banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 21:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2657 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 133  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: vrli svijet
PostPoslato: 31 Jul 2012, 06:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
jellyfish je napisao:
Hristov je napisao:
Ko je govorio o osveti i odmazdi? Ja nisam. I zašto "nas" prozivaš očekujući da budemo svi kao Hrist? Je li očekuješ da ja hodam po vodi? Da li si pokušao da zamisliš kako se recimo ja kao vjernik osjećam dok gledam taj video? Kako neko na taj način gazi po mojim svetinjama? Hoćeš opet reći da to nije toliko strašno jer po tebi ima i gorih stvari?

Ako tako razmisljas, sto kaze Popokatepetl, onda si isti kao i oni muslimani sto odrubljuju glave jer im je neko nacrtao Muhameda na karikaturi i to "vrijedja njihova vjerska osjecanja". Pa ako su "vjerska osjecanja" vrijedna ljudskog zivota ili 7 godina u zatvoru, onda je bolje u takvoj vjeri ne biti.

Da li ti kod vjernika mozes zamisliti bilo koje drugo osjecanje osim zelje za odrubljivanjem glava? Kad dijete vjernika zgrijesi nesto, je li vjernik treba po tebi da mu kao dobri hriscanin oprosti 7 puta 70 puta ili treba da primjeni vaspitnu mjeru, ili ocekujes da ce mu odrubiti glavu? (ovo je bilo malo grubo ali ima poentu). Zasto ne shvatas da izmedju oprosta i odrubljivanja glava postoji citav kontinuum mogucnosti, jedna od njih je i primjerena kazna koja ce imati preventivni efekat na pocinioce, sadasnje i potencijalne buduce. Isto kao sto kaznjavas svoje dijete ne bi li se popravilo. Udalji se malo od slike odrubljiavanja glava i pokusaj razmisljati u vise faseta i mogucnosti. Ti ovdje govoris o oprostu kao o apsolutnoj i bezuslovnoj kategoriji, ali daj da malo pricamo i o tome kako sprijeciti da se ovi ispadi vise ne ponavljaju. Ako im recimo crkva oprosti, ostali pankeri ce da organizuju partije u crkvi jer znaju da ce im biti oprosteno. Big think jelly :D :) Sto se mene tice, meni je bitno da se ovo ne desava vise, ti mi reci sta treba da se uradi, i ja sam za tu mjeru. Ovdje nije u pitanju samo oprost i biti dobar hriscanin, ovo je i jedno socijalno-politicko pitanje i sa tim orudjem treba da se prilazi problemu, a ne cekati prvu priliku da se sručimo na vjernike i krenemo sa pričom o licemjerju religije. Za promjenu pogledaj malo šta to dobro vjernici čine po svijetu, ima u njima i dobrih, humanih osjecanja osim zelje za odrubljivanjem glava, zato malo lakse sa poredjenjem poput ovog gore ("isti si kao i oni muslimani sto odrubljuju glave...")

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 07:22 
Koliko te balavice uopste imaju godina?

Citiraj:
Mene je najviše u svemu tome pogodilo što je njima Bog bio neka sporedna figura, sredstvo da uvrede patrijarha, neko nedostojan pogleda. Nisu čak mislile ni na milione vjernika kojima je to mjesto sveto, čak su i snimale to pa postavile na net za zabavu.

Upravo ovo je u pitanju, ja prvi nisam neki vjernik, ali ko sam ja da serem i pisam po nekom ili necemu u sta drugi vjeruju...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Svak treba da pođe od sebe, ja npr. nikad ne bih došla na ideju da srušim bogomolju druge vjere ili da se izrugujem bilo čemu što nekome znači, a pogotovo ako Vjerujem da se ismijavam sa bogomoljom ili sveštenikom koji slavi Boga, pa na koji god to način radio, ali slavi jednog istog Boga.

Takođe nikad ne bih uzimala pravdu u svoje ruke, mogu razumjeti, mogu oprostiti ali ja uzimati pravdu u svoje ruke ne mislim, jer bi to bilo u potpunoj suprotnosti sa mojim vjerovanjem.
Isus oprašta onima koji ga razapinju a ja da ne mogu oprostiti za neki banalan grijeh? :) Ako ne mogu da oprostim to je moja mana a nikako vrlina.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 10:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jun 2012, 17:03
Slazem se da treba prastati ali nekad treba i zatuci maljem po potiljku, a najbolje je oboje.
Zaista postoje ljudi kojima je malj usluga.
Nisam za toliku zatvorsku kaznu jer mi se zatvor cini kao kaznena mjera nespojiva sa ovakvim krsenjem zakona.
Posto smrtna kazna nije predvidjena za ovakva djela, a nije ni Hriscanski da mi sudimo trebalo ih je poslati u sibir na prinudni rad. Samo rad lijeci bijes.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 11:15 
Citiraj:
Samo rad lijeci bijes.

Taj rad, kako se fino nauci cijeniti kora hljeba kada treba tucati kamen 8 sati za nju...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 12:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

A tek ako tucas 12 ili ne daj Boze (u ovom slucaju daj) 16 sati onda mozda i pomislis da se u sebi obratis nekome za pomoc.
Uvjek je nezaposlen mozak bio djavolje igraliste.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Hristov je napisao:
..., jedna od njih je i primjerena kazna koja ce imati preventivni efekat na pocinioce, sadasnje i potencijalne buduce. Isto kao sto kaznjavas svoje dijete ne bi li se popravilo. Ako im recimo crkva oprosti, ostali pankeri ce da organizuju partije u crkvi jer znaju da ce im biti oprosteno. Sto se mene tice, meni je bitno da se ovo ne desava vise, ti mi reci sta treba da se uradi, i ja sam za tu mjeru.

Rekao sam ti sta treba. Treba da budu primjereno kaznjeni, ali ne od strane crkve, nego od strane drzave. Dakle, da idu na drzavni sud i da im sudi sudija. A crkva da im oprosti. Jer posao crkve je da oprasta, a posao sudije da sudi.
Ovdje je problem sto je drzava povezana sa crkvom slicno kao u srednjem vijeku jer je taj pop sa Putinom u politici protiv koga su se i bunile, pa onda hoce da im daju neprimjerenu kaznu od 7 godina, isto kao sto je neprimjerena kazna odrubljivanje glave za neku karikaturu.
Realno, u civilizovanom svijetu u zakonu za ovo se predvidja novcana kazna, a ako ponove nesto slicno zatvor. A ne odmah zatvor. Ali kao sto sam rekao to odlucuje sud. A crkva bi trebala da oprosti i ne osudjuje. Jer nije crkva tu da djeluje preventivno, nego drzava.

Talija je napisao:
a pogotovo ako Vjerujem da se ismijavam sa bogomoljom ili sveštenikom koji slavi Boga,

Ako procitas njihovu izjavu, one se uopste ne rugaju Bogu, niti crkvi, niti religiji. Nego se rugaju i protiv su svestenika koji se bavi politikom. Slicno kao sto je kod nas bio u ratu Kacavenda, a djelimicno i sada i smijao se kada su dzamije rusene i verbalno podrzavao rusenje bar na snimcima koji su bili na televiziji.
Ili kao sto je Ceric. Ili Zukorlic. Oni su tu da zastupaju religiju, a ne politiku. Tako i taj ruski pop.
E, upravo ovaj pop protiv koga su se bunile clanice grupe je sa Putinom u politici, nesto kao Kacavenda, Ceric i Zukorlic kod nas. E protiv toga se one bune, a ne protiv religije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 14:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Cak i da je tacna ta njihova izjava izabrali su toliko glup nacin za protest da moraju ispastati.
Glupost se mora kaznjavati, pogotovo ako je javna i uvrijedljiva.

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Ako procitas njihovu izjavu, one se uopste ne rugaju Bogu, niti crkvi, niti religiji. Nego se rugaju i protiv su svestenika koji se bavi politikom.

Znači kad crtaju karikature Muhameda onda se ne rugaju njemu nego recimo Talibanima? :oops: A Muhamed, ono, nebitan je, malo ga retuširamo i to, predstavimo ga kao teroristu i pedofila, ništa strašno?
Dođu u crkvu, naprave cirkus od nje, od molitve, od Bogorodice, i to kao nije protiv crkve i Bogorodice nego protiv tamo nekog lika?
Dođe neko nekome u kuću, popljuje mu i ismije gazde, ali nije to protiv njih, nego protiv njihovog sina?

Ja ovo uopšte ne vidim kao napad na nekog nebitnog lika, nego kao napad i pljuvanje u lice samom Bogu i Crkvu kao Božiju instituciju, znači čista blasfemija. Razmišljaj čistom logikom: htjeli su da uvrijede patrijarha, da mu napakoste, a nisu ga premlatili, nisu mu nikoga od bližnjih povredili, nisu ga materijalno oštetili, nego ismijali njegove svetinje? To je poenta i cilj ovoga, da ismiju sve što je patrijarhu sveto. Kako onda reći ne nije to protiv Boga, Bog je tu nebitan, ali mi smo samo iskoristili Boga da napakostimo patrijarhu jer eto Bog je njemu jako važan a mi smo ga htjeli u najbolniju tačku pa smo se odlučili tako. Znači princip je da ismiješ ne nekoga direktno nego nešto što je njemu jako važno.
Ne možeš ti govoriti meni kako nije strašno kad ispljuvaju moje roditelje jer ti ne znaš šta oni meni znače, tako ni ja tebi ne mogu to govoriti. Zato sam te pitao, šta tebi znače Bog, Hrist i Crkva pa da kažeš kako to nije ništa strašno što prave od Boga klauna?

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 19:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa da, upravo to kazu i muslimani. Ne ismijavaju oni talibane nego vjeru. A u stvari i smisao crtanja Muhameda je ismijavanje talibana i slicnih. Tako i kod patrijarha. Slazem se da to nisu trebali uraditi i opet kazem to je posao drzave, kao i svaki drugi huliganizam, a ne posao crkve. Ali dobro, tebi je to cudno jer si konzervativni hriscanin, slicno kao sto je karikatura Muhameda cudna konzervativnim muslimanima. Razlika je samo sto je puno veci procenat muslimana konzervativan pa je reakcija bila zesca, a u sustini gledajuci objektivno tvoja i njihova reakcija su slicne samo se mozda razlikuju po intenzitetu.
U sekularnoj drzavi nema da se crkva ili dzamija pita i to je sustina slobode. Svako ima pravo da radi sta hoce dok ne steti drugima. A ako steti onda da bude kaznjen primjereno zakonima. To se naravno odnosi i na ove pusice pobunjenice.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2012, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet ti po starom :lol: ako ja kažem to je blasfemija, to je samo hladnokrvna, intelektualna konstatacija, formalna klasifikacija jednog čina. Nema vjernika na planeti koji će reći da to nije blasfemija. Ali to ne znači da će sve i jedan koji to smatra blasfemijom odrubljivati glave. Kako će neko reagovati je potpuno nevažno i mene to ovdje ne interesuje niti pričam o tome. Zato sam rekao, evo izaberi ti kaznu, mjeru koja će osigurati da se to više neće pnoviti, koja će ih natjerati da se pokaju zbog toga, i ja sam saglasan sa mjerom. Da li to mene čini monstrumom, konzervativnim, ubicom, licemjerom itd. mi je nebitno.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2012, 11:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U okviru jedne studije na uniju St. Gallen je proucavano ponasanje 23 profesionalnih trgovaca (uglavnom banke, ali i trgovci sirovinama) i uporedjeno sa ponasanjem dijagnostificiranih psihopata. Sama studija je koncipirana tako da je direktno poredjenje moguce. Studija nije mogla uslijediti u zgodnijem momentu, u ovoj krizi izazvanoj krivicom banaka. Rezultati su uznemirujuci (clanak je na njemackom)

http://www.nzz.ch/nachrichten/wirtschaf ... 1.12641170

Za slucaj da se neko pita da li su bankari u stanju da nesto nauce iz ove krize...

EDIT: evo ga i na engleskom: http://www.forbes.com/sites/chrisbarth/ ... ychopaths/ i http://www.spiegel.de/international/zei ... 88462.html

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2012, 06:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Inace je velika glad najlaksi put do ludila!

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Optužba izgleda glasi 'huliganstvo iz čiste mržnje prema religiji'. To mi nije baš ubjedljivo s obzirom na sadržaj teksta "pjesme" uperenog protiv Putina, ali cure očigledno ne kontaju razliku, kažu da nisu htjele povrijediti vjernike. Možda motiv tog huliganstva nije bio to što stoji u optužbi ali nema sumnje da je mržnja prema religiji bila pretpostavka da se to uradi. Naravno za to se ne može niko osuditi, ali doći u crkvu i to raditi je već drugi par rukava. Crkva nije javni WC gdje dođe ko hoće i kad hoće i ostavlja svoje đubre da bi navodno postigao neki cilj koji nema veze sa crkvom. Neka onda idu u park pa "pjevaju" i budu socijalni slučajevi.

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 15:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
(24SI) - Ruski tužilac traži tri godine za članice grupe Pussy Riot, koje su i u crkvi Krista Spasitelja u Moskvi, sakrivajući se iza maski otpjevale "punk molitvu" protiv predsjednika Vladimira Putina.Tri muzičarke "molitvu" protiv Putina ispred oltara izvele su 21. februara, podsjeća BBC.

Pred sudom su objasnile da je njihov performance bio politički akt koji nije imao cilj povrijediti nečije osjećaje.

Maria Alyokhina (24), Nadezhda Tolokonnikova (22) i Yekaterina Samutsevich (29) mogle bi dobiti maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina.

Pjesma je uvrijedila vrh pravoslavne crkve, patriaha Kirila, koji je tokom izbora javno podržavao Putina.

Postoje bojazni između ruskih opozicionih aktivista da je suđenje dio obračuna zbog neslaganja od Putinov povratak u Kremlj. Do suđenja je došlo nakon najvećih protuvladinih protesta u modernoj ruskoj historiji.

Mnogi ruski i svjetski uglednici zauzeli su se za optužene pankerice, ocijenivši da sudski progon protiv njih i njihovo držanje u pritvoru ne odgovaraju prekršaju.

U četvrtak je predsjednik Putin rekao da nema "ništa dobro" u ponašanju mladih žena, ali da im ne treba "prestrogo" suditi.

Koja demokratija :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Avg 2012, 16:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jedno je divljati u parku a drugo u crkvi i na račun crkve.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nadežda Tolokonikova iz Pussy Riota je inače aktivista tzv. protest-umjetnika. Evo jedne njene slike tokom jedne akcije u moskovskom muzeju, na sličan način nasilno upali u muzej, i:

Spoiler:
Slika

Ako ovo nije psihički bolesno onda nema bolesnih ljudi na planeti.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 12:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Meni je fascinantno kako se Bambi uzjogunio...ove tri gospoje postale njegova fascinacija...
Čak je spreman upozorenje da dobije zbog postavljanja ovakvog sadržaja...bitna je istina...

Sa korita Ivanova

Poslednji put menjao Džontra dana 08 Avg 2012, 12:20, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 12:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A ja sam izgleda postao fascinacija forumskom vrtnom patuljku :P Prate se vijesti pomalo...

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2012, 12:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Treba njih sa Peranovicem u celiju, pa da vide sta je pprotest podbijanjem :-) :-) :-)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2657 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 133  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]