laoce je napisao:
Par godina sam van kuce, pa mogu prozboriti koju u vezi Zapada.
Nisam u Skandinaviji, tako da ne mogu komentarisati kakvo je stanje tamo, ali ono sto sam nacuo, a Danny moze reci da li je tako, je da mnogi mladi skandinavci ne zele da studiraju, jer i bez studija moze dobro da se zivi. Na zapadu je sistem potpuno drugaciji od naseg - kod njih je zanat-zanat i ako ne mislis na fax, onda ides na zanat i vec u prvoj godini pocnes zaradjivati, jer ides na posao, a skola je usput, kod nas to , sve i kad bi se htjelo, ne moze biti sprovedivo, jer rade samo prodavnice i kafici, industrija = 0, ni oni sto rade nemaju sta da rade, na zalost.
E sad se stavite u situaciju da mozete da birate -imate 15 godina i zaradjujete mjesecno 400-500 € i svake godine sve vise ( u trecoj godini i do 1000 €) ili nastavite dalje skolovanje koje traje jos najmanje 8 godina i na kraju imate platu koja je mozda 30% veca od odog prvog koji je poceo zaradjivati sa 15. Prvo treba najmanje 10 godina raditi da se stigne zaraditi sve ono sto je onaj prvi zaradio, pa tek onda se moze pricati o vecoj zaradi. Do tada je onaj prvi prosao sve i vjeroatno osnovao i porodicu, ima stan... sve ono sto drugu opciju tek ocekuje. Onda je logicno i razumljivo da visokoobrazovani Svedjani ne zele da ostanu tamo i rade za "sicu", nego odlaze tamo gdje svoj trud i znanje mogu da naplate.
Obrazoavanje jeste, vecim dijelom besplatno, tj. drzava ga placa, ali svako ima mogucnost da se skoluje i ko to ne zeli da iskoristi, vecinom je sam kriv.
Kod nas ( zvuci glupi ovo "kod nas" jer ja nisam "kod nas") je studiranje cesto neki produzetak agonije - ok, zavrsim srednju i sta sad? Nema posla, moglo bi se malo i studirati, da se dobije na vremenu, mozda poslije uleti neki posao.
Nedavno sam citao da Svicarci imaju slican problem kao sto je nas, sto se tice studiranja - mnogi studiraju drustvene nauke, koje nisu deficitarne, dok se za teze fakultete, npr. tehnicke , javlja sve manje kandidata ( ajd bar da negdje nismo mimo svijeta

).
Sto se tice imigranata koji nista ne rade - takvih je puno, na zalost i oni kvare sliku o onima koji crnce ( mada, generalno uzevsi, crnci se ovdje bas i ne satiru od posla). Oni sto imaju vise djece ( uglavnom Turci) - kod njih zene ne rade, zapravo rade - radjaju i na taj nacin, preko djecijeg dodatka , doprinose kucnom budzetu. Problem je sto djeca takvih roditelja uglavnom ostaju na nizem socijalnom statusu.
Mislim da je i ovdje bila tema o jednoj knjizi koju je napisao gradonacelnik jednog dijela Berlina u kojem preovladavaju stranci - on to uopste nije karikirao, zapravo je sve tako kako je on tu napisao, ti stranci ne zele da se integrisu, ne moraju da rade, jer dobijaju pomoc, ako i rade, rade na crno ( ima toga i ovdje , ne u malom procentu)... Pravi imigranti( oni iz Afrike, npr)su sretni da imaju gdje da prespavaju i sta da pojedu, jer tamo, odakle dolaze, nemaju ni to. Nedavno je bila jedna reportaza iz Duissburga ( inace industrijski grad u Rurskoj oblasti, koji polako propada) - tu je prikazana jedna cetvrt gdje su se uglavnom uselili imigranti, domaci se uglavnom iseljavaju, jer ne mogu da podnesu nered, galamu i prljavstinu ( izbacuju smece kroz prozor na ulicu - coporativno)- uglavnom Romi iz Rumunije i ne mogu im nista.
Bravo za post, napokon nešto smisleno i provjereno. Nemaju Šveđani motiva za studiranje tehničkih nauka, pa zbog toga uvoze ljude sa strane. Može se fino živjeti i bez fakulteta.. pa moj tata imao sve uslove da završi fakultet (sad ima višu srednju), i nije ga završio, ne zato što je lijen, ne zato što je glup, već zato što nije htio.. nema potrebe. Gledajte vidim pojedini ovdje po automatizmu (Njemaci uništavali druge, sad će imigranti njih da uništavaju) to uzimaju zdravo za gotovo. Ima nacija i sem Njemaca, koje nisu nikoga kroz istoriju podrivale, pa zar su oni zaslužili da im neko ovo radi.
Citiraj:
Pravi imigranti( oni iz Afrike, npr)su sretni da imaju gdje da prespavaju i sta da pojedu, jer tamo, odakle dolaze, nemaju ni to. Nedavno je bila jedna reportaza iz Duissburga ( inace industrijski grad u Rurskoj oblasti, koji polako propada) - tu je prikazana jedna cetvrt gdje su se uglavnom uselili imigranti, domaci se uglavnom iseljavaju, jer ne mogu da podnesu nered, galamu i prljavstinu ( izbacuju smece kroz prozor na ulicu - coporativno)- uglavnom Romi iz Rumunije i ne mogu im nista.
Poenta svega. Poenta cijelog mog postovanja u ovoj temi..
I onda se u javnosti ljute kad na TV onaj ministar kaže da su Somalijci jedno malo veće pleme. A u stvari čovjek kaže samo istinu, ono što taj sav običan i radni narod misli. Kada dođeš u jednu zemlju, onda bi bio red da poštuješ običaje te zemlje. Žena sa zapada kada ide u Arabiju mora imati onu maramu na glavi, zar ne? Isto tako, i zapadne zemlje imaju neki kodeks koji se mora poštovati.
Možda je Africi dozvoljeno silovanje, paljenje živih ljudi, guranje VLASTITE djece u prostituciju, bacanje smeća na ulicu, a kanta stoji pored, ne vođenje lične higijene iako imaju sve uslove za to, ali to su neke stvari koje se u drugim zemljama moraju poštovati.