Popokatepetl je napisao:
Sjećaš se one priče iz bukvara, "Sedam prutova"? Misliš li da je lakše manipulisati gomilom pojedinaca koji su jedni drugima vukovi, ili ljudima koji zajednički rade na ostvarenju nekih ciljeva? Pa "mase" i nisu ništa drugo do gomila pojedinaca, zato se njima lako manipuliše.
Šta misliš, koliko bi naši daleki preci dugo preživjeli, da su slijedili tvoju filozofiju, umjesto što su se udruživali u zajednice? Da nema države da te štiti (kako-tako), šta bi mene spriječilo da sutra dođem, pokoljem ti porodicu, uzmem ti zemlju i zatrem svaki trag tvog postojanja, a da niko zbog toga ne pusti suzu niti ga bude briga?
Pogresno si razumio. Evo i zasto. Ljudi su se udruzivali i radili na obostranu korist. I to je u redu. Radimo u fabrici i dijelimo plodove rada.
Ono o cemu ja pisem u prethodnom postu je kad neko radi "za opstu dobrobit" dzabe, a to drugi koriste. Kao na primjer, ljudi se bore u ratu, gube ruke i noge ili cak glave, a politicari i njihova djeca uzivaju.
Znaci, udruzivanje da ali da pojedinac ima koristi od onog sto radi.
Evo konkretno ja sam proveo dvije godine u ratu i nikakve koristi nemam od toga. I da nisam kasnije radio sam za sebe, da sam nastavio raditi "za opste dobro", danas nebi imao nista.
Tako je bilo i u komunizmu. Ljudi su radili u zadrugama, a celnici Partije se vozili u jahtama. (Mislim na prave komunisticke zemlje, ne na SFRJ koja je imala i dosta dobrih stvari.) Pa jebem ti ja tu opstu stvar i tu jednakost i taj socijalizam. Kao Sjeverokorejanci ili Kubanci rade kao konji za 30 dolara mjesecno, a Kastro ili Kim uzivaju u "opstoj stvari".
Tako da kad sam pisao o tome mislio sam na ovaj primjer iskoristavanja(parazitizma), a ne na primjer obostrane koristi i saradnje (sinergizma) sto je svakako korisno i drustvo nebi postojalo bez toga.