Pretpostavljam da su mnogi od vas pgledali emisiju National Geographic-a "Behind the sceens" - Lord of the rings. Prikazano na NTV.
Emisija me je zaista impresionirala ,jer i sam film mi se svidio zbog neobicnosti, komplexnostni detalja i sl. Mnoge detalje iz filma nisam bas shvatala najbolje jer su mi se cinili nelogicni nerealni, jer zaista nisam citala niti knjige vezane zaovu tematiku.. niti sam bila upucena u Tolkinovo stvaralastvo.
U emisiju su mnogo govorili o Tolkinu, njegovoj biografiji i tome kako je ustvari sav film inspirisan njegovom biografijom, i njegovim poimanjem tadasnjeg svijeta, poretka i ljudi...kao i samim odnosa u drustvu.
.Sam Tolkin je bio opcinjen prirodom,i otuda sva njegova mastanja i divljenja, i sam velicansven prikaz zemlje Hobita. Lokacija za snimanje Hobitona je tesko pronadjena, jer su tesko mogli da pronadju zemlju slicnu Engleskoj, sa livadama, pasnjacima, brezuljcima , rijekama i na kraju ekipa filma se odlucila za lokaciju Novog Zelanda .... kako fantasticno izgledaa....kaze da su morali godinu dana ranije od pocetka snimanja da pocnu sa pripremama, da sade cvijece, kupus, sargarepe, da prave one simpaticne kucice, ograde i sl...d a bi sve bilo autenticno. Takav je bio i Tolkinov rodni kraj...cime je on bio inspirisan i upravo tako je zamisljao olicenje dobra, iskrenog , pravog i neiskvarenog svijeta i covjecanstva.
Dolazi Prvi svjetski rat i Tolkin odlazi u rat..pocinje da pise LOTR u rovoima u svescicu ..sa malom drvenom olovkomi i biva inspirisan....upravom tom ocajnom surovoscu rata, pohlepe za stvaranjem sto veceg carstva ...i zelje za vlascu. On to prenosi na papir sa simbolikom..prstenova kao vrhunca i simbola moci.
Kazu da Saruman,gospodar zla, tj tvorac armije cudivisnih stvorenja predstavlja Hitlera i druge fasisticke..skrupulozne vladare tog perioda....u svojoj nezasitoj zelji za vlascu...
Medjutim ono sto mi nije jasno...je da je sam Tolkin izjavljivao da ne zeli da se Gospodar prstenova srstava u kontext modernog doba i da se ne traze paralele jer prema njemu to ima sasvim mitski i istorijski karakter..! ne kontam, zastooo je tako govorio?????? Ako je sam pravio univerzalno djelo inspirisano stvarnim dozivljajima.
Opet kazem film mi je ostavio fin utisak, ali tek sada kad sam se upoznala bar malo sa Tolkinovom biografijom, mogu reci da me zaista odusevljava.
Takodje , za vrijeme rata su bile izrazene klasne razlike izmedju imucnih i siromasnih, obrazovanih i nepismenih i to je sve Tolkina iritiralo da je odnos sa Frodom i Samom opisao upravo onako kako je zelio...bez razlika i sa puno ljubavi i paznje, pozrtvovanja i neizraznih razlika.
Takodje Frodovo junastvo i odvaznost da se javi da nosi prsten u planinu i da bude unisten je jos jedan od dokaza kako mladi, obicni ljudi po Tolkinu mogu da preuzmu i dabudu pozvani da odbrane svijet od zla. Odatle Tolkin time salje pouku z a cijelo covjecanstvo...i za sva vremena..:"Frodo-je tip junaka koji nam treba!!! Treba nam nosiac Prstena! "
Takodje ranije sam i to cula da je Tolkin bio toliko inspirisan vilenjastvom i samim jezikom daje na kraju i on sam pocao da prica i izgovara nerazgovjetne rijeci na vilenanjackom jeziku....
Taj uticaj pripisuju i KALEVALI - mitoloskoj zbirci pjesama, koja i sama razmatra borbu izedju dobra iz zla...i kao glavnog junaka ima carobnjala poput Gildorfa koji je cuvo i pomagao dobrim ljudima.
Smatra se da je porijeklo Kalevale ..iz Karelije negdasnje zemlje izmedju Finske i Rusije gdje se i danas govori jezik koji ima velike slicnosti sa vilenjackim jezikom...
Naravno mnogi su pronasli inspiraciju u Tolkinovim djelima...poput jednog ekologa,istrazivaca iz Vel. Britanije po imenu Majkl Fej....koji je krenuo u avanturu i "nemoguce putovanje" kroz Afriku, duz rijeke Konga . relacija mu je bila duga 2000 km.. i nailazio je na kojekave prepreke(sume, zivotine, vodopadi) koje je mislio da nikad nece moci da savlada....Inspiracija mu je bio Frodo i njegova druzina.
Cilj Feja je bio da spasi nepoznatu zemlju od unistenja,razarajucih moci, mehanzacije i ljudske ruke koja se nastremila nad tim velicanstvenim prirodnim ljepotama.
Na zalost nemam vremena da sjednem i citam Tolkinova djela..al mozda cu kasnije imati priliku. jer tek sada kad sam cula mrvicu biografije i uputila se u detalje preko ove kratke emisije..odusevilo me je..

)
Momci pozdrav i komentaarisite...ako ima detalja za koje smatrate da nisi vjerodostojni ispravite i dopunite...Zaista me je sve ovo impresioniralo.. tako da sam sjela da otkucam ovo zbog sebe a premisljala sam se da li da stavim post na forum jer je sigurna vecina gledala i zna mnoge ove detalje od ranije...,
pozdrav:))