banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 23:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2004, 21:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Feb 2004, 11:06
Zoka pa gde ti je trgovina,ja ne mogu da verujem da ti niko od stranaca nije ostavijo bakšiš :o ,ja ga uvek ostavljam i to iz navike a ne, da mislim sad taj jadan trgovac nema para,jer moj stric ima trgovinu u Dubici i znam da trgovine idu dobro.

PS:A možda ti je kad ostavijo pa nisi znao da je stranac.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2004, 23:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jedna od trgovina je u samom centru grada,pa opet ništa.........Možda nisam imao tu sreću da naleti na tebe............Nisam ja mislio na strance,od njih ni ne očekujem ništa,nego na ove naše koji žive vani.Doduše ne očekujem ni od njih.Sve ovo se svodi na to da gastarbajteri kada dođu misle da su uhvatili Boga za muda i da mogu da se prema nama odnose sa visine.Ko su,oni su......ccc.
Što se tiče drotova,pa oni i nas gule.Više nego vas.Vi ste tu 15 dana,a nas gule cijelu godinu.
Fazon je što vi čim pređete granicu,vraćate se u Njemačku,recimo, počinjete da mijenjate ponašanje,pazite na propise i sl.,a ovde ste prave kabadahije.Čast izuzetcima.Razumijem ja,ima se,može se :lol: :wink: ali sve ima svoje granice.Dokle,brate???
Je l' treba ja da umrem za tvoju marku što ćeš je ostaviti ovdje???I nemojte mislidi da vaša marka više vrijedi i da je teže zaradite.Da je tako vozili bi ste i vi Corsu iz '87. kao ja i bili bi ste sretni da vas drot pusti za deset maraka,a auto vam se raspda i može vam odrati kožu sa leđa.

E, jest se i ja raspis'a...............serem li,serem :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2004, 07:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Ha ha tema je izvrsna .Bihać je pun tz yugo schvaba ,moram reći da preko 90% procenata stvarno korektno voze bez ikakve zamjerke i da paze na parkiranje i na ostalo jer su kod nas kazne daleko veće .Jedino što poedinci maximalno iskorištavaju stereo tehniku u autima kad prelaze preko mosta uz hitove šabana ,cece,šerifa.
Moj lični utisak je da smo mi i oni dva svijeta različita ja imam osjećaj da ih preko 90 % procenata nije pročitalo ništa osim obavezne školske lektire .Bez uvrede ovo se odnosi na moje iskustvo sa gastarbajterima radi se o vrijednim ljudima ,poštenim ali neukim ona krilatica poso kuća ponekad birtija je ostavila traga na njima .Sva se priča svodi na zarade troškove ,razlike ovdje i tamo ,jednostavno imam osjećaj da u opšte ne koriste mogućnosti koje im se pružaju .Naravno ne svi ali velika većina barem se meni čini živi ovakvim životom .Bio sam i ja trrgovac odmah poslije rata imao sam svoju zemu tad jedini mogući biznis .Prodavao sam sve i svašta najbolje mušterije su bili gasteri kad su kavi praznici pazar je skakao i 500 % .I ima razlike u bakšišu lokalac ostavlja sićuriju kao normalnu stvar, naravno ne svi samo neki dok gasteri redovno i to ostave i misle da su učinili jako dobro dijelo vrijedno poštovanja .Valjda ih je sistem na zapadu u kojem se vodi račauna o svakom pf učinio takvim .U ostalom neka ih kod nas sve procvjeta i živne kad su tu oni .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2004, 08:38 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Jutar svima.
Interesantna tema - koja se malo "rasirila", ali nema veze.
Prvo voznja.
Svi se mi prilagodjavamo uslovima koji vaze tu gdje smo trenutno. Kako mi koji dodjemo iz inostranstva u Bosnu a i obrnuto.
Ako vi mozete popiti koje pivo i sjesti za volan u Bosni - sto ne bi mogli i mi.
Ako vi divljate po gradu - sto ne bi mogli i mi.
Ako vi "kupujete" policiju za sicu - sto ne bi mogli i mi.
Ako vi parkirate po trotoarima - sto ne bi mogli i mi.
A vjerujte mi - MI TO ODLICNO VIDIMO I ZNAMO, kao sto i vi znate da je rezim voznje po vecini zemalja zapadne evrope sasvim drugaciji. Znaci nisu "stranci" to izmislili, vec se samo prilagodili.
Potpuno je isto (naravno, obrnuto) ponasanje onih koji dodju i vozikaju se po inostranstvu.
Ako si imalo svjestan i ako znas sta i kako policija reaguje na pojedine "greske" neces ih SVJESNO raditi.
Sto ce reci _zoka, da se vi ne ponasate kao kabadahije ne bi ni mi.
E sad, to sto se dolazi iz inostranstva sa boljim kolima, to je vec druga stvar. I vi bi kupovali i bolja i jaca - da si to mozete priustiti (a da se ne osjeti na drugoj strani). Najsmijesnije je kad se kaze "kupuju auta na kredit". S obzirom da danas osrednje auto kosta od ca 40 000KM, ne znam sta je to cudno. Ili sparao pare par godina i kesirao ili ga kupio na kredit - kakva je razlika. Kredit ili kes, na zapadu to nije bitno.

Sad bih malo o baksisu ....
Moram priznati da je smijesno da se u trgovinama OCEKUJE baksis. Pa, ne dajete ni vi (vlasnici i trgovci) svoju robu dzaba, ili s popustom. Ostavljate li vi baksis - kad kupujete televizor, namjestaj ili kompjuter mozda. Ne vjerujem da to radite - razlika je nikakva (sem u cijeni robe). Tvoj rad i gazdina zarada je uracunata. I TO BI BILO TO.
Pa bolan u Svedskoj trce za tobom, da ti vrate krunu (za koju u principu ne mozes nista da kupis) kusura.
Citiraj:
Je l' treba ja da umrem za tvoju marku što ćeš je ostaviti ovdje???

Ovo je najgore sto se moglo procitati na ovoj temi - a takvo ponasanje i razmisljanje je toliko istinito i rasireno tu, da je zalosno.
Znaci ti ne postujes mene kao musteriju, a posto bi postovanje trebalo biti obostrano - onda sto se mene tice MOZES I DA UMRES za moju marku - obavljajuci svoj posao, jer to je tvoj problem, tvoj posao. Ako ti posao ne odgovara, sta da kazem - DAJ OTKAZ.
I tu nema razlike izmedju domacih i "stranaca". Trgovci su jednako ljubazni ili neljubazni, usluzni ili neusluzni, posteni ili varalice - PREMA SVIMA, jer nicije pare nisu drugacije obojene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2004, 09:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
EZAN je napisao:
Ako vi mozete popiti koje pivo i sjesti za volan u Bosni - sto ne bi mogli i mi.
A vjerujte mi - MI TO ODLICNO VIDIMO I ZNAMO, kao sto i vi znate da je rezim voznje po vecini zemalja zapadne evrope sasvim drugaciji. Znaci nisu "stranci" to izmislili, vec se samo prilagodili.

Jako glupa i prizemna logika. "Ako oni to rade, zašto ne bih i ja tako..." Strašno.

indijanka je napisao:
Meni je potrebno 2 dana da se naviknem na haos koji se odvija ulicama naseg grada i sada vi hocete da kazete da mi koji dodjemo sa strane pravimo nered

Niko ne kaže da haos već ne postoji i bez vas. Ima svega i svačega, od domaćeg bezobrazluka do mladih strit-rejsera.
Samo baci pogled na naziv teme "Gastarbajteri i kultura vožnje". Dakle ne govorimo sad o "domaćima", niti se tvrdi da baš VI pravite sav haos.

indijanka je napisao:
Nije tacno da parkinga ima dovoljno u gradu a i onaj sto je napravljen kod parkica ( bivsi zenit) svaki put moram da pazim da ne izgrebem masku

Parkinga ima dovoljno u gradu. Ako ti nije žao pola KM, možes se u svako doba dana parkirati 100-200m od Gospodske.
I o kakvom grebanju maske govoriš? Misliš visok je silazak sa parkinga/trotoara na cestu? Ili neko ti zagrebe auto?

indijanka je napisao:
Drustvo da nije ljubomora u pitanju

Otkad imaš potrebu da ti drugi zavide?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 15:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
I dalje tvrdim da je parkinga premalo :wink:

Previsak je prelaz sa trotoara na ulicu

Imam potrebu da neko bude ljubomoran :roll: :lol: , nego je cinjenica da se " gastajbarteri" gledaju sa dozom neprijateljstva. Priznao ti to ili ne :wink:

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 16:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

indijanka je napisao:
I dalje tvrdim da je parkinga premalo :wink:
Previsak je prelaz sa trotoara na ulicu

Premalo prostora za parking možeš imati jedino u slučaju da ti trebaju dva slobodna mjesta za parkiranje auta (npr. ako ne znaš u rikverc uparkiravati, što je velika misterija za većinu ovdašnjih djevojaka-vozača).
Tamo kod Filozofskog fakulteta jeste dosta visok prelaz na ulicu, ali zato na suprotnoj strani imaš i drugi izlaz sa parkinga, sa normalnijim prelazom.

A odnos prema gastarbajterima... Imaš dvije moguće varijante kako je došlo do tog "neprijateljstva":
- prvo su se gastarbajteri počeli ponašati nabusito, bezobrazno i egoistično kad dođu u rodni kraj, pa ih zbog toga kao ne volimo,
- a možda smo ih mi prvi zamrzili, onako bez razloga, ili zato što imaju više novca, pa su gastarbajteri nakon toga postali tako odbojni i nabusiti prema domaćim ljudima
Biraj... Kokoš ili jaje? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 16:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dva parkinga u centru grada i tebi je to dosta? Zasto se onda domace registracije parkiraju po trotoarima?

Sto se tice jaza izmedju domacih i "stranih" poznato mi je to jer sam do skoro zivjela u BL :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2004, 20:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

indijanka je napisao:
Dva parkinga u centru grada i tebi je to dosta? Zasto se onda domace registracije parkiraju po trotoarima?

Dva parkinga u centru? Treba li da nabrajam da dokažem da ih ima više?
Stari Zenit, hotel Palas, Bosna, kod stare autobuske, kod galerije/muzeja, kod Ekonomske škole, kod bivšeg Šišmiša, Šoping centar, itd. - sve u centru grada. Plus još gomila parking mjesta na samim ulicama gdje plaćaš automatima.
I još uvijek ti nedostaje mjesta za parking?

A to što se i domaći parkiraju po trotoarima... Pa trebaju i njihovi auti da se vide iz kafića... :drinking: Stvar podizanja statusa i ega, ako me razumiješ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 08:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma dzaba ti sve ne mozes me ubijediti da je dosta parkinga jer pola od toga sto si nabrojao se ne moze ni nazvati parkingom :P

A to što se i domaći parkiraju po trotoarima... Pa trebaju i njihovi auti da se vide iz kafića... Stvar podizanja statusa i ega, ako me razumiješ.

Nemoj onda po nama da udaras, mi vam dodjemo samo na koji dancic :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 12:16 
Majstor
Majstor

elixir je napisao:
EZAN je napisao:

Jako glupa i prizemna logika. "Ako oni to rade, zašto ne bih i ja tako..." Strašno.

Strasno je sto ti ne vidis POENTU mog posta ....
Ako si je promasio ... evo jos jednom.
Nisam ja rekao da "stranci" divljaju zato sto misle da to tako treba, vec zato sto vide kako se tu vozi - pa se samo prilagode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 13:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:
Nisam ja rekao da "stranci" divljaju zato sto misle da to tako treba, vec zato sto vide kako se tu vozi - pa se samo prilagode.

Zaboravi takvo prilagođavanje.
Gastarbajteri o kojima je riječ (oni što divljaju na našim cestama) vožnju prilagođavaju prvenstveno veličini svog ega, sputanog tamo negdje u inostranstvu, i naglo poraslog prelaskom granice u Gradišci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 13:16 
Majstor
Majstor

Zao mi je, ali nisi u pravu.
Ne kazem da nema ni takvih .... ali nisu vecina sigurno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 20:58 
Da vam ja sad postavim podpitanje.Kako bi se vi ponasali (OSJECALI) u nekom zescem auto sa dzepom punih maraka, dali bi se i vama nekad "omaklo" pa bi malo dodali gas ili malo jace pojacali muziku.Ja garantujem da od 1000 vas 999 sanja o tome "onaj jedan je penzioner" nema toga koji bi odolio.Sto se parkinga tice ,nije tacno da ih ima dovljno, cak nema ni za auta koja su u bl registrovana a kamoli kad "GASTARBAJTERI NAJEZDE"kako to neko na ovom forumu napisa.I jos nesto sto se kusura tice,neko je napisao -NERADIS U KAFANI DA TI DAJEM BAKSIS-ima svako pravo da prebroji kusur to svaki prodavac"ako je skolovan za to" treba da zna u citavom svijetu se baksis daje konobaru ako je dobro sluzio-la,a to je na meni da odlucim dali cu dati marku ili deset.A nemoram nista nisam obavezan ima cijena na cjenovniku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Apr 2004, 22:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
indijanka je napisao:
Ma dzaba ti sve ne mozes me ubijediti da je dosta parkinga jer pola od toga sto si nabrojao se ne moze ni nazvati parkingom :P

A to što se i domaći parkiraju po trotoarima... Pa trebaju i njihovi auti da se vide iz kafića... Stvar podizanja statusa i ega, ako me razumiješ.

Nemoj onda po nama da udaras, mi vam dodjemo samo na koji dancic :wink:

Hm .. dodjete samo na koji dancic i vec se zalite .. nije li i to malo bezveze? :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 00:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

LACKY je napisao:
Sto se parkinga tice ,nije tacno da ih ima dovljno, cak nema ni za auta koja su u bl registrovana a kamoli kad "GASTARBAJTERI NAJEZDE"kako to neko na ovom forumu napisa

Ne razumijem ovoliku dozu tvrdoglavosti u nekim glavama... Možda je vrijeme da ovu stvar raščistimo.
Pobogu, ako u nekom udarnom periodu, npr. između 12 i 3 sata poslije podne poželite da parkirate auto u strogom centru grada, PARKING ĆETE PRONAĆI VRLO LAKO. Parking mjesta ima dovoljno, bilo na većim parkiralištima, bilo na ulicama. Istina, plaća se pola KM po satu, ali ako jedno piće u kafiću košta oko 2KM, onda i ovih pola KM nije neka suma.
Mogući se problemi ako se želi držati auto na jednom mjestu nekoliko sati ili čitav dan. Ali opet nije neizvodljivo pronaći neplaćeni parking oko bilo koje zgrade u centru ili mjesto na nekim parkinzima koja nemaju vremenskih ograničenja (npr. stara autobuska stanica).
I jeste, ljudi se i pored toga parkiraju po trotoarima. Stvar kulture ili nečeg drugog, sami odlučite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
elixir je napisao:
Pobogu, ako u nekom udarnom periodu, npr. između 12 i 3 sata poslije podne poželite da parkirate auto u strogom centru grada, PARKING ĆETE PRONAĆI VRLO LAKO. Parking mjesta ima dovoljno, bilo na većim parkiralištima, bilo na ulicama. Istina, plaća se pola KM po satu, ali ako jedno piće u kafiću košta oko 2KM, onda i ovih pola KM nije neka suma.

To nije nista cudno niti nenormalno. Vani, u bilo kom centru grada jako je tesko naci parking tokom dana. I kad nadjes parking placa se po satu, a sat zna kostati i od 3KM (u manjim gradovima) do recimo 11KM (u vecim, poput Ciriha). Isto tako parking u naseljima se placa po satu, znaci u gradu nema parkinga koji se placaju 1KM na "citav dan". I pored te visoke cijene parkinzi u centrima nekih gradova su ograniceni na vrijeme. Na nekima je dozvoljeno da auto ostavis 90 ili 120 min a na nekim samo 30 min. Ne trebas ici daleko od BL da se uoce te cinjenice. U Zagrebu je parking u centru jako tesko naci i recimo 1zona je ogranicena na 30 min. Cinjenica je da u mom malom Luganu zna mi se desiti da u toku dana kad odem u centar grada moram obici par parking-kuca i parkinga dok nadjem slobodno mjesto. Te parking-kuce smjestaju od par stotina do hiljadu - dvije auta, pa opet budu 'do vrha' pune.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 10:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

misk0 je napisao:
To nije nista cudno niti nenormalno.

Čudno i nenormalno je samo ako se gleda stanje u BL do prije par godina, kad si morao kružiti po pola sata da ubodeš prazno mjesto u centru.
Ono što pokušavam reći je da to što ljudi (u šta ubrajam i gastarbajtere :wink: ) parkiraju svoje aute po travnjacima, trotoarima i šetalištima, nije posljedica isključivo nedostatka parking mjesta. Ima tu nešto mnogo više...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 12:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
elixir je napisao:
Ono što pokušavam reći je da to što ljudi (u šta ubrajam i gastarbajtere ) parkiraju svoje aute po travnjacima, trotoarima i šetalištima, nije posljedica isključivo nedostatka parking mjesta. Ima tu nešto mnogo više...

Vuk dlaku mijenja, ali cud nikada..

Da, moglo se i predpostaviti da ce biti komentara tipa.."prilagodjavanje na situaciju na terenu"..ma hajte molim vas, pa vi kao gradjani tih zapadno-europskih zemalja kako se vec predstavljate kao "civilizovani", pokazite nama domicilnima..kako se to vozi u civilizovanom svijetu, a nemojte prosipati demagogiju tipa"prilagodjavanje" jer ne pije vodu, i nema osnova. Ti ako ne zelis da se ponasas kao "divljak" pa i ako si medju "divljacima", nikakve okolnosti i niko te ne moze natjerati na to.
Stara narodna kaze"selo moje lako cu ja iz tebe, ali tesko ti iz mene"..
a kod gastarbajtera je to izrazeno i vise..upravo iz razloga sto zive u nekakvom drugacijem okruzenju, a ovamo kad dodju pokazuju se u "pravom"svjetlu..izlazi na povrsinu ono sto je duugo sputavano.
Nadati se da ce se vasa djeca mozda ponasati kao "civilizovani gradjani zapadno-europskih zemalja"..ma gdje i u kakvu sredinu dosli, jer vi ovamo ne donosite nista sem..boljih auta ali se ne razlikujete ni malo i ni po cem od lokalnih "divljaka"..jer ipak ste i vi njihove gore list.
"Vuk dlaku mijenja, ali cud nikada"..na zalost.
A sto se zavisti tice..moguce da je ima, kod onih kojima dobro auto i skupe krpice, pasos i odlazak odavde predstavljaju smisao zivota.
sreca pa nismo svi isti. :)
sreca, pa i gastarbajteri nisu svi isti, ima ih koji se ponasaju u skladu sa stecenim navikama iz "civilizacije" pa lokalni "divljaci" ne uticu na njihovo ponasanje. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Apr 2004, 12:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Krace ljudi, krace pisite... :lol:

Evo, i ja ispadam sada kao gastarbajter, ali ok. I ja takodje imam Kadeta registrovanog u BH, i mogu slobodno da kazem da se drzim pravila saobracaja, ali sta mi vrijedi. Evo tri godine otkada sam polozio vozacku ni jedan jedini put me policija u Austriji nije zaustavila, a kod nas skoro svaki u Boga dan... I nemojte tako, ne voze samo gastarbajteri kao manijaci, nego i ovi nasi - bolje da se ne zna koliko je njih vozacku polozila zahvaljujuci veceri ili pari!

PS: pih, ne znam zasto, ali mi se cini da me austrijske tablice za ove curice cine mnogo ljepsim :lol: ...bas i zato imam BH table

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]