banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 07:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 39  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:21 
Ja znam sta ali ne i kako.. investicije i pokretanje privrede je ... na zalost.. u ovom trenutku ek. krize tesko.. za bilo koju vlast koja dodje ili je sad..

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako će "medonosnim" firmama pomoći smanjenje plata nastavnicima i policajcima? Da neće ta sredstva preusmjeriti u privredu? Neće nego će da krpe rupe koje su političari napravili i da sebi i dalje omogućavaju sve privilegije koje su i do sada uživali.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tako nekako. A ja cu i dalje traziti kucicu za pse, zeceve i golubove :(

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Zoka, nema viška od uštede, nego se potkrpljuje manjak.
Nije u pitanju imamo novca al vam ne damo, nego nemamo dovoljno novca za sve vas.
Privredi niko i ne dava ništa, znaš i sam.
Vezana sam za svjetsko tržište pa znam da ni tamo ne cvjetaju ruže, do duše mi se ne možemo uporediti s njima ali ljudi štede i smanjuju troškove ma kako ih malo pogađala kriza.
Čak i Njemačka ima problem sa privrednim subjektima jer zbog smanjenja troškova odoše na Bliski Istok, odvukoše privatnici svoje fabrike.
Problem je što gledamo samo sebe, sve je poremećeno ali mi i dalje kao konj gledamo samo pravo jer nas ne interesuje globalna situacija.
Ja i dalje kažem, nema sreće ni povećanja plata bez povećanja proizvodnje, plasmana i prodaje.
Nema para s neba, treba ih napraviti.
Mislim da ima nade jer smo jeftina radna snaga u odnosu na JEvropu.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Besparica je napisao:

Prva stvar, i u prosveti, kao i svim drugim drzavnim institucijama, imamo visak radnika. ..

Molim? Decko ili djevojko... U prosveti imamo manjak radnika, s obzirom da se u svakoj normalnoj zemlji sada odjeljenja dijele na 15 ili maksimalno 20 ucenika... Kod nas se jedino jos moze naci da imas krcate ucionice sa 30+ djece...
Sta mislis zasto? Zato sto bi u slucaju da se prepolovi taj broj bilo potrebno prakticno duplo vise radnika. Ministarstvo za prosvetu, tj. citava vlada na tako nesto ni ne pomislja, a to sto bi se time podigao kvalitet obrazovanja, to ih ne interesuje....

I jos jedna stvar, TALIJA, BESPARICA: U SRPSKOM JEZIKU NE POSTOJI rijec "inzEnjer"....

Decko ili devojko... Puni fond casova za profu u srednjoj skoli je 20. Sto mu ga dodje, kada se preracuna oko pola normalnog radnog vremena.
I super je sto si se dotakao normalne zemlje. U normalnim zemljama, kao sto su gore pomenute Norveska i Austrija, su u realnom sektoru daleko vece plate. I to nije slucajnost.
I ovi fazoni da nije problem visina plate ovog, nego nizina plate ovog drugog su obicne trice. Ne treba smanjivati plate ovima, trebamo se boriti da bude bolja privreda... :roll: Prvo dajte meni platu, pa cemo obezbjedjivati... To su stvarno pederski fazoni. I potpuno se obrce normalan poredak.
Plate u javnom sektoru treba da prate plate u realnom, a ne obrnuto.
To je najfunkcionalniji i najposteniji pristup.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
lollipop je napisao:
Smanjeni su i troskovi do minimuma kad i plate. ustede su dobre ali ne pune budzet niti vade iz krize.. treba nesto konkretno uciniti..

да,власт треба нешто да учини....а сјетили се од ове године да почну са штедњом а економска криза траје већ пар година...

_зока је добро рекао, штедиш кад имаш,а тада се расипало и то много.... ова гарнитура је на власт дошла прије "свјетске економске кризе",тако да су имали поприлично средстава и времена да на вријеме подигну производњу па би сада ситуација била куд и камо лакша....

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Talija je napisao:
Bitno je eto da si se ti javio da nam svima otvoriš oči, s obzirom da te ova situacija ne dotiče jer si samim tim iznad ovozemaljskih problema?? :)
Vidiš ja jesam iz privrede i meni je u zadnjih pola godine snižena plata vjerovao ili ne 67%, ne jebenih 10% nego 67%!
Štrajkovati i šetkati mogu da priušte sebi samo oni od kojih ionako nema nikakve koristi radili ili šetali isto se piše.
E vidiš jedan neradni dan u privredi je veoma skup i preskup jer se zna tačno koliko se novca gubi i za koliko se rokovi probijaju pa od šetkanja nema vajde samo štete.
Nije da se nije tražilo od vlasti ono što po Zakonu pripada ali nema!
Vidiš ja se ne žalim, ali me uhvati bijes kad neko ko ni tablicu množenja ne zna ima veća primanja od mene, tj. platu a kod mene plate nema u pitanju je zarada, jer ništa s neba ne pada, nego ono što se zaradi e to ja primam.
Radim u privrednom gigantu koji je najveći izvoznik u RS ali koga zaboli qrac što je nama mala plata? Koga briga što će nastati kolaps ako poklekne i on?
Gdje su šetkači kada privreda grca i gasi se jedna po jedna firma?
Gdje su šetkači kada im krava muzara crkava?
I mene treba da je briga što će šetkačima biti smanjena plata 10%? Ammmaannn! Evo suze ronim ko qrčeve glave!

Potpuno se slažem sa svime što si napisala. Pun mi je kurac radničke solidarnosti na koju se iz sve snage poziva samo kada su budžetski korisnici ugroženi. Pravo da vam kažem, meni dođe da organizujem štrajk ljudi u privredi sa namjerom da se plata budžetskim korisnicima umanji za 30% a ne za šugavih 10%. Kad policija počne da mi bubrege odbija da bar znam što me tuku.
Ako nećete da radite za te pare - ima ko hoće. A, ti ako nećeš, idi mami na ručak pa tamo glumi gospodina.
@Trebinje
(Nek' sam dočekao da i ti nešto pošteno napišeš :P )

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2007, 10:32
Талија, начуо сам нешто о Јелшинграду :wink: , али ту је прво требало да реагује струковни синдикат, да се организује нешто масовније, а било би подршке и за то, бар са моје стране. Нејасни су ми они који не размишљају тако. С друге стране, не можеш очекивати да неко други поведе те протесте.
Суштина је да су те фабрике упропашћене од стране мафије блиске властима. Не може Душанић купити 30 предузећа, све и једно одвести у стечај, па не одговарати за то. А Душанића има још.
И шта се дешава? Не проводе се истраге, нико не одговара, штета је учињена, паре су се расталиле итд. Да су од пара од Телекома опровљена бар два-три гиганта или уложено у нове, свима би нам било боље. Овако се сада бавимо посљедицама таквог рада. Они који су довели до тога сада нам сервирају причу да је једино рјешење смањење плата. Ма немојте?!
Шта је суштина свих ових мојих постова? Оно што је требало да буде задњи корак у сређивању стања у држави, код нас је први и то на одушевљење свих који нису на буџету. Мислим да су морали, понављам морали пронаћи друго рјешење и реаговати прије три године. Воде нас слијепци, а ми их подржавамо. Ако се морају смањити плате да бисмо избјегли банкрот, нека се смање, али није смјело доћи до овога.
И још нешто. Немам ја ништа против другачијих мишљења, чак и волим расправе, али заиста ми смета оргазмично уживање у смањењу плата било коме.
@Беспарица, норма је 20 часова седмично, истина, али нису само часови посао. Има ту и припрема часова, исправљања контролних радова, састанака, родитељских састанака, попуњавања дневника, књижица и шта ти ја знам шта све не. Тако да, немојте површно гледати на ствари.
И за крај - зашто сви постављате као једину дилему - треба ли смањити плате или не? Право је питање је ли се могло нешто друго учинити умјесто овога, ако јесте - зашто није и ко је за то одговоран?
Још једно питање - колико би, по вама, требала да износи учитељска плата?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 13:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
@talija
Znači ti prodaš porodičnu kuću da bi od dobijenih para započeo biznis. Međutim umjesto da to uradiš ti te pare prokurvaš i propiješ i sada ja treba da plaćam stanarinu umjesto tebe?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Čuj načuo za Jelšingrad i šta su oni trebali? Pa nisu se skidali sa tv.
Ja ne pričam šta je bilo - bilo pa prošlo nego kako je sad.
A sad je tako da para nema! (što bi rekao Nele, para nema more bit bidne ali para nema)

Odakle plate kad para nema?
Stegnuti kaiš, pokušati revitalizovati privredu, pokrenuti nova preduzeća i pomoći već postojeća pa će biti para.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2007, 10:32
Talija je napisao:
Čuj načuo za Jelšingrad i šta su oni trebali? Pa nisu se skidali sa tv.
Ja ne pričam šta je bilo - bilo pa prošlo nego kako je sad.
A sad je tako da para nema! (što bi rekao Nele, para nema more bit bidne ali para nema)

Odakle plate kad para nema?
Stegnuti kaiš, pokušati revitalizovati privredu, pokrenuti već postojeću pa će biti para.

То начуо, била је иронија, отуд смајли који намигује. Требали су организовати масовне протесте, окупити колеге из осталих пропалих предузећа и онда би то била пуно озбиљнија прича. Овако им посвете 1,30 мин у Дневнику, а осталих 25 удри по Злаји Лагумџији, Силајџићу и осталима а народ се пали.
Било па прошло кажеш? Е због тога су сада смањене плате, биће и другима а ми ћемо то пуштати да буде и прође. Пара нема, истина је, али сада је идеална прилика да урадимо нешто као Хрватска или Србија, да коначно похапсимо одговорну гамад и да утјерамо страх у кости свакоме ко и помисли да краде убудуће. А људи се ложе нека су им смањене плате, тако им и треба, идемо даље исто овако. Криви су учитељи.
Још нешто. Скоро ми је један познаник причао, а ја нисам могао вјеровати, да су из Владе "савјетовали" једном иностраном приватнику, који држи производно предузеће, да не даје велике плате радницима, јер то не могу пратити домаћи "поштени" тајкуни, па да се не би стварао јаз. А човјек је ладно хтио да исплаћује солидне плате, јер му посао иде а радници му вриједе. Савјет је наравно био "пријатељски", у игри су биле и неке дозволе. Ето тако, сасвим у складу са нашим менталитетом. Истовремено, домаћи власници не могу да плаћају раднике, али могу да купују виле, авионе и камионе.
Али јебеш га, за све су криви учитељи. Идемо даље.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
da ne govorim o isplaćivanju velikog dijela plata na ruke
to je nešto što civilizovan svijet nije doživjeo

em manje uplćuju u fondove em im više ostaje u džepu
lako je tako poslovati

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
А ви што радите у привреди, јел ви треба да завршите неку школу за то што радите или не?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:30 
Majstor
Majstor

nikd se do sada nije više šupljiralo
čuj pojam "realni sektor"
ja radim u privbatnom sketoru, sjedim u ofisu i pišem ugovore
jesm li ja u realnom ili nerelanom sektoru

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Jbt kome drzava daje pare...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Harvester je napisao:
А ви што радите у привреди, јел ви треба да завршите неку школу за то што радите или не?

Znam na šta ciljaš, kao ko je osposobio stručnjaka u privredi?
Osposobila ga praksa. :D
Svaki mašinac kad dođe u proizvodnju znaš šta je? Telac. Obično svaki novajlija ćuti da nešto kojim slučajem ne izleti pred majstorom jer mu ovaj to neće oprostiti.
Učila sam ja u školi u detalj kako radi motor na automobilu pa mi se juče smiju da kardan nije šupalj te da se u njega ne sipa ulje. Jbg jedno je učiti iz knjiga a sasvim drugo praktična obuka ili praksa.

Znaš kakav kadar predaje na menadžemtu kod nas? Kadar iza koga stoji višedecenijska praksa u privredi. True story.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:38 
Majstor
Majstor

jaka nam privredima sa strašnim menagerima

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A još "jakiji" oni koji pljuvaju po njoj i uništavaju je. :)

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Svaki mašinac kad dođe u proizvodnju znaš šta je? Telac. Obično svaki novajlija ćuti da nešto kojim slučajem ne izleti pred majstorom jer mu ovaj to neće oprostiti.

Дакле по теби је на примјер Машински факултет потпуно непотребан јер се ионако сво знање стиче кроз праксу?
Да ли је тако и у напредним земљама које наводиш? Да ли тамо на било који конкурс може да се пријави било ко? Или ипак траже и неку диплому или нешто слично?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2012, 14:41 
Majstor
Majstor

nema potrebe za školom
takav rezon nas je i doveo do dna

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 39  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]