Mladi Filip Filipović (28), poštar i upravnik pošte u Kuršumlijskoj Banji, svoju platu nesebično deli s mnogima kojima je materijalna pomoć potrebna - učenicima kupuje školski pribor, starima u udaljenim planinskim selima nosi hranu i lekove, nedavno je sam finansirao obnovu pošte, a onda i gradnju fontane ispred pošte.

Filip je verovatno jedini poštar koji ne deli samo pisma i račune. On svakodnevno prikuplja i odnosi pomoć za oko 40 porodica u selima uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom. Zahvaljujući njemu, prošle godine je devetoro učenika škole u Kušumlijskoj Banji prvi put bilo na ekskurziji do Kruševca i Jagodine.
Ove godine prve školske dane devetoro učenika osnovne škole isturenog odeljenja „Drinka Pavlović“ upamtiće po poklonima koje im je darivao poštar Filipović, a za narednu godinu im je obećao i put na more.
- Ovi mališani nemaju uslova kao njihovi vršnjaci širom Srbije. Uglavnom preživljavaju teške trenutke zajedno sa svojim porodicama. Mnogi od njih pešače i po desetak kilometara do škole i nazad. Pokušao sam da im makar malo olakšam, pa sam uspeo da od svoje plate izdvojim i kupim im rančeve, sveske, bojice, flomastere i lopte - priča poštar Filip i dodaje da je za njega najveća radost kada vidi osmeh na dečjim licima.
Radeći kao poštar, Filip se, kaže, svakodnevno susreće sa usamljenošću i bedom u ovdašnjim staračkim domaćinstvima, ali i u višečlanim porodicama s decom. To ga je i nagnalo da nešto preduzme.
- Uz pomoć poznanika i prijatelja, pokreno sam akciju prikupljanja pomoći za kupovinu osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i drugih potrepština za najugroženija domaćinstva. Reč je uglavnom o ljudima koje su svi zaboravili, a koji ne mogu sami da se nose s teretom problema. Žive bez vode, struje, a često i bez osnovnih životnih namirnica. Najteže je što je reč o starcima koji nisu u stanju da se brinu o sebi - ističe Filip, koji poštu do najudaljenijih sela kuršumlijske opštine nosi polovnim skuterom.
Kapa dole gospodine.