Ja sam mislio na "nacionaliste" koji su bili dio sistema. Tuđman je bio general, Todorić je bio direktor, Krcun ovo, onaj ono itd... I kako se protiv njih djelovalo.
Opet spominjem slučaju Todorića. Optužen za nabavku oružja za hrvatsku pobunu 70-tih godina. I kada je izašao iz zatvora započeo posao, koji nema šanse da se mogao bez podrške državnih struktura tako razvijati. I danas njegov sin najmoćniji čovjek u sadašanjoj Hr. To pokazuje koliko je bilo trulo u SFRJ. I kako se čekao povoljan istorijski trenutak. Preko potisnutog nacionalizma doći do tajkunskog kapitalizma. Mada ni komunisti nisu bili imuni na vile prijeratnih bogataša, pa bi se moglo reći da su tada na sličan način oni dobro prošli. Preko potisnutog komunizma ...
Ispade da je projekat druge Jugoslavije imao rok trajanja koliko i život jednog čovjka. E taj čovjek nije mogao, htio, znao ... za života riješiti pitanje nasljednika, nego se postepeno vodilo tome da svaka baklja gori za sebe. A izgleda da neki Srbi to i danas ne shvataju, da trebaju svoju baklju nositi i za nju snositi odgovornost... Projekat Jugoslavija treba ostaviti u 20. vijeku i sjećati se lijepih trenutaka. Ali stiže nova mantra, EU. NIje EU problem, nego što se u nju gleda kao rješenje svih problema. Samo neka drugi nosi tu baklju... Pa će za nekih 30 godina, ako taj projekat ne propadne, u Srbiji biti barem 10% onih koji će se izjašnjavati kao Evropljani... I kada pukne onda ćemo opet kukati kako nas je istorija pregazila. Kako su Vojvođani samo gledali na sebe ili nešto slično...
Vi otišli na kraj, i nakon kraja, rata kada je to bila borba protiv okupatora i njihovih saradnika. Pobjednik određuje ko je ko. Tada su streljani, poklani, ... ne samo ustaše u Blajburgu, i četnici sa njima. Mada oni pod tim smatraju sva stradanja tokom povlačenja, tokom nekoliko mjeseci. Stardali su na isti način i Italijani. Folksdojčeri... Evo jedne neobične životne priče
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbij ... e-u-SrbijiTo je sve imalo veze sa formiranje buduće države, Dešavanja u feljtonu su iz vremena kada je vlast držala skoro sve u svojim rukama.
I neka je u svakoj nanovo napisanoj "istoriji"/povjesti 95% propagande, a 5% do sada nepoznatih istinitih činjenica. Opet vrijedi pročitati i ne odbaciti odmah. Ja sa 12,13,.. godina gledao tokom rata svaki dan Dnevnik na HRT-u i emisije tipa Slikom na sliku... jer i tada sam se trudio sagledati stvari iz svih dostupnih uglova. I onda neko meni, a imam preko 30 godina, sada napiše da ne vjerujem svemu u medijima... Mada, može i tele gledati danima u šarena vrata, pa neće biti pametnija zbog toga....