Ne volim previse raspravljati, ali nekoliko postova me natjeralo da napisem stosta u vezi McDonalds...
1. @Rainbow & BSE
Sasvim mi je logicno ono sto je BSE rekao, ali ne znam da li to tako radi i Mc... U principu, Mc je vjerovatno vrsio projekciju, i odredio da nije povoljno da otvara dodatni centar u BL, pa se stoga svi sastojci voze u BG, odakle se uvoze u BL... To je sasvim logican slijed okolnosti, i to sto se carini 2 puta mi nije nepoznato i nelogicno... Primjer: SAD proizvodi stvari u Hong Kongu recimo, dovoze u SAD, pa onda izvoze po svijetu... Imas carinu HK - SAD, i imas SAD - Svijet...
2. Cijene i rasprava o "vecem" profitu
Nize cijene, veci broj kupaca, ne moraju nuzno znaciti i veci prihod/profit... Banalan primjer, ako je cijena 5KM, a imamo 10 kupaca, prihod je 50KM... Ako smanjimo cijenu na 4KM, a broj kupaca se poveca na 12, sada je prihod 48KM... Da bi se utvrdile najprihvatljivije cijene, rade se projekcije i sl, tako da nisu ove cijene tek tako bacene...
3. Zaposleni
Citiraj:
Za svaki naš restoran potrebno je oko 70 radnika, pa će tako biti i u Banjaluci. Za dobijanje radnog mjesta ne postoje posebni kriterijumi i obrazovanje.
Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala:
http://www.banjalukalive.com/drustvo/banjaluka-mekdonalds-pocinje-sa-radom-u-julu.html#ixzz2HkkfkLfSZnaci, kao sto je neko vec rekao, nisu se trazili radnici sa posebnom kvalifikacijom, a i koliko znam, u McDonalds su se uvijek zaposljavali ljudi sa srednjom skolom ili nize, jer je to posao za koji ne treba previse znanja, dovoljno je proci obuku koju Mc organizuje... Imam dva prijatelja koja su otisla u Ameriku prije 10ak godina, i kad su dosli tamo, odmah su dobili posao u Mc... Jedan je radio na kasi, a drugi na pravljenju hrane... Obojica su imali SSS...
4. Obuka zaposlenih
Obuka zaposlenih se vrsi po principu "on-the-job"... Odnosno, prvi dio obuke je gledanje odredjenih kaseta i pamcenje recepata (ovo znam iz druge ruke, drug mi radi u Mc-u, i 1-2mj prije nego sto se Mc otvorio, pricao sam sa njim, i rekao je da uci recepte)... To obicno ne traje dugo, ali eto, moj drug je dobio dosta ranije, mada se to obicno radi tokom radnog dana... On-the-job je fazon ucenja kroz praksu... Kada se pogleda kaseta (u SAD se to radi tako sto dodjes na posao pola sata ranije, pogledas kasetu, pa onda ides na posao), pored tebe bude osoba sa iskustvom, koja ti pokazuje kako se to radi... Nakon nekoliko puta, ti preuzimas i pravis sam...
(ovo sve mozete izgooglati)
5. Plate zaposlenih
Pocetna neto plata u SAD je oko 200$ (na poslovima pravljenja hrane), plus doprinosi, porezi i sl... Znaci bruto je negdje oko 300$ (mislim da kod njih 30ak posto otpada na poreze, doprinose i sl)... A plata kod nas je oko 300 KM... Znaci, ne vidim razlog pobune oko plata... Naravno, treba uzeti i faktor "radno vrijeme" (ne znam kakvo je u SAD, a po vasoj prici kod nas je grozno), ali problem je sljedeci: kao glavnog krivca svi uzimaju Mc, iako su nosioci fransize u BiH kompanije Gliese 581g d.o.o. i Dreamfoods Restorani d.o.o... U SADu mozda i postuju zakonsko radno vrijeme, ali u BiH to mozda i nije cinjenica, jer menadzeri ovih kompanija nalazu tako... Isto vazi i za ostale poslovne odluke... Fransiza podrazumjeva samo trgovacko ime i proces rada (pravljenje hrane i sl), ali ne i rad zaposlenih, plate itd...
NAPOMENA: prije nego sto bilo ko kaze: "kako mozes porediti SAD sa BiH"... Mogu i ja vas pitati kako mozete Srbiju sa BiH... Nema razlike u poredjenju jer npr: ako je plata u SAD 300$, a kod njih je jos jaci standard, onda je kod njih jos gora situacija nego kod nas... Tj, ako poredite dvije drzave, ne mozete gledati samo jedan aspekt... Ako vec zelite da poredite a da bude sto preciznije, uzmite drzavu najslicniju BiH, recimo Litvaniju (s tim da ne znam imaju li oni Mc), koja je po broju stanovnika, a mislim i po velicini BDPa najslicnija BiH...