Vidim sve nesto slavljenicko raspolozenje,pa da i ja iznesem svoje vidjenje Republike Srpske na njen 20.rodjendan,mada ce oni rijetki,koji procitaju ovoliki post,reci da bi bilo bolje da nisam nista pisao. Pitanje koje sebi postavljam je,da li smo ovako zamisljali Republiku Srpsku dok smo krvarili za nju,da li se vrijedilo boriti,i da li bi oni koji su dali zivote za nju,to uradili i da su znali kakva ce biti na svoj 20. rodjendan? Kao sto je i red,prvo cu poceti sa ciscenjem ispred svog dvorista (borci),pa cu tek onda preci na ostalo. Da nije zalosno,bilo bi smijesno da Republika Srpska ima 110 000 boraca prve i druge kategorije! Ja sam isto borac prve kategorije,iako skoro dijete,bio sam od prvog dana Zapadne Slavonije 1991,pa do demobilizacije 20.juna 1996.Moja jedinica je isla gdje je najtvrdje,u direktne borbe prsa u prsa,ciscenja,razbijanja diverzantsko teroristickih grupa u Bok Jankovcu i Donjem Svilaju.Imali smo jako puno mrtvih i ranjenih,ali nikad nismo mnogo drzali liniju,bilo je mnogo praznog hoda izmedju akcija,bilo je rada na punktovima itd,i zato cu prvi potpisati da se meni ukine ta prva kategorija,da me se prebaci u drugu,a da u prvoj kategoriji ostanu oni borci koji su cijeli rat proveli u rovu,i dolazili na odmor u gumenim cizmama i vunenim carapama,kao recimo neki dijelovi 16.krajiske brigade i jos neki....Tragedija svega je da su se u prvu kategoriju ubacile ljubavnice oficira,donatori,pa cak i dezerteri! Jako zamjeram borackoj organizaciji na toj cifri od 110 000 prve i druge kategorije,i taj broj ne bi smio preci 10-15 hiljada ni u ludilu! Uostalom,vidjelo se na kraju rata kako pucamo po svim savovima,gdje je tad bilo 110 000 junacina? Ja Republiku Srpsku danas vidim kao jednu zaostalu i potpuno nerazvijenu sredinu. Na to da zivimo u Evropi,podsjeca samo nekoliko ulica u najstrozijem centru Banjaluke,koje imaju evropski stih i gdje se nesto desava,a i ima nekoliko staklenih zgrada. Ostatak Republike Srpske danas izgleda neuporedivo gore,napustenije,neuredjenije i siromasnije nego prije pola vijeka! Zgrozio sam se kad sam procitao clanak da je u Srebrenici zatvorena poslednja mesnica u gradu,jer vise niko nije imao para za taj luksuz! Zalosno je,ali ako zanemarimo centar Banjaluke,ostatak Republike Srpske zamire! Svake godine se rodi nekoliko hiljada beba manje od broja umrlih. Niko tim povodom ne preduzima nikakve pronatalitetne mjere i mi kao narod izumiremo!
Republiku Srpsku vidim kao praznu ljusturu. Narodi su decenijama ginuli da imaju svoju vojsku,a mi je damo za stolom,i jos to predstavljamo kao uspjeh i reformu! Veliki je niz tih "uspjeha",od pomenute vojske,do gubitka dinara kao valute,do gubitka nasih tablica,nase himne "Boze pravde",naseg grba,pa sve do najnovijeg "uspjeha" i gubljenja cetvrtog ministarskog mjesta u Savjetu ministara,i po drugi put uzastopno prepustanja bosnjacima MIP.Zbog svega ovoga,poredjenja snage VRS 1993 i danas,smatram da nasi politicari pucaju iz prazne i otrovnom retorikom skrecu paznju naroda sa svih ovih izgubljenih ovlasti RS. Takodje,Republika Srpska,od prije par dana nema vise ni teritorijalnu cjelovitost,presjecena je u Brckom na dva dijela. A posto sam se i tu borio,poznajem taj kraj,mogu samo reci da je Republika Srpska i bukvalno presjecena u bosnjackom naselju Klanac u Brckom.
Republiku Srpsku vidim kao entitet sa potpuno unistenom privredom! Ono malo ljudi sto radi u privredi,ne radi u kapitalizmu,vec u robovlasnistvu! "Sposobni" partijski direktori su uspjeli potpuno dotuci sve,nekad uspjesne firme,koje su nakon toga,razni Dusanici,kupovali u bescijenje,i to uglavnom bez novca. Naravno da nikad niko od tih direktora nije odgovarao za sve to,vec su po pravilu za ta unistenja privrednih subjekata,bili unapredjivani! Mnogi su postali i ministri. Sve navedeno je dovelo do situacije da je danas od 20 najvecih izvoznika u BiH 19 iz FBIH,a od 25 najvecih firmi,24 je iz FBIH!
Takodje,imamo manje plate nego u FBIH,manje penzije,a boracki dodatak 12 puta manji,ili preciznije receno,ono sto ja dobijem za godinu dana,borac u FBIH dobije svaki mjesec! Jednom je bilo postavljeno pitanje zasto je tako,ali uslijedio je odgovor "tisina,ako necete i to da vam oduzmemo"
Republiku Srpsku vidim kao jednu korumpiranu sredinu,od vrha do dna! Korupcija,kao nacin zivota,uselila se u sve pore. Tendere i milionske poslove izgradnje infrastrukture ili odrzavanja zelenila,dobijaju uvijek iste firme,bliske vrhu vlasti.Obicni gradjanin daje ljekaru par stotina maraka kad treba da se operise neko njemu blizak,drugi prijavljuju 10% stvarnih prihoda na fiskalnu kasu,treci kradu struju,cetvrti kupuju ispite,peti placaju za zaposljenje,i da ne nabrajam vise...znala se i tarifa,10 00 maraka doktoru i ides u laznu invalidsku penziju......jako smo nezdravo drustvo,koje iz dana u dan dozivljava sve vecu eroziju,u kojoj svako gleda sebe i svoj interes,a korupciju,zemljastvo i rodjastvo smatra legitimnim nacinom borbe za svoj bolji polozaj,dok s druge strane,po coskovima,olajava politicare (koje je on izglasao) a oni rade isto sto i on,samo u vecim iznosima jer imaju priliku.Ismijavamo se na racun dijaspore i gastarbajtera,a vec bi se pocelo umirati od gladi sa ovakvom elitom ovdje,da nije tih gastarbajtera cije doznake familijama, i potrosnja kad dodju cine trecinu budzeta! Nazalost,vecina tog novca zavrsi za isplatu plata "gledacima kroz prozor" u zgradi Vlade i Opstina.
Republiku Srpsku vidim skoro bez pravosudja! Za 20.godina njenog postojanja,nijedna krupna riba nije osudjena zbog kriminala! Hvataju se neke jajare i kokosari (i njih se na kraju pusti),hvataju se kokosi i prasad za neplacenu tv pretplatu,dok milioni ukradenih para klize iz budzeta. Cak i banjalucki kauboji koji pucaju po ulicama,bivaju odmah sutradan pusteni na slobodu! Zanimanje sudije je najcasnije zanimanje na svijetu,a ovi nasi su ga toliko obesmislili da bi isto bilo kao da uopste i ne postoje!Njima najvise zamjeram za kompletnu situaciju u drustvu,i sve ovo sto pisem,jer njihov kukavicluk,poltronstvo,uvlakastvo i korumpiranost,izazivaju gadjenje kod svakog misleceg bica.A primaju ogromne plate,zato da ne bi bili podlozni korupciji! Kako to samo ironicno zvuci.
Potpuno izopacen sistem vrijednosti,u kojem je vaznije IMATI nego BITI,dovodi i do potpune poremecenosti u izboru prioriteta,tako da imamo slucaj da se daje 7 miliona za rafting,ili 300 miliona za kompleks zgrada vlade,dok se banjalucka hirurgija i psihijatrija raspadaju,a invalidnina za lica koja primaju tudju pomoc iznosi 43 km! Kakve su bolnice u ostalim gradovima,ne smijem ni pomisliti,ali odliv mladih strucnjaka se nastavlja,tako da nas ovih dana napusta i jedan vrhunski kardiolog i odlazi u Sloveniju.
Republici Srpskoj preostaje sve manje i manje resursa,jer je vecina odavno u stranim rukama. Hvalimo se prodajom Telekoma,a on je donosi (i danas donosi) 100 miliona km godisnje ciste dobiti! Zeljeznu rudu nam nemilice izvlaci punim vozovima iz Ljubije indijac Mittal,i to na nacin da od toga nikakvu korist nemaju ni mali akcionari ni lokalna zajednica. I tu je neki ministar "zaklao vola za kilo mesa" dozvolivsi da se rade takve stvari. Zeljeznica fakticki samo zbog Mittala i postoji,kao njenih 3500 radnika koji stvaraju desetine miliona maraka gubitaka svake godine! Banjaluckoj berzi bih preporucio da slobodno stavi katanac u svoja vrata,jer ona fakticki od 2007 i ne postoji,tj otkad je dozvoljeno formiranje Optima grupe i njeno sprdanje i sa malim akcionarima i sa budzetom RS. Tada su svi investitori pobjegli odavde,a ovo para sto se sad vrti na berzi je nase prosipanje iz supljeg u prazno emitovanjem raznih obveznica. Nijednom stranom investitoru nakon Optime nece vise pasti na pamet da svrati na BLSE.
A sad,po meni i najveci problem-buducnost! Sve ovo nabrojano bi bilo maciji kasalj,samo da postoji ikakva nada da ce biti bolje,ali nazalost nece,bar u dogledno vrijeme. Potpuno unisteno obrazovanje,je problem koji ja smatram vecim i od ratnih razaranja. Mogucnost svake budale,da preko privatnih fakulteta postane akademski obrazovan gradjanin ili inzinjer,ubije nadu u buducnost Republike Srpske narednih decenija. Cinjenica,da je dovoljno imati takvu diplomu i stranacku knjizicu,dovodi do negativne selekcije od vrha do dna i do vladavine mediokriteta! Osim toga,mladim narastajima su glave napunjene raznim idiotizmima,nacionalizmom u svom najgorem obliku,gdje vise mrzis tudje nego sto volis svoje,sto se moze vidjeti i po stadionima i dvoranama RS,gdje imas jednu ili nijednu pjesmu o Republici Srpskoj,a desetine protiv "onih tamo" Dok god budemo imali toliko diplomaca sa smijesnih privatnih fakulteta,koji ubrzo nakon "diplomiranja" uglavnom postaju i drski partijci na sisi budzeta jadne RS,nastavice se slobodan pad ovog drustva. Nazalost,to je jedina perspektiva koja mi se ukazuje.
Postacemo robovi u vlastitoj zemlji,jako jeftina radna snaga za stranog gazdu,jer ne vidim ni kako cemo sacuvati energetski sektor nakon sto smo im vec predali rudno bogatstvo,naftnu industriju,telekom i sve banke! Republika Srpska,ovakva kakva jeste,sluzi samo za bogacenje uskog kruga ljudi,koji stvaraju posebnu kastu,njihova djeca se vec sada medjusobno druze i vjencavaju,a u buducnosti ce toga biti samo vise. Osim njih,kojih je mozda 2%,Republika Srpska je i poligon za uvoz najveceg moguceg smeca,koje niko u Evropi nece da jede,mesa iz Brazila i Argentine staro po 30 godina i slicnih stvari. Posto vlast ne radi za interes vlastitog naroda,vec samo za interes stranog gazde,nije donesen nijedan zakon o zastiti domace proizvodnje,pa su nam peraci mozgova objasnili kako je potpuno normalno da jedemo krastavac iz Spanije,mrkvu iz Maroka i luk iz Kine! Za sve to vrijeme nas seljak grca,a srpsko selo izumire. Umjesto da prepisemo kako su ove pametne zemlje to uradile kod sebe (engleski zakon o poljoprivredi iz 1940 je spasio englesko selo i dan danas se smatra jednim od najvaznijih zakona u istoriji engleske),mi slusamo kako nam oni predlazu sta je dobro za nas!
Sport je bolje i da ne pominjem,jer je sve osim KK Igokea,gdje se ulaganja milionska, i gdje se mnogo ulaze i u infrastrukturu,ali i u igracki kadar,ipak u domenu jedne lokalne price. Dva-tri banjalucka kluba se bore da isplivaju iz tog prosjeka,pogotovo FK Borac i RK Borac ali nazalost sa mnogo manjim sredstvima,a vecina ostalih je u najtezoj situaciji u svojo istoriji,a mnogi i pred gasenjem. Mnostvo je apsurda,ali vrhunac je bio prije par dana kada Republika Srpska proglasava za najboljeg sportistu momka za koga 99% nas prvi put cuje,iz izmisljenog sporta i neke lijeve karate federacije,a da pritom imamo jednog Danijela Sarica,najboljeg golmana na svijetu,koji je Barceloni donio titulu sa nezabiljezenih 23 odbrane u finalu!
Ovo je moj najduzi post u zivotu,ali nije mi zao gubitka vremena kad je Republika Srpska u pitanju,a najduzi ce vjerovatno i ostati,jer sam kao jedan od ciljeva u Novoj Godini,sebi zacrtao da najvise pola sata dnevno provodim na netu,pa ce moje pisanje i ovdje biti jako redukovano.
I da na kraju odgovorim na ono pitanje s pocetka,texta,da li se vrijedilo boriti za ovakvu Republiku Srpsku?
Vrijedilo je!!!!
|