banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 16:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 686 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Odabrao: Daljac
PostPoslato: 11 Sep 2012, 16:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Daljac je napisao:
Томас Ман, "Смрт у Венецији"

Slika

Зашто прочитати: Једна од најзанимљивијих паралела која би се могла повући у интертекстуалном проучавању књижевности је она о утицају Мановог дјела на Андрићево стваралаштво. "Смрт у Венецији", та величанствена апотеоза љепоти, та раскошна симфонија непревазиђеног стила, ерудиције и мисаоности управо би могла бити најснажнија ћуприја на повезивању тих двају обала, поготово што се Ман бави љепотом (додуше хомосексуалном, на трагу старогрчке педерастије) као основним супстратом бића, док је Андрићева слика човјека чист антипод. Како било, "Смрт у Венецији" је вјероватно најљепши роман написан о љепоти/љепотама.

Tako je!

" утицају Мановог дјела на Андрићево стваралаштво."

Ima li neki dostupan rad o ovome?

Daljac, ma kakav Jerkov profesor bio, napisao je lijep tekst.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2012, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ajd sad i taksiju reci da ga *ebo Jerkov, nekrstu!

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2012, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Taksi, jebo te Jerkov, a obojica Popokatepetla! :)

Nema rada o toj temi, moj drug je to trebao da radi za doktorat, ali mu je prof u zadnjem trenutku promijenio tezu u "Antun Gustav Matoš i srpska književnost" :) Mislim da niko o tome nije pisao nikada.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2012, 22:32 
Veteran
Veteran

Hajde ti daj par potkreplejnih tvrdnji. Mene mnogo interesuje.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Генерално бих неки одговор могао да угурам у некакав имаголошки оквир, али то не значи ништа. Нисам нешто размишљао о томе (углавном због комплексности), нисам писао, нисам читао. Али, и један и други имају тај продор у метафизичко који у најбољим њиховим дјелима генерише питање односа умјетности и стварности ("Смрт у Венецији" насупрот, на примјер, "Мосту на Жепи" или "Проклетој авлији"). Оно што би још могло да их повезује је то профињено психолошко портретисање и сложене романескне композиције (поготово код Андрића које су обликоване као цјелина састављена од крхотина каквог величанственог мозаика). Реконструкцијом епоха (Ман грађанске, а Андрић отоманске) и један и други пишу о краховима цивилизација, предочавајући у Једном универзално. Опет велим, превише је тај однос сложен и мора бити дио неког свеобухватнијег, далеко озбиљнијег интертекстуалног проучавања.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 21:53 
Veteran
Veteran

To je tačno što si napisao, ali više je komparacija. Da li je bilo uticaja, to je pitanje.

Čitao sam jedan rad sa predavača sa našeg univerziteta. Zaboravio sam ime, ali radi se o Veneciji, simbolu ljepote i prolaznosti u djelima Smrt u Veneciji i Tvrđava. Zanimljivo je.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2012, 23:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://www.sasasmulja.com/index.php?option=com_content&view=article&id=590:smrt-u-veneciji-tomasa-mana-i-smrt-u-venediku-mee-selimovia

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 15:34 
Veteran
Veteran

To je to.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2012, 16:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Moj mentor :D

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2012, 10:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Бруно Шулц, "Продавнице циметове боје"

Slika

Зашто прочитати: Како би рекао "сњешко" на својо теми: ако икада пожелите да прочитате књигу пољског Јеврејина, нека то буду "Продавнице циметове боје" Бруна Шулца. Књижевни опус Бруна Шулца није велик, бар не оно што је остало: "Продавнице циметове боје", "Санаторијум под клепсидром", "Комета", неколико есеја и приказа и то је све. Међутим, посљедњих десетак година свога живота Шулц је врло интензивно радио. У ратном хаосу пропали су му роман "Месија" и нова збирка прича. Шулц је дебитовао касно, као четрдесетогодишњак и, чудна ствар, оно што су донијеле његове прве, па и све касније приче, доживљаји су дјетињства. Остао је непромијењен декор, остао је исти емоционални однос према њима, стварност коју описује јесте стварност виђена и гледана очима дјетета, употпуњавана и интерпретирана дјечијом маштом, стварност у којој снови ничим нису изразито разграничени и одвојени од јаве. Све је ту смијешано, све као да се дешава ван стварности, ван реалности времена. Шулц најчешће почиње од описа стварности, неког сасвим ситног, реалног догађаја, који истина није увек локализован у времену и ограничен њиме, али у даљем причању те појаве свакидашњице неприметно и неосјетно прелазе у сфере фантастике, писац се труди да нам покаже најудаљеније перспективе догађаја и ствари. Стварност Шулцових прича је сасвим идентична стварности, рецимо, реалистичког романа, само што је стварност коју он описује измијешана са огромном количином сна, маште, фантастичних гротескних сцена.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 12:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2008, 10:27
Taman sam htjela da pohvalim preporuku za Mana (iako sam pretpostavila da će to taksi uraditi :)), ali onda ugledah Šulca :love4:
Divan stil pisanja, prebogate metafore. Jedna od ljepših knjiga koje sam pročitala u zadnjih godinu dana... Nikako da nađem vremena za ''Sanatorijum".
Nego, jesi li čitao djelo "Sakupljač ljubavnih kazivanja" od Aleksandra Sekulova
Spoiler:
http://www.geopoetika.com/book.php?id=2405
Ako jesi, utisci :)? Mene na trenutak podsjeća na Šulca, ali i na neke druge pisce... U svakom slučaju, preporučujem.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 12:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nisam, ali kako vidim da je Bajac potpisao recenziju - hoću.

Skoro sam tu negdje čitao Šulcova pisma; nevjerovatno je koliko je molio neke svoje poznanike da mu namaknu poneku književnu nagradu :)

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 13:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da, ja sam čitala njegova razmišljanja - utiske o Ivi Andriću :). Zanimljivo mi je to sa nagradama... koliko vremena treba da prođe da se shvati veličina nekih pisaca...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 13:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E, to o Andriću nisam čitao. Imam negdje kod kuće GRADAC posvećen Šulcu, pogledaću da li ima nešto unutra o tome.

To sa veličinama je baš krajnje "nategnuto": isti taj Andrić je najstrašnije pljuvao po Nastasijeviću, Tolstoj po Šekspiru, danas Basara po Ćosiću. Ako se dobro sjećam, Šulca je na ta moljakanja tjerala bijeda svakodnevnog života, jer je radio nastavnički posao i pored njega nije imao vremena za pisanje. Tražio je nagrade i neplaćena odsustva od poljskog Ministarstva kulture da bi se riješio tog mučnog trenutka. Koliko znam - ni nagradu ni odsustvo nije nikada dobio.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 13:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ima na netu da se pronađe njegovo razmišlanje o Ivi Andriću. Mislim da je Biserka Rajačić prevela najveći dio, uostalo evo nekih linkova pa se snađi :D

http://www.brunoschulz.org/andric.htm
http://www.brunoschulz.org/and-schulz.htm

Što se tiče vređanja (na zapadu ništa novo) znam za dosta slučajeva. Znam da je Fokner rekao za Hemingvreja, kako ovaj nikad ništa nije napisao što bi zahtjevalo od čitaoca da posegne za rječnikom. A onda mu je Hemingvej odgovorio kako je jadan, jer još uvijek misli da veliki osjećaji proizilaze iz velikih riječi...

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Хемингвеј убо, али Фокнер је више у праву :)

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 17:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2011, 17:35
lenka je napisao:
Znam da je Fokner rekao za Hemingvreja, kako ovaj nikad ništa nije napisao što bi zahtjevalo od čitaoca da posegne za rječnikom. A onda mu je Hemingvej odgovorio kako je jadan, jer još uvijek misli da veliki osjećaji proizilaze iz velikih riječi...

Oba komentara su zapravo prilično glupa i pokazuju da sujeta i zavist nipošto ne izvlače najbolje iz čovjeka. A i vjerovatno su obojica bili pijani kad su to rekli.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne volim Foknera, pa ću stati na Hemingvejevu stranu :D... "Buku i bijes" sam 2 ili 3 puta pročitala do pola i nije išlo dalje. Jedna prijateljica sa sličnim problemom mi je rekla da ju je tek uspjela savladati u originalu, na engleskom jeziku.
A kad spominjemo vređanja i Nabokov nije volio Hemingveja... Što se tiče Hemingveja, po prvi put sam ga čitao ranih četrdesetih… nešto o zvonima, loptama i bikovima…gnušao sam se
Quentine u pravu si, sujeta je to

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nabokov nije volio nikoga. Osim sebe.

Vrh

PostPoslato: 17 Sep 2012, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
lenka je napisao:
Ne volim Foknera, pa ću stati na Hemingvejevu stranu :D... "Buku i bijes" sam 2 ili 3 puta pročitala do pola i nije išlo dalje. Jedna prijateljica sa sličnim problemom mi je rekla da ju je tek uspjela savladati u originalu, na engleskom jeziku.

Stream of consciousness. Teško je upratiti sažetke a kamoli i originalna djela.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 686 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]