Jutar svima.
Interesantna tema - koja se malo "rasirila", ali nema veze.
Prvo voznja.
Svi se mi prilagodjavamo uslovima koji vaze tu gdje smo trenutno. Kako mi koji dodjemo iz inostranstva u Bosnu a i obrnuto.
Ako vi mozete popiti koje pivo i sjesti za volan u Bosni - sto ne bi mogli i mi.
Ako vi divljate po gradu - sto ne bi mogli i mi.
Ako vi "kupujete" policiju za sicu - sto ne bi mogli i mi.
Ako vi parkirate po trotoarima - sto ne bi mogli i mi.
A vjerujte mi - MI TO ODLICNO VIDIMO I ZNAMO, kao sto i vi znate da je rezim voznje po vecini zemalja zapadne evrope sasvim drugaciji. Znaci nisu "stranci" to izmislili, vec se samo prilagodili.
Potpuno je isto (naravno, obrnuto) ponasanje onih koji dodju i vozikaju se po inostranstvu.
Ako si imalo svjestan i ako znas sta i kako policija reaguje na pojedine "greske" neces ih SVJESNO raditi.
Sto ce reci _zoka, da se vi ne ponasate kao kabadahije ne bi ni mi.
E sad, to sto se dolazi iz inostranstva sa boljim kolima, to je vec druga stvar. I vi bi kupovali i bolja i jaca - da si to mozete priustiti (a da se ne osjeti na drugoj strani). Najsmijesnije je kad se kaze "kupuju auta na kredit". S obzirom da danas osrednje auto kosta od ca 40 000KM, ne znam sta je to cudno. Ili sparao pare par godina i kesirao ili ga kupio na kredit - kakva je razlika. Kredit ili kes, na zapadu to nije bitno.
Sad bih malo o baksisu ....
Moram priznati da je smijesno da se u trgovinama OCEKUJE baksis. Pa, ne dajete ni vi (vlasnici i trgovci) svoju robu dzaba, ili s popustom. Ostavljate li vi baksis - kad kupujete televizor, namjestaj ili kompjuter mozda. Ne vjerujem da to radite - razlika je nikakva (sem u cijeni robe). Tvoj rad i gazdina zarada je uracunata. I TO BI BILO TO.
Pa bolan u Svedskoj trce za tobom, da ti vrate krunu (za koju u principu ne mozes nista da kupis) kusura.
Citiraj:
Je l' treba ja da umrem za tvoju marku što ćeš je ostaviti ovdje???
Ovo je najgore sto se moglo procitati na ovoj temi - a takvo ponasanje i razmisljanje je toliko istinito i rasireno tu, da je zalosno.
Znaci ti ne postujes mene kao musteriju, a posto bi postovanje trebalo biti obostrano - onda sto se mene tice MOZES I DA UMRES za moju marku - obavljajuci svoj posao, jer to je tvoj problem, tvoj posao. Ako ti posao ne odgovara, sta da kazem - DAJ OTKAZ.
I tu nema razlike izmedju domacih i "stranaca". Trgovci su jednako ljubazni ili neljubazni, usluzni ili neusluzni, posteni ili varalice - PREMA SVIMA, jer nicije pare nisu drugacije obojene.