Konkretno, radi se o sljedecem. U posljednje dvije godine dvije poznanice (direktno znam sta se desilo iz njihove price) su imale vrlo cudno iskustvo sa svojim ziro racunima, odnosno sredstvima na njima.
Prva (S.K, 50) je primijetila da joj nedostaje 100 ili 200 KM na racunu. (Ne sjecam se tacno, bilo je prije godinu i po, dvije.) Zalila se, isla malo od kancelarije do kancelarije, tamo-'vamo, gore-dole i...na kraju su joj saopstili (usmeno, naravno) da je novac sa njenog racuna povucen jer je trenutno potreban radi nekih bankarskih transakcija, prvom prilikom ce ce joj naravno biti opet na raspolaganju, blablabla, evo upravo sad ce joj biti uplacen iznos nazad, neka nista ne brine, to se desava u bankarskoj praksi, maltene je uobicajena stvar tu i tamo. Ona, sretna sto se ipak docepala svojih para, nije dalje pravila neku frku i istrazivala stvar. Samo...od tada vjerovatno jos pazljivije prati stanje i vodi evidenciju. Istina, i dotad je to ocito dosta dobro radila, inace-ne bi ni primijetila sta se desava.
Drugi slucaj (N.G, 27) otisla (danas) da podigne novac prije posla. Medjutim, nije otisla uopste na posao jer na racunu nije bilo skoro NISTA. Nakon cijelog dana provedenog u banci, ispostavilo se da joj je povucen DVOSTRUKI iznos rate kredita po trajnom nalogu. Dakle, zvanicno su joj saopstili da je greskom kompjuterskog sistema povucen duplo veci iznos sa njenog racuna. Zena se tresla na kraju svega od muke.
Vodite li dvostruku evidenciju o tome koliko podizete, primate itd. ili vjerujete da to sve ide kako treba? Znam, svako ima pravo na izvjestaje. Medjutim, barem meni, oni nisu narocito razumljivi. A opet, nemam discipline da vodim paralelnu evidenciju. Druga stvar, ne pamtim mjesecima bas svako podizanje od 20 ili 50 KM pa da mogu da uporedim. Sta raditi ako se ovo gore ili nesto slicno desi nekome od vas? Da li samo, kao ove dvije zene, precutati i nastaviti dalje?
_________________ "Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede." - Konfucije Ovo je POST.
|