banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 15:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Avg 2012, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Konkretno, radi se o sljedecem. U posljednje dvije godine dvije poznanice (direktno znam sta se desilo iz njihove price) su imale vrlo cudno iskustvo sa svojim ziro racunima, odnosno sredstvima na njima.

Prva (S.K, 50) je primijetila da joj nedostaje 100 ili 200 KM na racunu. (Ne sjecam se tacno, bilo je prije godinu i po, dvije.) Zalila se, isla malo od kancelarije do kancelarije, tamo-'vamo, gore-dole i...na kraju su joj saopstili (usmeno, naravno) da je novac sa njenog racuna povucen jer je trenutno potreban radi nekih bankarskih transakcija, prvom prilikom ce ce joj naravno biti opet na raspolaganju, blablabla, evo upravo sad ce joj biti uplacen iznos nazad, neka nista ne brine, to se desava u bankarskoj praksi, maltene je uobicajena stvar tu i tamo. Ona, sretna sto se ipak docepala svojih para, nije dalje pravila neku frku i istrazivala stvar. Samo...od tada vjerovatno jos pazljivije prati stanje i vodi evidenciju. Istina, i dotad je to ocito dosta dobro radila, inace-ne bi ni primijetila sta se desava.

Drugi slucaj (N.G, 27) otisla (danas) da podigne novac prije posla. Medjutim, nije otisla uopste na posao jer na racunu nije bilo skoro NISTA. Nakon cijelog dana provedenog u banci, ispostavilo se da joj je povucen DVOSTRUKI iznos rate kredita po trajnom nalogu. Dakle, zvanicno su joj saopstili da je greskom kompjuterskog sistema povucen duplo veci iznos sa njenog racuna. Zena se tresla na kraju svega od muke.

Vodite li dvostruku evidenciju o tome koliko podizete, primate itd. ili vjerujete da to sve ide kako treba?
Znam, svako ima pravo na izvjestaje. Medjutim, barem meni, oni nisu narocito razumljivi. A opet, nemam discipline da vodim paralelnu evidenciju. Druga stvar, ne pamtim mjesecima bas svako podizanje od 20 ili 50 KM pa da mogu da uporedim.
Sta raditi ako se ovo gore ili nesto slicno desi nekome od vas?
Da li samo, kao ove dvije zene, precutati i nastaviti dalje?

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2012, 21:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Naravno da ne vjerujem.
Najveci fasisti na svijetu. Produzena ruka kojom se porobljava obican narod sirom svijeta.
Obozavam sistem valuta u raznim zemljama. Svaki put ti ajd u banku pa zamjeni, pa kamata na jedno, kamata na drugo, kamata na kamatu. A je*o me svako ako sve svjetske banke ne potpadaju pod vlasnistvo 15ak mocnika i korporacija raznih. Racun imam, samo da bih se mogao kladiti preko neta. Cim zavrsim sa tim, gasim ga i ko ih jebe.
Pa hajd proguraj preko smrdljivih politicara da sve mora preko banke. Plata, racuni i tako dalje; pa da banka svuda uzme svoj dio.
A njihove reklame pogotovo obozavam. Sa osmijehom, hepi femili na slici, mladi par; ona lafo trudna, deda i baba sa unucima. Ma idila. Nabijem ih.

P.S. Ovi nasi lelemudani su posebna prica. Kolegi skidali 2-3 mjeseca po 5-6KM sa racuna, lafo zbog mogucnosti da izvadis karticu za bankomat, tako nesto. Covjek ode tamo i kaze da on nije htio tu karticu i da je svakako nema. Kaze njemu zena da se to mora naglasiti, da neces karticu.
Ko u onom vicu kad Mujo naplati recepcioneru sto mu je mogao jebati Fatu, a nije.

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2012, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Nemam povjerenja, ali je sistem takav da su banke danas nuzno zlo. Ako mozes nesto da mjenjas samo naprijed, ako ne - cuti i trpi, trece nema. Izvode iz banke letimicno uvijek pregledam, do sada nisam opazila nikakve nepravilnosti mada odlucno tvrdim da sam silom prilika u najgoroj banci na ovim prostorima (najvece kamate, najnepovoljniji uslovi za kartice i kredite). Jedno vrijeme sam bila dovoljno paranoicna da podizem sve sa racuna cim legne, sada mi je svejedno jer te tokom mjeseca ispljackaju za 10 drugih stvari da je banka zanemarljiva sa svojim haracima :D.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2012, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
ne...
vodim evidenciju i na racunaru i u rokovniku...
pare cesto ostavljam da leze na racunu, rijetko idem na bankomat (samo kad sam negdje van drzave i ako mi zatreba, ali trudim se da ne dodje do toga)...
moji odmah dizu pare sa racuna...

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 07:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Ова два случаја што си описао горе - то НЕ СМИЈЕ никако да се деси. Тих 100 КМ, питање јели то тако као што они кажу, то није никаква пракса, то је лаж што кажу, то закон не дозвољава, банка због тих 100 КМ може да буде у великом проблему. Могуће је да јој је неко скинуо 100 КМ и узео себи, али ето они су процијенили клијента и рекли му му неке ствари које он не разумије, само да би то заташкали.
Други случај, који си описао, могуће је да се скине дупли износ за кредит, али човјек треба да прати отплату и да реагује.
Има сада нови закон о банкама, гдје се даје више права клијенту, доступност информација мора да буде већа, типа камате, тачно дефинисаних накнада итд. Сваки клијент који диже кредит има право да добије нацрт уговора прије потписа, да га понесе кући, прочита, посавјетује и да онда оде у банку и да га потпише.
Зато водите евиденцију о својим рачунима, јер све паре на вашем рачуну, то је ваш новац и ничији други. Нико, ама баш нико не смије да скида било какав износ уколико ви то нисте одобрили!

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 08:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Banke su obični lopovski karteli čije je djelovanje legalizovano. Uopšte im ne vjerujem.

Vidjeh nedavno da su u NLB banci, onoj u ul. Milana Tepića blizu dežurne apoteke, ogradili trakom narodu kuda da ide kada je u redu - nešto slično kao čobani što ovcama ispred tora ograde da ne uskaču jedna preko druge. To sve govori kako na klijente gledaju :/

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 10:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
U cijelom svijetu se čeka u jednom redu, kao što su uveli u NLB, jer je najefikasnije, samo kod nas to može nekome da smeta :-? :-?

Nisam imala nikakvih problema sa bankama, pratim sve uplate, isplate, čuvam potvrde plaćanja karticom, kontrolišem trajne naloge i mjesečne izvode.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 10:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Najgora je napisao:
U cijelom svijetu se čeka u jednom redu, kao što su uveli u NLB, jer je najefikasnije, samo kod nas to može nekome da smeta :-? :-?

cisti dokaz primitivnosti :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 11:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cije primitivnosti?

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 12:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

lokalne

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 12:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da nije bila bas prica da se ceka u jednom redu; nego da su redovi ogradjeni i da su ljudi ko u torovima. A i ne vidim prednost jednog reda u odnosu na dva-tri :-?
Mada nisam bio u NLB odavno; nisam bas nacisto o cemu se radi.
Jedan red i onda se grana na saltere? (je l' taj zonfic)

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 12:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

kako god, u svakom slucaju je bolje od rasula

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja nikad nisam naisao na rasulo. Uvijek su ljudi stajali u redovima. I onda psujes zenski rod Marfiju, zato sto se red pored tebe brze pomjera. Nebitno. Umori se :) I to na temi o bankama, mrskim.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Ташко je napisao:
Mislim da nije bila bas prica da se ceka u jednom redu; nego da su redovi ogradjeni i da su ljudi ko u torovima. A i ne vidim prednost jednog reda u odnosu na dva-tri :-?
Mada nisam bio u NLB odavno; nisam bas nacisto o cemu se radi.

da...tako je u raiffeisen banci u gospodskoj poodavno...samo sto nije "ogradjeno", vec te onaj iz obezbjedjenja postrojava.

uvijek mi je smetalo kada ljudi ne postoju onu diskrecionu liniju, pa mi disu za vratom ili stanu pored mene i zaviruju u papir koji popunjavam/potpisujem.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 13:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
blackrose je napisao:
uvijek mi je smetalo kada ljudi ne postoju onu diskrecionu liniju, pa mi disu za vratom ili stanu pored mene i zaviruju u papir koji popunjavam/potpisujem.

Daaaa jos ako je bio obilan mesni dorucak/rucak :D.
Mene nervira i kada starije dospodje (uglavnom sam imala sukobe sa njima) stanu izmedju dva reda i kada ih ljubazno pitas u kom redu one cekaju odmah kidisu noktima na oci i proglasavaju me bezobraznom :(.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Ташко je napisao:

Da, imaš onaj lavirint od plavih pregrada i ideš na jedan od šaltera koji prvi bude slobodan.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2012, 13:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Okt 2009, 14:16
To za jedan salter je prava stvar.U RF bankama(bar u onoj poslivnici u M.Tepića) je tako vec dugo vremena.Neki dan vidim i u Razvojnoj...
A sto se tice povjerenja,niti ga imam previse niti ga nemam.Kontrolisem ih redovno,drzim ih na uzdi.Komitent sam RF banke vec nekih 10-11 godina i nikakvih neprijatnosti nisam imao s njima.Naravno izuzimam one defektaske poteze tipa raznoraznih skidanja vođenja racuna,obnovu kartica itd

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2012, 17:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ташко je napisao:

Jedan službenik radi brže od drugog. Ako stojiš u redu kod sporijeg načekaćeš se, a ovako ideš kod prvog slobodnog.
Ovo što je skitnica pisala...Ovaj prvi slučaj, to je vjerovatno neka mućka ali ovo drugo može biti obična greška. Ljudi rade, ljudi griješe. Ko kaže da ne griješi u svome poslu laže bezobzirno.
Meni je par mjeseci skidalo sa računa određeni iznos kao neka internet kupovina. Odem u RF banku i požalim se, službenica mi ljubazno pomogne da uradim reklamaciju i nakon nekog vremena sredstva mi budu vraćena. Čak su mi vratili i sredstva na koja nisam pravio reklamaciju, a skidalo mi je po istom osnovu. U svakom slučaju, za osoblje RF banke sve pohvale.

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2012, 18:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Je li iko uspio zajebati banku, msm kod nas? Imam jednog havera koji je bio u USA i kad je odlučio vratiti se, zapalio je tamo neku banku za 50 milja, došao ovamo sa tim parama i evo već 10 godina nikom ništa, pojeo vuk magarca.
E sada ovde neko ko je zaposlen dobije kredu bez žiranata i hipoteke na nekih 20 milja (rajfajzen je to davao neki xxxl paketi), elem, ostane bez posla ili pređe u sivu ekonomiju, a nema nikakve imovine na sebi, šta takvom liku banka može?

Vrh

PostPoslato: 16 Avg 2012, 18:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Za te kredite se plaća i osiguranje pa banka onda naplati od njih. Uvijek te mogu dati i na sud.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]