banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 07:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 61  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: SFRJ
PostPoslato: 11 Jul 2012, 17:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Evo, zadnjih par godina imaš više povratnika u Meksiko iz USA, nego emigranata u Ameriku.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
jellyfish je napisao:
Konkretno Jugoslavija je bila naprednija u "komunizmu" nego sada, dok je Ceska naprednija sada.

Ceska je bila u Komunizmu dok se to nije moglo reci za SFRJ koja je ipak je ostala u domenu Socijalizma.
Neces vjerovati ali je Ceska bila ipak naprednija u Komunizmu koji su jedini uspjeli ostvariti od svih zemalja!
Danas ipak imaju nezaposlenih ljudi iako je procenat zenamarljivo mali odnosno radi se o voljnoj nezaposlenosti od 7 % (neki bi rekli da je ovdje u Republici Srpskoj voljna nezaposlenost 45 % mada se ne slazem sa time iako i predsjednik to tvrdi)!
Cesi su danas dosta ispred Slovenije po razvoju sa BDP per capita od 27,100 $ !
Ako je narod marljiv i inventivan njemu odgovara bilo koji napredan sistem!

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_зока je napisao:
Evo, zadnjih par godina imaš više povratnika u Meksiko iz USA, nego emigranata u Ameriku.

Jebiga. Ti uvijek kontra. Pa imas vise povratnika i u BiH iz inostranstva zadnjih par godina, ali to ne znaci da je bolje u BiH jer se radi uglavnom o prisilnim povratcima (zbog otkaza, gubitka izbjeglickog statusa itd).
Opet jebiga, ako ne mozes zakljuciti da je veci standard u SAD nego u Kubi ili Meksiku i da je daleko vise Meksikanaca u SAD iz ma kojeg razloga, nego obrnuto, sta cu ti ja.

musakica je napisao:
Ceska je bila u Komunizmu dok se to nije moglo reci za SFRJ koja je ipak je ostala u domenu Socijalizma.

Po mom misljenju Jugoslavija je bila blize istinskom komunizmu jer je bila veca jednakost i pravo pojedinca. Ono sto su Rusi nazivali komunizmom je u stvari bilo robovlasnicko drustvo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Evo malo o SFRJ. Malo o onima koji su bili više jednaki :)
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c ... a-Krajacic

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Novokomponovana (h)istorija/povijest :roll:

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti to zbog prezimena?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma jok, svi narodi imaju svoju novokomponovanu viziju prošlosti za koju se nije ni čulo ni znalo do 90tih.....ne vjeruj svemu što piše po medijima.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Istorija se ne uci iz novina.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ma jok, svi narodi imaju svoju novokomponovanu viziju prošlosti za koju se nije ni čulo ni znalo do 90tih.....ne vjeruj svemu što piše po medijima.

Pa de ti ispričaj da ne gubim vrijeme.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Evo malo o SFRJ. Malo o onima koji su bili više jednaki :)
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/c ... a-Krajacic

Obicni ljudi su bili jednakiji nego sad. Sad sto su nacionalisticku bagru zatvarali i proganjali to je tako trebalo.
Evo vidio si sta se desilo kad su dozvolili nacionalistickoj bagri da radi sta hoce, sta je uradila-napravila rat.
Zato dok je Tito bio ostar prema nacionalistima nisu mogli zavadjati narod.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 21:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Pa de ti ispričaj da ne gubim vrijeme.

Nisam živio tad i bio u UDB pa ti ne mogu reći detalje o tom slučaju....

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@jellyfish
Da se prisjetimo kako se obračunavao sa hrvatskim nacionalistima. Jedan primjer. U vrijeme MASPOK-a otac Ivice Todorića...

Citiraj:
... Ante se nekada nalazio na čelu tvrtke Agrokombinat, no 1971. optužen je za pljačku šest milijuna njemačkih maraka koje je navodno dao Matici hrvatskoj za kupovinu oružja.

i onda

Citiraj:
Nakon što je otac Ante izašao iz zatvora, zajedno sa sinom Ivicom krenuo je u novi posao cvjećarske proizvodnje. Nakon samo nekoliko godina Todorić proizvodi 40% cvijeća u socijalističkoj Jugoslaviji,

@nepokoreni

Da si pročitao feljton pa onda komentarisao, ajde. Ili da si napisao nešto o autoru knjige čiji dijelovi izlaze u feljtonu, ajde. Ti na prvu kolutaš oćima i meni pišeš da ne vjerujem svemu što piše u medijima.
Evo i tebi sličan savjet... ne vjeruj ženi koja laže.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa svako se imao pravo pokajati, tako i taj Todoric. Ali daleko da kazem da je sve bilo idealno, ali nije bilo toliko lose kao sto se prica.
A ja cu tebi navesti drugi primjer.
Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, Vojislav Seselj - Svi bili u zatvoru u bivsoj Jugoslaviji zbog istog razloga - nacionalizma (svi na suprotnim stranama).
I kad ih oslobodise napravise rat.
Znaci komunisti su bili u pravu kad su ih strpali u zatvor jer vidis sta napravise kad su ih pustili.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 23:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Baš je Šešelj bio tako moćna figura...
Ova druga dvojica su imali moć da utiču na tok sukoba. Alija poslušao Amere pa odbio Kutiljerov plan iz '92. godine. Da nije, vjerovatno bi ga ubrzo neko drugi zamjenio.
Tuđman je vidio istorijsku priliku i samo su ga stranci mogli zaustaviti.
Ali to sve ne bi bilo moguće. I ne bi došlo do toga. Da oni na visokim polažajima, koju su bili daleko od zatvora, nisu pripremili teren za to. I to u vrijeme kada su se domaći i pitali. Kad je došlo vrijeme da se otvoreni pitaju strancu... bilo je već kasno. Tuđman, Alija, Šešelj, ... su samo odigrali svoje uloge.

Da li je JNA mogla da preuzme stvar u svoje ruke i očuva mir, pa da kontrolisano prepusti vlast civilnoj vlasti... ŠBBKBB

Kamo sreće da je jedini problem nacoonalizam. Pa sve je počelo nakon prvih slobodnih izbora. Onda bi mogli reći da je sa demokratijom nama stigao i rat...

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 07:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
danijell je napisao:
@jellyfish
Da se prisjetimo kako se obračunavao sa hrvatskim nacionalistima. Jedan primjer.
.

Blajburg :*

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 10:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Da li je JNA mogla da preuzme stvar u svoje ruke i očuva mir, pa da kontrolisano prepusti vlast civilnoj vlasti... ŠBBKBB

Ne pošto je vrhovna komanda JNA i TO presjedništvo SFRJ, a u takvom rasulu koje je vladalo u vrhu vojske i države teško da bi se izveo puč.
nepokoreni je napisao:
Da si pročitao feljton pa onda komentarisao, ajde. Ili da si napisao nešto o autoru knjige čiji dijelovi izlaze u feljtonu, ajde. Ti na prvu kolutaš oćima i meni pišeš da ne vjerujem svemu što piše u medijima.

Do sada je izlazilo bar deset feljtona sličnih sadržina, od tog da je Budak bio pravedan i dobar čovjek, Stepinac nevina žrtva, Kavran i družina žrtveni jarci, Drljević patriota itd. Zato sve uzimam sa rezervom i nevjericom. Čitao sam tog Zagorca kad već pitaš lik je u fazonu Dejana Lučića, zanči preuveličavanje i misticiranje događaja.
Da si malo više izučavao UDB, zano bi da je on 100% zavrbovan da radi za istu, oni njemu preduzeće i spoljnotrgovinske veze, a on njima podatke o emigraciji. Baš te godine se stalo na rep HRB i provaljene su sve terorističke hrvatske organizacije.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
_зока je napisao:
danijell je napisao:
@jellyfish
Da se prisjetimo kako se obračunavao sa hrvatskim nacionalistima. Jedan primjer.
.

Blajburg :*

I ne samo Blajburg.Kad sam spominjao nekim nasim zemljacima koji su sad kao veliki srpski nacionalisti, gdje su sve u toku rata , a narocito na kraju rata likvidirane ustase i jos neki rekli su da lazem i da sam placenik Vatikana !? Ne mogu indijanci vjerovati da je dug naplacen i na kraju cak negdje i preplacen . Nadam se da ce oni koji nisu ostrasceni shvatiti fakte , a posebno prave fakte u vezi Jasenovca..

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Moram priznati da si i meni sumLjiv, onako, malo mi tukneš na Ivu prije nego na Jovu :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
ma nabijem te.... :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2012, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam mislio na "nacionaliste" koji su bili dio sistema. Tuđman je bio general, Todorić je bio direktor, Krcun ovo, onaj ono itd... I kako se protiv njih djelovalo.

Opet spominjem slučaju Todorića. Optužen za nabavku oružja za hrvatsku pobunu 70-tih godina. I kada je izašao iz zatvora započeo posao, koji nema šanse da se mogao bez podrške državnih struktura tako razvijati. I danas njegov sin najmoćniji čovjek u sadašanjoj Hr. To pokazuje koliko je bilo trulo u SFRJ. I kako se čekao povoljan istorijski trenutak. Preko potisnutog nacionalizma doći do tajkunskog kapitalizma. Mada ni komunisti nisu bili imuni na vile prijeratnih bogataša, pa bi se moglo reći da su tada na sličan način oni dobro prošli. Preko potisnutog komunizma ...

Ispade da je projekat druge Jugoslavije imao rok trajanja koliko i život jednog čovjka. E taj čovjek nije mogao, htio, znao ... za života riješiti pitanje nasljednika, nego se postepeno vodilo tome da svaka baklja gori za sebe. A izgleda da neki Srbi to i danas ne shvataju, da trebaju svoju baklju nositi i za nju snositi odgovornost... Projekat Jugoslavija treba ostaviti u 20. vijeku i sjećati se lijepih trenutaka. Ali stiže nova mantra, EU. NIje EU problem, nego što se u nju gleda kao rješenje svih problema. Samo neka drugi nosi tu baklju... Pa će za nekih 30 godina, ako taj projekat ne propadne, u Srbiji biti barem 10% onih koji će se izjašnjavati kao Evropljani... I kada pukne onda ćemo opet kukati kako nas je istorija pregazila. Kako su Vojvođani samo gledali na sebe ili nešto slično...

Vi otišli na kraj, i nakon kraja, rata kada je to bila borba protiv okupatora i njihovih saradnika. Pobjednik određuje ko je ko. Tada su streljani, poklani, ... ne samo ustaše u Blajburgu, i četnici sa njima. Mada oni pod tim smatraju sva stradanja tokom povlačenja, tokom nekoliko mjeseci. Stardali su na isti način i Italijani. Folksdojčeri... Evo jedne neobične životne priče
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... e-u-Srbiji
To je sve imalo veze sa formiranje buduće države, Dešavanja u feljtonu su iz vremena kada je vlast držala skoro sve u svojim rukama.

I neka je u svakoj nanovo napisanoj "istoriji"/povjesti 95% propagande, a 5% do sada nepoznatih istinitih činjenica. Opet vrijedi pročitati i ne odbaciti odmah. Ja sa 12,13,.. godina gledao tokom rata svaki dan Dnevnik na HRT-u i emisije tipa Slikom na sliku... jer i tada sam se trudio sagledati stvari iz svih dostupnih uglova. I onda neko meni, a imam preko 30 godina, sada napiše da ne vjerujem svemu u medijima... Mada, može i tele gledati danima u šarena vrata, pa neće biti pametnija zbog toga....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1206 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 61  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]