banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 15:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2012, 07:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Evidentno je da masa ljudi završe fakultete, što državne što te privatne.Sad bi svi da da završe faks i da s tom činjenicom automatski misle da će lako dobiti posao i nita ne rade i pri tome imaju dobre plate!
To jednostavno nigdje nije takva praksa, samo što je kod nas ostalo takvo razmišljanje iz prijašnjeg sistema.Nagomilalo se toliko sa završenim fakultetima a ni upola nisu stručni i neće biti jel nemaju priliku gdje se mogu osposobiti.
Mislim da će još gora situacija biti u budućnosti sa nestručnošću kadra kad fakutetlije budu nosioci razvoja ako ga bude i bilo !

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 08:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
neizreverbiliziran je napisao:
I još nešto jbg. :lol:
Pa neće ovakvo stanje biti isto u bližoj budućnosti. Barem ja očekujem da će ići na bolje. Pa svi ti koji su dobili preko štele sa privatnih i državnih fakulteta poslove koji su tromi neće se valjda moći snaći na tržištu rada. Tako nešto možeš vidjeti na starijim ljudima koji su navikli uvijek nešto da rade i sad došli u grad pa izludiše od dosade (metu dvorište koje je čisto npr.), a kod ovih našteljenih je obrnuta situacija. Čuo sam da je ovako bilo npr. u Slovačkoj prije 15 godina. Jeste da tamo nije sada blagostanje ali se dižu, a nezaposlenost im je oko 13 %, a prosječna plata oko 700€.

Stanje ce biti gore

krajo je napisao:
Evidentno je da masa ljudi završe fakultete, što državne što te privatne.Sad bi svi da da završe faks i da s tom činjenicom automatski misle da će lako dobiti posao i nita ne rade i pri tome imaju dobre plate!
To jednostavno nigdje nije takva praksa, samo što je kod nas ostalo takvo razmišljanje iz prijašnjeg sistema.Nagomilalo se toliko sa završenim fakultetima a ni upola nisu stručni i neće biti jel nemaju priliku gdje se mogu osposobiti.
Mislim da će još gora situacija biti u budućnosti sa nestručnošću kadra kad fakutetlije budu nosioci razvoja ako ga bude i bilo !

Jasno

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 10:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma zatvoren krug. Dosta studenata ima teoriju koja se od njih trazi u malom prstu, ali ne znaju kako izgleda neki pogon. Unutrasnjost fabrike. I nisu oni krivi.

Tako da se slazem sa matorim.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 10:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma zatvoren krug. Dosta studenata ima teoriju koja se od njih trazi u malom prstu, ali ne znaju kako izgleda neki pogon. Unutrasnjost fabrike. I nisu oni krivi.

Tako da se slazem sa mladicom koji svira.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 13:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
manitu uci da svira je napisao:
neizreverbiliziran je napisao:
I još nešto jbg. :lol:
Pa neće ovakvo stanje biti isto u bližoj budućnosti. Barem ja očekujem da će ići na bolje. Pa svi ti koji su dobili preko štele sa privatnih i državnih fakulteta poslove koji su tromi neće se valjda moći snaći na tržištu rada. Tako nešto možeš vidjeti na starijim ljudima koji su navikli uvijek nešto da rade i sad došli u grad pa izludiše od dosade (metu dvorište koje je čisto npr.), a kod ovih našteljenih je obrnuta situacija. Čuo sam da je ovako bilo npr. u Slovačkoj prije 15 godina. Jeste da tamo nije sada blagostanje ali se dižu, a nezaposlenost im je oko 13 %, a prosječna plata oko 700€.

Stanje ce biti gore

krajo je napisao:

Jasno

Bice sve gore i gore, dok se ne prijedje crvena linija, a tad ce neki bjezati avionima zajedno sa svojim ljubavnicama, dok ce drugi sa puskom u ruci osvajati banke i 'oslobadjati' stanove.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Jel ovo? :lol:
http://vukajlija.com/reakcije/3624

http://vukajlija.com/reakcije/3648

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dr. Jovo Ubiparip je napisao:
Bice sve gore i gore, dok se ne prijedje crvena linija, a tad ce neki bjezati avionima zajedno sa svojim ljubavnicama, dok ce drugi sa puskom u ruci osvajati banke i 'oslobadjati' stanove.

Tesko Jovo. "Desavanje" naroda u ovako slozenoj untrasnjepolitickoj situaciji je gotovo nemoguce (da ne govorimo kako interes izvana za takvo sto ne postoji)

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
To sam i ja mislio 2000 godine..

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 14:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Slovačkoj prije 15 godina. Jeste da tamo nije sada blagostanje ali se dižu, a nezaposlenost im je oko 13 %, a prosječna plata oko 700€.

Tačno, ali SVA mašinska, elektro i druga industrija su ostale netaknute i rade, plus što razdvajanje njihove nekadašnje države nije nimalo promijenilo odnose i saradnju između preduzeća i rejona. Slovačke Povaske strojarne i dalje sarađuju sa Zbrojovkom i Škodom. A naša industrija? Plus što je kod njih privatizacija trajala 5-6 godina kod nas nije ni počela kako treba već 20 godina....

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2012, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Citiraj:
Slovačkoj prije 15 godina. Jeste da tamo nije sada blagostanje ali se dižu, a nezaposlenost im je oko 13 %, a prosječna plata oko 700€.

Tačno, ali SVA mašinska, elektro i druga industrija su ostale netaknute i rade, plus što razdvajanje njihove nekadašnje države nije nimalo promijenilo odnose i saradnju između preduzeća i rejona. Slovačke Povaske strojarne i dalje sarađuju sa Zbrojovkom i Škodom. A naša industrija? Plus što je kod njih privatizacija trajala 5-6 godina kod nas nije ni počela kako treba već 20 godina....

Plus od stranih investicija samo Kia Motors u poslednjih par godina ulozila preko 1,5 milijardi eura. Evo u 2012 najavljuju jos 110 miliona

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 07:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 77064.html

Više od polovine studira na privatnim fakultetima
25.04.2012 06:00 | Dragana Keleč

Banjaluka - Najveća greška u sistemu obrazovanja u RS napravljena je kada su pravno izjednačeni privatni i javni fakulteti, smatra predsjednik Sindikata obrazovanja RS Stevan Milić.

Prema statistici više od polovine svih upisanih studenata pohađa privatne fakultete, a Milić kaže da je veoma loš signal to što mladi idu linijom manjeg otpora, jer na velikom broju njih kupuju samo diplome, ali ne i znanje.

Školarine

I dok su neki od privatnih fakulteta stekli prepoznatljiv imidž, neki od njih egzistiraju u jednoj sobici, podrumu, kući na kraju grada.

- Praktično smo “zaledili” školarinu od 400 maraka na javnim fakultetima, dok su na privatnim ostavili otvorene ruke. Tamo postoji javna korupcija sa upisom, jer im nije ograničeno koliko će se novca uzeti za upis, pa se školarine kreću od 2.500 pa do čak 11.000 maraka, kolika je bila školarina u jednom isturenom odjeljenju američkog univerziteta - kazao je Milić.

Istakao je da na privatnim fakultetima nema potrebe za korupcijom, zbog toga što na nekima od njih profesori, ali i sami vlasnici fakulteta ne dozvoljavaju da studenti padnu na ispitu.

- Poznajem profesora koji je bio zaposlen na jednom našem privatnom fakultetu, koji je kada je oborio veliki broj studenata na ispitu jer nisu znali ni kako im se zove predmet, odmah dobio otkaz. Vlasnik mu je rekao da se to tako ne radi na ovom fakultetu - kazao Milić.

Student treće godine Filološkog fakulteta u Banjaluci Slobodan Marković kaže da veliki broj studenata upisuje neke privatne fakultete zbog toga što ih je lakše završiti.

- Na većini privatnih fakulteta svi studije završavaju u roku, a diplome naprosto “vrcaju” - kazao je Marković.

Hiperprodukcija diploma

Prema podacima Zavoda za statistiku RS u 2010. godini diplomiralo je ukupno 7.328 studenata, od čega 50,06 odsto na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Slična situacija bila je i godinu ranije, kada je diplomu steklo 6.679 studenata, od kojih 51,1 odsto na privatnim fakultetima.

Zanimljiv podatak je da je akademske 2008/2009. na privatnim fakultetima bilo upisano 12.189 studenata, 2009/2010. njih 13.072, a 2000/2001. godine na svim privatnim bilo je tek 120 mladih.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najviše diplomaca na privatnim fakultetima 2010. godine imao je Panevropski univerzitet Apeiron i to 788. Slijedi ga Univerzitet za poslovne studije sa 672 diplomca. Na trećem mjestu je Univerzitet Sinergija, gdje je diplomirao 501 student.

U 2009. godini, prvo mjesto po broju diplomaca zauzima Panevropski univerzitet Apeiron, gdje je diplomiralo 904 studenta, a slijedi Univerzitet za poslovne studije sa 828 diplomca. Na trećem mjestu je Univerzitet Sinergija, gdje je diplomirao 308 studenata.

Kada su u pitanju magistri, u 2010. godini na visokoškolskim ustanovama u Srpskoj 192 kandidata steklo je zvanje magistra nauka.

Na banjalučkom Univerzitetu titulu magistra steklo je 53 kandidata, a u Istočnom Sarajevu 64. Kada su u pitanju privatne ustanove, najviše magistara proizveo je Apeiron i to 42. Na Univerzitetu Slobomir, koji važi za jedan od onih čiji kriterijumi su visoki, samo jedan kandidat dobio je zvanje magistra.

U Srpskoj postoje dva javna univerziteta i dvije visoke škole te šest privatnih univerziteta i devet visokih škola.

I u regionu, najveći broj diploma mladi dobijaju na privatnim fakultetima. Tako u Srbiji postoji sedam javnih univerziteta u okviru kojih je 86 fakulteta i čak 11 privatnih univerziteta, na kojima blizu 50 odsto mladih pohađa studij.

Slična situacija je i u Hrvatskoj, gdje statistike pokazuju da su privatni fakulteti i visoke škole digle broj diplomiranih na 25.000 u godini, odnosno da njima pripadaju dvije trećine diplomaca.

Ipak, poznati svjetski fakulteti, kao što je Harvard nemaju godišnje više od nekoliko stotina diplomaca. Na ovom fakultetu za doktorske studije u prosjeku se prijavi između 800 i 900 kandidata iz cijelog svijeta, ali pravo na prijem ostvaruje najviše njih 35.
Doktori

Titulu doktora nauka u 2010. godini dobilo je 65 osoba, od čega 28 na Univerzitetu u Banjaluci, a 14 u Istočnom Sarajevu.

Na Apeironu je šest kandidata steklo titulu doktora, a na Univerzitetu za poslovne studije i Univerzitetu Sinergija po pet.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2012, 08:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
Poslato: 25 Apr 2012, 08:01

znaci, dosao na posao, narucio kaficu i osuo paljbu
tebi je bas dosadno u zivotu :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 16:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Svjetske-rang-liste-bez-fakulteta-iz-RS/lat/76812.html
Citiraj:
Fakulteti iz RS našli su se samo na listi sajta www.webometrics.info na kojoj je, u konkurenciji više od 20.300 svjetskih fakulteta, najbolje rangiran fakultet iz RS banjalučki Elektrotehnički fakultet koji je zauzeo 3.186. mjesto.

Privatni univerzitet Apeiron zauzima 4.680. mjesto, dok je Ekonomski fakultet u Banjaluci zauzeo 6.279. mjesto.

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 17:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/Svjetske-rang-liste-bez-fakulteta-iz-RS/lat/76812.html
Citiraj:
Fakulteti iz RS našli su se samo na listi sajta http://www.webometrics.info na kojoj je, u konkurenciji više od 20.300 svjetskih fakulteta, najbolje rangiran fakultet iz RS banjalučki Elektrotehnički fakultet koji je zauzeo 3.186. mjesto.

Privatni univerzitet Apeiron zauzima 4.680. mjesto, dok je Ekonomski fakultet u Banjaluci zauzeo 6.279. mjesto.

Slika

Kriterija je ova
Citiraj:
Size (S). Number of pages recovered from Google (10%)

Visibility (V). The number of external links received (inlinks) multiplied by the referring domins for these inlinks, according to Majestic SEO historical data (50%).

Rich Files (R). After evaluation of their relevance to academic and publication activities and considering the volume of the different file formats, the following were selected: Adobe Acrobat (.pdf), Adobe PostScript (.ps & .eps), Microsoft Word (.doc & .docx) and Microsoft Powerpoint (.ppt & .pptx). These data were extracted using Google (10%).

Scholar (Sc). The data is a combination of items published between 2007 and 2011 included in Google Scholar and the global output (2003-2010) obtained from Scimago SIR (30%).

Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 17:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Dobro i? Veća posjećenost veće zanimanje. Problem?

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 17:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Živo me interesuje zašto. :lol:

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 17:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Et' nisu otkrili ovaj forum pa troluju okolo, a on im bio najzanimljiviji...

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2012, 18:12 
Veteran
Veteran

http://www.glassrpske.com/novosti/vijes ... 77199.html

Brojne nepravilnosti, svi zadržali status

26.04.2012 06:00 | Marijana Miljić

Banjaluka - Prosvjetna inspekcija RS je na osnovu Naredbe Vlade RS od maja prošle godine kontrolisala rad privatnih visokoškolskih ustanova i utvrdila brojne nepravilnosti, ali uprkos tome nijedan od njih nije izgubio status

Vrh

PostPoslato: 27 Apr 2012, 06:47 
Veteran
Veteran

Lažnom diplomom do licence za vozača
27.04.2012 06:00 | N. Tomašević i S. Dakić

Mrkonjić Grad - Više od deset osoba dobilo je licence za profesionalne vozače na osnovu lažnih diploma koje su kupili od uhapšenih falsifikatora Dragana Ćućuza (40) i Borislava Lakića (30) iz Mrkonjić Grada i Roberta Markovića (21) iz Banjaluke, saznaje “Glas Srpske”.

“Glas Srpske” saznaje da istražioci sumnjaju da su lažne diplome srednjih škola korišćene i za upis na privatne fakultete. Trag ka privatnim fakultetima vodi i preko Gorana Ponjevića (21) iz Šipova, koji je uhapšen kao član grupe falsifikatora, a koji studira kriminalistiku na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci.

Prema nezvaničnim informacijama, veliki broj kupaca lažnih diploma radi u državnim institucijama i ustanovama, a kupovali su ih i nezaposleni kako bi ispunili tražene uslove za zaposlenje.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2012, 11:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Avg 2012, 17:12
BLC College proljeće 2008.:

Prijatelj koje nešto tamo studira (na drugoj je godini) zamoljava me da izađem umjesto njega na engleski. Pristajem, ulazim; itisoni u hodniku, garnitura od eko-kože (ili skaja) za vrijedne studente da ne stoje. Gotovo stereotipni likovi po izgledu i utisku koji ostavljaju (doduše, možda sam samo umislio to jer znam da nisam baš ušao u hram znanja...)
Ulazi asistentica, dijeli testove i govori da obavezno izvadimo indexe jer je bilo u prethodnim rokovima slučajeva da drugi izađu umjesto nekih na ispit. U sekundi se preznojjih, ali srećom, jedan lik koji mi je odudarao od ostalih obrazloži asistentici da nema index, ali ima ličnu kartu. Na moju sreću (zapravo bi terbalo biti zaprepaštenje) ona prihvata ličnu kartu kao valjan dokument (koji ima SVAKI punoljetan građanin) i ja se odmah javljam i isto prolazim. Nakon 7-8 minuta "Lik koji odskače" u isto vrijeme kada i ja se javlja da je završio i da želi predati rad. Činim isto. Na izlasku me ass pita jesam li prijavio ispit, a ja kažem da nisam i pitam gdje je studentska (ispit je sa druge godine!), ona mi lijepo objasni i reče da ću rez. dobiti mailom...

Sapienti sat! :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]