Schlager je napisao:
i ova emisija sto upravo ide na rtrs je jedan od dokaza zasto smo prosli kako smo prosli..voditelj mi sad dovodi nekog komunistickog generala da mi nakon dvadeset godina prosipa pamet kako je on pametan i sposoban,kako sve zna
citav zivot su imali sve privilegije,odmah po zavrsetku akademije dobijali zaposlenje i stanove,imali svoja odmaralista (kupare,basko polje i ostala),imali sve moguce privilegije da bi jednog dana branili zemlju ako zatreba,a kad je zatrebalo isturili rezerviste,sklonili se u komande po gradovima,pukovnici radili posao referenata koji inace rade zene,a sposobnijim od njih se pokazali vodnici (jansa) legionari (gotovina),konobari (norac i kotromanovic),vodoinstalateri (korade),soferi (rojs) i kurta i murta....i sad on meni nesto sere na rtrs,a vjerovatno zivi na dedinju sa jedno 100 000 dinara penzije minimum...ma mrs!!

Stani malo na loptu, svaka firma je imala svoje odmaraliste, pa tako i vojska i dosta vise o toj generalizaciji, sigurno mislis da je to sve bilo i besplatno,ha? Svako je mogao u vojsku ( ispocetka je bila velika konkurencija, kasnije ne), samo se ljudi nisu tako lako odricali komota da se svakih par godina seljakaju i porodica navikava na novu sredinu. Stanove su dijelile sve firme, cesto jos brze nego vojska, a ni plate nisu bile vece nego kod ostalih.
I to nije tema, nisu tema ni ustase ( mada je to diskutabilno - ovi su njihovi nasljednici) ni komunisti, vec ova sramotna presuda.
Iskren da budem, vise me je iznenadila prva, osudjujuca presuda, samo me je ova spustila na zemlju i pokazala i dokazala da se u ovih dvadesetak godina ama bas nista nije promijenilo - da smo mi bad guys, a oni good guys , a dobri momci ne mogu biti krivi - jos se odnos snaga nije promijenio ( necu da kazem da Ameri ne mijenjaju svoju naklonost i da saveznike pretvaraju u neprijatelje, ali se to u ovom slucaju nije dogodilo). Jednostavno nemam rijeci - sad su nam svima pljunuli u lice i rekli - jeste , tako je , vi niste ljudi kao ostali, za vas ne vaze zakoni kao za ostale , vi ste manje vrijedni, onaj ko vas gazi bice nagradjen, a vi se morate na to smjeskati i odobravati.