banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2012, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
banja luka se sve vise i vise siri, poprima izgled evropskog grada, ali ono sto me ostavlja bez teksta je povisen nivo nekulture u gradu i odredjenog malogradjanstva. sta mislite, da li je bl po tom pitanju mala sredina? ja sam cesto poslom vani, najvise u zemljama beneluksa, idem po selima (agrokultura), zivio sam sa lokalnim stanovnistvom, to su sve mala sela najvise 6-7 000 ljudi, ali nikada nisam vidio nikoga kako zaviruje kroz tudju ogradu da vidi sta radi komsija, ljudi vode svoj zivot koliko god da im je dosadno, zive za sebe a ne za to sta ce komsija reci, a moje prve komsije u bl, na glasu kao stari banjalucani (ne pridoslice) su stolice na balkonu privukli skroz uz pregradu da bi bolje culi sta ja i djevojka ujutro pricamo uz kafu. tacno kad mi sjednemo, komsinica se posadi i pocne jos s vremena na vrijeme da komentarise. ja ne zelim da se zamjeram pa preskacem to. ima tu jos dosta stvari, nemam vremena sad da nabrajam, ali mislim da to ne prilici glavnom gradu odredjene regije/drzave, nebitno sta, ovo bi ipak trebala biti malo otvorenija sredina. stalno tezimo toj nekoj evropi a u stvari ne mozemo se porediti ni sa njihovim selima po nekoj emancipovanosti stanovnistva, sveopstoj kulturi naroda itd.

otvoren sam da cujem i druga misljenja :)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Mahala

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Kakva je takva je, naša je. Nije za pohvaliti ali bolje nemamo.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Citiraj:
Mahala

Klik.
Koliko bi se zadržala na poziciji u zemlji Beneluksa?

Poslednji put menjao Tpojka dana 24 Maj 2012, 22:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Malo selo od 6000 ljudi?

Ne smijem ni pomisliti kolika su im velika sela tek.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Banjaluka nije ni blizu one koja je bila 80-te.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
vecina je besposlena i vodi tudju brigu ... ogromno selo

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
Ајој људи,какво црно село,то су само Срби небитно тако је и у Новом Саду,Београду,Нишу.Такав је менталитет.
Мени се свиђа код Бања Луке што ако хоћеш можеш некога и да нађеш,а опет можеш да се сакријеш од неких људи.Најљепше је кад имаш неке своје кафанице у које залази само одређена раја.А не они клубови... :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Ako si Tanja Sljivar ili slicno, onda ti je svaka sredina mala.
Ako si normalan, svejedno ti je gdje zivis.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
giometar je napisao:
Ako si Tanja Sljivar ili slicno, onda ti je svaka sredina mala.

:lol:

Extra.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Такав је менталитет.

Jebem ja onda nas mentalitet

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Баби Папушка je napisao:
Malo selo od 6000 ljudi?

Ne smijem ni pomisliti kolika su im velika sela tek.

Pa Holandija je površine kao Bosna a ima 17 miliona stanovnika :) Mada i meni je čudno, možda je mislio 600-700 ljudi, a slučajno dodao nulu više..

Što se mene tiče, ima stvari koje mi se ovdje ne sviđaju, ali ima i onih koje mi se dopadaju. Prvih je više, nije RS loš kraj za doći na odmor, ali bi se ja teško uklopio da zastalno živim tu, definitivno veliko ne hvala..

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Kod nas je problem prevelika prisnost, u razvijenijim državama preveliko otuđenje. Teško je reći da je jedno ili drugo loše samo po sebi, obe krajnosti imaju dobre i loše strane, tako da sve zavisi od ličnih afiniteta.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2012, 23:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
Ja bih komotno mogla zivjeti u jos manjoj sredini, a nekad mi odgovara sto setam gradom i ne sretnem nikog poznatog.
Ni mala ni velika.

A, da. BL '80? Moji roditelji dosli u BL '81 kao mladi elektro inzenjeri. Studirali u Sarajevu. Kazu da nisu mogli vjerovati kako su ih ljudi docekali. Staaaaaari Banjalucani. Ne valjas ako se nisi rodio u BL. Jos dobili posao odmah. Trn u oku staaaaaaarim Banjalucanima. Veca mahala bila nego sad.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 05:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
BL 80ih je bila mahala kao i danas "stari banjalucani" ili ne svako je znao ko kakve boje gace nosi
ja se vazda sjetim kad sam jedne prilike krenuo u grad i dvije nene na ogradi naslonjene bacaju komentare i ispred mene na jedno 10 metara ide koka tada svojih 35-6 utegnuta ko grom ja usporio ne zurim u grad polako mjerkam prodje ona pored baba ja taman nailazim na komentar
"jest jest moja ti znala sam joj ja i mater isto se 'vako volila dogonit"

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 06:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Cile usporio da cuje sta nene kazu :D Mahalas ;)

Wrda, zamjeram tu dve stvari:

1. Ne mozes koristiti rijec pridoslica a kukati na malogradjanstinu.
2. Radis na sirenju bezukusne hrane. Blago receno ;)

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 07:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Kad smo vec kod ovoga , da li iko zna pouzdaniji podatak, koliko Banja Luka zaista ima stanovnika? Znam da nije bio popis stanovnistva( i ko zna kad ce biti), ali me interesuje neka realna procjena.Naravno broj stanovnika nema veze sa mentalitetom i kulturnim navikama.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 08:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Jul 2011, 20:55
koju rijec onda trebam koristiti? mozda sam se pogresno izrazio. svakog dana sto sam duze u bl, sve vise i vise me iznenadjuje spostveni narod:

1) jutros pijem kafu sa djevojkom, kisa taman pada u drugu stranu - na balkon do nas dolaze komsinica i njen muz, sjedaju odmah pored, cute i slusaju, mi se stisamo, nemam vremena za te gluposti, kad komsinica odjednom vice, (Ime) jeste vidjeli da nam se komsija sa 2 sprata ponovio za auto, kupio VW Touareg, ja vidno nezainteresovan, promrmljam dobro, dobro. A u sebi, WHAAAAAAAAAT? znas koliko me zanima sta je komsija kupio. spominjali ste nezaposlenost, eto taj par (oboje) su zaposleni pa opet tudje brige vode.

2) zimus idem autom pored gimnazije, 11 sati ujutro, ne znam zasto ali auta skoro da nije bilo na cesti, kad odjednom cujem nesto udara od pozadi. pogledam sta je, kad vidim leti jos jedna grudva, pridjem a ono gimnazijalci nagurali kamenje u grudve i gadjaju auta. ja gledam, oni ne prestaju, pridjem, kazem zasto to radite oni kazu "eto zato", pitam zar vi nebi trebali biti na nastavi, oni kazu na fizickom su (a vani minus). kazem im da to nije u redu i da cu drugi put zvati profesore, nemam vremena da se raspravljam sa njima, auto je sve ok, a u sebi mislim kad vas neko prebije na mrtvo ime, onda ce biti krivi svi osim vas. ako su gimnazijalci poznati kao mirni, kakva je onda elektro skola? u moje vrijeme bi se za ovo izbacivalo iz skole.

3) ne vjerujem u bogove i te me stvari nikada nisu zanimale, ali ipak postujem to, necija svetinja i meni je u redu. bio sam prije 2 godine u sarajevu u starom gradu i naletim na ucenike iz bl, isli vaditi neku vizu pa dosli da vide stari grad, prvo su otisli tamo, bila je mrkla zora, mozda 5-6 sati ujutro. ispred one njihove najvece dzamije polijepili su slike nasih generala i "noz, zica..". a igrom slucaja znam njih 4-5, sve djeca starih banjalucana. jel to kultura? a da ih je neko vidio i ubio od batina, naravno svi bi osim njih bili krivi.

Citao sam temu 20 godina republike srpske, i Schlager je napisao FANTASTICAN post, ovo mi se posebno svidjelo, boli koliko je istinito:
Citiraj:
Ja Republiku Srpsku danas vidim kao jednu zaostalu i potpuno nerazvijenu sredinu. Na to da zivimo u Evropi,podsjeca samo nekoliko ulica u najstrozijem centru Banjaluke,koje imaju evropski stih i gdje se nesto desava,a i ima nekoliko staklenih zgrada.

U stvari ja ne trazim da mi budemo kao london, zgrada do zgrade, ali mi bi trebali biti jedna opet koliko toliko kulturna sredina. mi smo drugi najveci grad u drzavi, glavni grad entiteta. pricamo o nekoj evropi a ljudima malogradjanstvo viri iz njih. sve je u glavama ljudi, ne predstavlja malogradjanstvo kineska obuca, lose auto.. pricamo o nekom prosperitetu a najgori smo u svemu, pa sta reci kad je raspala srbija ispred nas. :( ima tu jos mnogo stvari ali sam se ja fokusirao na mlade, jer ce oni jednog dana voditi ovu zemlju. mozemo mi pricati price, sta god hocemo, kako ovi iz zapadne evrope ne valjaju ali je sa njihovom djecom uzitak raditi. bio sam prisutan na casu biologije u jednoj osnovnoj ovdje u bl, raspad sistema, profesor kao da nema autoritet, dozivio sam da mi ucenik kaze da se gonim i da mu se je*e za biologiju. u holandiji u skoli gdje pretezno idu imigranti (znaci to sa sobom nosi malo vise nereda, nestasluka cesto) je sve po savrsenom redu, vidim u zadnjim redovima da neke ucenike to ne zanima, u redu ali bar slusaju da me isposutuju, tako su ih ucili kuci.
jednom mu kazes i to je dovoljno, a nasima moras reci 3 puta, nakon toga se zainate, idu protiv tebe, pa kad vide da ne mogu nista da urade, onda pristanu na saradnju. ma u svakom slucaju nije ni cudo sto vecina normalnih zeli da pobjegne. ne trazim ja blagostanje, vec samo pitam gdje je neki civilizacijski nivo, po ovome prikazanom smo mi mnogo blize zimbabveu nego evropi.

pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 09:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
WrDa je napisao:
koju rijec onda trebam koristiti? mozda sam se pogresno izrazio. svakog dana sto sam duze u bl, sve vise i vise me iznenadjuje spostveni narod:

Zvisi od ugla posmatranja, za nekoga je čaša uvijek poluprazna a za nekoga polupna. :wink:

Citiraj:
1) jutros pijem kafu sa djevojkom, kisa taman pada u drugu stranu - na balkon do nas dolaze komsinica i njen muz, sjedaju odmah pored, cute i slusaju, mi se stisamo, nemam vremena za te gluposti, kad komsinica odjednom vice, (Ime) jeste vidjeli da nam se komsija sa 2 sprata ponovio za auto, kupio VW Touareg, ja vidno nezainteresovan, promrmljam dobro, dobro. A u sebi, WHAAAAAAAAAT? znas koliko me zanima sta je komsija kupio. spominjali ste nezaposlenost, eto taj par (oboje) su zaposleni pa opet tudje brige vode.

Komšije
Sjediš sam u stanu i nešto ti se eventualno desi, pozlije ti, ne znaš gdje si, zaboraviš i broj hitne i svega ili ti plane nešto u stanu, šta prvo radi naš čovjek? Zove komšije. Dok dozove sina koji je u drugom gradu, ili na drugom kraju grada ili u pm možeš da umreš. Ko prvi pomaže - komšija. Kad je žalost, kad je radost, ko prvi pritiče i pruža ruku pomoći? Komšija. Tako je u našem narodu.

Citiraj:
2) zimus idem autom pored gimnazije, 11 sati ujutro, ne znam zasto ali auta skoro da nije bilo na cesti, kad odjednom cujem nesto udara od pozadi. pogledam sta je, kad vidim leti jos jedna grudva, pridjem a ono gimnazijalci nagurali kamenje u grudve i gadjaju auta. ja gledam, oni ne prestaju, pridjem, kazem zasto to radite oni kazu "eto zato", pitam zar vi nebi trebali biti na nastavi, oni kazu na fizickom su (a vani minus). kazem im da to nije u redu i da cu drugi put zvati profesore, nemam vremena da se raspravljam sa njima, auto je sve ok, a u sebi mislim kad vas neko prebije na mrtvo ime, onda ce biti krivi svi osim vas. ako su gimnazijalci poznati kao mirni, kakva je onda elektro skola? u moje vrijeme bi se za ovo izbacivalo iz skole.

Djeca
Ja se sjećam identičnih situacija (u nekim sam i sama učestvovala) a kad su moji roditelji pričali šta su tek oni radili ja sam bila oličenje mirnoće, ali razlika je što se prije nikad niko nije ljutio.
Možemo svi da nabrojimo bar neku psinu koju smo napravili nekoj starijoj osobi i šta se dešavalo? Pa ništa. Ko je zvao policiju? Niko. Djeca su djeca i uvijek su ista, možda sa drugim metodama, ali to je uvijek isto.

Citiraj:
3) ne vjerujem u bogove i te me stvari nikada nisu zanimale, ali ipak postujem to, necija svetinja i meni je u redu. bio sam prije 2 godine u sarajevu u starom gradu i naletim na ucenike iz bl, isli vaditi neku vizu pa dosli da vide stari grad, prvo su otisli tamo, bila je mrkla zora, mozda 5-6 sati ujutro. ispred one njihove najvece dzamije polijepili su slike nasih generala i "noz, zica..". a igrom slucaja znam njih 4-5, sve djeca starih banjalucana. jel to kultura? a da ih je neko vidio i ubio od batina, naravno svi bi osim njih bili krivi.

Poštovanje i nepoštovanje
Ja znam prije a i sada da su komšije i prijatelji drugih nacionalnosti dolazili na slave, ko te poštuje poštuje i tvoje opredjeljenje kao i ti njegovo.
Sjećam se priča o komunističkom periodu kada se stoka zatvarala u bogomolje, kad se nije smjelo pričati o Bogu da ne bi bio ismijan i ekskomuniciran iz partije, pa i to bilo pa prošlo. Uvijek je bilo i biće toga, dobrih i onih drugačijih ljudi.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2012, 09:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
V@nja je napisao:
Mahala

+1

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 181 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]