banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 06:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Mladi Filip Filipović (28), poštar i upravnik pošte u Kuršumlijskoj Banji, svoju platu nesebično deli s mnogima kojima je materijalna pomoć potrebna - učenicima kupuje školski pribor, starima u udaljenim planinskim selima nosi hranu i lekove, nedavno je sam finansirao obnovu pošte, a onda i gradnju fontane ispred pošte.

Slika

Filip je verovatno jedini poštar koji ne deli samo pisma i račune. On svakodnevno prikuplja i odnosi pomoć za oko 40 porodica u selima uz administrativnu liniju s Kosovom i Metohijom. Zahvaljujući njemu, prošle godine je devetoro učenika škole u Kušumlijskoj Banji prvi put bilo na ekskurziji do Kruševca i Jagodine.

Ove godine prve školske dane devetoro učenika osnovne škole isturenog odeljenja „Drinka Pavlović“ upamtiće po poklonima koje im je darivao poštar Filipović, a za narednu godinu im je obećao i put na more.

- Ovi mališani nemaju uslova kao njihovi vršnjaci širom Srbije. Uglavnom preživljavaju teške trenutke zajedno sa svojim porodicama. Mnogi od njih pešače i po desetak kilometara do škole i nazad. Pokušao sam da im makar malo olakšam, pa sam uspeo da od svoje plate izdvojim i kupim im rančeve, sveske, bojice, flomastere i lopte - priča poštar Filip i dodaje da je za njega najveća radost kada vidi osmeh na dečjim licima.

Radeći kao poštar, Filip se, kaže, svakodnevno susreće sa usamljenošću i bedom u ovdašnjim staračkim domaćinstvima, ali i u višečlanim porodicama s decom. To ga je i nagnalo da nešto preduzme.

- Uz pomoć poznanika i prijatelja, pokreno sam akciju prikupljanja pomoći za kupovinu osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i drugih potrepština za najugroženija domaćinstva. Reč je uglavnom o ljudima koje su svi zaboravili, a koji ne mogu sami da se nose s teretom problema. Žive bez vode, struje, a često i bez osnovnih životnih namirnica. Najteže je što je reč o starcima koji nisu u stanju da se brinu o sebi - ističe Filip, koji poštu do najudaljenijih sela kuršumlijske opštine nosi polovnim skuterom.

Kapa dole gospodine.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Svaka mu čast. Samo, koliko on to zarađuje?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne pise, iako je upravnik ovog nekog postanskog odjeljenja sumnjam da je to neki bas veliki iznos jer vikipedija kaze da je ovo selo sa oko 200 stanovnika. Vidis da je ujedno i postar.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma vidim, nego me baš interesuje koliko zarađuje kad je uspio odvojiti pare za pomoć djeci.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Sad zvucim kao dezurni hejter, ali bilo bi simpaticno da se ispostavi da "dostavlja" penziju za neku davno umrlu babetinu i daje onima kojima treba.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jebiga, takvi smo mi.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 09:58 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
blaf77 je napisao:
Sad zvucim kao dezurni hejter, ali bilo bi simpaticno da se ispostavi da "dostavlja" penziju za neku davno umrlu babetinu i daje onima kojima treba.

Ni to mu nebi trebalo uzeti za zlo.
Svaka mu čast.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Piše da prikuplja pomoć, dakle nije samo od njegovog budžeta, što i dalje ne umanjuje njegov lik i djelo...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pokušao sam da im makar malo olakšam, pa sam uspeo da od svoje plate izdvojim i kupim im rančeve, sveske, bojice, flomastere i lopte.

O ovome ja pričam. Kolika može biti plata poštara u malom selu? Obično ljudi krpaju kraj s' krajem. Dobro, možda se čovjek snalazi na njemu poznate načine.

Lijepo od njega u svakom slučaju.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sumnjam da bi se u tom slucaju povlacio po novinama. Za to bas treba biti dobro opicen.

Btw. mislim da je aktivista, skuplja od malo imucnijih, visi po Opstini, Okrugu...

Bilo bi zanimljivo cuti sta kaze lokalni pop. Kako se meni cini, tu nema mjesta za dvojicu :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Btw. Kolika moze biti penzija neke umrle babe? I koliko se to moze kriti? Pogotovo po nasim selima? Ah da, ne krije, slika se cova za novine ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Ako postar nema sitnu djecu i zenu, onda i moze odvojiti neki dio svoje plate, uostalom sve ovo nabrojano sto je uzeo za ucenike nije prevelika cifra, sami udzbenici dodju skuplji. Svaka mu cast.

Kod nas je bilo u Merkatoru nedavno (ne znam traje li jos) da se kupi bilo sta od skolskog pribora i ostavi za djecu iz doma. Ovakvu akciju pozdravljam, konkretne stvari, nema da ti traze pare pa da poslije bude kako su te pare otisle ko zna kuda. Ima humanih ljudi jos uvijek.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Citiraj:
pa sam uspeo da od svoje plate izdvojim i kupim im rančeve, sveske, bojice, flomastere i lopte

Hocu i ja da budem postar :D

Ja rekoh kakve sad ranceve, da nije kupovao djeci u Texasu ranceve :D

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2012, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Mozda je baba imala njemacku penziju :)
Salio sam se naravno, mada ne sumnjam da ce nekome i takvo nesto pasti na pamet. Sacekajte da Jelly procita temu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]