banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2657 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 133  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: vrli svijet
PostPoslato: 25 Maj 2012, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ma bravo momče, u stilu Đenara Gatuza :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 31 Maj 2012, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
danijell je napisao:

Pogledaj naslov što sam iskop'o.
Slika

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Jedna Palestinka:
Citiraj:
Ponekad mislim da sam nešto zgrešila Bogu pa mi ne da da budem majka mučenika (da joj sin pogine u samoubilačkom napadu)

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ово што је навео Христов је више за тему Религија и глупости, али вероватно је ставио овде јер је он религиозњак у одређеном погледу па му је глупо да религија може бити и глупа, шалим се мало :P
Сад мали коментар. Наиме, кад читамо овакве вести тешко нам је замислити ментални склоп таквих људи који мисле да Бог нешто од њих тражи што се коси са здравим разумом. Није ово само код муслимана, сетимо се да и неке групе католика и других муче своје тело бичевањем и сличним стварима мислећи да тиме угађају Богу. Или рецимо испосништво и одвајање од света зарад жртве јер мисле да тиме чине угоду Богу. Па зашто би Богу било угодно да се неко пати? Али ето они су тако убеђени. Овде није реч о религији већ о испраности мозга. Дакле, мозак не мора бити испран нужно религијом, знамо шта се догађа у Северној Кореји рецимо, иако и они имају једну врсту религије која се зове Јуцхе, а то је веровање у човека.
Дакле, религија је моћно средство за покретање и завођење наивних маса, баш као и нација, али као што смо видели из наведених примера, не и једино средство.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Možeš li, molim te, da mi pojasniš tezu da je "nacija sredstvo za zavođenje masa"?

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne mora biti sredstvo ali moze. Isto kao i religija. U sociologiji se to objasnjava pojmom grupe.
Covjek se poistovijeti sa nekom grupom, to moze biti religija, nacionalnost, fasizam, komunizam, itd., i onda je dovoljno da mu se usadi ugrozenost te grupe sto on poistovjecuje svojom ugrozenoscu i onda se bori za tu grupu.
Hristov je vec naveo primjer, sad nadjoh i jedan tekst, u ovom slucaju religija:

http://www.nezavisne.com/novosti/svijet ... 44467.html

Slicno tako, ako se sjecas rata na balkanu, bilo je i sa nacijom. Svaka nacija je govorila o svojoj ugrozenosti kako bi pokrenula mase da se bore protiv druge nacije. I kad pitas bilo koju naciju, uvijek su "oni drugi krivi".
A istina je da su svi bili i jos su budale i podlegli ispiranju mozga od voljenih im vodja i takozvanih "vozdova" kako ih od milja ovdje zovu.

Po mom misljenju i filozofiji pojedinac je osnova svega. Svako treba da radi za sebe i da se bori za sebe. Cim je nesto "zajednicko" bila to nacija, religija, zadruge, ovo ili ono, uvijek se nadje neko ko koristi zajednicka dobra, ubira zajednicke plodove sebi i uzima profit dok ostali rade :confused2: Zato je najbolje da svako radi za sebe, zajebi zajednistvo i drzavu i naciju i religiju. Ko se god borio za zajednicku stvar ostao je kratkih rukava, a lopovi izvukli profit. Evo primjer su ti borci koji su se borili u ratu pa sad moraju strajkovati gladju za svoja prava. Da li su se borili za takvu drzavu. A isto je i sa ovim jadnicima iz al kaide. Oni jadni umiru za "zajednicku stvar", a Bin Ladenovi sinovi zive u luksuzu. Zajebi "zajednicku stvar" ma sta ona bila i misli na sebe i svoju porodicu, a naciju, drzavu i religiju neka brane politicari i nek idu u rat, za to dobijaju platu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sjećaš se one priče iz bukvara, "Sedam prutova"? Misliš li da je lakše manipulisati gomilom pojedinaca koji su jedni drugima vukovi, ili ljudima koji zajednički rade na ostvarenju nekih ciljeva? Pa "mase" i nisu ništa drugo do gomila pojedinaca, zato se njima lako manipuliše.

Šta misliš, koliko bi naši daleki preci dugo preživjeli, da su slijedili tvoju filozofiju, umjesto što su se udruživali u zajednice? Da nema države da te štiti (kako-tako), šta bi mene spriječilo da sutra dođem, pokoljem ti porodicu, uzmem ti zemlju i zatrem svaki trag tvog postojanja, a da niko zbog toga ne pusti suzu niti ga bude briga?

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 19:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kontam da je jelly duboko razočaran čovjek.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
Po mom misljenju i filozofiji pojedinac je osnova svega. Svako treba da radi za sebe i da se bori za sebe.

:lol: :lol: :lol:
Kad si toliko opsjednut filozofijom, onda si sigurno čuo i onu maximu; "čovjek koji je dovoljan sam sebi, ili je bog, ili je zvjer".

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2012, 20:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Sjećaš se one priče iz bukvara, "Sedam prutova"? Misliš li da je lakše manipulisati gomilom pojedinaca koji su jedni drugima vukovi, ili ljudima koji zajednički rade na ostvarenju nekih ciljeva? Pa "mase" i nisu ništa drugo do gomila pojedinaca, zato se njima lako manipuliše.

Šta misliš, koliko bi naši daleki preci dugo preživjeli, da su slijedili tvoju filozofiju, umjesto što su se udruživali u zajednice? Da nema države da te štiti (kako-tako), šta bi mene spriječilo da sutra dođem, pokoljem ti porodicu, uzmem ti zemlju i zatrem svaki trag tvog postojanja, a da niko zbog toga ne pusti suzu niti ga bude briga?

Pogresno si razumio. Evo i zasto. Ljudi su se udruzivali i radili na obostranu korist. I to je u redu. Radimo u fabrici i dijelimo plodove rada.
Ono o cemu ja pisem u prethodnom postu je kad neko radi "za opstu dobrobit" dzabe, a to drugi koriste. Kao na primjer, ljudi se bore u ratu, gube ruke i noge ili cak glave, a politicari i njihova djeca uzivaju.
Znaci, udruzivanje da ali da pojedinac ima koristi od onog sto radi.
Evo konkretno ja sam proveo dvije godine u ratu i nikakve koristi nemam od toga. I da nisam kasnije radio sam za sebe, da sam nastavio raditi "za opste dobro", danas nebi imao nista.
Tako je bilo i u komunizmu. Ljudi su radili u zadrugama, a celnici Partije se vozili u jahtama. (Mislim na prave komunisticke zemlje, ne na SFRJ koja je imala i dosta dobrih stvari.) Pa jebem ti ja tu opstu stvar i tu jednakost i taj socijalizam. Kao Sjeverokorejanci ili Kubanci rade kao konji za 30 dolara mjesecno, a Kastro ili Kim uzivaju u "opstoj stvari".

Tako da kad sam pisao o tome mislio sam na ovaj primjer iskoristavanja(parazitizma), a ne na primjer obostrane koristi i saradnje (sinergizma) sto je svakako korisno i drustvo nebi postojalo bez toga.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2012, 10:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U istom tom dokumentarcu zastupnica Hamasa u parlamentu obilazi pacijente u lokalnoj bolnici i dijeli poklone, dođe do žene koja krivi lice od bolova ali ne može biti operisana jer se na praznik ne smiju raditi operacije (vjerovatno se generalno ne smije raditi), i kaže ženi: "Strpi se do sutra sestro", na šta će žena: "Ali tako boooli!", a ova, ne skidajući smiješak, odgovarai: "Uzdaj se u Boga" (naravno čisto sumnjam da bi ona tako sebi rekla da je na ženinom mjestu).
Inače dosta težak dokumentarac, govori o ženama Hamasa ("Women of Hamas"), ideologija žrtvovanja i mučeništva i kako se majke nose sa smrću svoje djece. Možda centralna figura čitave priče jeste žena koja ne može preboliti smrt svog sina, žene joj govore da ne smije plakati i da treba biti ponosna jer joj je sin u raju (jedna od njih joj, tješeći je, reče ono što sam citirao). S jedne strane bezosjećajna fasada dok govore o mučeništvu i žrtvovanju djece, s druge strane žalost za izgubljenom djecom. Upečatljiva je takođe i scena kad majka mučenika istupa pred skup žena i voditeljka je pita sa osmijehom kako se osjećala i da li je bila sretna i ponosna kad je čula da joj je sin postao mučenik, očekujući valjda lavinu oduševljenja, potom mrtva tišina nekoliko momenata, i majka zajeca. U dokumentarcu postaje očigledan taj paradoks i koliko je vještačko sve to. Čak je ta žena rekla u dokumentarcu da je sin morao da izvrši samoubilački napad jer nije imao izbora, Hamas ga je natjerao na to.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2012, 11:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dokumentarac je na youtube, doduše na njemačkom (u prvih minut i po prvog dijela ona scena kad majka mučenika istupa pred skup žena)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aYMG92m2_Fw[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2012, 12:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovo je Hristov definitivno za temu "Religija i gluposti".

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2012, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nebitno na kojoj je temi, nije forum centar za katalogizaciju.

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2012, 08:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sa slabijim stomakom ne otvarati:

India, incredible India...

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2012, 09:04 
I kazu Vrbanja prljava... :D :D

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2012, 09:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

"The famous morning bathing by the Ganges, washing as if the rotting corpse floating by was nothing!"
:-&

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2012, 09:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2012, 13:20
:pukeleft: Grozno, grozno, grozno. :pukeright:

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2012, 10:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Sudeći po reakcijama bolje da ne otvaram link. 8)

Vrh

PostPoslato: 12 Jun 2012, 11:32 
Ma nista posebno, raspali lesevi plutaju rijekom Gang, a oni se kupaju i kuliraju...jos jedan obican dan u Indiji...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2657 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 133  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]