banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 13:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jul 2012, 09:17 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Je l' mogu ja nesto da kazem? :D

Kao prvo - cijena nije prevelika - takva vrsta softwarea jednostavno toliko kosta. Mnogi zaboravljaju, koji razvojni procesi stoje iza jednog takvog glomaznog informacionog sistema... Pa to je citava masinerija!!! Pocevsi od strucnih ekonomista, preko pravnika, kontrolora, riziko menadzera, pa sve do programera i administratora baza podataka - to su jednostavno ogromni ljudski resursi, koji PUNO kostaju! A na to sve jos dodju troskovi logistike, marketinga i td., tako da cijena uopste nije velika... Nazalost, mnogi neuki novinari i politicari ce sad pokusati skupiti poneki jeftini politicki poen na osnovu ovoga, ali u sustini mi je drago da je neka drzavna ustanova prepoznala kvalitetu jednog ozbiljnog informacionog sistema. Jedini problem moze predstavljati nedostatak kvalitetnih SAP strucnjaka, koji bi kasnije pratili implementaciju i odrzavanje tog sistema...

Ja licno odrzavam nekoliko SAP baza podataka, te pored silnih ostalih Oracle baza podataka jos i nekoliko e-Business Suite od Oraclea, a ranije sam odrzavao i baze za SimCorp informacioni sistem (www.simcorp.de). Ne mozete ni da zamislite, koje su cifre tu u pitanju... Pa samo licenca za koristenje SimCorp aplikacije kosta 16.000.000 EUR !!!!! A tokom tri godine implementacije je citav projekt kostao oko 35.000.000 EUR !!! U to su naravno ukljucene i licence za Oracle bazu, za ihahaj report, calculation i application servera, kao i konsultantske satnice od oko 150-200 EUR ... To vam je ljudi moji bruka para...

Bilo je u pocetku evaluacije pojedinih informacionih sistema i diskusije:"A sto ne bismo mi to napravili in-house!?", ali se nakon veoma argumentovane diskusije iskristaliziralo, da bi to bio preveliki zalogaj za nase IT odjeljenje. Trebali bismo angazovati vanjske saradnike: pravnike, poreske strucnjake, ekonomiste iz raznih podrucja, IT kontrolore, projekt menadzere, network/system inzinjere, nekoliko osoba za testiranje, pa onda 2 za pisanje dokumentacije, onda ihahaj programera, dodatnog administratora baza podataka, 1st level support & helpdesk osoblje i td., a pitanje je - da li bismo napravili uspjesan informacioni sistem i uz to u predvidjenom roku... Mislim da je odluka bila pametna, da se kupi neko gotovo rjesenje.

Znaci, imajte na umu, da izrada softvera nije jednostavan posao - desetine,stotine ili cak hiljade ljudi stoje iza tako ogromnih sistema...

Kad smo vec kod drzavnih ustanova i velikih informacionih sistema - bivsi CIPS, sadasnja IDEEA (mislim da se tako pise), koriste Oracle bazu podataka. Nazalost, iz prve ruke znam da je aplikacija jaaaaako lose napisana, maltene nije ni testirana kako treba... Imaju solidnu opremu, koriste mnostvo Oracle tehnologije, ali dzaba to, kad je aplikacija smece. Izgleda da ne podrzava multi-user okruzenje, u kojem desetine/stotine klijenata pristupaju istovremeno bazi i mijenjaju podatke u odredjenim tabelama, pa dolazi do "ressource contention", odnosno do "blokiranja resursa", gdje onda baza nakon odredjenog timeouta (tokom kojeg sve stoji i niko ne moze nista da radi) ubija (kill-uje) sessione, pa se klijenti moraju ponovo spajati na bazu, pri cemu svi uneseni i izmijenjeni podaci bivaju izgubljeni...

Ja sam im preskup izgleda, jer nece da me angazuju, da im sredim to da radi kako treba, pa se svi pate - i radnici na salterima i oni, koji cekaju u vezi dokumenata...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 09:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ne znas ti...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 10:18 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Pa ko je onda pisao aplikaciju? Pekar?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 10:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Banderas :P

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 10:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2012, 13:20
Antonio? :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 11:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Isto mu dodje :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
I dalje smatram da su se profesori i asistenti mogli oznojiti za 10 miliona.
Pa jbt prave softver za 1.200.000(/1.400.000) stanovnika. Koliko je to pravnih lica? Pola? Trećina?
Za 10.000.000 su mogli i ručno da popišu funkcije za svako lice ponaosob.
Ali lakše je mešetariti tuđom robom.
Uvezi šleper filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 11:54 
Veteran
Veteran

Cek, je l' ti stvarno mislis da nasi profesori i asistenti posjeduju to znanje, da naprave jedan tako komplikovan informacioni sistem!?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislio sam da da. Vjerovatno ću misliti i dalje dok mi se primjerom ne ukaže na suprotno. Propast, šta ću takav sam jbg...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Vidi se da je to jedan kompleksan program, ali zar nisu mogli da ga sa nekog warezz ili torrenta jeftinije nabave?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tpojka je napisao:
Mislio sam da da. Vjerovatno ću misliti i dalje dok mi se primjerom ne ukaže na suprotno. Propast, šta ću takav sam jbg...

Nadam se da u ozbiljnijim situacijama nemas toliko krivo misljenje i procjene. Daleko si svjetlosnim godinama od cinjenicnog stanja. Kad bi fakulteti i univerziteti tako radili softvere, jedan SAP ne bi ni postojao. Mislis da u Njemackoj nema fakulteta, univerziteta, profesora i asistenata? Mislis da npr. Oracle certified profesionalci imaju slucajno satnice od par stotina evra?

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Vidi se da je to jedan kompleksan program, ali zar nisu mogli da ga sa nekog warezz ili torrenta jeftinije nabave?

Majko moja.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hahaha

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
filozof sa vrbasa je napisao:

Majko moja.

Evo, mogu ja?

Primarno je to: svima je poznato da w-bb i slični sajtovi žive od banera i adsense-a postavljenih na stranicama.
Kako je takav vid poslovne politike prilagođen masovnim pregledima i ogromnom broju potencijalnih korisnika,
na uploader-e se svakodnevno apeluje da nema efekta postavljati programske sisteme koji bi eventualno mogli da služe egzaktno jednom klijentu.

Sekundarno: da se i za manje para prijeti smrću i ostavlja trag trajnog invaliditeta (u slučaju da se ne vidi način pravno regulisane naplate štete).

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jebga, File konta da je to softver - Install, Next, Next, Finish. :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 12:58 
Veteran
Veteran

oplakah :D :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 13:05 
Veteran
Veteran

@Tpojka: Ne znam jesam li dobro shvatio sta si napisao u zadnjoj poruci - ti smatras da je to program napravljen samo za poresku upravu Republike Srpske? Ako tako mislis, onda se varas, jer naime, SAP radi svoje aplikacije po principu modula - za svako podrucje/bransu imas odredjeni modul, kojeg onda konsultanti mogu prilagodjavati internim i specificnim potrebama musterije... Znaci, HR modul je u osnovi isti za sve firme, kao i CRM, ERP i ostali, a individualna prilagodjavanja (customization) se vrse tokom implementacije odredjenog modula...

@filozof sa vrbasa: znas koliko bi dugo bio nekaznjen, da koristis ilegalno SAP ili neki slican high-end informacioni sistem? :D 8) Opstepoznato je da Oracle, SAP, IBM i ostale velike kompanije imaju citave timove pravnika specijalizovanih samo za tuzakanje i borbu protiv ilegalnog koristenja ili eventualne povrede njihovih patentovanih ideja...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 13:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Upravo na to što si objasnio sam i mislio.
Prvi dio mog odgovora filozofu je bio prizma ironije jer sam stvarno pomislio da se i on 3aje8ava pitanjem.
Baš sam i pomislio da radi kroz module koji se dobijaju ili ne (sve po cijeni).

Stoji sve za optimizaciju sistema koja je i najveći benifit u odnosu na novonapravljeni sistem.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
e baš dobra vjest ... drago mi je da su se odlučili za SAP, a ne da im to neko dunđeri 10 narednih godina i naplati kroz razne anexe troduplo više ...
al sad treba vidit ko će to sve postaviti na noge implementirat !! Pretpostavljam da su ovo bg firme koje su radile u Delti i na ostalim ... nadam se da nestoji nešto iza toga gadno ...
al ono što mene brine je ono ko će raditi u PU na tome ??? Ako im je IT ovi što su pisali specifikacije za fiskalne printere i dopustili da smo danas ucjenjeni svi od strane me ili digita sa ovim printerima o kojima stvarno ne vrijedi trošiti riječi onda je to sve piši propalo ..

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2012, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
Digresija je napisao:
@filozof sa vrbasa: znas koliko bi dugo bio nekaznjen, da koristis ilegalno SAP ili neki slican high-end informacioni sistem? :D 8) Opstepoznato je da Oracle, SAP, IBM i ostale velike kompanije imaju citave timove pravnika specijalizovanih samo za tuzakanje i borbu protiv ilegalnog koristenja ili eventualne povrede njihovih patentovanih ideja...

a svakako ne možeš ni da hoćeš ilegalno koristii SAP :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]