grupu učenika i da snimiš kako se ponašaju jedni prema drugima, prema tebi i prema samom sebi.

Poslednji put menjao 800 dana 26 Feb 2013, 23:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2013, 23:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Rispekt za forumusicu iznad. To je pravi stav, a profesorima koji se postave tako u 99% slucajeva postovanje bude uzvraceno.

Poslednji put menjao shakal dana 26 Feb 2013, 23:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2013, 23:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
prasica je napisao:
Moja mama je prestala raditi prije nekih 5-6 godina. Provela je 27 godina u Elektro skoli. Uglavnom, ona je primijetila da su generacije sve bezobraznije, a i ja nekako gledam kakva su djeca u osnovnoj skoli. Ono sto je nama nekad bio izuzetak, nesto strasno, danas nastavnici srecu gotovo svakodnevno.
Djeca su nevaspitana i bez postovanja prema nastavnicima i profesorima. Eto, i ja sam zavrsila Elektro i samo smo jednom imali problem sa jednim ufuranim likom, koji je nesto opsovao profesorici, jer mu je dala keca.
Nisam vidjela uvodni video. Vidi li se profesor?

E sjecam se tvoje mame (povezao neke stvari, ti u Zaluzanima zivis, mama radila u elektro) al se ne sjecam sta je predavala da me ubijes. Cak mislim da i tebe znam, tj. znamo se sa kruga. Nekad davno si vucijaka nekog uvijek gore dovodila, ako se ne varam...:D

A sto se tice mame uvijek bila OK zena i nastavnik bas po mjeri. I moj razred, a i do mene s njom nikad nikakvih problema nismo imali. :)

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 00:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 22:20
I od mene rispekt. :D

Upravo o tome pričam, djecu nikada ne treba potcjenjivati, ni kad skrenu s puta gurati u izolaciju i ne treba poturati floskule "djeca su djeca" kad se desi nešto ružno. Svaki dobar učitelj će naći način da priđe djetetu na svoj način, ako je zainteresovan za dijete. I danas kad razmišljam o svojim učiteljima, nastavnicima, profesorima nisu mi dragi samo oni koji su pokazivali totalnu nezainteresovanost. A da se ne lažemo, bilo ih je.

Dakle, sve ono što sam napisala u prethodnim postovima, o "ovakvim-onakvim" učenicima nije bila kritika djece, već naprotiv, kritika odraslih koji bi trebali da znaju bolje.

Kod nas vlada stav da je škola nešto što treba preživjeti. :-? (mrzi me da pišem referat, ko je shvatio, shvatio je :D )

Spoiler:
Sjetila sam se danas kako me pokrao pedagog u školi. :lol: Uvijek me neka nelagoda uhvati kad se toga sjetim. Kako bih mu danas svašta uradila, uf, za razliku od tad kad mu nisam smjela ništa.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
osamstotinazena je napisao:
Nisi smorila, kakav. Tek bih ja smorila kada bih počela da pišem svoja iskustva u radu sa učenicima.
Samo ću kratko reći nešto što je mnoge profesore izbijalo, a taj moj stav se praktično pokazao pijevodećim.
Uvaži učenika, poštuj ga, drži konce u svojim rukama, umjesto kuđenja koristi svaku priliku da ga pohvališ, i nemoj da ti se desi da ti neko od učenika sjedi besposlen. Učenik koji je motivisan za rad, kojem je zanimljivo, s kim si izgradio odnos povjerenja, koji prepoznaje da voliš to što radiš, vratiće ti to troduplo.
Ja imam samo pozitivna iskustva. I opet kažem, prosvetari su znali da veoma bučno negoduju i da se bune kada bih nekog "problematičnog" učenika UKLJUČIVALA umjesto ISKLJUČIVALA.
Kada su na jednoj priredbi vidjeli da sam za glavnu ulogu postavila učenika kojeg se i profesori plaše, mislim da su svi u momentu preblijedili, uključujući i direktora škole koji je bio uvjeren da će ovaj komplet priredbu pokvariti.
Sve njegove maske sam ja razbila, svaku fasadu ogulila, i taj "strašni" dečko predamnom je stajao kao malo pile kojem treba pružiti priliku...
Rekao mi je da je cijelu noć probdjeo učeći tekst, da ne bi mene razočarao, da mi vrati ukazano povjerenje, koje tom djetetu možda niko nije dao tokom cijelog školovanja.

Opet, moj posao je drugačiji, ja sam znala sate i sate provoditi u individualnim razgovorima, ali nisam bježala ni od učionice, to je u mom poslu najbolji način da upoznaš veću grupu učenika i da snimiš kako se ponašaju jedni prema drugima, prema tebi i prema samom sebi.

Dobar post, bravo 800! :wink:

Djecu ne treba tući, praviti brzopotezne iluzije kako će sve biti dobro kad im sniziš vladanje ili daš manju ocjenu.. Ili bilo koja metoda iz tog ranga. Sa mladima se priča, a nakon toga ide ovo što si već navela.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 01:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Teta 800, uz dužno poštovanje prema tvojoj profesionalnosti, da nisi takav šećerčić, teško bi ti njemu privukla pažnju. :) Još pamtim nastavnicu njemačkog koja je bila bombonica. Muk u razredu. Niko ni da bekne. Samo je gledamo i ne trepćemo. I ja sam išao u tu divnu školu u kojoj je onomad, neki učenik upucao direktora. Imali smo najboljeg pedagoga u gradu, premješten kod nas sa Tunjica. :) Divan čovjek. Autoritet. I, plejadu mladih atraktivnih nastavnica njemčkog jezika. Kada vidiš te likove iz ETŠ, šta god da su radili i kakvi god da su bili, svi znaju njemački. :)
Adekvatna motivacija, u pubertetu, čini čuda.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 03:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
A u kojoj skoli je 800 pedagog da svratim na kao neki roditeljski ovo ono :D :D

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 05:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Ako uzmemo u obzir kakva je vecina nastavnika, ko sve i kako zavrsava "nastavnicke" fakultete, nisu ni zasluzili nikakvo postovanje.

Ne postuju ih? Ne slusaju? Ne paze na casu?

Pa, djeca su genijalnija nego ikad!

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 09:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ko od vas "pedagoga" je uspio da pogleda prvi klip?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
Zoka hajde poentiraj. Zbog čega pitaš za prvi klip?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 09:59 
Administrator
Korisnikov avatar

Zato što vjerovatno svi komentarišu na osnovu drugoga...Ovo u poljoprivrednoj nije strašno, čak bi bilo i simpatično da taj sam Harlem Shake nije glup do bola. Ono u elektro školi nije ni slično. Više je ličilo na kakvu pobunu u zatvoru, onako kako bi je prikazali u seriji Oz. Prevrću se klupe, stolice, šuta se, urla, lomi.....Ne postoji način da se takvo ponašanje opravda ili racionalizuje.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:01 
Gomila maloumnika...

I ja sam svakakva sra**a radio, ali ovako nesto ne...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2010, 23:08
_зока je napisao:
Zato što vjerovatno svi komentarišu na osnovu drugoga...Ovo u poljoprivrednoj nije strašno, čak bi bilo i simpatično da taj sam Harlem Shake nije glup do bola. Ono u elektro školi nije ni slično. Više je ličilo na kakvu pobunu u zatvoru, onako kako bi je prikazali u seriji Oz. Prevrću se klupe, stolice, šuta se, urla, lomi.....Ne postoji način da se takvo ponašanje opravda ili racionalizuje.

To onda i nije Harlem Shake. :D

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma sve to stoji, djeca su podivljala, ali nije u redu da krivite djecu. Mi smo doveli društvo u takvo stanje u kojem se trenutno nalazi i nemamo namjeru da učinimo bilo šta, to je živa istina, da bismo to promijenili. Ne šaljemo poruke mira i ljubavi, ne učimo ih razumijevanju i toleranciji, ne smirujemo strasti, ne vjerujemo u Boga, ne vjerujemo u ljude, ne vjerujemo u sebe. Ne vjerujemo i sumnjamo, okrivljujemo i upiremo prstom u sve druge. Svi su krivi, samo mi nismo.
Mi smo govna, nije ni čudo što izumiremo i što nam se društo urušava. Ko nas jebe, nismo ni zaslužili bolje.
Meni nije žao nas ali žao mi je te djece. :(

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Stanislave preterano se*eš! Eto generacije naših roditelja su odgajane uz poruke ljubavi, mira i tolerancije pa čim su dočekali svojih pet minuta poklaše se kao životinje...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:24 
Citiraj:
ne vjerujemo u Boga

Ja mislim da je ovo glavni uzrok zasto ona djeca lome klupe...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa svi znamo da je osnova morala i dobrog vaspitanje vjerovanje u Boga i redovno posjećivanje crkve...Kada su vjernici nekoga povrijedili?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne moraju vjerovati u Boga ali trebali bi vjerovati u nešto. Inače će se udaviti u beznađu.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2013, 10:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
tensSa je napisao:
Citiraj:
ne vjerujemo u Boga

Ja mislim da je ovo glavni uzrok zasto ona djeca lome klupe...

Biser dana, taman sam htio da izdvojim ovo sto je on napisao. :)

Cak sta vise djeca koja nisu opterecena religijom i bogovima kako u mladosti tako i kasnije obicno imaju malo sire poglede na zivot pa njihov stil nije lomljenje klupa i vandalizam. :)

Treba djeci ljubavi, razgovora, discipline, nagrada i kazni ako se obecano ne ispuni. Bogovi, religije, prangije, bicevanje i nasilje nisu za skolu, bar ne skolu 21 vijeka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 144 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]