koju rijec onda trebam koristiti? mozda sam se pogresno izrazio. svakog dana sto sam duze u bl, sve vise i vise me iznenadjuje spostveni narod:
1) jutros pijem kafu sa djevojkom, kisa taman pada u drugu stranu - na balkon do nas dolaze komsinica i njen muz, sjedaju odmah pored, cute i slusaju, mi se stisamo, nemam vremena za te gluposti, kad komsinica odjednom vice, (Ime) jeste vidjeli da nam se komsija sa 2 sprata ponovio za auto, kupio VW Touareg, ja vidno nezainteresovan, promrmljam dobro, dobro. A u sebi, WHAAAAAAAAAT? znas koliko me zanima sta je komsija kupio. spominjali ste nezaposlenost, eto taj par (oboje) su zaposleni pa opet tudje brige vode.
2) zimus idem autom pored gimnazije, 11 sati ujutro, ne znam zasto ali auta skoro da nije bilo na cesti, kad odjednom cujem nesto udara od pozadi. pogledam sta je, kad vidim leti jos jedna grudva, pridjem a ono gimnazijalci nagurali kamenje u grudve i gadjaju auta. ja gledam, oni ne prestaju, pridjem, kazem zasto to radite oni kazu "eto zato", pitam zar vi nebi trebali biti na nastavi, oni kazu na fizickom su (a vani minus). kazem im da to nije u redu i da cu drugi put zvati profesore, nemam vremena da se raspravljam sa njima, auto je sve ok, a u sebi mislim kad vas neko prebije na mrtvo ime, onda ce biti krivi svi osim vas. ako su gimnazijalci poznati kao mirni, kakva je onda elektro skola? u moje vrijeme bi se za ovo izbacivalo iz skole.
3) ne vjerujem u bogove i te me stvari nikada nisu zanimale, ali ipak postujem to, necija svetinja i meni je u redu. bio sam prije 2 godine u sarajevu u starom gradu i naletim na ucenike iz bl, isli vaditi neku vizu pa dosli da vide stari grad, prvo su otisli tamo, bila je mrkla zora, mozda 5-6 sati ujutro. ispred one njihove najvece dzamije polijepili su slike nasih generala i "noz, zica..". a igrom slucaja znam njih 4-5, sve djeca starih banjalucana. jel to kultura? a da ih je neko vidio i ubio od batina, naravno svi bi osim njih bili krivi.
Citao sam temu 20 godina republike srpske, i Schlager je napisao FANTASTICAN post, ovo mi se posebno svidjelo, boli koliko je istinito:
Citiraj:
Ja Republiku Srpsku danas vidim kao jednu zaostalu i potpuno nerazvijenu sredinu. Na to da zivimo u Evropi,podsjeca samo nekoliko ulica u najstrozijem centru Banjaluke,koje imaju evropski stih i gdje se nesto desava,a i ima nekoliko staklenih zgrada.
U stvari ja ne trazim da mi budemo kao london, zgrada do zgrade, ali mi bi trebali biti jedna opet koliko toliko kulturna sredina. mi smo drugi najveci grad u drzavi, glavni grad entiteta. pricamo o nekoj evropi a ljudima malogradjanstvo viri iz njih. sve je u glavama ljudi, ne predstavlja malogradjanstvo kineska obuca, lose auto.. pricamo o nekom prosperitetu a najgori smo u svemu, pa sta reci kad je raspala srbija ispred nas.

ima tu jos mnogo stvari ali sam se ja fokusirao na mlade, jer ce oni jednog dana voditi ovu zemlju. mozemo mi pricati price, sta god hocemo, kako ovi iz zapadne evrope ne valjaju ali je sa njihovom djecom uzitak raditi. bio sam prisutan na casu biologije u jednoj osnovnoj ovdje u bl, raspad sistema, profesor kao da nema autoritet, dozivio sam da mi ucenik kaze da se gonim i da mu se je*e za biologiju. u holandiji u skoli gdje pretezno idu imigranti (znaci to sa sobom nosi malo vise nereda, nestasluka cesto) je sve po savrsenom redu, vidim u zadnjim redovima da neke ucenike to ne zanima, u redu ali bar slusaju da me isposutuju, tako su ih ucili kuci.
jednom mu kazes i to je dovoljno, a nasima moras reci 3 puta, nakon toga se zainate, idu protiv tebe, pa kad vide da ne mogu nista da urade, onda pristanu na saradnju. ma u svakom slucaju nije ni cudo sto vecina normalnih zeli da pobjegne. ne trazim ja blagostanje, vec samo pitam gdje je neki civilizacijski nivo, po ovome prikazanom smo mi mnogo blize zimbabveu nego evropi.
pozdrav svima koji ucestvuju u ovoj temi.