banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 22:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1971 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 99  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
Ma sami smo krivi....i oni imaju kao masovnu grobnicu Glodjansko brdo....sve poimenicno....a nasi ne znaju ni koliko civila ni koliko vojnika ni kako ni sta..ne bi ni ovo znali sto sam napisao da onaj Stankovic iz Beograda nije obradjivao tijela.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
krol2 je napisao:
A ja mislio popicemo kritiku zbog OT.

Ma kakvi jako je zanimljivo i poučno :) Ima li neko kakvih iskustava sa tehnikom, što upotrebom lično, što upotrebom na njemu :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
The_new_Statesman je napisao:
Aaa, 126??? Na stranu sto su i ovi podaci gubitaka druge strane da ti se koza najezi... Oooo...

Garant ih uhvatili u čarapama, bar na ovom ovde području uglavnom kad je više od 1-2 poginula uvjek je bilo u čarapama, tj. nisu držali stražu, nema mi ništa jadnije nego kad slušam priče po TV-u pa neka junačina kae kako su ih iznenada napali, ili ih uhvatili nespremne :roll: yok, najavit će ti se :roll:
Sto puta sam naišao na neki dio linije koji kao treba da drži određena četa, a oni se podjele samoncijativno u tri grupe, pa opletu 8 sati na linij 16 kući, a i ovih tridesetak što je na linij pola spava, pola svira kurcu u čarapama i onda kada im turci ulete i naprave haos, onda kao iznenadili ih.
Ma mi smo bili karina, a ne vojska, a to prvenstveno možemo zahvaliti debelim komunjarskim oficirima koji su nam bili na čelu, na čelu sa idiotom i ego manijakom Mladićem.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Što lupaš? Kako su ljudi na Bihaću i Vozući eto tako mogli otići kući po podne pa se vrate? Iz 16te su ljudi znali da ne dolaze kući po mjesec dana, a to što ti je front bio u gradu bukvalno pred naseljem druga priča. Ako su oficiri bili karina što veliš, kako to da su do 93 izvedene one briljantne operacije VRS, ko je njih vodio naši generali ili rahmetili Kutuzov?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:39 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
nepokoreni je napisao:
krol2 je napisao:
A ja mislio popicemo kritiku zbog OT.

Ma kakvi jako je zanimljivo i poučno :) Ima li neko kakvih iskustava sa tehnikom, što upotrebom lično, što upotrebom na njemu :)

imam ja :D ...negdje,nakon dva mjeseca rata,dosao nama u zapadnu slavoniju,u kosovac kod okucana,neki pukovnik iz komande korpusa,za vrijeme jednog od onih primirja....jedan od onih bezbroj,koji su 50 godina imali sve moguce privilegije,momentalno zaposlenje,odmah stan,sjajnu platu,cak i prodavnice gdje su jeftinije kupovali,kojima je mlada vojska cistila i cizme,koji su imali i svoja odmaralista basko polje,kupare i jos milion stvari i sve to da bi jednog dana branili onu drzavu ako zatreba...ali oni je naravno nisu branili,gurnuli su ove nize cinove na front,ili rezervne oficire,a njih ste cijeli rat mogli vidjati na semaforu kako idu na posao u komandu korpusa gdje su pukovnici radili poslove raznoraznih referenata,poslove koje moze bilo koja zena da radi...

elem,dosao nama neki takav tipus da drzi predavanje "sta se u ovom ratu bolje pokazalo,koji tenk,koja puska,koje protivoklopno oruzje od kojeg",prvi put presao most na savi uz obezbjedjenje kao da dolazi general uzelac,vukovic ili talic (ne znam ko je bio tad komandant),i usred njegovog objasnjavanja "sta se bolje pokazalo',ustane jedan baja i kaze "druze pukovnice,u ovom ratu se jedino pokazalo da se vise isplati okrenuti prase nego jagnje,jer je kaloricnije,i mnogo vise ljudi se moze najesti,a i mnogo je rentabilnije kupiti tri flase konjaka nego gajbu piva" :D :D :D

ovaj se poklopi po usima,rijec vise nije progovorio i laganini za BL,zeni pod suknju,hahhahahha

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

:lol: Sjajno!

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Joj nepokoreni šuti majke ti, ovaj rat je na sve liči samo ne na rat koji vode vojske, 99% nekih herojskih priča i memoara možeš mačku o rep, treba biti realan i reći šta i kako je stvarno bilo.
Milion puta sam se svađao i objašnjavao ljudima, dođu na neku liniju i odma prave nastambu i izvlače roru, kad im kaeš koji će im kurac to osim da neprijatelj zna gdje su i gdje da ih udari, u čudu te gleda, i onda kada u tu sa kilometar jasno uočljivu i prepoznatljivu bajtu sa dimnjakom iz kojeg suklja dim začinjen mirisom pržene slanine spiči zolja ili RPG, onda ovi iz bajte ugruvani i ošamućeni, nekad neko bude ranjen ili pogine, nači bježe ko ludi, a za njima i oni iz ostalih zemunica.
A onda poslije seru o nekoj veličanstvenoj bici koju su vodili i velkoj sili koja ih je napala, ustvari napalo ih par izgladnjelih balija, koji su se pokupivši ostatke hrane sami povukli. Da, hrane, često bi ostavili oružje koje je ostalo ili ne bi imali vremena da ga pokupe, a konzerve i hranu bi pokupili. Ma daj pun mi je kurac i rata i seljačkih priča.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

A kako bi ti pravio fotrifikaciju u urbanoj zoni, daljina neprijateljske linije 300-500 metara a trebaš oformiš klasično držanje linije na duže vrijeme oko par mjeseci ajmo reći?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 14:59 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

vjerovatno je bilo i takvih kao sto OFM prica,ustvari bilo je sigurno...ali ima i dosta jedinica koje nikad nisu centimetra teritorije izgubili,naprotiv zauzeli su je jako mnogo.....nikada takve jedinice OFM ne mozes stavljati u isti kos sa tim kojima pricas i ne znam gdje si se ti borio.....Jedinice za svaki ponos,ove o kojima pricam su na nasem podrucju
16 krajiska
Bataljon korpusne vojne policije
5 kozarska
2 krajiska
1 oklopna
Vukovi sa Vucijaka
Korpusni izvidjaci
Panteri (Mauzer)
Peshini momci (Brcko)

a ima ih jos,i prnjavorska laka sa Zivkovicem je bila odlicna,a mnoge sam vjerovatno i zaboravio pomenuti u brzini...zbog takvih jedinica je grehota poistovjecivati i stavljat ih u isti kos sa ovima o kojima OFM prica.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sarajevo, Dobrinja vjerovatno, Schlager. To je bio specifičan teren sa udaljenošću linija od skoro 300 metara mogli su se kamenjem gađati.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nepokoreni, pričam uglavnom o brdu i šumi, a u urbanoj sredini ti također ne treba ništa, a u šumi pogotovo, lično moja parola, a i momaka sa mnom je bila, "mogu nas otkriti jedino ako ugaze na nas" nači držanje polaožaja, a da se ne vidi da je to bilo kakav položaj. Od rova, zemunice i bilo kakve vidljive linije smo uvjek bježali. Sigurnije sam se osjećo 50 ili 100 metara ispred, jer ja sam tu lovac, a ne plijen koji u svom kavezu čeka sudbinu. Može se reći da sam doktorirao maskiranje, znao sam u svakom trenutku šta neprijatelj vidi, pokušao sam prenjeti ostalima to da su najsigurnij kad neprijatelj ništa ne vidi, ali jebi ga, ako nema kreveta i šporeta većina neće na liniju i to je to.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Sve je to što veliš istina, ali na minus 15 već ne možeš da se maskiraš i legneš u zemlju čitav dan i čekaš neprijatelja, zato se kopaju rovovi i zemunice još od Krimskog rata, a ne što vole vojnici rupe u zemlji. Patrola i zasjeda je druga priča...

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka

Schlager je napisao:
vjerovatno je bilo i takvih kao sto OFM prica,ustvari bilo je sigurno...

Ma bilo je takvih jedinica....i neka je....trebale su nam i takve.Obicno su to bile neke lake brigade i radnciki bataljoni ili dijelovi drugih jedinica koje su se dugo zadrzale na jednom mjestu pa cijele dnevne boravke izgradili na liniji.
I neka ih je bilo....sto puta nam je teze padalo linijasiti par dana nego ici u borbu.U borbi pazis,koncentrisan si.....a na liniji popusti paznja,opustis se i ode glava bezveze.

Ponekad smo sa takvim jedinicama imali problema,ljutili se na nas.Sta ste ovde dosli da ih cackate,ne diramo mi njih ne diraju oni nas.Ili nece da se pomjere naprijed na noosvojene polozaje.Vi osvojili vi sad lezite i cuvajte :) :) ludo vrijeme jos ludji rat.... :) :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zna se gdje se kopa zemunica i rov i kada, kako ne kontaš da je u ovom ratu zemunica sa dimnjakom bila ujedno i stražarsko mjestu i to u 99% slučajeva, zato smo u defanzivi i imali toliko gubitaka, jer smo neprijatelju dali u cantimetar tačnu poziciju gdje da udari i maximalno mu olakšali.

Nači u redu zemunica za okrijepu daleko iza položaja skrivena od očiju neprijatelja, ali da to bude položaj graniči sa umobolnošću, a velika većina položaja je bila upravo takva.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Takav je i bio rat većinom statičan. Ukopaj se i drži položaj....zato su pravili bungalove od njih nisu se micali po par mjeseci iz istih. Zapadni front u prvom svjetskom ratu je bio takav svi pod zemljom i klepali se artiljerijom.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 15:56 
Citiraj:
igurnije sam se osjećo 50 ili 100 metara ispred, jer ja sam tu lovac, a ne plijen koji u svom kavezu čeka sudbinu.

Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 17:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
Schlager je napisao:
vjerovatno je bilo i takvih kao sto OFM prica,ustvari bilo je sigurno...ali ima i dosta jedinica koje nikad nisu centimetra teritorije izgubili,naprotiv zauzeli su je jako mnogo.....nikada takve jedinice OFM ne mozes stavljati u isti kos sa tim kojima pricas i ne znam gdje si se ti borio.....Jedinice za svaki ponos,ove o kojima pricam su na nasem podrucju
16 krajiska
Bataljon korpusne vojne policije
5 kozarska
2 krajiska
1 oklopna
Vukovi sa Vucijaka
Korpusni izvidjaci
Panteri (Mauzer)
Peshini momci (Brcko)

a ima ih jos,i prnjavorska laka sa Zivkovicem je bila odlicna,a mnoge sam vjerovatno i zaboravio pomenuti u brzini...zbog takvih jedinica je grehota poistovjecivati i stavljat ih u isti kos sa ovima o kojima OFM prica.

slager ili ti krol jel znate mozda kakvi su bili susljikovi izvidjaci?
znam da su dugo bili na bihacu

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2012, 18:07 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

dobri momci..upoznao sam cak i licno jednom tog susljika,momak je izbjegao negdje iz srednje bosne,travnik ili bugojno,i zao mi je sto i njih nisam pomenuo u pozitivnom kontekstu...

ali jbg,kuckao sam u brzini,ima jos hiljade sjajnih momaka koje nisam pomenuo.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2012, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka

Danas je obiljezen dan 1.bataljona vojne policije 1.kk.Bilo je i tesko i lijepo vidjeti ljude i evocirati uspomene.Okupljanje bilo u kasarni Kozara u spomen sobi.Neke nisam vidio skoro 20 godina.Odrzan parastos,bivsi prezivjeli komandanti davili ratnim putem.Krkali vojnicki pasulj o svom trosku :)
Ono sto ni ja nisam znao su tacni podaci:454 covjeka prosla kroz jedinicu,67 mrtvih,320 ranjenih od kojih mnogi vise puta,sezdesetak povrijedjenih od neubojnih sredstava....znaci nema ga a da nije dobio po usima.Jedina jedinica VRS koja je dva puta odlikovana a uz sve to u to doba najmladja jedinica VRS.....mada su to sve sad stare ili bar sredovjecne drtine koje se ni prepoznati ne mogu.Kad dobijem koju sliku okacicu :) :)

Sve ovo da se ne zaboravi....bar zbog mrtvih i invalida.Mi svoj kutak imamo.....a centralni spomenik koji hoce da dignu pored dzamije neka dizu kome hoce.Nama ne treba.Neka presele partizane pored Banskog dvora do dzamije .21400 boraca je svoj zivot darovalo srpkom rodu i narodu i ne zasluzuje spomenik pored Ferhat pase.

Vrh

PostPoslato: 11 Sep 2012, 14:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

znači od 454 čovjeka koji su prošli kroz tu jedinicu,387 ih je ili ranjeno ili poginulo!!

to je ono što sam pominjao u prvim postovima ove teme,i siguran sam da takav primjer ne postoji nigdje....a ti rajko vasiću i dalje na televiziji izjavljuj "ja sam bio borac,nisam nosio bijeli opasač",sram i stid nek te bude :( :(

ponosan sam što sam barem simbolično,od 4 i po godine svog ratovanja,oko godinu dana bio i dio te jedinice,a onima koji su čitav rat proveli u njoj,pogotovo u prvoj četi i pt vodu,ću skidati kapu dok sam živ..

svaka čast momci!!!1

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1971 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 99  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]